Dodaj do ulubionych

pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie

20.07.05, 19:23
jaka macie kolejnosc czynnosci: karmienie, kapiel, przewijanie....?
moze jakies praktyczne uagi? bo tych ksiazkowych mam dosc!
Obserwuj wątek
    • larenata Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 19:26
      U nas było wieczorem tak: trochę karmienia, kąpiel, przewijanie i znów
      karmienie smile
    • r.kruger Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 19:30
      teoretycznie najpierw przebieranie a potem karmienie ale ja przy każdym
      karmieniu(w okresie noworodkowym)słyszałam co "przemieszcza"się do pieluchy i
      najpierw karmiłam a potem delikatnie przewijałam
      Nie budziłam dziecka do karmienia ani przebierania w nocy-synek zdrowy,dobrze
      się rozwija
      kąpiel,ubieranie i karmienie najlepiej wieczorem o stałej porze-u dziecka
      wyrabia się nawyk i często dzięki temu dobrze śpi
      kąpałam Go codziennie
      ważne żeby pieluszka była dobrana do wagi dziecka(polecam pampersy) i przy
      każdym przewijaniu dobrze posmarowana kremem do pupy (polecam sudocrem)
      Jeśli chodzi o karmienie piersią dobrze zabrać już do szpitala maść Bephanten i
      smarować sutki(w pierwszych dniach mogą boleć) nie trzeba jej zmywać przed
      karmieniem.Podczas "posiłku"maluszek powinien mieć całą brodawkę wraz z otoczką
      w buzi!!!To ważne inaczej sutek będzie bolał a dziecko będzie głodne.
      dużo cierpliwości życzę smile
      • pimpek_sadelko Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 19:33
        oczka mylyscie sola fizjologiczna czy zwykla przegotowana woda?
        w tych poradnikach pisza tez, zeby przy kazdej zmianie pieluszki myc pipe
        przegotowana woda ( na waciku) hmmmm to po co mi sa te chusteczki nawilzane?
        tylko na wyjscia?
        • larenata Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 19:43
          Na początku przemywaliśmy oczka zwykłym rumiankiem, a potem normalną wodą z
          wanienki. Pupę od początku myliśmy chusteczkami smile
        • coco14 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 19:46
          ja używałam chusteczek przy każdym przewijaniu i wszystko było ok.Szczerze
          mówiąc nie pamiętam jak to było ale na pewno po kąpaniu i ubieraniu było
          karmienie a przed karmieniem wit.D.Ale czy przed kąpaniem karmiłam-chyba nie.I
          jak mała miała ciemieniuszkę to przed kąpielą oliwiłam główkę i grzebyczkiem ją
          zczesywałam a potem kąpiel.I zawsze mi mówili żeby pamietać o smarowaniu oliwką
          (brałam ją na wacik) każdej fałdki pod nózkami,łokciami i koniecznie za uszkami
          bo to najczęstsze miejsca odparzeń.
          • pimpek_sadelko Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 19:49
            kurcze, nie mam oliwkiuncertain
            do cialka kupilam mleczko. oliwka jest konieczna?
          • r.kruger oczka i nosek 20.07.05, 19:49
            najlepiej zakrapiać solą fizjologiczną (najlepiej kupić taką w małych
            pojemniczkach po 3ml lub 5ml)
            nosek-lepiej się oczyszcza i nie wysycha śluzówka
            Pupe czyściłam tylko chusteczkami (nivea z misiem,pampers)
            • pimpek_sadelko Re: oczka i nosek 20.07.05, 19:50
              a do noska mialas gruche czy fride?
              • r.kruger Re: oczka i nosek 20.07.05, 19:56
                gruszke canpol babies ale na poczatek nie jest wskazane,położne w szpitalu
                zakrapiały noski i kładły na brzuszkach.czasem delikatnie małym patyczkiem z
                watką(jak do uszu)usuwały "koze"
                podobno nie wolno czyścić uszków tymi patyczkami bo woskowine wpycha się
                głębiej-ja na początku tak robiłam,potem myłam zwilżonym wacikiem i wycierałam
                ręcznikiem.W aptece są jakieś krople do czyszczenia uszu niemowląt ale jeszcze
                tego nie sprawdziłam.
                • pimpek_sadelko Re: oczka i nosek 20.07.05, 20:08
                  no wlasnie podobno te kropelki sa super. co kilka dni sie wpuszcza i
                  rozpuszczaja to co niepotrzebne. nie trzeba uzywac patyczkow wtedy.
                  sprobuj teraz kupic do nochalka zestaw frida. lepsze niz gruszka. tak mowia
                  lekarze.
                  • anusia151 uszka 20.07.05, 21:30
                    znajoma laryngolog mówi mamom,zeby do pielęgnacji uszu nie używały żadnych
                    patyczków,nie wpuszczały żadnych kropelek.usuwać tylko ten woszczek "który
                    wystaje"z uszka.to sie tyczy nie tylko dzieci ale i dorosłych
                    • mrowka75 Re: uszka 20.07.05, 23:00
                      No nie wiem...
                      My stosowaliśmy z mężem tą metodę (poleconą przez pediatrę) do 3 roku życia, .
                      W pewnym momencie stwierdziliśmy, że gorzej słyszy, naprawde zaczęliśmy się
                      niepokoić. Poszliśmy do laryngologa. Wypłukał uszy synka taką dużą strzykawą z
                      wodą i cud się stał - niedosłuch minął, a to co zobaczyliśmy w nerce to aż się
                      przeraziliśmy ile zasuszonej woskowiny nazbierał w uszach przez te 3 lata.
                      lekarz przepisał nam te krople rozpuszczające wydzielinę i stosowaliśmy to
                      jeszcze przez rok. Także ta metoda ma swoje wady

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20711;30/st/20051126/k/56bd/preg.png
                      • anusia151 Re: uszka 21.07.05, 07:13
                        jeśli przez 3 lata wymiataliście częśc woszczyny,a częśc wpychaliście do środka
                        (podczas czyszczenia)-nie pozwoliliście jej swobodnie wypływać to nic dziwnego
                        że zrobił sie korek.właśnie nie trzeba używać żadnych patyczków-to nie bedzie
                        zakorkowanych uszu,a i błonę bębęnkową można przebić przy nieumiejętnych
                        manewrach.
                        pozdrawiam
                        • pimpek_sadelko Re: uszka 21.07.05, 07:32
                          anusia151 napisała:

> jeśli przez 3 lata wymiataliście częśc woszczyny,a częśc wpychaliście do
                          środka
                          > (podczas czyszczenia)-nie pozwoliliście jej swobodnie wypływać to nic
                          dziwnego
                          > że zrobił sie korek.właśnie nie trzeba używać żadnych patyczków-to nie bedzie
                          > zakorkowanych uszu,a i błonę bębęnkową można przebić przy nieumiejętnych
                          > manewrach.
                          > pozdrawiam

nie kloccie siesmile krople polecili mi pediatrzysmile
                          • anusia151 a kto sie kłóci? 21.07.05, 07:46
                            my tylko wymieniamy poglądy,a i tak każda matka zrobi jak będzie chciałą
        • aniarad1 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 09:04
          Co do mycia każdorazowo wodą pupy po kupce - nie, ja używałam mokrych
          chusteczek.Nie miała nigdy żadnych problemów ze skórą.
          Córke kąpaliśmy codziennie.
    • magdek2 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 19:52
      kolejność : przewijanie, karmienie, odbijanie, przewijanie, do pupy tylko
      chusteczki, w naszym przypadku nivea, po kupie mycie wodą, oczy przemywam albo
      sola fizjologiczna albo przegotowaną wodą
    • karolinka302 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 20:02
      na samym poczatku uzywalam do podmywania wacikow kosmetycznych zamoczonych w
      wodzie przegotowanej.kapalismy dziecko o stalej porze(uzywalam mydelka
      bambino).nie uzywalam zasypki.na odparzenia krem sudocrem.uzywalam pieluch
      tetrowych.na noc i na wyjscia jednorazowe.na samym poczatku uzywalam mydla
      johnsons baby,ale maly byl uczulony i pojawila sie wysypka,wtedy kapalismy go w
      krochmalu(sprawdzony sposob babc),skorka zrobila sie super.pozdrawiam
    • gagunia Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 20:04
      Przwijalam jak cos bylo w pieluszce smile Uzywalam chusteczek nawilzanych, chyba,
      ze kupa byla wyjatkowo wielka to mylam pupe w wodzie.

Wieczorem najpierw kapiel, przewijanie, witaminki i karmienie. Ngdy nie uzywalam
      gruszki, bo nie bylo potzreby. Mam mala z miekka koncowka, ale jak byl katar to
      kladlam dziecko na boczek, z podwyzszenem od materacem i spal spokojnie. Z
      codziennej wydzieliny czyscilam delikatnie patyczkiem trzymajac palcami przy
      samej watce, zeby za gleboko nie wlozyc, jak dziecko ruszy glowka. Uszy podobnie
      - delikatnie i koncowką patyczka. Oczy przemywalam albo przegotowana woda albo
      rumiankiem albo sola fizjologiczna.
      • gagunia Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 20:08
        I jeszcza zapomnialam dodac, ze przy kazdym przewijaniu sudocrem na pupe. Oliwka
        po kapieli (roztarta w rekach), ale zaraz po urodzeniu (3 lipca) wlewalam tylko
        kilka kropli do wanienki, bo naoliwiony sie mocno pocil - pozniej juz nie
        musialam smarowac.
        • monika450 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 21:25
          Latem oliwki raczej się nie używa bo dziecko się poci a mogą wystąpić potówki,
          zamiast kosmetyków do mycia ja używam tylko mąki ziemniaczanej garść do
          wanienki, fajnie nawilża skórę a jednocześnie zapobiega potliwości. Możesz też
          kupić Ojlatum do kąpieli - rewelacja i bardzo wydajne jak na cenę 28 zł., ale
          tylko 1 nakrętka na wanienkę, skóra po tym jest fantastyczna. Nivea niewydajne
          i w rezultacie wychodzi na to samo. Zresztą podstawy już masz a sama będziesz
          uczyć się dziecka i poznawać jego potrzeby i będziesz wiedziała co mu
          odpowiada a co nie. Powodzenia
    • beti1970 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 20:06
      Ja najpierw kąpałam, potem karmiłam i do spania. a teraz nie wiem - bo w
      książce tracy hogg przeczytałam że można odwrotnie - najpierw dac jeść a potem
      kąpać i do spania. ona to uzasadnia że dziecko nie będzie mogło zasnąć jak
      najpierw sobie nie poje - czyli że mu się taki odruch wykształci - "nie zasnę
      jak nie zjem" - a powinno iść spać jak jest zmęczone a nie głodne - czyli Hogg
      uważa że tak: nakarmić, ukąpać , chwilę go potrzymać - jak zacznie ziewać
      położyć spać. spróbuję tak robić - zobaczymy jak to wyjdzie. aczkolwiek myślę
      że każde dziecko jest inne i inaczej trezba do niego podejść.
      mój syn nr jeden miał refluks i np. po każdym karmieniu musiałam go przebrać bo
      ulewał, więc najpierw go przewijałam, karmiłam, i potem jak trzeba było znowu
      przebierałam. ale jak to mówią - wszystko się okazuje w praniu.
      • magda9945 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 22:14
        Na poczatku najpierw kapalam,a potem karmilam,ale byl straszny ryk podczas
        kapieli .Przeczytalam,ze mozna odwrotnie i od tejpory je ,kapie sie zadowolona i
        potm dojada,lub nie i do lozka.Im mniej kosmetykow tym lepiej,oliwka lub mleczko
        wyprobujesz sama.
        Kibicuje ci,bo przewijalas sie tu i tam.Wiem,ze mialas problemy,ciesze sie,ze
        jestes tak daleko.Zycze ci szybkiego,malo bolesnego porodu(bywaja takie,czego
        jestem przykladem)i zdrowej i grzecznej dzidzi(tez ponoc bywajasmile
        • pimpek_sadelko Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 22:17
          ( nie) dziekuje magdosmile
          sluchaj.... a jak najpierw karmilas a potem kapalas to dziecko usypialo?
          bo przy piersi chyba latwiej dzieci zapdaja w sen? tylko z drugiej strony czy
          przyzwyczajac do tego?
          • ewucha28 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 22:41
            Pimpek wiem ze masz dosyc poradnikow,ale moze wysle Ci elektroniczny poradnik-
            książke zaklinaczki dzieci-"Jezyk niemowląt" jest rewelacyjna,jak przeczytasz
            ją teraz jeszcze przed porodem i zaczniesz stosowac sie do porad bedzie Ci
            latwiej,ale musisz jej zawierzyc -to co pisze jest mądre,a rady sie sprawdzają
            prawie w 100%.
            • pimpek_sadelko Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 22:50
              poprosze o ten jezyk niemowlatsmile))))))))
              • ewucha28 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 23:00
                Poszlo-wyslalam-pozdrawiamwink))))))))))
                • pimpek_sadelko Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 23:01
                  dzieki. od jutra czytamsmile
                • mrowka75 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 23:02
                  Ja też poprosze jesli można smile)

• blablatka Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 22:08
      My najpierw kąpiemy potem karmimy(mały miał problemy z ulewaniem i jakby ta
      kolejność została odwrócona mamy gwarantowane mega ulanie- jednak w kąpieli i
      po niej troszkę nim manipulujemysmile
      Mamy jedną maskotkę z pozytywką,którą uruchamiamy wyłącznie przy okazji spania+
      lampkę nocną, która również ma kojarzyć się synkowi ze spaniem....obecnie idą
      ząbki więc żadne lampki, misie i inne nie pomagają.....ale generalnie takie
      rytuały dają efektysmile
      gg4975740
    • gonianna Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 22:33
      U nas zawsze było najpierw kąpiel, potem karmienie i spanie (zasypiał przy
      cycusiu). Nie wyobrażam sobie kąpać najedzonego dziecka! A odczekiwać trochę
      przed kapielą nie miało by sensu, bo zdążyłby zgłodnieć. A od zasypiania przy
      jedzeniu sam się odzwyczaił - po prostu pewnego dnia przestał. Niestety od
      zasypiania przy mnie lub mężu nie mozemy go do dziś odzwyczaić (22miesiące),
      ale też za bardzo nie próbujemy.
      Kąpiel tylko z mydełkiem Nivea, potem masaż z oliwka Nivea (działka męża),
      potem Sudocrem na pupę. Szampon zaczęliśmy używać chyba od 2 miesiąca. Nie było
      potrzeby stosować krochmalu, ani nadmanganianu potasu, nie polecam też
      dolewania oliwki do wody - wszystko robi sie oślizgłe, dziecko również i może
      być kłopot, jak się wyślizgnie!
      Oczy myliśmy przegotowana wodą.
      Do nosa polecam Sterimar. U nas były problemy z zapychającym się noskiem.
      Pupę przy każdym przewijaniu myliśmy watą maczaną w wodzie (odradzam płątki
      kosmetyczne, szczególnie te duże dla niemowląt - drogie to, a wata kosmetyczna
      spełnia tą role doskonale).
      U nas obowiązkowe były też rękawiczki (już w szpitalu), bo bardzo się drapał,a
      ja nie miałam odwagi i wprawy, żeby te malusie paznokcie obciąć.
      Pamiętaj, że każde dziecko jest inne!
      Pozdrawiam.
      Nie martw się na zapas - wszystko wyjdzie w praniu.
    • mrowka75 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 23:08
      Ja zdecydowanie najpierw kąpałam, później karmiłam, bo mały zasypiał zawsze
      przy piersi, a budzenie kończyło się zwykle takim wyciem, że całe miasto na
      nogi stawało. Jeśli w trakcie karmienia robił kupkę, co mu się często zdarzało
      to oczywiście przewijałam nawet na tzw "śpiocha" po karmieniu - czyli
      delikatnie starając się nie budzić. Jeśli chodzi o nosek to używałam zwykle
      rożka pieluszki, ale teraz są nowocześniejsze sposoby. Na allegro jest taki
      specjalny aspirator do wyciągania fluczków jesli dzidziol ma katar. zaraz
      postaram się go znaleźć. Moja kumpela używała podobno rewelacja bezstresowe
      czyszczenie dziecku nosa.

• mrowka75 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 23:13
        znalazłam link
        warto wpisac w wyszukiwarkę w kategorii dla dzieci hasło aspirator. Sprzedaż
        prowadzi kilku sprzedawców mogą się rożnić cenami. Ale przeważnie w granicach
        15 zł + koszty przesyłki.
        www.allegro.pl/show_item.php?item=58139949
        • pimpek_sadelko Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 07:31
          mrowka75 napisała:

> znalazłam link
          > warto wpisac w wyszukiwarkę w kategorii dla dzieci hasło aspirator. Sprzedaż
          > prowadzi kilku sprzedawców mogą się rożnić cenami. Ale przeważnie w granicach
          > 15 zł + koszty przesyłki.
          > www.allegro.pl/show_item.php?item=58139949
          to wlasnie jest fridabig_grin kupilam w aptecesmile
      • magda9945 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 20.07.05, 23:21
        Pimpusiu,ja staralam sie unikac usypiania przy piersi,poniewaz z tego powodu
        przestalam karmic piersia starszego syna.Tzn. byl bardzo leniwy i zamiast jesc
        spal.Teraz mala ma 4 m-ce i zaczyna zasypiac przy piersi.Z zasypianiem po
        kapieli to roznie bywa-syn 5 latek zawsze po kapieli sie rozbudzal,jak mial
        kilka lat i nie chcialam,zeby za wczesnie poszedl spac,a byl spiacy to go
        kapalam.Natomiast mala Julka na poczatku miala problemy z zasypianiem,teraz
        zazwyczaj zasypia po kapieli i przytuleniu sama,ale w lozku.Lozeczka nie
        uzywam,ale byla to moja swiadoma decyzja."Jezyk niemowlat"jest super,warto go
        przeczytac,nawet jezeli nie stosujesz sie w pelni to pozwala zrozumiec wlasne
        dziecko.Dziewczyny,ale wam zazdroszcze tego luzu!Was nikt nie bedzie budzil na
        karmienie w nocy!Odpoczywajcie ile wlezie i nie denerwujcie sie pytaniami kiedy
        wreszcie urodzisz.
    • aniarad1 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 09:02
      Karmienie i przewijanie po kąpieli. Niedobrze jest karmic przed kąpielą
      (niedobre na trawienie)
      Pozdr,
      Ania
      • gabi67 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 09:14
        Dokładnie nie powinno sie maluszka kapać po jedeniu.
        • gabi67 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 09:15
          oj przed kąpaniem karmić!!!
          • kama755 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 09:52
            a czy ja też mogę prosić o książkę "Język niemowląt"? kama755@gazeta.pl
            • nicol.lublin Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 10:55
              pimpku, ty chyba za bardzo starasz się wszystko zaplanować, a to nie jest
              dobre, bo potem przychodzą frustracje jeśli nie udaje się tak jak miało być.
              zdaj się troszkę na swój instynkt, przecież mądra z ciebie kobieta.
              jeśli chodzi o chusteczki do pupy zdecydowanym przeciwskazaniem do ich używania
              są wszelkiego rodzaju wysypki, pieluszkowe zapalenie skóry i po prostu
              odparzenia. wtedy myjemy dziecko normalnie w wodzie (polecam pod bieżącą wodą,
              bo ciapanie jakimiś watkami w miseczce wydaje mi się po prostu niehigieniczne)
      • bazylea1 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 10:58
        w szpitalu powiedzili żeby przewijac przed karmieniem no i byl straszny ryk
        podczas przewijania. myślałam że synek tego nie lubi, a okazało się że po
        prostu jak głodny to zły wink pewnien problem jednak był bo synek strasznie
        ulewał, podczas przewijania po karmieniu czasem wylewało się morze...

jesli chodzi o kąpiel to pierwsze 3 miesiące karmiłam po kąpieli (też ryk
        okrutny bo głodny=zły) ale starałam się żeby nie zasypiał przy cycku tylko
        odkładałm do łóżeczka półprzytomnego i tak zasypiał. pozniej zmieniłam
        kolejność - tylko po karmieniu trzeba odczekać 15-30 min przed kąpielą) a po
        kąpieli do łóżeczka ze smoczkiem. i to okazało się zbawienne gdy wyrosły ząbki,
        nie było problemu z usypianiem po ich umyciu.
    • laminja Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 11:06
      Pimpku, każde dziecko jest inne... dlatego osobiscie jestem zwolenniczką
      naturalnego "docierania" się smile Warto poobserwować dziecko i wtedy ustalić rytm
      dnia. Jest tyle czynników, które będą wpływać na to jak wszystko będzie
      wyglądać u Was smile Poczekaj na dzidziusia, jak wrócisz do domu wszystko samo się
      wyklaruje. Chyba warto zaufac swojej kobiecej/matczynej intuicji smile)

Fajnie jest jednak mieć plany. My chcieliśmy chodzić z dzieckiem na basen,
      wiedzieliśmy to od bardzo dawna. W Olsztynie zającia prowadzą chyba nawet nasze
      instruktorki smile)

Jedno odradzam, zapraszanie kogokolwiek w pierwszych dniach. To są dni bardzoo
      ważne dla zawiązującej się rodziny. Pierwsze kąpiele są stresujące i trudne,
      ale kiedy nikt nei patrzy młodym rodzicóm na ręce jest łatwiej. A mąż lekarz to
      już połowa sukcesu smile

Odnośnie pielęgnacji, nas w szkole rodzenia uczono m.in.: oczka czyścimy
      przegotowaną wodą - każde osobnym wacikiem! Pupę przemywaliśmy wacikami
      zamoczonymi w przegotowanej wodzie. Dzieci lubią kiedy w wanience jest sporo
      wody. Do kąpieli używaliśmy łyżeczki oliwy z oliwek (kulinarna, z pierwszego
      tłoczenia) na wanienkę. Bardzo długo nie używaliśmy kosmetyków, bo nawet
      najlepsze kosmetyki dla dzieci to chemia. Skóra dziecka przyzwyczaja się.
      Oczywiście bez przegięcia w drugą stronę, na wyjazdach zawsze wilgotne
      chusteczki. Do pupy najlepszy dla nas okazał się Alantan plus w kremie (w maści
      trudniej się smaruje).

pozdrawiam smile)
      • pimpek_sadelko Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 11:07
        my tez zapisujemy kajtka na basen. jesli pediatra nie zauwazy przeciwskazan
        pierwsza lekcja ok 8 tygodniasmile
        • laminja Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 11:12
          polecamy: www.waterfun.com.pl/

nam jednak fizjoterapeutka powiedziała, że lepiej zacząć koło 3 miesiąca. Nawet
          jeśli pediatra wcześniej nie widzi przeciwskazań
          • pimpek_sadelko Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 11:15
            dzieki za namiary!smile
            • bazylea1 Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 11:26
              my też mieliśmy plany chodzić wczesnie na basen, jednak synek potrzebował
              rehabilitacji ze względu na asymetrię ułożeniową (leżąc na plecach wyglądał jak
              rogalik) i rehabilitantka odradziła bo wzmacniałby jeszcze tą zbyt mocną
              stronę. zaczęlismy chodzić jak już był prosty - miał 10 m-cy i chodzimy do
              dziś smile
    • wenus.z.willendorfu Re: pytanie do mam majacych juz dzieci na swiecie 21.07.05, 11:16
      U nas kolejność była taka: kąpiel, karmienie, przewijanie (zawsze w trakcie
      karmienia lub tuż po nasza córka robiła kupę- tak gdzieś do 2 miesiąca życia) i
      ułożenie do łózeczka, gdzie od razu zasypiała.
      Ale, jak już zauważyły inne mamy, każde dziecko jest inne, każdy rodzic jest
      inny, więc i plany dnia się różnią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka