Dodaj do ulubionych

wczesna ciąża-obawy

17.08.05, 12:04
Jestem 5t 2d w ciąży i mam pierwszą wizytę u gina 29 sierpnia. Moją pierwszą
ciążę straciłam w 7 tc. Dlatego się obawiam czy wszystko jest Ok. Od kilku
dni ustały mi mdłości, a od wczoraj piersi są mniej bolesne. Innych objawów
nie mam.
Zrobiłam już badanie krwi na poziom progesteronu i betę HCG, teraz czekam na
wyniki. Jutro chcę powtórzyć betę. Na pierwsze USG planowałam iść za
półtora tygodnia.
Czy na tym etapie ciąży mogłabym coś jeszcze zrobić? Myślałam żeby się wybrać
do innego gina, ale zwykłe badanie ginekologiczne bez USG to chyba za mało?
Badałam sama szyjkę macicy i jest położona prawidłowo, wysoko i zamknięta.
Nie mam też żadnych plamień ani bólu.

Dziękuję wam za rady
Obserwuj wątek
    • karolinazajac Re: wczesna ciąża-obawy 17.08.05, 12:08
      Pierwsze USG najlepiej robić po 6 tygodniu, bo będzie widać serduszko.
      Wcześniej chyba nie ma potrzeby jeśli nie masz plamień. A czy iść do innego
      gina - jeśli Cię to uspokoi to tak, ale właściwie czy on coś nowego powie?
    • pimpek_sadelko Re: wczesna ciąża-obawy 17.08.05, 12:19
      objawy raz sie pojawiaja a raz znikaja. w tej ciazy piersi przestaly mnie bolec
      i byc nabrzmiale zaraz po terminie @. mdlosci na dobre rozkrecily sie ok 8 tc,
      a wczesniej tez roznie z nimi bylo.
      "objawy" moga byc mylace, zatem nie przejujnsie ich brakiem. tym razem musi byc
      ok!
      • misia_7 Re: wczesna ciąża-obawy 17.08.05, 12:41
        Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi. Poczekam na wyniki tych badań z krwi, a jak
        by było nie daj Boże coś nie tak, to wtedy będę się zastanawiać. POzdrawiam
    • monika_irl Re: wczesna ciąża-obawy 17.08.05, 12:48
      Misia napewno wszystko bedzie ok, ja nie mialam zadnych objawów az do teraz
      (sennosc) i tez sie zastanawialam czy wszystko jest dobrze bo tyle sie
      naczytalam na forum. U mnie pierwsza wizyta dopiero jak bede w 12tc takze to
      jeszcze miesiac i nic z tym nie moge zrobic. A jeszcze zeby cie pocieszyc to Ci
      napisze ze nawet bety nie znam bo tutaj nie robiasmile)) Takze napewno bedzie
      dobrzesmile)))
      • misia_7 Re: wczesna ciąża-obawy 17.08.05, 12:56
        Dziękuję za słowa otuchy!! ściskam kiss
    • hebbe Re: wczesna ciąża-obawy 17.08.05, 17:28
      A czy wiesz, jaka była przyczyna straty pierwszej ciąży? Bakterie? Podejrzenie
      zbyt niskiego progesteronu?
      Też straciłam jedną ciążę. Dlatego teraz zrobiłam test jeszcze przed terminem
      miesiączki, a gdy zobaczyłam dwie kreski natychmiast zadzwoniłam do lekarza i
      od razu zaczęłam przyjmować tabletki na podtrzymanie (Duphaston). Na wizycie
      byłam jeden dzień po terminie miesiączki. Lekarz pobrał mi cytologię i wymaz na
      posiew z szyjki macicy (wyszły bakterie, jestem w trakcie leczenia), poza tym
      na podstawie wyników badań na przeciwciała antyfosfolipidowe, które akurat
      odebrałam przepisał mi kolejne leki (Acard).
      Jestem w 5t 5 dniu - a zrobiłam całkiem sporo, żeby tę ciążę utrzymać.
      • misia_7 Re: wczesna ciąża-obawy 17.08.05, 20:23
        Hebbe, trzymam kciuki za Ciebie wink
        Przyczyny mojego pierwszego poronienia nie wykryłam. Piszę, że ja nie wykryłam,
        bo lekarze na nic nie dali mi skierowania, zrobili mi tylko histo-pat. po
        zabiegu i kazali przyjść jak znowu zajdę w ciażę. Badania zrobiłam na własną
        rękę i z własnej kieszeni.
        Duphaston brałam jak miałam plamienia w poprzedniej ciaży. Z progesteronem jest
        tak, ze moze się mocno wahać i ja akurat jak robiłam badanie na progesteron 3
        miesiące temu to było Ok, co nie znaczy, ze teraz nic się nie zmieniło, dlatego
        poszłam oznaczyć jeszcze raz i odbieram wynik pojutrze.
        Nie robiłam badań na przeciwciała antyfosfolipidowe.
        pozdrawiam
        • misia_7 Progesteron 19.08.05, 12:28
          czy nie za wysoki? 39,43 19 dpo ? dziękuję za odpowiedz
          • misia_7 Re: Progesteron 19.08.05, 12:29
            oczywiście 39,43 ng/ml, bo zapomniałam podać jednostki
            • martann Re: Progesteron 19.08.05, 12:44
              Bardzo ładny progesteron smile nie ma pojęcia za wysoki !
              powodzenia
              • misia_7 Re: Progesteron 19.08.05, 12:55
                Dziękuję wink
                • julia246 Re: Progesteron 19.08.05, 13:01
                  lekarz powinien ci zrobić badanie na obecnośc toksoplazmozy' bo to bardzo
                  ważne. poproś o to.
                  • misia_7 toxo 19.08.05, 13:27
                    Badanie na toxo zrobiłam w obu klasach 4 tygodnie temu i jest OK.
                    dzięki
          • pimpek_sadelko Re: Progesteron 19.08.05, 13:36
            misia_7 napisała:

> czy nie za wysoki? 39,43 19 dpo ? dziękuję za odpowiedz

bardzo ladny. taki powinien byc na samym poczatku ciazy. nie za wysoki... on
            dopiero zaczyna rosnacsmile
            • misia_7 Re: Progesteron 19.08.05, 21:00
              o matko.. dzięki!!! wink))
              • novanka Re: Progesteron 19.08.05, 21:15
                Misia, a mam takie, może głupie pytanie: jak sobie sama stwierdziałaś, że
                szyjka jest zamknięta? Po czym to można poczuć? A jaka jest różnica, jak np.
                nie jest zamknięta? Tak z ciekawości pytam, bo ja nie potrafię tego ocenić.
                Nawet nie wiedziałam, że samemy można. POzdrawiam,
                • brzoskwa Czy ktoś może mi odpowiedzieć? 19.08.05, 21:57
                  Hej Kobitki! Jestem tu first time i nie bardzo wiem do kogo sie zwrócić... Otóż
                  mój problem polega na tym, że już sama nie wiem co się dzieje. Ostatnią
                  miesiączkę miałam 8 czerwca i od tamtej pory cisza... Całymi dniami czuje
                  dziwne mdłości, częste bóle głowy i ciągły ból brzucha w jego dolnej części.
                  Dodam jeszcze, że robiłam 3 testy (pierwszy po tygodniu, a drugi i trzeci w
                  odstępie dwudniowym po około 3 tygodniach od stosunku) i wszystkie były
                  negatywne. Czy jest to możliwe, żeby się jednak okazało, że to ciąża? A i mam
                  jeszcze jedno pytanie, czy alkohol bądź też narkotyki mają wpływ na wynik
                  testu? Z góry dzięki za odpowiedź. Buźka!
                  • misia_7 Re: Czy ktoś może mi odpowiedzieć? 20.08.05, 11:01
                    oczywiscie, ze jest możliwe!
                    A kiedy robiłaś ostatni test? alkohol nie wpływa na wynik. skoro podejrzewasz
                    ciaże, powinnaś jak najszybciej pozegnać się przynajmniej z narkotykami! tak
                    czy inaczej od 8 czerwca minęło już ponad 2 miesiace , więc nawet jak to nie
                    jest ciąża, to powinnaś to skonsultować z lekarzem. pozdrawiam
                    • brzoskwa Tu znowu Brzoskwa ;) 22.08.05, 01:02
                      misia_7 ostatni test robiłam miesiąc temu jakieś 5 dni po spodziewanej @, jutro
                      robię jeszcze jeden test i mam nadzieję, że wyjdą w końcu dwie kreseczki wink A
                      jeśli chodzi o narkotyki to miałam na myśli marihuanę, która zdarzyła mi się
                      parę razy do momentu, gdy nie zaczęłam podejrzewać, że mogę być w ciąży, ale
                      jednak w moczu utrzymuje się jakiś jeszcze czas i stąd padło moje pytanie. Od
                      jakiegoś czasu mam dziwne mdłości, poza tym bóle brzucha w jego dolnej części i
                      bóle głowy wraz z zawrotami od około tygodnia może półtora. Więc naprawdę mam
                      nadzieję, że rośnie we mnie Dzidzia smile Odezwę się jutro u dam Ci znać jaki był
                      wynik smile Pozdrawiam!
                      • misia_7 Re: Tu znowu Brzoskwa ;) 22.08.05, 15:50
                        to trzymam mocno kciuki wink daj znać!
                • misia_7 do Novanki 20.08.05, 10:57
                  Nie wiem jak Ci to opisać, ja się tego długo uczyłam, ale generalnie najłatwiej
                  zauważysz, że jest otwarta podczas okresu, pomijając względy estetyczne.. chyba
                  najważniejsze , zeby była wysoko w czasie ciaży, teraz sprawdzam tylko raz na
                  kilka dni, bo nie chcę tam ingerować skoro jest w porządku..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka