Dodaj do ulubionych

rodzić w Toruniu

18.07.05, 10:06
Bardzo mi zależy na Waszych opiniach jesli rodziłyście w Toruniu na
bielanach. Chodzi mi o lekarzy, fachowowść, położne. Czy warto płacić 400 zł
za poród w osobnej sali? Czy nie miałyście problemu, aby dostać znieczulenie
zewnątrzoponowe (jeśli sobie zażyczyłyście) i w ogóle wrażenia. Dzięki!!!
Obserwuj wątek
    • zarazmamusia Re: rodzić w Toruniu 18.07.05, 10:16
      Słyszałam straszne opinie na temat tego szpitala i planowałam rodzić w
      Bydgoszczy, jednak nie dojechałam smile Teraz mam pozytywne wrażenia, nie rodziłam
      na sali rodzinej (bo i tak byłam bez męża), położne i lekarz cudowni (ale nigdy
      nie wiadomo na kogo trafisz!) dostałąm wszelkie możliwe znieczulenia (bez
      żadnego proszenia) bo poród miałam bardzo cięzki i nikt nie chciał abym jeszcze
      bardziej cierpiała. Także ja mam zdanie (teraz) bardzo dobre, jednak znam setki
      dziewczyn, które trafiły na strasznych lekarzy (pewnie znasz te nazwiska) i nie
      miały znajomej położnej - a wtedy ... oj może nie być tak fajnie.
    • kama1978k Re: rodzić w Toruniu 18.07.05, 14:10
      Hej,
      Ja też jestem z Torunia - i będę rodzić na Bielanach. Początkowo brałam pod
      uwagę Bydgoszcz, zwłaszcza po tym jakich strasznych rzeczy nasłuchałam i
      naczytałam się o Bielanach. Ale teraz - po tym jak zapisałam się do szkoły
      rodzenia prowadzonej przez położne z Bielan - jestem dużo spokojniejsza. Ze
      szkoły mieliśmy już "wizytę" na porodówce i okazało się że nie jest tak źle
      jak myslałam. Salka do porodów rodzinnych jest rzeczywiście super - ja jestem
      na nią zdecydowana - tym badrziej że w tym samym miejscu jest też wanna do
      porodów w wodzie - a ja rozważam jeszcze możliwość takiego porodu. Ale wiem
      że mąż lub inna bliska osoba może zostać z Tobą rówież na tej ogólnej porodóce.
      Tam niestety jest obok siebie kilka łóźek porodowych więc o jako takiej
      intymności nie może być mowy ( no chyba że akurat bedziesz tam jedyną
      rodzącą ). Z informacji od położnej wiem że zzo podawane jest na Twoją prośbe
      ale to również uzależnione jest od obecności anestezjologa, który nie jest na
      etacie na porodówce a jedynie przychodzi na wezwania. Inaczej w przypadku cc -
      wtedy dla anestezjologa jest to priorytet i Nie może być w tym czasie
      niedostępny. To co bedzie naprawdę przy porodzie okaże się dopiero na
      miejscu - ale jestem dobrej myśli. A ty na kiedy masz termin?

Pozdrawiam

Kama
      • fiona_sz Re:rodzić w Toruniu 18.07.05, 17:02
        Dzieki za odpowiedzi. Kama, ja mam termin na 25 października, a Ty? Niestety,
        nie zdążyłam się zapisać do szkoły rodzenia, a nowy kurs zaczyna sie po 20
        sierpnia i być może wtedy się zapiszę, choć chyba nie zdażę na wszystkie
        zajęcia. A czy jeśli decydujesz się na tą salkę do porodów rodzinnych to masz
        też swoją położną, która będzie przy Tobie cały czas, a nie będzie biegać m-y
        rodzącymi jeśli będzie ich więcej? Nie wiem, czy pytałaś o to. A do którego
        lekarza chodzisz?

Ja też myślałam o Bydgoszczy, ale o tej słynnej '2' też krążą różne opinie.
        Myślę, że to prawda, że zależy na kogo się trafi, a na to niestety nie mamy
        wpływu. Mnie by zależało na położnej, która by była przy mnie cały czas.
        • kama1978k Re:rodzić w Toruniu 19.07.05, 07:55
          Ja mam termin na 14 pażdziernika - do szkoły rodzenia zapisałam się stosunkowo
          wcześnie. Jeśli chodzi o położną - wybrałam tę szkołę rodzenia własnie
          głównie ze względu na to. Szkoła jest prowadzona przez dwie położne z Bielan -
          jedna z porodówki, jedna z patologii. Na salce porodów rodzinnych od samego
          początku jest z Tobą połozna ( w końcu za to również się płaci smile), jest ona
          wtedy zupełnie "wyłączona" od innych zajęć po to aby zająć się Tobą. Z tą salką
          jest jednak kłopot wtedy gdy chcesz z niej skorzystać a tam akurat już odbywa
          się inny poród smile) Ja nastawiam się na rodzenie własnie tam - ale czy mi się
          uda - zobaczymy.
          Chodzę do Matopatu do dr. Wojtynka, A Ty?

• alistar1 Re: rodzić w Toruniu 19.07.05, 08:07
      Cześć
      Rok temu urodziłam na Bielanach moją córeczkę- wcześniej, przed porodem,leżałam
      na patologii ciąży (na "dwójce") i cały pobyt wspominam naprawdę sympatycznie.
      Położne bardzo sympatyczne i pomocne, chyba tylko były dwie takie siostry za
      którymi nikt nie przepadał, ale reszta bardzo w porządku. Poród odbierał doktor
      Gawiński (klasa sama w sobie), więc OK. Powiem tak: jak ma się pecha, to i w
      najlepszym szpitalu trafi się źle. Grunt to być pozytywnie nastawioną, reszta
      sama się ułoży. Powodzenia!
    • alistar1 Re: rodzić w Toruniu 19.07.05, 08:10
      Aha, jeszcze coś. Nie wiem czy warto rodzić w osobnej sali za 400 zł. Jak się
      pomyśli, to za tę sumę masz już prawie wózek dla dziecka. Nie sądzę też, żeby
      kobiety w osobnej sali były naprawdę szczególnie traktowane. Zakładam, że dobra
      opieka jest tu i tu. Ale to oczywiście Twój wybór.
      • fiona_sz Re: rodzić w Toruniu 19.07.05, 11:30
        Kama, ja chodzę też do Matopatu, ale do dra Stankiewicza. Teraz mam wizytę w
        poniedziałek 25.07. Może się spotkamy w szpitalu, bo terminy mamy tak blisko,
        że wszystko możliwe smile Masz nr gg??? Mój to 1078147

Masz rację, alistar, że to kosztuje sporo, ale mi zależy na tym, żeby połozna
        była cały czas ze mną i mowiła mi co mam robić, bo ja będę kompletnie zielona
        (nie chodzę i raczej nie będę chodzić do szkoły rodzenia), a jak będzie kilka
        porodów naraz to będzie to trudne. Nie wiem, zobaczę jeszcze. Ale dzięki
        wielkie za radę, moja koleżanka, która rodziła w lutym, jest takiego samego
        zdania jak Ty odnośnie porodu rodzinnego w osobnej salce.
        • kama1978k Re: rodzić w Toruniu 19.07.05, 11:58
          Hej Fiona , mój nr gg 1230683, odezwałam się do Ciebie ale jesteś teraz
          niedostępna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka