29.08.05, 14:34
czym i czy golą w szpitalach przed porodem?
czy ew. istnieje mozliwość zacięcia?
moze więc lepiej ogolić się samej?
chce rodzić na Solcu w Wawie , czy ktoś wie jak to tam wygląda?
Obserwuj wątek
    • basiaczekb Re: golenie? 29.08.05, 14:40
      Może nie golą, ale podgalają okolice krocza. Goli się maszynkami jednorazowymi,
      które po użyciu u jednej pacjentki są wyrzucane. Jak najbardziej możesz się sama
      w domu ogolić - podbrzusze i okolice krocza.

PZdr
      • basiaczekb Re: golenie? 29.08.05, 14:56
        Sprecyzuję jeszcze moją wypowiedź. Podgalają krocze w miejscu ewentualnego
        nacięcia. Podbrzusze, tak do granicy spojenia łonowego, podgalają w przypadku
        ewentualnego cięcia cesarskiego.

Pzdr
    • wiercipietka Re: golenie? 29.08.05, 15:00
      Na Solcu nie gola, chyba ze przy CC bardzo delikatnie, jak przy kazdej innej
      operacji.
      w.
    • mamadawidka Re: golenie? 29.08.05, 15:04
      a mnie golono starą maszynką na żeletki sad
      • kokons Re: golenie? 29.08.05, 15:11
        Okropnosc!
        To chyba lepiej zabrac ze soba jednorazowa maszynke.
        • mamadawidka Re: golenie? 29.08.05, 15:17
          ja miałam swoją maszynkę, ale położna się nie zgodziła się jej użyć
    • kokons Re: golenie? - nie wystarczy podciac wlosow... 29.08.05, 15:14
      Dziewczyny, a moze wystarczy krociotko obciac wlosy ? - nie cierpie podgalania,
      bo potem skora strasznie swedzi gdy wlosy odrastaja a i tak krocze jest
      wystarczajaco zmasakrowane!
    • ariella Re: golenie? 29.08.05, 15:16
      A czy zamiast rozstrzasac za i przeciw i tp itd nie lepiej na wszelki wypadek
      samej w domu, albo meza poprosic? I intymniej i odbierajacym porod bedzie
      latwiej chyba miec przed oczami czysta skore a nie "klaki-loki".
      I problem znika, nie?
    • jahreshka Re: golenie? 29.08.05, 15:17
      Witam! Jakiś czas temu czytałam raport w Polityce o zmianach w położnictwie w
      Polsce. Wynikało z niego, że obecnie golenie nie jest obowiązakowe (kiedyś
      było). Wybór należy do matki.
      • mamadawidka Re: golenie? 29.08.05, 15:18
        oczywiście możesz się nie zgodzić na golenie, ale wtedy szczerze współczuję
        zszywania miejsca z włosami...brrr
        • basiaczekb Re: golenie? 29.08.05, 15:25
          Ależ oczywiście, że golenie nie jest w tej chwili obowiązkowe. Ale chyba warto
          chociażby dla względów zdrowotnych, żeby lekarz nie zszył miejsca ewnetualnego
          nacięcia razem z włosami łonowymi. I chyba lepiej jest to zrobić w domu na
          spokojnie, swoją maszynką. W szpitalu dość często się zdarza, że to podgalanie
          jest wykonywane na szybko - bo już rodzi, a tu loki, albo - cięcie cesarskie a
          tu brzuch "owłosiony". Wtedy nietrudno jest o zacięcie, niestety.

Pzdr
          • balu-ona Re: golenie? 29.08.05, 15:32
            czyli podsumowujac lepiej zrobic to samemu
            ale właśnie się boje tego co bedzie po ( swędzenie, szczypanie)
            a może juz teraz lepiej sie ogolic i jakos ''zachartować'' i przyzwyczaić to
            miejsce?
            a dodam że termin mam na 12 pażdziernika
            • kokons Re: golenie? 29.08.05, 16:22
              Zszywanie miejsca z ewentualnymi wlosami i nacinanie mnie przekonuje,ze jednak
              zabieg jest konieczny.
              "Chartowanie" proponowalabym robic u kosmetyczki... zdarzalo mi sie depilowac
              fragmenty bikini w gabinecie woskiem ( 20 zl) i to w miare sensowny zabieg
              przeprowadzony z jakims balsamem znieczulajacym i dajacy dobry efekt, bo wlosy
              nie swedza przy odrastaniu a i pokazuje sie ich duzo mniej! Polecam.
    • animetka Re: golenie? 29.08.05, 16:09
      teraz już chyba nie golą,ale jak Ja rodziłam 5 lat temu,to golili,mało tego
      Pielęgniarka zacięła mnie przy tym goleniu i trochę krwawiłam.
    • bebe73 Re: golenie? 29.08.05, 16:13
      W szpitalu w którym będę rodzić "golenie i lewatywa na życzenie pacjentki". Ja
      sie depiluję, więc zrobię to krótko przed terminem.
      • emilka82 Re: golenie? 29.08.05, 17:12
        No jestem z tematem bardzo na bieżąco. U nas w szpitalu wymagają żyletki a nie
        maszynki.
        Dlatego własnie ja wczoraj zafundowałam sobie małą gimnastykę z lusterkie
        ustawionym na pralce, a byłam zarośnięta okropnie. Samo golenie mnie nie
        przerażało, bo dawniej na bieżąco się tam podgalałam. W ciąży zaprzestałam bo
        nie wygodnie ale właśnie wydaje mi się że tą skórę można zahartować
        wcześniejszym podgalaniem, więc jak dajesz radę podgalaj wcześniej. mnie jak
        już będzie brało to tylko poprawie albo w szpitalu poprawią to już będzie im
        łatwiej, bo zarośnięta byłam okropnie i tą maszynką szło mi strasznie długo.
        Pewnie dlatego życzą sobie żyletki - im tym łatwiej niż jednorazóweczką...
    • tunia30 Re: golenie? 29.08.05, 22:06
      A ja się umówiłam z mężem, że to właśnie on mnie wygoli przed porodem. Obudziłam
      go w środku nocy i mówię: "Ogolisz mnie?" I tak mu oznajmiłam o zbiżającym się
      rozwiązaniu. A po porodzie krocze tak boli, że odrastające włoski to nic przy tym.
      Pozdrawiam
      Tunia
    • kliklik Re: golenie? 30.08.05, 08:11
      Też się nad zastanawiałam... już teraz jest mi trudno ogolić się w okolicach
      bikini, prawie nic nie widzę a co to będzie w 9. miesiącu...
    • saphaya Re: golenie? 30.08.05, 09:29
      ja właśnie ogoliłam się kremem na zero, sama bez niczyjej pomocy, tyle że
      zamiast używać załączonej szpatułki weszłam pod prysznic i zmyłam krem z
      włoskami z pomocą takiej rękawicy do masażu...polecamsmile
      • ekociub Re: golenie? 30.08.05, 13:17
        A jakiego kremu użyć? Co polecacie?
        Pozdrawiam.
    • shamsa Re: golenie? 30.08.05, 10:10
      najhigieniczniej jest wydepilowac kremem. takie zalecenia sa od dawna na
      wszystkich oddzialach chirurgicznych. golenie powoduje mikrouszkodzenia skory,
      ktore stanowia potem wrota zakazenia podczas zabiegow.

jesli zdaze jeszcze kupic, to moze zastosuje. jesli nie, to sie chyba skonczy
      na goleniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka