Dodaj do ulubionych

doksycyklina,antybiotyki-kto brał w czasie ciąży?

23.07.05, 10:33
Czy ktorejs z was lekarz przepisal antybiotyk w czasie ciąży?Trochę sie
niepokoje,bo moj lekarz przepisal mi doksycyklinę i nie kazał się przejmowac
a ona jest podobno niedozwolona w ciąży.Może ktoras z was leczyla sie
antybitykami. mam nadzieje ze ktoś mi odpisze,bo nie wiem co robic.
Obserwuj wątek
    • beti1970 Re: doksycyklina,antybiotyki-kto brał w czasie ci 23.07.05, 10:35
      ja brałam pod koniec 3 mca (zapalenie zatok) i pod koniec 5 mca (zapalenie
      płuc) - taki pech!! w życiu tak nie chorowałam często. brałam duomax za każdym
      razem - na bazie amoksycyliny - jest bezpieczna bo nie przechodzi przez
      łozysko. co do doxycykliny nie wiem.
      • kika53 Re: doksycyklina,antybiotyki-kto brał w czasie ci 23.07.05, 10:44
        to ci trochę zazdroszcze,bou mnie problem polega wlaśnie na tym,że doksycyklina
        przechodzi przez łożysko i może uszkodzic uklad kostny u plodu.Jestem teraz w
        piątym miesiącu i sie strasznie boje,a moj lekarz chociaż do tej pory mialam do
        niego zaufanie,w ogóle się tym nie przejmuje.
    • amwaw NIE BIERZ!!!! 23.07.05, 10:43
      Doksycyklina to tetracyklina- tetracykliny są zakazane w czasie ciąży-
      przechodzą przez łożysko i powodują zmiany w strukturze kostnej płodu. Inne
      antybiotyki nie są aż tak szkodliwe( z wyjątkami, ale te są b rzadko stosowane,
      w wyj przypadkach więc nawet nie ma sensu o nich mówić).
      Zmień lekarza
      Pozdrawiam
      • amwaw BTW 23.07.05, 11:08
        Zauważyłam Twój drugi post- masz Ureaplasme i na to gin przepisał Ci
        doksycyklinę?Zasugeruj mu erytromycynę( bezpieczna w ciąży, ładnie leczy
        ureaplasme)
        Pozdrawiam
        • kika53 Re: BTW 23.07.05, 11:50
          już mu to sugerowalam,bo czytalam ze makrolidy np.erytromycyna,są
          bezpieczniejsze,ale on jest uparty i nie zmienia zdania.Jestem naprawde
          zalamana bomam do tego lekarza duże zaufanie i dużo mu zawdzieczam,a tu nagle
          taki numer.N aprawde nie wiem co mam robić i boję się że jak sie nie zdecyduje
          lyknąć tej doksycykliny to poronie,a z drugiej strony jak pomysle o skutkach
          ubocznych..
    • beti1970 Re: doksycyklina,antybiotyki-kto brał w czasie ci 23.07.05, 10:45
      wlepka z netu:
      działanie na płód:
      Ryzyko związane ze stosowaniem innych antybiotyków w czasie ciąży:

doksycyklina: powoduje żółte zabarwienie zębów, może niekorzystnie wpływać na
      tworzenie zawiązków zębów i kości, wykazuje działanie hepatotoksyczne,
      Grupa D:

Leki powodują lub podejrzewa się, że powodują wady rozwojowe lub nieodwracalne
      uszkodzenie płodu ludzkiego; mogą mieć również niepożądane działanie
      farmakologiczne :
      aminoglikozydy
      chinina
      chlorochina
      doksycyklina
      metronidazol (FDA)

polecam ci konsultację z ginem, ewentualnie zmianę na inny lek. ja przed
      wzięciem duomaxu - dokładnie czytałam ulotkę, dzwoniłam do gina, do internisty.
      lek miałam przepisany przez laryngologa który też przy mnie się konsultował
      telefonicznie z ginekologiem czy mogę brać duomax.
    • beti1970 Re: doksycyklina,antybiotyki-kto brał w czasie ci 23.07.05, 10:50
      Doksycyklina (doxycycline, vibramycin, doksycyklina, vibramycyna) - 6-dezoky-5-
      hydroksy-tetracyclinum – antybiotyk o szerokim zakresie działania
      bakteriostatycznego. Hamuje syntezę białek. Działa niszcząco na riketsje,
      chlamydia, mikoplazmowce. Szybko przenika z jelit do krwi, w ciągu 2-3 godzin
      uzyskuje wysokie stężenie we krwi. Okres półtrwania wynosi około 20 godzin.
      Wiąże się z białkami krwi. Jest antybiotykiem lipofilnym, czyli z łatwością
      przenika do skóry, tkanki podskórnej i narządów z bogatą tkanką tłuszczową.
      Przechodzi przez łożysko oraz do mleka w czasie laktacji. Stosowana w leczeniu
      ostrych i przewlekłych zakażeń układu oddechowego, układu moczowego, układu
      płciowego, układu pokarmowego, skóry, w kile, posocznicy, w durach, tularemii i
      in. Bardzo skuteczna w leczeniu chorób wywołanych riketsjami.

Przeciwwskazania: ciąża, laktacja, narażenie na nasłonecznienie.

jeszcze to znalazłam!!!
      • kika53 Re: doksycyklina,antybiotyki-kto brał w czasie ci 23.07.05, 11:56
        Beti,dzieki za wszystkie informacje.Niestety ja to juz wiem i moj lekarz
        też,ale on uparcie twierdzi,że mam wziąć wlasnie ten antybiotyk a nie
        inny.Najgorsze jest to,że ten lekarz jest znany,ceniony i robi naprawde dużo
        dobrego.Jednak w kwestii tego antybiotyku nie jestem w stanie zaakceptować jego
        decyzji,a zmieniać lekarza nie bardzo bym chcieła.
    • ankar5 Re: doksycyklina,antybiotyki-kto brał w czasie ci 23.07.05, 22:33
      NIE BIERZ DOXYCYCLINY !!!
      Jestem stomatologiem, ten antybiotyk powoduje(jak już to wcześniej ktoś
      napisał) przebarwienia zębów bardzo trudne do zlikwidowania.Poza tym ma zły
      wpływ na uklad kostny.
      Ja będąc w pierwszej ciazy brałam w 14 tc i 23tc Amotax. Córcia jest zdrowa.
      Powiedz doktorowi, że boisz się brać tego antybiotyku z w/w powodów. Lekarz
      powinien uszanować twoje zdanie i dać coś innego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka