Dodaj do ulubionych

prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej ciąży

31.08.05, 11:33
Przeczytałam wątek o chęci zmiany lekarza i przyznaję, że sama zastanawiam
się nad zmianą swojej gin z kilku powodów.
Ona jest wiecznie zmęczona, wiecznie nie ma siły, jest jej gorąco (a to ja
jestem w ciąży smile), sama upominam się o badania...itp
Mam wątpliwości już od początku. Jestem w 17 tyg ciąży. Jak dotąd dostałam
tylko jedno skierowanie na badanie na przełomie czerwca/lipca:
mocz
morfologia
poza tym robilam HBs oraz odczyt Wassermana i grupę krwi.
Teraz jestem w 17 tyg, mamy juz wrzesień, ostatnio pytam Panią dr czy może
nie trzeba jakiś badań zrobić, a ona że niedawno były robione...
Cholerka to moja pierwsza ciąża. Nikt nie pytał, czy miałam różyczkę, czy mam
koty, nikt nie mówi o tokso. Nawet morfologii mi żałują smile
proszę doradźcie, czy jestem źle prowadzona. Może po prostu panikuję? Dodam,
że z dzidzią jest podobno ok

ps. Na początku źle znosiłam ciążę (krwawienia) dostałam duphaston. Lekarka
nic nie mówiła o stopniwym odkładaniu leku. Teraz znowu go dostaję, bo mam
bóle i skurcze. Zażywam 2x po 1 tabl. Proszę o poradę, jak odstawić ten lek.
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:40
      a na cholere wiecej badan? ja hbs robilam dopiero po 30 tc.
      jakie masz wyniki? i kto powiedzial, ze na kazda wizyte cos sie bada?
      mnie tez nikt nie pytal czy mialam rozyczke... wybacz ale pytanie o to w ciazy
      sensu nie ma, bo nic z tym sie zrobic nie da. nie wieddzialam tez, ze
      obowiazkiem gina jest pytanie sie o koty!
      tokso powinno sie w ciazy robic, ale niestety nfz nie wpisal tego do
      obowiazkowych badan.
      sa dwie szkoly progesteronowe: jedna kaze odstawiac stopniowo, inna nie.trudno
      ocenic, ktora ma racje.nie pytaj na forum jak odstaic lek, bo o tym decyduje
      LEKARZ. sadzisz, ze zwykle dziewczyny np. prawniczki, nauczycielki, sklepowe
      itd wiedza to lepiej niz Twoj gin?smile
      strasznie slabo oceniasz swoja pania ginekolog. moze fakfgtycznie zmien
      lekarza.... tylko czy innego tez nie bedziesz "konsultowac" na forum
      publicznym? musisz komus zaufac. ja do tego wybralam swojego gina.
      jesli pani jest zbyt marudna, nie masz sily jej sluchac, to moze lepiej ja
      zmienic... a co do prowadzenia ciazy: ja uchybien nie widze.
      • dexxa9 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:49
        no i właściwie tylko o to mi chodziło.
        To moja pierwsza ciąża i jestem bardzo podekscytowana, ale także wystraszona. W
        tysiącach mądrych książek czytałam, że badania robi się co miesiąc, że już na
        początku powinno zrobić się tokso i przeciwciała różyczki. Nie chcę pouczać
        lekarki i dlatego delikatnie ją podpytuję a ona za każdym razem pod nosem
        narzeka, że nie trzeba. Mówię, że jadę w miejsce gdzie są koty, a ona żebym nie
        przesadzała..
        Po prostu jak to chyba w każdej pierwszej ciąży pojawiają się wątpliwości - czy
        wszystko będzie ok, czy nie powinnam bardziej sie martwić, angażować. Czy przez
        moje uchybienia czegoś nie przeoczę? Ale nie chcę też wpadać w panikę.
        PYTAĆ - to chyba całkiem ludzkie...
        A co do żalenia się i konsultowania wątpliwości na forum - to chyba właśnie
        takie jest jego zadanie...
        ale może po prostu pomyliłam adresy
    • marciazab Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:41
      Hey. Też jestm w 17tyg. i morfologię i mocz robiłam juz 2 razy i mam skierownie
      na 3 raz prze następną wizytą. Pozatym na toksoplazmoze, nawet cytologię
      ostatnio mi robił i wiele innych juz sama nie miem na co!
      Coś nie tak chyba z tą lekarką. Szczególnie, że miałaś jakieś problemy to
      powinnaś mieć wiecej badań. Np morfologię i analizę moczu się robi co miesiąc
      na 100%.
      A USG miałaś bo ja tak wink w 12 tygodniu?
      • pimpek_sadelko Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:45
        marciazab napisała:
        Np morfologię i analizę moczu się robi co miesiąc
        > na 100%.
        no, gdybys zalozyla sie o wlasna glowe, to bys jej nie mialasmile
        jak sa wyniki w miare dobre, to nie trzeba. wiele dziewczyn z forum ma
        morfologie robiona co dwa miesiace. nic w tym zlego.
        no i powiedz prosze co zlego ta lekarka zrobila... ja naprawde nie widze co
        mozna zarzucic kobiecie... jedynie moglabym sie przyczepic do tokso... i do
        marudzenia...
        • katrem Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:50
          przeciwciała na toxo, różyczkę, cmv i rh"-" miałam na początku ciąży;
          OB i mocz co miesiąc, a usg co wizytasmile
          lekarka przy zakładaniu karty ciąży wypytała się o wszystkie przebyte choroby,
          na co mam alergie itd.
          poza tym powiedziała czego mam unikać itd.
          mam do niej pełne zaufanie (chodzę do niej prywatnie już od 2 lat i dzięki niej
          jestem w ciąży),
          także dziewczyno - jeżeli masz wątpliwości to lepiej zmień lekarzasmile
      • malgolkab Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:47
        sluchajcie, wielu ginow, jak wyniki sa ok, nie zleca badan na kazda wizyte,
        tylko co 2-3 miesiace. wydaje mi sie, ze najwazniejsze to zaufanie do lekarza.
        jak chodzi o leki czy ich odstawianie, to tylko lekarz, znajac indywidualna
        sytuacje, moze podjac decyzje. jesli podejscie lekarki ci nie odpowiada, to po
        prostu ja zmien i tyle, twoj wybor.
    • sylwiapiotrowska Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:49
      zmien tego lekarza!!!, badania krwi i moczu powinny byc co miesiac,
      toxoplazmoza w kazdym trymestrze, USG przynajmniej 3 razy (przy twoich
      plamieniach na pewno czesciej), test obciazenia glukoza, cytologia, posiew z
      pochwy i szyjki, zreszta takie rozklady jakie badania kiedy w ciązy sa na
      necie. Zaloze sie ze to lekarz z NFZ a nie prywatny, bo widac ogromna roznice w
      podejsciu do pacjentki. Powinna odpowiadac na twoje pytania (najlepiej
      przygotuj sobie liste tylko taka szczegolowa i niech sie wysili i ci odpowie).
      Ja pierwszy raz w zyciu mialam badane piersi jak poszlam na wizyte kontrolna
      pierwszy raz do prywatnego lekarza, lekarzom z NFZ po prostu sie nie chce,
      zbadaja ginekologicznie, mrukna cos pod nosem i wypisza recepte. Uwazaja ze my
      do nich przychodzimy za darmo, a obliczylismy z mezem ze co miesiac placimy 2,5
      tys na sluzbe zdrowia, no niezla darmocha smile.
      Wiec szukaj polecanego ginka w swoim miescie (spytaj na forum dziewczyn),
      pozdrawiam
      • dexxa9 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:54
        Dzięki za pomoc smile
        A lekarka faktycznie z NFZ, ale podobno jedna z bardzo dobrych przedstawicieli
        tego zawodu. Dlatego uwierzyłam i zaufałam. Ja na prawdę nie chcę przesadzać z
        tą moją paniką - bo wiem , że kobiety w ciązy mają tendencję do dramatyzowania,
        ale boję się, że coś jest nie tak. Piersi nie zbadała mi wcale mimo, że mam z
        jedną problemy (a upominałam się kilkakrotnie)
        Chyba po prostu pójdę kontrolnie do innej lekarki
        Pozdrawiam ciepło
    • gonia28b Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:58
      Nie przesadzajmy z tymi badaniami! Istotnie, jeśli Twoja gina łaskę Ci robi, że
      Cię bada i odpowiada na pytania, to poszukaj innego lekarza. Bez sensu chodzić
      do kogoś takiego! Jest osobne forum "Biała lista" lekarzy ginekologów. W
      następnym moim poście postaram się wkleić link.
      Pozdrawiam.
      • dexxa9 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 11:59
        Będę bardzo wdzięczna smile
        • gonia28b Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 12:02
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090
    • marcysia801 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 12:01
      Mam podobny problem tzn lekarz z łaską odpowiada na moje pytania i przeważnie
      mówi,że"nie trzeba" robić tego czy innego badania.Nie mam do niego
      zaufania,prawie w ogóle się mną nie interesuje,to mi się nie
      podoba.Zdecydowałam,że zmienię gina,a jeśli Tobie coś się nie podoba u Twojej
      ginki,to też się nie zastanawiaj.Łaski nam nie robią że nas przyjmują!
      • majan2 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 12:28
        Ja bym zmienila, badanie na toxoplazmoze powino byc zrobione na samym poczatku
        ciazy. Zmienilam bym przede wszytkim dla Twojego spokoju, a to wazne. ja chodze
        prywtanie i zal mi troche tych pieniedzy, ale wiem ze kupuje sobie spokoj na
        koljenje 3-4 tygodnie bo uwazam, ze mam dobrego lekarza. No i to marudzenie!!!
    • damona Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 12:26
      jak ktos ma dobra morfologie nie musi robic jej co miesiac.
      Mam wrazenie, ze lekarze leca rutynowo z badaniami (albo za malo albo za duzo),
      a nie kieruja sie rozsadkiem rozpatrujac kazdy przypadek.

Dexxa, jak czujesz sie niepewnie przy tej lekarce to idz na probe do innego
      lekarza. Tu chodzi tez o to, zebys czula sie bezpiecznie i sie nie denerwowala.
    • privata Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 12:40
      Dziewczyno nie daj się omamić tylko zmień lekarkę. Na każdej wizycie powinna ci
      dać skierowanie na morfologię i mocz, to podstawa. Powinna też zrobić wywiad
      chorób przebytych przez ciebie i zapytać czy ciąże twojej mamy były bez
      komplikacji (możliwość poronienia w wywiadzie). Duphaston można przyjmować
      tylko do określonego tygodnia ciąży a u ciebie to już niedługo. itd, itd.
      Poszukaj innego lekarza, który nie będzie ci robił łaski, że cię przyjmie na
      badanie. Pozdrawiam Privata
      • alcarin Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 13:02
        hmm. Ja tez chodze (poki co, bylam raz) do panstwowej ginki. I tez troche sie martwie, bo nie zrobila
        mi cytologii, dostalam skierowanie na morfologie, WR, mocz i to wszystko. O rozyczce nawet sie nie
        zajaknela, a o toxo powiedziala mi, ze robi sie je dopiero po 14tc. Wywiad tez wlasciwie zaden -
        zapytala tylko, czy w rodzinie mialy miejsce jakies choroby genetyczne i wsio.
        Dla mnie najdziwiniejsze w panstwowej sluzbie zdrowia jest to, ze np. badania na przeciwciala rozyczki
        przed zajsciem w ciaze sa platne - bezplatne dopiero w trakcie ciazy, ale faktycznie - wtedy jest juz po
        ptakach: jesli nie masz przeciwcial, to mozesz sie najwyzj w glowe podrapac, bo i tak juz nic nie
        zrobisz. A jak jest z toxo? Obilo mi sie o uszy, ze nawet w ciazy sa platne.
        • dexxa9 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 13:18
          Dziękuję wszystkim gorąco
          Tak alcarin. Toxo w ciąży też jest płatne. Niestety, ale na pewno dla świętego
          spokoju lepiej zrobić.
    • niuniaspadi Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 13:21
      Witam. Jeżeli chodzi o zmianę lekarza, to faktycznie go zmień bo widocznie pani pracuje już rutynowo. Ale ja również uchybień w prowadzeniu ciązy nie widzę oprócz tej toxo, ale to nawet sama możesz zrobić w prywatnym laboratorium bez skierowania. Co do różnic w leczeniu przez lekarzy prywatnych i w przychodni. Wcale nie jest powiedziane, że Ci pierwsi są lepsi. Badania ogólne, jak wychodzą dobre wyniki nie trzeba robić co miesiąc, tak jak USG. To tylko dodatkowy wydatek, takie jest moje zdanie. Jestem w 18 tc, przed ciążą chodziłam do gin prywatnie ale ze względu na nienormowany czas pracy i to, że tego samego dnia jak mi coś dolegało miałam wizytę. A jak wiemy w przychodni nie zawsze się to udaje. Po zajściu w ciążę, na początku nie było łatwo: silne bóle i plamienia a lekarka z wielką łaską wydała mi zwolnienie, nawet jak jej powiedziałam że w pracy się nasilają (w pracy cały czas byłam w biegu nawet nie miałam czasu zjeść). Zmieniłam lekarkę na taką z NFZ, bardzo troskliwie się mną zajęła, bez problemu dostałam zwolnienie, miałam przykazane leżeć i brać No-spę oraz zrobionno mi USG. Nie dostałam żadnych niepotrzebnych leków mogących zaszkodzić dzidzi a wtedy byłam w 6 tc. To zupełnie wystarczyło. Teraz moja dzidzia radośnie podskakuje w brzuszku i nadal mam poczucie, że lekarka dobrze się nami opiekuje. Rozpisałam się trochę, ale po prostu nie dajmy się zwariować. To też jest moja pierwsza ciąża, w dodatku jestem daleko od rodziny, więc z mężem jesteśmy zdani nasiebie. Pozdrawiam
    • ikusiaa25 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 13:28
      ja zaczynam 16 tydz, 2 razy miałam skierowanie na morfologię, mocz, robiłam też
      glukozę i jeszcze coś z krwi, pytałam o toxo i cytomegalie, to nie jest
      obowiazkowe, jak chcę moge zrobić, oczywiście prywatnie, nie miałam doczynienia
      z kotami robic czy nie???????????
      • maga785 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 14:10
        Moja ciocia jest ginekologiem i powiedziała mi ze jedyne badania jakie mam
        robic w ciązy co miesiac to morfologia i mocz.To sa najwazniejsze badania.Na ich
        podstawie lekarz moze okreslic czy nie ma niedobioru witamin czy jest własciwa
        krzepliwosc krwi a w przypadku moczu czy nie ma tak niebezpiecznych w ciazy
        zapalen pęcherza moczowego.To sa podstawowe badania i nie ma tutaj znaczenia czy
        dwa miesiace temu były dobre bo w ciazy organizm kobiety inaczej reaguje na
        rózne rzecy i w nastepnym miesiacu takie wyniki moga byc juz duzo,dużo
        gorsze.Kolejnym badaniem które jest istotne i powinno byc przeprowadzane na
        każdej wizycie jest pomiar cisnienia krwi.Na rózyczke lekarze czesto nie daja
        skierowania kobietom które urodziły się po 1978 roku bo były szczepione a taka
        szczepionka powinna chronic na całe zycie,warto jednak sprawdzic ilościowo IgG
        przed ciąza.Toxo równiez powinno sie zrobic przed ciaza albo na samym poczatku
        ciąży bo tak naprawde wtedy może tak choroba wyrzadzic najwieksze szkody.Potem
        robi sie takie badania jeszcze dwukrotnie podczas ciązy a kobiety które maja
        kota powinny robic je częsciej.Nie trzeba miec do czynienia z kotami aby zarazić
        sie toxo.To ile lekarz powinien zlecic badań podczas ciązy jest okreslone
        chociażby w karcie ciązy. Do konca ciązy dobry lekarz powinien wypełnic
        wszystkie rubryczki i wpisac do nich wyniki.Rzeczywistośc wyglada niestety
        gorzej szczególnie w państwowych przychodniach.
        • dexxa9 oj rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej.. 31.08.05, 16:48
    • martina.15 Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 14:35
      jakos ufam mojej babce, mimo ze "panstwowa" ona czuje ze kasy to ja nie mam jak
      lodu, jest cierpliwa, bo zanim cos powie o badaniach to ja ja 1000 razy o to
      zapytam. teraz bylam trzeci raz na wizycie (byl koniec 15 tc)- dostalam drugie
      skierowanie na morfo i mocz, wczesniej mialam WR takze robione, teraz jej sie
      pytam co z toxo i ze chcialabym zrobic AFP a ona ze tak o z NFZu tego nie
      zwracaja, wiec jak chce moge zrobic, ale np. prosila o zrobienie tylko IgG z
      toxo- zeby nie przeplacac jak wyjdzie ujemne, a jezeli wyjdzie dodatnie to ona
      juz skieruje mnie na IgM. z tego co wiem tak sie u nas babki bada i daja rade.
      ale jak masz watpliwosci to zmien od razu, nie ma sensu denerwowac dzidziusia
    • maryy1 Re: prawidłowe prowadzenie 31.08.05, 17:03
      Też jestem w pierwszej ciąży i chyba podobnie jak ty w 18 tygodniu smile
      Wydaje mi się, że w tymi badaniami nie należy też wariować smile Wszystkie chcemy
      mieć pewność, że robimy wszystko jak trzeba. A badania to naprawdę rzecz
      względna. Do tej pory miałam robione 2 razy USG (6 tydz i 15 tydz). Badania
      krwi i cytologię robiłam tuż przed ciążą. Więc moja Pani Gin nie zaleciła mi
      cytologii. Miałam robioną raz: morfologię, glukozę, mocz, HBS, WR, grupę krwi i
      toxo (wszystko na NFZ). Wyniki miałam bardzo dobre - nie gorsze niż te robione
      2 miesiące przed ciąża. Więc teraz nie zapisała mi morfologii smile Ale nie żałuje
      skierowań na badania - bo np. dała mi skierowanie przez NFZ na test potrójny do
      prywatnej kliniki(a to kosztowne badanie).
      Oczywiście każda wizyta to też ważenie, mierzenie ciśnienia itp.

Najważniejsze jest zaufanie i wrażenie, że jesteś właściwie słuchana. Ja do
      mojej na razie chodzę na NFZ i choć kilka razy już chciałam umówić się
      prywatnie ona na razie mówi, żeby umawiać się do przychodni. Ale np. mam jej
      numer komórki i zalecenie, żeby w sprawach "niepokojących" dzwonić o dowolnej
      porze. Ona mój numer też zapisała w komórce. Więc naprawdę jestem zadowolona i
      to, że nie mam co miesiąc robionej morfologii nie powoduje mojego niepokoju smile
    • mamand Re: prawidłowe prowadzenie - panika pierwszej cią 31.08.05, 19:20
      morfologia powinna być robiona co miesiąc, dobre wyniki z przed miesiąca
      jeszcze o niczym nie świadczą - jestem tego doskonałym przykładem - hemoglobina
      w ciągu 3 tyg. . spadłam mi z 13,7 do 10,3; a płytki ze 150 na 119

chodzę do państwowego gina, skierowania a badania dostaję na każdej wizycie,
      bez przypominania, usg miałam robione bezpłatnie na oddziale poł.

jak widać państwowo też można dobrze

pozdrawiam i głowa do góry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka