sdff1 19.08.05, 13:56 co się dzieje jeśli po pierwszym USG (np. w 9 tygodniu ciąży) okaże się,że coś jest nie tak? chodzi mi o to po co to badanie tak naprawdę jest... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martusia251 Re: jeszcze o terminie pierwszej wizyty 19.08.05, 13:58 Jeżeli robiłaś wczesniej USG czyli 9 tydzień to można stwierdzić że na pewno jesteś w ciązy i jest maleństwo oraz posłuchać serduszka czy bije i sprawdzić szyjkę Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jeszcze o terminie pierwszej wizyty 19.08.05, 14:01 sdff1 napisała: > co się dzieje jeśli po pierwszym USG (np. w 9 tygodniu ciąży) okaże się,że > coś jest nie tak? chodzi mi o to po co to badanie tak naprawdę jest... decyduje o tym lekarz... a Ty juz na wstepie guza szukasz? czemu ma byc zle? dziewczyno... pierwsze usg ma na celu potwierdzenie ciazy ( bijace serce zarodka), sprawdzenie jak zagniezdzil sie zarodek, jak wyglada endometrium macicy, czy na jajnikach nie ma torbieli itd... mase rzeczy usg pokazuje. mój Kajtek! Odpowiedz Link Zgłoś
sdff1 Re: jeszcze o terminie pierwszej wizyty 19.08.05, 14:06 no bo myślałam, że jak coś z dzidzią jest nie tak to się ją "ratuje", ale pewnie na tym etapie jak coś nie tak - to nic dla niej nie można zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jeszcze o terminie pierwszej wizyty 19.08.05, 14:13 sdff1 napisała: > no bo myślałam, że jak coś z dzidzią jest nie tak to się ją "ratuje", ale > pewnie na tym etapie jak coś nie tak - to nic dla niej nie można zrobić... nie panikuj na zapas. a poza tym w pierwszym trymestrze faktycznie nie wiele jest do zrobienia. niestety. naprawde nie powinns myslec w kategoriach, ze juz soc niedobrego sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
sdff1 Re: jeszcze o terminie pierwszej wizyty 19.08.05, 15:07 o.k. myślę na + !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kalejdoskopik Re: jeszcze o terminie pierwszej wizyty 19.08.05, 14:26 Moja pierwsza wizyta w czasie ciąży odbyła się w 8 tyg. Na USG zobaczyłam malutką Fasolkę Lekarz stwierdził, że ciaża jest maciczna, pojedyncza, płód mierzy 11 mm., określił jego wiek, sprawdził stan jajników. Tajemniczo stwierdził, że on widzi całe mnóstwo innych istotnych informacji. Dostałam też pierwsze zdjęcie w celu pokozania autorowi Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: wazne terminy 19.08.05, 18:00 Ważne terminy Kobieta w trakcie ciąży powinna zrobić USG przynajmniej trzy razy (ideałem jest pięć). Podczas każdego badania lekarz ocenia inne parametry, dlatego tak ważne jest, by USG wykonywać w ściśle określonych tygodniach ciąży. 6.-8. tydzień Ze względu na małą ciążę badanie wykonywane jest przez pochwę. USG ma na celu potwierdzenie żywego zarodka (lub zarodków) w macicy. Pozwala wykluczyć ciążę pozamaciczną. 11.-14. tydzień To pierwsze bardzo ważne badanie oceniające anatomię płodu. Lekarz na USG zmierzy długość maleństwa od czubka głowy do kości ogonowej, dzięki czemu z dużą dokładnością (do 4–7 dni) określi wiek kruszynki. Obejrzy także zarys główki, rączki i nóżki (policzy paluszki), zobaczy żołądek, pęcherz moczowy i serduszko. Aby z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć zespół Downa (oraz nieprawidłowości genetyczne i wady serca), zmierzy przezierność karku, czyli wielkość zbiornika płynu znajdującego się właśnie ok. 11.–14. tygodnia na karku płodu. Uwidoczni także kość nosową, która obok przezierności jest drugim ważnym markerem zespołu Downa. 18.-23. tydzień Podczas tego USG można ocenić wszystkie narządy płodu: serce, płuca, żołądek, wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy, obejrzeć rączki, nóżki i buzię dziecka, a także obejrzeć wszystkie struktury mózgu oraz kręgosłup. W tym czasie także najczęściej udaje się już dostrzec płeć dziecka. 30.-32. tydzień Lekarz zmierzy obwód dziecięcej główki, brzuszka i długość kości udowej. Pomiary te pozwalają na wczesne wykrycie wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu. Trudniej już w tym czasie dokładnie obejrzeć organy wewnętrzne i części ciała maluszka ze względu na jego wielkość (dziecko waży zwykle już 1300–1700 gramów). Ocenia się natomiast indeks płynu owodniowego i stopień dojrzałości łożyska (w razie jakichkolwiek wątpliwości rozszerza się badanie o analizę dopplerowską, oceniającą przepływ krwi w naczyniach krwionośnych płodu). Wszystko po to, aby wykluczyć niedożywienie czy niedotlenienie maleństwa. 36.-38. tydzień Ostatnie badanie ma na celu określenie wagi dziecka i sprawdzenie indeksu płynu owodniowego. To właśnie teraz zazwyczaj podjęta zostaje decyzja o planowanym cesarskim cięciu (np. jeśli maluszek waży ponad 4500 gramów albo ułożony jest nieprawidłowo). Odpowiedz Link Zgłoś