Dodaj do ulubionych

Ciąża w wieku 18 lat

29.08.05, 20:13
Chciałam się dowiedzieć , czy któraś z was zaszła w pierwszą ciąże w takim
wieku? Jak zaragowało wasze otoczenie , rodzice, chłopak, znajomi?? jak
poradziłście sobie , ze szkołą , nauką ?? co z pieniędzmi? Spóźnia mi się
okres kilka dni(zabezpieczam się),ale narazie nie robie wilekiego szumu, z
jeden strony ogromnie bym się cieszyła, ale z drugiej w tym roku mam maturę ,
a co nagorsze to skąd pieniążki wziąć przeciesz dzidziuś to
mały "pochłaniacz"smile pieniedzy! Z góry dziękuję za opowiedzi i pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • kokons Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:27
      Ja jestem 10 lat starsza od ciebie ale wierze, ze sobie poradzisz!)
      Wszystko da sie przetrwac, a sprawy materialne nie sa najwazniejsze!
      Pozdrawiam.
      • viola33 Re: Ciąża w wieku 18 lat 14.11.05, 08:08
        ja zaszłam w ciążę mając 19 lat i co prawda niestety nie skończyłam
        studiów,rozleciało sie moje młodociane małżenstwo ,dałam sobie
        radę,wychowywałam przez prawie 8 lat sama córke, było ciężko z pieniążkami, ale
        i rodzinka i znajomi okazali się fantastyczni, jeden fakt to przyjemności i
        rozrywki poszły w niepamięć ,ale przy dobrej incjatywie innych i z tych
        rozrywek mozna korzystać, teraz mam 31 lat, ułożylo mi się zycie jestem w
        23tyg, ciąży, mam prawie 11 letnią córkę, i wiesz co? wcale nie żałuje tego ,że
        tak wcześnie urodziłam,szkoda tylko ,ze nie natrafiłam na obecnego faceta
        wcześniej bo napewno byśmy juz drugą dzidzie mieli, pozdrawiam, i jak sie okaże
        że jestes wierzę ,że dasz radę, my kobiety jesteśmy silne, a i wiele spraw
        takich jak nauka mozna tez pogodzic.buziaczki
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:28
      po pierwsze- jestem juz w polowie ciazy, jakies 4,5 miesiaca, 18tke bede miala
      za 2 miesiace
      jeszcze nie wiem jak to bedzie w szkole ale ogolnie nie ma osoby (poza matka
      mojego chlopaka,ale niestety, ona chyba jest chora nic na to nie poradze) ktora
      odwrocila sie ode mnie. rodzice wspaniali, powiedzieli, ze dostalabym opiernicz,
      ale nie chca denerwowac malenstwa. znajomi wiedza, ale rzadko o tym gadamy-
      chyba ze ktos sie rozpytuje- potem bedzie wiecej do opowiadania. znajomi
      rodzicow leca z gadkami- Asia da sobie rade, podziwiamy, bedzie dobrze, tylko
      dbaj o siebie, jestes dzielna itd.
      na razie plany mam cholernie ambitne- maleństwo ma byc w lutym, a ja chce zdac
      mature i startowac na medycyne-jezeli sie nie dostane, zrobie sobie rok przerwy
      i poprawie wyniki przy okazji. tu wlasnie uwidacznia sie chec pomocy moich
      rodzicow bez tego nie moglabym o tym myslec, tym bardziej ze chce/musze wrocic
      do szkoly na miesiac/poltora.
      kaska glownie rodzicow, bo z nimi bede mieszkac, i chlopaka, wspanialego
      czlowieka (z ktorym sie teraz nie widuje "bo jego matka", ale jego podejscie po
      pierwszym szoku bardzo pozytywne),ktory pracuje i bedzie zaocznie studiowal. ale
      tak naprawde- ciuszki dostane od masy znajomych rodzicow i rodzenstwa, lozeczko
      pewnie tez, wozek podobnie, jak nie wyszuka sie cos taniego na allegro. bede
      starala sie karmic piersia i wychodzi na to ze jedynym wydatkiem beda pieluszki,
      chocby przez pierwsze kilka miesiecy.
      tak naprawde to balabym sie o nauke moja droga, pozniej o kaske- przeciez jak
      cos termin masz na kwiecien, w kwietniu jest matura... zycze powodzenia i mimo
      wszystko-szczescia... smile

pozdrowki
      Asia i malenstwo (17 tyg)
      • pimpek_sadelko Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:32
        trzymam mocno kciuki za Twoje plany!
        da sie skonczyc medycyne z malym dzieckiem. moja tesciowa jest tego najlepszym
        przyklademsmile
        jest dosc cizko, bo to ciezkie studia, do tego dziecko... ale warto!
      • kokons Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:32
        Podziwiam cie Asiu!)
        Tak trzymaj!
      • pimpek_sadelko to bylo do martiny 15:) 29.08.05, 20:32
        a Ty olive zrob test. moze ciazy wcale nie masmile
      • zanaa Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 10:00
        "i chlopaka, wspanialego
        czlowieka (z ktorym sie teraz nie widuje "bo jego matka",

i co przepraszam tatusiek tak sie slucha mamusi???????????????
        • scarletta84 Re: Ciąża w wieku 18 lat do zanay 22.09.05, 18:28
          a ty czego sie czepiasz? chlopak ma 18 lat i dopoki nie zarobi by sie wyniesc
          musi sobie jakos radzic tez "z mamusia". przeciez to normalne. jak juz sie
          odrobi choc troche to pewnie wynajmie jakis kat i zabierze swoja kochana i
          dziecko. wyluzuj i sie nie czepiej. skoro ona jest szczesliwa i wierzy ze
          bedzie dobrze...
          • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat do zanay 22.09.05, 18:34
            scarletta- nie wiem czego oczekiwalam od swojego chlopaka, ale moze dobrze ze
            sie gruntownie zastanowil teraz i stwierdzil ze nie chce sie wiazac ze mna na
            cale zycie niz pozniej. i nie zmadrzeje- po prostu tak jest. ale widujemy sie on
            naprawde chce sie zajmowac dzieckiem, placic i pomagac mi wiec dziecko bedzie
            mialo tate. to najwazniejsze. a ze jest maminsynkiem to inna sprawa. pozdr

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;126/st/20060206/k/6b17/preg.png
            • scarletta84 Re: Ciąża w wieku 18 lat do zanay 22.09.05, 18:41
              no i tez jest ok. kurde, mnie tylko wyprowadza z rownowagi jak ktos na kogos
              wchodzi a nie zapyta dokladnie o co chodzi. dlatego tak zareagowalam. a to ze
              chce lozyc na dziecko i sie nim rowniez zajmowac to przeciez bardzo dobrze. a
              tak co do ciebie to przeciez patrzac na to co piszesz jestem pewna ze po
              pierwsze sobie poradzisz a po drugie znajdziesz na pewno super-extra faceta bo
              jestes wybitnie madra. takie moje zdanie. a swoja droga to ja rodze na
              przelomie lutego i marca smile))) jestes z warszawy?
    • kokons Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:29
      Jeszcze jedno. Ogranicz stres i zrob sobie test ciazowy - on wyjasni wszystko.
      W twoim wieku zdarzaja sie bowiem zaburzenia hormonalne, ktore niekoniecznie
      swiadcza o ciazy.
      Trzymaj sie.
      • lodie Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:44
        Ja w sumie mam 18 lat, w październiku skończę 19 smile zdałam w tym roku maturke
        będąc w ciąży, 6 czerwca zaczęłlam pracę. okres próbny mi sie konczy.
        kierownicy wiedzą że jestem w ciąży i umowe mi przedłużają tylko jeszcze nie
        wiem czy do dnia porodu czy na dłużej. faceta zostawiłam bo okazał się większym
        idiota niż myślałam. rodzice najpierw mnie opierniczyli ale teraz jest jak w
        niebie a z mamusią dogaduje sie jak nigdy. teraz od września ide zaocznie do
        szkoły policealnej na ekonomie. nigdy nie marzyłam o studiach więc smile Z
        dzidziusia już się strasznie cieszę. rodzice powiedzieli że pomogą jak tylko
        sie da i już widze ich wielką pomoc a zwłaszcza mojej mamy smile znajomi
        zaskoczeni ale ciesza się razem ze mna, sąsiedzi jeszcze nie wiedzą, ale
        niedługo sie dowiedza bo brzusio sie wybija w koncu we wrzesniu bedzie 5
        miesiąc :0 pozdrawiam i trzymaj sie bedzie dobrze: nawet 15latki dają rade
    • olivka18 Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:44
      Poczekam jeszcze góra 2 dni i zrobie test! Ja też bardzo chciałabym iść na
      studia dzienne - Administracja publiczna, o tyle wiem , że z nauką sobie
      poradzę, to jakoś głównie martwią mnie pieniądze , a raczej ich brak! w razie
      czego tez mam nadzieję , że przyjaciele mi pomogą tak jak Asismile Pozdrawiam
      P.S Asia czymam kciuki żeby wszystko szło po twojej myśli wink
    • olivka18 Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:48
      Zawsze podziwiałam osoby, które potrafiły poradzić sobie i ze szkołą i z
      dzidziusiem , i wieloma innymi obowiązkami!kolejnym przykłądem jest lodi smile A
      ja zawsze mam wrażenie , że wszytkim się udaje , umieją sobie jakoś to
      poukładac , ale ja nie sad hmm może poprostu za mało w siebie wierze!!
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 20:49
      wiecie co dziewczyny- jestescie PRZEKOCHANE!!!
      to az niesamowite, myslalam ze wszedzie dostane wpierdki za ta ciaze (tym
      bardziej ze mama jest katechetka, sama dzialam w kosciele a rodzenstwo- 30 i 32
      lata- nawet nie jest w stalych zwiazkach) a tu wszyscy mnie tak wspieraja ze
      zaraz mi skrzydelka urosna ;P zobaczymy jak to bedzie teraz w szkole, czy sie
      powyrabiam ze wszystkim, ale mysle ze dostanie sie na studia tu jest tylko ode
      mnie zalezne a nie od tego czy jestem w ciazy czy nie (chociaz szkola ma 125
      schodow- tu moze byc ciezkosmile) a ze sie da stuiowac- wiem, juz slyszlam o tym
      cale historie. jak bedzie potrzeba- zawsze na 1. miejscu bedzie dziecko,
      marzenie mojego zycia, choc planowane na duzo pozniej smile

pimpku, bedziesz tu wpadac jak Kajtek bedzie juz na swiecie? jestes
      przesympatyczna, fajnie by bylo jakbys odztywala sie wciaz, pozdrowki!!!
      • pimpek_sadelko Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 21:04
        akurat wspaarcie mamy katechetki mnie nie dziwismile
        raz, ze mam a dwa swieci przykladem chrzescijaninasmile
        zobaczysz jak bedzie przy malenstwie skakacsmile
      • justyna.sopuch Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 21:09
        Ja mam 19 lat a termin porodu na tydzień przed 20-tymi urodzinami. Na początku
        było troszkę nieciekawie, mama przez pierwsze dwa dni w szoku ale teraz jest
        najcudowniejszą mamą na świecie. Mieszkam ze swoim narzeczonym razem z nią i
        jest cudownie. A kasa nie jest wcale najważniejsza. Ważne że ma się obok siebie
        osoby które cię wspierają i kochają a potem się wszystko ułoży. Zawsze
        pragnęłam mieć dziecko i teraz nie mogę się doczekać aż zacznie kopać (jestem w
        13tc.) Życzę aby wszystkim się układało jak najlepiej. Jesteśmy wielkimi
        szczęściarami że możemy dać życie drugiej istotce. Macierzyństwo jest czymś
        cudownym. POZDRAWIAM WSZYSTKIE PRZYSZŁE MAMY smile)))))
    • martina.15 do lodie 29.08.05, 21:02
      jak masz termin? wychodzi na to ze mamy podobnie duze maluszki w brzuszkach smile
      wiesz co mam jednak wrazenie ze jakbym zaszla juz po maturze byloby mi lepiej
      latwiej chocby przez ten czas w ktym wiedzialam ja, moj Łukasz, siostra i
      tesc(powiedzmy smile). ale mamy dwie wspolne cechy- bardzo sie cieszymy z dzidzi- a
      to najwazniejsze! no i ja tez jak nigdy w zyiu dogaduje sie z rodzicami, to jest
      jedna z wpsanialszych rzeczy w tym wszystkim smile pozdrawiam, zycze szczescia smile
      • lodie do martina.15 29.08.05, 21:07
        ja mam termin na 27 stycznia smilejeśli chodzi o dogadywanie sie to faktycznie
        dogaduje sie z mamą, a z ojcem mam taki kontakt jaki miałam. czyli w sumie
        obojętny. ja moge powiedzieć że maturke... a przynajmniej matme 9 maja zdawałam
        już jako "co dwie głowy to nie jedna" smile i na szczęście zdałam bo inaczej
        miałabym poprawke w styczniu a w styczniu mam termin. teraz zaczynam szkołe i
        okazuje sie że egzaminy bede miala w styczniu hahah... bedzie bosko smile
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 21:16
      Justynko, kuzynko moja droga, wpadlysmy baaardzo podobnie smile pozdrow mame, Pawla
      i malenkiego smile kiedy masz dokladnie termin? ja z OM na 18.02, z USG-9.02 smile

a lodie- postaraj sie o eksterne, tak zrobila synowa znajomych- urodzila w
      lutym, w marcu zdala egzaminy i miala spokoj do pazdziernika- skonczyla tak z
      dwojka dzieci dzienna informatyke smile idz grzecznie do dyrka albo kogos i powiedz
      ze baaardzo zalezy Ci na tej szkole i na jak najlepszych wynikach dlatego chcesz
      zdac w grudniu na przyklad. moze tez jest mozliwosc zdania ew. pozniej?
      • lodie Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 21:21
        tak tez mam zamiar zrobić... jeśli nie zdążę zdawać później... zalezy jak
        rozłożą się egzaminy. cóż... to dopiero pierwszy rok. dyrka widzialam raz na
        oczy i wydaje się ludzki ... zobaczymy. jestem dobrej myśli :0 a przynajmniej
        się staram :p a tyna kiedy masz termiin martinka?
      • justyna.sopuch do:martina.15 29.08.05, 21:23
        Ojoj. To mnie teraz zaskoczyłas...Kuzynko?? A kim jestes??suspicious Ja mam termin na
        11 marca z OM.
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 21:25
      witam!
      ja mam 20lat i 2 miesięcznego maluszka w domu. zaszłam w wieku 19lat zaraz jak
      tylko rozpoczęłam studia! na początku był to szok, bo tyle co wróciłam do
      szkoły po wakacjach a okazało się, że dzidziuś już rośnie sobie w brzuszku. no
      i razem ze mną przetrwał ten pierwszy semestr, później sesje egzaminacyjną i
      ostatnią sesję letnią (niestety niedokończoną bo z przemęczenia egz wylądowałam
      na 2 tygodnie w szpitalu na patologii ciąży) no ale teraz zabrałam się do nauki
      bo mam ambicje na stypendium naukowe !!! (a co wink w ciąży miałam na koniec
      same +4 lub 5 więc jak się chce to się da zrobić!)

widzę teraz, że mam strasznie mało czasu bo maluszek jest absorbujący i wymaga
      sporo uwagi no ale musze sobie jakoś dać rade.

na początku też był szok w domu i wśród znajomych, teraz widzę naprawdę kto był
      moim przyjacielem a kto mnie olał ... tak jak któraś poprzedniczka po porodzie
      lepiej dogaduję się z własną mamą !!! mieszkamy w bloku z moim męzem
      (pobraliśmy się gdy maluszek miał 6 miesięcy w brzuszku-cywilny slub) i moimi
      dziadkami- rodzice moi się wyprowadzili do nowego domu)

Kubuś to kochane dziecko! początkowo bałam się, czy sobie dam z nim rade (bo
      nigdy nie zostawałam sama z niemowlakiem sama na dłużej niż 5min) ale naprawdę
      to przychodzi z każdym dniem!

moja koleżanka z LO zaszła w ciąże przed maturą ... zdawała z dzidziusiem w
      brzuszku w czerwcu mature a we wrześniu została mamą- z racji tego, że we
      wrzesniu to zrobiła sobie rok przerwy a teraz w tym roku idzie na studia bo
      dzidzius odchowany!!!

widzę, że to, iż uczyłam się w czasie ciąży procentuje- Kubuś świetnie się
      rozwija! uśmiecha się jak oszalały no i zaczął gruchać mając niecałe 2
      miesiące !!! a teraz rozczula swoim " a guuuuuu" wink))

także młode mamusie głowa do góry! musi być dobrze !!!

Asia i Kubuś forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=28249463
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 21:32
      lodie- jak wyzej- z OM 18.02, z USG-9.02- tak naprawde im szybciej tym lepiej,
      teraz ferie u nas sa do konca stycznia, zyskam troche czasu z berbeciem-
      wyprobuje olej rycynowy big_grin

justyna- najmlodsza Smolinska sie klania, od Twojej cioci a mojej babci Ani smile
      niezle sie dobralysmy co? smile
    • justyna.sopuch do Asi :)))))) 29.08.05, 21:37
      a masz moze gg??? pogadałybysmy sobie normalnie.Kurde ale szok!! mama nie może
      uwierzyc big_grinbig_grinbig_grin
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 29.08.05, 21:39
      ja tez na Twoje wiadomosci zrobilam wielkie oczy smile
      1809508 to tak dla kazdej zainteresowanej z tego watku smile
    • kliklik Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 08:20
      Nie panikuj skoro zabezpieczałaś się.
      Moja kuzynka urodziła miesiąc temu i też ma w tym roku 18 lat. Radzi sobie
      doskonale (osobiście jestem w szoku, że jest taka zaradna). W szkole traktowana
      była bardzo dobrze, zarówno przez nauczycieli jak i rówieśników. Chłopak jest
      wniebowzięty. Na początku był szok, jak poinformowała, że jest w ciąży, ale
      teraz wszyscy się cieszą i nikt jej nie krytykuje ani nie wygłasza "mądrych"
      rad. Mieszka na wsi i wbrew pozorom nikt jej tam nie ocenia. Faktem jest, że
      została mamą za wcześnie, ale tego nie da się zmienić i trzeba żyć dalej.
    • olivka18 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 09:56
      Dzięki za rady i pocieszeniesmile Jesteście super! Poczekam do jutra, i jak się
      nie pojawi @ to kupie test! Ale mam objawy takie jakbym miała dostać okres..eh
      • ela_niunia Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 10:23
        I co Oliwko jak test? Ja czekam na @,ale mam nadzieję,że nie przyjdzie. A to,że
        masz objawy jak na @ to dobrzebig_grin
    • werrap Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 10:41
      witam

jestem 23 latką w drugiej ciąży...
      a pierwsza: spoadła na mnie jak huragan w wieku 18 lat, rodziłam 4 miesiące
      przed maturą, musiałam niestety zmienić liceum, rodzinka na początku w szoku i
      dała popalić, ale ja się zawzięłam i udowodniłam że potrafię nie "zmarnowałm
      sobie życia" niczego nie żałuję, jestem nawet bardzo szczęśliwa, początkowo nie
      mieliśmy pracy ja w liceum facet na studiach, multum rzeczy dostaliśmy a z
      takich bierzących typu pieluszki pomagali rodzice, w końcu facet dostał jakąś
      tam dorywczą pracę i na dzidziusia już nam starczało (utrzymywali nas nadal
      rodzice), potem normalną dobrą pracę, skończył studia a teraz ja kończę,
      jesteśmy szczęśliwą rodzinką pobraliśmy się w między czasie... teraz mieszkając
      jeszcze u rodziców ale już finansowo praktycznie niezależni czekamy na drugą dzidzię
      wszystko może się dobrze ułożyć i do wszystkiego można się dostosować a później
      nie wyobrażamy sobie życia inaczej a już na pewno bez naszego maleństwa!!!!

pozdrawiam i życzę dużo szczęścia i radości z dzidzi
      wera
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 10:48
      werrap, tez bym tak chciala smile ale niestety facet jako on sam strasznie sie
      cieszyl, ale jak "przedyskutowal z rodzina" to teraz calkowicie zerwal ze mna
      kontakty crying 4 lata trafil szlag niestety. mam nadzieje ze ten jeden jedyny, ale
      chyba dla mnie najwiekszy problem tez sie jakos rozwiaze. niczego wiecej do
      szczescia mi nie trzeba bylo, tylko Łukasza i malenstwa, tego szczescia... buuu,
      ryczec mi sie chce...
      to dla mnie jest ciezarem- nie robcie tego zanim nie zaczniecie mieszkac z
      facetem, mowie kolezankom sad
      • iothe Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 15:45
        Gratuluję Wam dziewczyny i zapewniam, że z dzieckiem można wszystko, jeśli się
        chce - moi znajomi na studiach po urodzeniu maluszka błyskawicznie poprawili
        swoje średnie z 3,5 na 4,5-5 wink)

Martina nie zapomnij podać swojego chłopaka o alimenty - a jeśli nie ma
        dochodów to jego rodziców. Mają obowiązek być tak samo odpowiedzialni za
        swojego wnuka jak Twoi rodzice.
      • werrap Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 16:16
        wiesz tak czy siak można ułozyć sobie życie a jak nie wart to może lepiej że
        teraz się to stało a nie potem... kto wie...
        ciesz się z maleństwa ono daje duuuuuuuużo siły do robienia rzeczy niezwykłych

wera
      • kasiuuullllka87 Re: Ciąża w wieku 18 lat 27.09.05, 10:17
        Czesc ja jestem w 18 tc i 19 wrzesnie skonczylam 19 lat moi rodzice so
        wspaniali co prawda balam sie reakcji taty ale jest wszystko wporzadku non stop
        pyta sie czy dobrze sie czuje czy odpowiednio jem troszke mnie to smieszy ale i
        bardzo cieszy moja mamuska caly czas by mnie za brzuszek trzymala odkd sie
        dowiedziala ze maluszek zaczol kopacsmile chlopak wspanialy co prawda czasem nie
        rozumie niektorych moich humorkow ale pozniej wszystko wraca do normy jego
        rodzice tez wspaniali wrecz nie wierzylam ze tak bedzie. Tylko ze szkola mialam
        klopot i sie przenioslam do lo zaocznego ale juz jest wszystko ok.
        pozdrawiam wszystkie mlode i te troszke starsze mamuski okres ciazy jest
        naprawde pieknysmilesmile
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 18:31
      iothe, ale jak dalej to bedzie tak wygladac to ja nie chce zeby moje malenstwo
      mialo jego nazwisko, zeby gdziekolwiek mowilo ze ma dziecko a matka nie bedzie
      gadac ze ona ma juz takiego duzego wnuka. nie! moje dziecko na teraz ma dwoje
      dziadkow, moja mame i mojego tate
      • malga1605 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 21:59
        wszystko będzie dobrze, mam 30 lat i cudownego 12-letniego synka.Maturę
        zdawałam już z nim.Oprocz niego mam w domu sześciolatka i maleńką Juleczkę.Dasz
        radę.Pozdrawiam
      • iothe Re: Ciąża w wieku 18 lat 31.08.05, 09:40
        Martinko, nie musi nosić jego nazwiska, jeśli Ty nie zechcesz smile Honorem się
        nie unoś, bo nie warto - skoro został tatusiem, to ma takie same obowiązki co
        Ty, a przy dziecku pieniądze ZAWSZE sie przydadzą, zwłaszcza jak będzie większe
        i pójdzie do szkoły smile
        Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego dobrego młodym mamusiom smile
    • olivka18 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 22:13
      Już , kase z moim chłopakiem mamy , jutro idę kupić test i zrobię rano (bo
      ponoć wtedy jest najbardziej wiarygodny)! A co do tego testu , to może wiecie
      jaki jest najlepszy bo są jakieś różne rodzaje i może w cenach się oriętujecie!
      Dzięki z góry za odpowiedzi smile) Pozdrawiam
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 22:56
      kupilam w supermarkiecie jaki byl, zrobilam o 5 rano bo chcialam zrobic z
      rannego, moj łukasz mnie obudzil tak wczesnie, nawet 15 sek nie musialam czekac,
      jak juz masz tydzien od planowanej @ to tak ci wypadnie nawet jak zrobisz
      wieczorkiem. trzymam kciuki, chociaz nie wiem za co bardziej smile moja mama pyta
      sie mnie- czy cofnelabym czas- i mimo ze popieprzylo mi sie z chlopakiem to
      nigdy, za zadne skarby! przeciez mam dziecko smile
    • olivka18 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 23:08
      Martinko , a możesz mi powiedzieć jakie miałaś objawy jak zaszłaś w ciąże??
      takie jak przed okresem czy inne?? Eh te chłopy to głupie ,są ja jak narazie
      mam pewność, że mój mnie nie zostawi (3 lata jesteśmy razem) , niczego innego
      nie pragne jak z nim byc i dzidziusia też pragnę mieć , nawet i teraz , ale tak
      się boję sad((((
    • olivka18 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 23:08
      Aha a pamiętasz ile za ten test dałaś??
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 30.08.05, 23:13
      wiesz nie do konca, ale na pewno nie wiecej niz 15 zl, moze nawet ok.10ciu...
      njaczesciej w takich miejscach sa i apteki, zapytaj sie tam o cene najtanszego-
      te roznice w obsludze testu nie sa przerazajace, podskocz na sklep zobacz jak to
      tam wyglada i kup najtanszy. po terminie @ kazdy powinien pokazac, pozdrowki
    • martina.15 Re: Ciąża w wieku 18 lat 01.09.05, 14:23
      olivka i jak? zrobilas test? wiesz on mi mowil ze mnie zostawi, bylismy ponad 4
      lata no i guzik... ale trzymam kciuki zeby bylo miedzy wami lepiej smile
    • olivka18 Re: Ciąża w wieku 18 lat 01.09.05, 16:25
      Zrobiłam wczoraj test Quick Vue i wyszedł negatywny czyli prawdopodobnie w
      ciąży nie jestem! Ale szczerze powiedziawszy, jak zobaczyłam test to tak sie
      dziwnie poczułamsad Ale jeszcze na dzidziusia napewno czas przyjdzie! Życze wam
      wszytskiego dobrego , żeby się wszytsko układało po waszej myśli !!Pozdrawiam
      cieplutko smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka