balu-ona 29.08.05, 14:34 czym i czy golą w szpitalach przed porodem? czy ew. istnieje mozliwość zacięcia? moze więc lepiej ogolić się samej? chce rodzić na Solcu w Wawie , czy ktoś wie jak to tam wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiaczekb Re: golenie? 29.08.05, 14:40 Może nie golą, ale podgalają okolice krocza. Goli się maszynkami jednorazowymi, które po użyciu u jednej pacjentki są wyrzucane. Jak najbardziej możesz się sama w domu ogolić - podbrzusze i okolice krocza. PZdr Odpowiedz Link Zgłoś
basiaczekb Re: golenie? 29.08.05, 14:56 Sprecyzuję jeszcze moją wypowiedź. Podgalają krocze w miejscu ewentualnego nacięcia. Podbrzusze, tak do granicy spojenia łonowego, podgalają w przypadku ewentualnego cięcia cesarskiego. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wiercipietka Re: golenie? 29.08.05, 15:00 Na Solcu nie gola, chyba ze przy CC bardzo delikatnie, jak przy kazdej innej operacji. w. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadawidka Re: golenie? 29.08.05, 15:04 a mnie golono starą maszynką na żeletki Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: golenie? 29.08.05, 15:11 Okropnosc! To chyba lepiej zabrac ze soba jednorazowa maszynke. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadawidka Re: golenie? 29.08.05, 15:17 ja miałam swoją maszynkę, ale położna się nie zgodziła się jej użyć Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: golenie? - nie wystarczy podciac wlosow... 29.08.05, 15:14 Dziewczyny, a moze wystarczy krociotko obciac wlosy ? - nie cierpie podgalania, bo potem skora strasznie swedzi gdy wlosy odrastaja a i tak krocze jest wystarczajaco zmasakrowane! Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: golenie? 29.08.05, 15:16 A czy zamiast rozstrzasac za i przeciw i tp itd nie lepiej na wszelki wypadek samej w domu, albo meza poprosic? I intymniej i odbierajacym porod bedzie latwiej chyba miec przed oczami czysta skore a nie "klaki-loki". I problem znika, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jahreshka Re: golenie? 29.08.05, 15:17 Witam! Jakiś czas temu czytałam raport w Polityce o zmianach w położnictwie w Polsce. Wynikało z niego, że obecnie golenie nie jest obowiązakowe (kiedyś było). Wybór należy do matki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadawidka Re: golenie? 29.08.05, 15:18 oczywiście możesz się nie zgodzić na golenie, ale wtedy szczerze współczuję zszywania miejsca z włosami...brrr Odpowiedz Link Zgłoś
basiaczekb Re: golenie? 29.08.05, 15:25 Ależ oczywiście, że golenie nie jest w tej chwili obowiązkowe. Ale chyba warto chociażby dla względów zdrowotnych, żeby lekarz nie zszył miejsca ewnetualnego nacięcia razem z włosami łonowymi. I chyba lepiej jest to zrobić w domu na spokojnie, swoją maszynką. W szpitalu dość często się zdarza, że to podgalanie jest wykonywane na szybko - bo już rodzi, a tu loki, albo - cięcie cesarskie a tu brzuch "owłosiony". Wtedy nietrudno jest o zacięcie, niestety. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
balu-ona Re: golenie? 29.08.05, 15:32 czyli podsumowujac lepiej zrobic to samemu ale właśnie się boje tego co bedzie po ( swędzenie, szczypanie) a może juz teraz lepiej sie ogolic i jakos ''zachartować'' i przyzwyczaić to miejsce? a dodam że termin mam na 12 pażdziernika Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: golenie? 29.08.05, 16:22 Zszywanie miejsca z ewentualnymi wlosami i nacinanie mnie przekonuje,ze jednak zabieg jest konieczny. "Chartowanie" proponowalabym robic u kosmetyczki... zdarzalo mi sie depilowac fragmenty bikini w gabinecie woskiem ( 20 zl) i to w miare sensowny zabieg przeprowadzony z jakims balsamem znieczulajacym i dajacy dobry efekt, bo wlosy nie swedza przy odrastaniu a i pokazuje sie ich duzo mniej! Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: golenie? 29.08.05, 16:09 teraz już chyba nie golą,ale jak Ja rodziłam 5 lat temu,to golili,mało tego Pielęgniarka zacięła mnie przy tym goleniu i trochę krwawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: golenie? 29.08.05, 16:13 W szpitalu w którym będę rodzić "golenie i lewatywa na życzenie pacjentki". Ja sie depiluję, więc zrobię to krótko przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka82 Re: golenie? 29.08.05, 17:12 No jestem z tematem bardzo na bieżąco. U nas w szpitalu wymagają żyletki a nie maszynki. Dlatego własnie ja wczoraj zafundowałam sobie małą gimnastykę z lusterkie ustawionym na pralce, a byłam zarośnięta okropnie. Samo golenie mnie nie przerażało, bo dawniej na bieżąco się tam podgalałam. W ciąży zaprzestałam bo nie wygodnie ale właśnie wydaje mi się że tą skórę można zahartować wcześniejszym podgalaniem, więc jak dajesz radę podgalaj wcześniej. mnie jak już będzie brało to tylko poprawie albo w szpitalu poprawią to już będzie im łatwiej, bo zarośnięta byłam okropnie i tą maszynką szło mi strasznie długo. Pewnie dlatego życzą sobie żyletki - im tym łatwiej niż jednorazóweczką... Odpowiedz Link Zgłoś
tunia30 Re: golenie? 29.08.05, 22:06 A ja się umówiłam z mężem, że to właśnie on mnie wygoli przed porodem. Obudziłam go w środku nocy i mówię: "Ogolisz mnie?" I tak mu oznajmiłam o zbiżającym się rozwiązaniu. A po porodzie krocze tak boli, że odrastające włoski to nic przy tym. Pozdrawiam Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
kliklik Re: golenie? 30.08.05, 08:11 Też się nad zastanawiałam... już teraz jest mi trudno ogolić się w okolicach bikini, prawie nic nie widzę a co to będzie w 9. miesiącu... Odpowiedz Link Zgłoś
saphaya Re: golenie? 30.08.05, 09:29 ja właśnie ogoliłam się kremem na zero, sama bez niczyjej pomocy, tyle że zamiast używać załączonej szpatułki weszłam pod prysznic i zmyłam krem z włoskami z pomocą takiej rękawicy do masażu...polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ekociub Re: golenie? 30.08.05, 13:17 A jakiego kremu użyć? Co polecacie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: golenie? 30.08.05, 10:10 najhigieniczniej jest wydepilowac kremem. takie zalecenia sa od dawna na wszystkich oddzialach chirurgicznych. golenie powoduje mikrouszkodzenia skory, ktore stanowia potem wrota zakazenia podczas zabiegow. jesli zdaze jeszcze kupic, to moze zastosuje. jesli nie, to sie chyba skonczy na goleniu Odpowiedz Link Zgłoś