Dodaj do ulubionych

olej rycynowy-przestroga

29.07.05, 18:36
Dziewczyny, nie pijcie oleju rycynowego na wywołanie porodu. Ja wypiłam i co?
Ano-rzeczywiscie porod sie rozpoczal, ale dziecko oddalo smolke do wod
plodowych, i z tego powodu mialam robione cesarskie ciecie. Nie potrafie
sobie tego wybaczyc, bo strasznie chcialam rodzic naturalnie. A z powodu
ciecia mam teraz problem z prawidlowym uruchomieniem laktacji, juz 10 doba po
porodzie a wciaz jest za malo pokarmu. Fakt, ze ma malucha byla juz najwyzsza
pora, mial juz cechy przenoszenia. Mimo wszystko wpadlam z tego powodu w
depresje poporodowa.Prosze pocieszcie mnie jakos. A moze to nie przez ten
olej?Czy ktos to udowodnil, ze olej dziala tez na uklad pokarmowy dziecka?
Obserwuj wątek
    • phantomka Re: olej rycynowy-przestroga 29.07.05, 19:37
      Nie wiem niestety jakie jest dzialanie oleju rycynowego, ale przede wszystkim
      nie obwiniaj sie tym wszystkim, bo przeciez nie mialas na celu szkodzic
      dziecku, ale pomoc mu wyjsc na swiat. Najwazniejsze, ze dziecko jest zdrowe,
      czego gratulujesmile).
    • aga.79 Re: olej rycynowy-przestroga 29.07.05, 20:14
      Skoro było po terminie to nie możesz mieć pewności, że to przez olej. Fakt,
      czytałam, że tak może się zdarzyć, ale czy to udowodnione? A przecież kiedyś w
      szpitalach sami dawali ten olej na wywałanie porodu. Sporo o tym ostatnio
      czytałam. Nie zadręczaj się, myślę, że to nie Twoja wina.
      Różnie bywa - moja mama uriodziła brata 6 dni przed terminem a wody już były
      zielone (a nic nie piła). Nie wiadomo dlaczego
      • plavusa Re: olej rycynowy-przestroga 29.07.05, 21:01
        Daj spokój! W niczym nie zawiniłaś! Jesli było po terminie to dziecko miało
        prawo oddać smółkę. Ja nie słyszałam w ogóle o oleju rycynowym a synek też oddał
        smółkę, był po terminie i miałam cięcie (ale zdecydowanie zielone wody nie były
        bezpośrednim i jedynym powodem do zrobienia cc!!!). tak w ogóle to czy ten olej
        sie wchłania? Czy tylko nadaje poslizg masom kałowym, co wywołuje skurcze jelit,
        co z kolei pobudza macicę? na rozum biorąc tak powinno to działać.

Daj spokój! Jestes zdrowa? Maleństwo też? I to najważniejsze! Życzę Ci, żeby z
        laktacją się ułożyło i żebys cieszyła się swoim szczęściem bez zakłóceń!
        Pozdrawiam upalnie!wink
        Ola
        • utalia Re: olej rycynowy-przestroga 29.07.05, 21:30
          Daj spokoj nie masz sie czym zadreczac? Byc moze taka Twoja uroda, ze masz
          problem z laktacja, wystarczy czesto malego przystawiac i z pewnoscia sie
          wszystko unormuje. Tylko nie dokarmiaj niczym innym, taka dorga to
          automatycznie przegrana sprawa. Ja mialam tez cesarke (z czego akurat jestem b.
          zadowolona) i mleko doslownie sikalo ze mnie od razu. Okolo pol godziny od
          zabiegu karmialam moje dziecko. Moze przez to nastwaienie do sposobu w jaki
          urodzilas masz te problemy? Przeciez to nieistotne kochana w jaki sposob sie
          urodzilo, ciesz sie ze jest zdrowe (popatrz jak wiele chorob, powiklan
          poporodowych...) a nawet jesli bedziesz musiala karmic butelka to tez nie
          koniec swiata. Naleza Ci sie gratulacje zostania Mmama i glowa do gory!!!!!
          Wiele przed Toab uroczych godzin i dni a i wiele meczacych. Dlatego nie
          zatrzymuj sie nad malo istotnymi sprawami, bo szkoda tego krotkiego zycia na
          taki placz nad czyms czego sie juz nie zmieni. Pozdrawaim Utalia
          • magda9945 Re: olej rycynowy-przestroga 29.07.05, 21:38
            Nie jest to twoja wina!Na pewno,starszy syn urodzil sie w w terminie,ale oddal
            smolke i byl niedotleniony.Nie robili mi cesarki,a ja spokojnie czekalam na porod.
            Teraz nie mogac sie doczekac 1 dzien po wypilam 2 lyzki tego ochydztwa,a mala
            urodzila sie szybko i byla zdrowa,wody czysciutkie.Powiem ci,ze ciesze sie ,ze
            jakos wywolalam ten porod,bo mala byla okrecona pepowina wokol szyi i barku.
            Synka nie karmilam piersia,a mala owszem.Po cesarce trzeba troche sie pomeczyc z
            uruchomieniem laktacji.Podziwiam cie za tyle samozaparcia i trzymam kciuki za
            powodzenie.
          • elutach Re: olej rycynowy-przestroga 30.07.05, 13:16
            Zgadzam sie z Utalią w 100%. Uszy do góry!
    • ewpiot Re: olej rycynowy-przestroga 29.07.05, 22:38
      Tak mi sie wydaje ze to przez ten olej. Pediatra w szpitalu potwierdzil, ze tak
      moglo byc. Chodzilam codziennie na KTG, mimo ze bylam 5 dni po terminie-bylo
      idealne, nigdy nie zarajestrowano spadku tetna i objawow niedotlenienia. Kiedy
      odeszly mi zielone wody, natychmiast pojechalam do szpitala i natychmiast
      zrobiono mi ciecie. No trudno, co sie stalo, to sie nie odstanie, moze tak
      mialo byc. Dziekuje za wszystkie krzepiace slowa i pozdrawiam wszystkie
      ciezarowki po terminie. Lepiej pokochajcie sie z mezem niz macie pic ten olej,
      to pewnie zdrowsze i bezpieczniejszesmile
      • martajakimowicz Re: olej rycynowy-przestroga 30.07.05, 02:53
        Nie sadze by to bylo przez olej.Moja mala tez oddala smolke,rodzilam
        naturalnie,nic nie bralam na wywolanie i przeoczylam saczenie wod plodowych
        (myslalam ze to zwykle uplawy) przez co narazilam coreczke na zakazenia( mialam
        jakas tam bakterie),Mala dostawala bolesne zastrzyki,antybiotyki spedzilismy 7
        dni w szpitalu.Nie wierzylam ze bede karmic naturalnie bo po porodzie mala
        widzialam moze przez 5 sek,zabrali ja bo miala szyjke pepowina oplatana i te
        wody ze smolka.Ja spuchlam jak prosie tak mi cisnienie
        skoczylo,goraczka,mroczki i trzeslam sie jak galareta.Na drugi dzien mialam ja
        moze przez pol godziny,gdzie tu mowa o karieniu piersia.Jednak nie poddalam sie
        i karnie mala tylko piersia.Na poczatku mialam tylko brodawki popekane ale
        uzywalam silikonowego kapturka i teraz juz bez kaptorka.Glowa do gory i nie
        poddawaj sie z tym karmieniem piersia.
        • luna333 Re: olej rycynowy-przestroga 30.07.05, 11:39
          Teraz i tak nie dojdziesz - mogło być z przenoszenia, a mogło przez olej -bo
          ten przenika i może spowodować oddanie smółki do wód dlatego mimo że jestem po
          terminie oleju nie piłam - moja mama jak mnie rodziła dostała ten olej i
          zielonych wód nie miała. Myślę że wpłynęło na to wiele czynników i nie ma co
          się teraz zadręczać - najważniejsze żeby dziecko było zdrowe - ciesz się
          maluszkiem i daj mu dużo serduszka smile Trzymaj się dzielnie - pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka