Dodaj do ulubionych

skurcze od kilku miesięcy :(((

04.08.05, 13:59
witajcie
Moze ktoras tak miala, albo moze ktos cos wie na ten temat, bo moj lekarz
zwatpil. Jestem w 33 tc i od 3 miesiecy mam skurcze, czasami 3 na dobe,
czasami 30,jeden za drugim, niezaleznie od pozycji. biore nospe forte w
duzych ilosciach ale nie pomaga. Wyladowalam na izbie przyjez w szpitalu,
dostalam Tolargin i Macmiror, bo okazalo sie ze mam stan zapalny, i mialo
przejsc - nie przeszlo, uspokoilo sie troszke do 3 dziennie, ale po tygodniu
powrót. Lekarz podczas którejs wizyty stwierdzil ze widocznie tak mam crying((
Dodam ze z szyjka jest wszystko w porzadku, jest zamknieta caly czas.
Napiszcie bo ja juz nic nie wiem. Pozdrawiam ciezaroweczki wink))
Obserwuj wątek
    • hanka45 Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 04.08.05, 14:53

Mysle, że jesli z szyjka wszystko ok, to nie powinnas się zanadto martwić. Może
      sytuacja się rozjaśni, jesli będziesz miałą zrobione KTG? Pozdrawiam!

lilypie.com/days/060101/4/0/1/+10[/img][/link][/center]
      • ivysia Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 04.08.05, 15:43
        dzieki za odpowiedz.
        mialam robione ktg w 28 tygodniu ktore nie wykazalo nic niepokojacego, a ja mam
        ciagle skurcze, podczas badania(15 minut) nie mialam ani jednego. pozdrawiam.
        • malgo111 Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 04.08.05, 16:43
          najwazniejsze zcy te skurcze sa bolesne. Bo jeśli tylko mocno napina ci sie
          brzuch, a własciwie macica, to jest o.k. ja mam skurcze od kilku tygodni, co
          tydzien chodze na ktg - teraz jestem w 35tc - i wszystko o,k, Lykam nospe forte
          i magnez- jego niedobor powoduje skurcze.
          • ivysia Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 04.08.05, 17:24
            nie sa bolesne, to silne napinanie i twardniecie macicy, dzieki wiec za
            odpowiedz, ale moj gin o magnezie nie wspomnialcrying
            • malgo111 Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 04.08.05, 20:20
              magnez jest bardzo dobry na skurcze- sprawdzilam u kilku lekarzy. Poza tym nie
              zaszkodzi. Ja biore magnezin 500 3razy po 2 tabletki i wlasnie dzis bylam na
              badaniu i jest o.k. na nospie i magnezie dotrwalam do 36 tyg.
              • hanka45 Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 04.08.05, 23:12

Mozesz napisac ile ten Magnezin 500 ma mg. w jednej tabletce? Ja biore Asmag
                forte 3 po 2 tabl. ,ale wolalabym brac cos najbardziej skutecznego.Pozdrawiam
                • malgo111 Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 05.08.05, 10:34
                  asmag forte w jednej tabl. ma 34 mg magnezu, a magnezin az 130 mg, czyli kilka
                  razy wiecej. Jest polskim lekiem, wiec kosztuje opak.30 szt. ok 6 zl, a 60
                  szt.11 zł.
                  • hanka45 Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 05.08.05, 11:39

O, to faktycznie dużo więcej! Chyba w takim razie skonsultuję zmianę leku z
                    lekarzem. Dzieki za odp!
    • gemmavera Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 04.08.05, 23:32
      Jeśli skurcze nie powodują rozwarcia, to nie martw się na zapas. Ja na takich
      skurczach przejechalam dwie ciąże wink - w pierwszej zaczęło się od 18 tygodnia,
      w drugiej od 13. I skurcze były takie, jak opisujesz. Czasem było ich bardzo
      dużo (że aż zaczynałam je liczyć z zegarkiem w ręce), a czasem tylko kilka na
      dzień.

Przy pierwszym dziecku każdy skurcz (zwłaszcza na początku) powodował u mnie
      wielki strach. Od lekarza dostałam fenoterol i no spę, łykalam to przez pół
      ciąży, a i tak ciągle się bałam, że urodzę wcześniaka. uncertain Córka urodziła się w
      38 tygodniu ciązy. Aha, i te leki nie pomagały - skurcze jak były, tak były.
      Magnez też niewiele dał.

Drugi lekarz stwierdził, że mimo skurczów szyjka trzyma się świetnie i
      powiedział po prostu, że widać taka moja uroda. smile) Najpierw mnie to
      zaszokowało, ale okazuje się, że miał rację. Drugie dziecię urodziłam w
      ostatnim dniu 39 tygodnia - donoszone, duże, cudne, smile
      czego i Tobie życzę smile
      gemma
      • aliciap Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 05.08.05, 02:42
        z lekami 'anty-skurczowymi' tez nie ma co przesadzac.
        ja nie bralam nic na skurcze , a mialam calkiem spore, tak ze w 34 tygodn iu
        podano mi sterydy na rozwoj pluc dziecka myslac ze rodze ,
        a teraz jestem w 40 tygodniu, termin na jutro i nie zapowiada sie wcale porod!
        czesto jest tak ze dziewczyny ktore biora nospy i te inne silniejsze leki potem
        nie moga normalnie urodzic i maja wywolywane porody.
        nie ma co przeginac ...
      • ivysia Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 05.08.05, 15:07
        dzieki gemmavera,
        widac taka nasza uroda wink)))
        ale i tak boje sie za wczesnie urodzic, i poganiam meza z zakupami zeby nie
        bylo zapoznowink) jestem w 33 tygodniu, wiec teoretycznie w kazdej chwili moge
        urodzic,,, ale to akurat niezaleznie od skurczy, tylko jesli teraz jestem
        przyzwyczajona do tych skurczy, to jak rozpoznam te wlasciwe ???? pozdrawiam.
        • gemmavera Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 05.08.05, 22:34
          ivysia napisała:

> tylko jesli teraz jestem
          > przyzwyczajona do tych skurczy, to jak rozpoznam te wlasciwe ????

Skurcze "prawdziwe", efektywne, czyli powodujące rozwieranie się szyjki macicy
          są po pierwsze bolesne, po drugie regularne. Są bolesne zupełnie inaczej, niż
          te, które masz teraz. Nie wiem, jak odczuwasz skurcze "ciążowe" - u mnie to
          było takie napięcie brzucha, a im był on większy, tym to było bardziej
          dokuczliwe, powodowało dyskomfort, czasem jakieś kłucie - ale nigdy nie było
          naprawdę bolesne. A skurcze, którymi zaczął się poród, prawie od samego
          początku bolały (oczywiście najpierw tylko trochę), przy czym ból stopniowo
          narastał.
          Po drugie, po kilku godzinach tych skurczów zastanowiła mnie ich
          regularność. smile) Wzięłam zegarek i okazało się, że rzeczywiście pojawiają się
          regularnie co do minuty.
          Zresztą, wszystkie mądre poradniki dla kobiet w ciąży piszą, że porodu się nie
          da przegapić - i tego się trzymaj. smile))

Ale dodam jeszcze, żebyś na wszelki wypadek odpoczywała, ile tylko możesz,
          zwłaszcza jak pojawiają się te skurcze. Lepiej dmuchać na zimne, a 33 tydzień
          to jeszcze wcześnie.
          Powodzenia smile
          gemma
    • bazylea1 Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 05.08.05, 20:27
      ja tak miałam w 1 ciąży od 20 tygodnia. brałam magnez, nospę, lezałąm w
      szpitalu 2 razy, a gdy nadal dostawałam regularnych skurczów dostałam fenoterol
      mimo tego ze szyjka trzymała mocno. donosiłam ciążę do 38 tyg. teraz też miałam
      trochę ale na razie wystaczył magnez i trochę odpoczynku (ten odpoczynek to
      taki bardziej na papierze bo muszę ganiac za 2latkiem) i na razie odpukac
      minęło. powodzenia smile
    • grandet napiszcie prosze 05.08.05, 20:45
      jak to sie czuje, te skurcze... cos ja krotkotrwale, sekundowe uklucia?
      • gemmavera Re: napiszcie prosze 05.08.05, 22:37
        grandet napisała:

> jak to sie czuje, te skurcze... cos ja krotkotrwale, sekundowe uklucia?

Raczej dłuższe niż sekundowe - u mnie trwały nawet około minuty, dwóch. To
        takie wrażenie napięcia, obrazowo mówiąc - czujesz, że pod skórą zamiast macicy
        masz kamień. wink
        A takie krótkie kłucia też mogą się pojawić, ale z innego powodu (np.
        rozciąganie więzadeł itp.)
    • hanka45 Re: skurcze od kilku miesięcy :((( 05.08.05, 21:19

Ja to własnie tak czuję. Jednak ja czuję te skurcze tylko w środku, w okolicach
      szyjki. Zdarzaja sie co drugi, trzeci dzień.I zawsze towarzyszy temu uczuciu
      lekki niepokój. Intuicyjnie kładę się wtedy na kanapę i czekam az przejdą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka