Dodaj do ulubionych

na jakiej wysokosci macica ??

03.09.05, 12:54
zastanawiam sie na jakiej wysokosci jest teraz moja macica ?? czylli gdzie
jest dziecko ?? czy posrodku pomiedzy pepkiem a spojeniem lonowym ?? zaczelam 11tc
Obserwuj wątek
    • anulaaa masz linka- 03.09.05, 13:56
      sprawdź sobie tutaj ale pamiętaj,że może się to róznić(ja mam cały czas jeden
      palec wyżej niż sugeruja tydzień ciąży ale o tym informuje mnie za każdym razem
      lekarz)
      www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=59
      • annam21 Re: masz linka- 03.09.05, 14:12
        tez mam ten link zapiany i dziwie sie po wedlug niego macica na wysokosci pepka
        jest w 24 tc, a moj lekarz powiedzial mi ze dzieje sie tak okolo 20, ma ktos
        jeszcze jakies zrodla co do wysokosci macicy?
      • annam21 Re: masz linka- 03.09.05, 14:13

• anulaaa Re: masz linka- 03.09.05, 14:21
          mój lekarz powiedział mi,że na ost.wizycie,że w 25tc powinnam mieć macicę na
          wysokości jednego palca powyżej pępka-ale mierzy palcem w poziomie!poza tym z
          tego co sie dowiedziałam od znajomej położnej wys.dna macicy mierzy się na
          leżąco więc to też musicie wziąść pod uwagę
          ja mam dwa palce i powiedział,że nic nie szkodzi bo mam dużybrzuch więc dziecko
          ma miejscesmile

zjego pomiarów w czasie moich wizyt wynika,że przelicznik ma taki sam jak na
          noworodku(link podany)smile

no i wątpię żeby któraś z nas sam a potrafiła prawidłowo określić wysokość...
          ja myślałam prawie dobrze bo jak siedzę to mi się "półka" robi w brzuchubig_grin
          • annam21 Re: masz linka- 03.09.05, 14:51
            ale ja jej nie mieze sama, raczej nie mam wyczucia lekarskiego.tylko mnie to
            ciekawilo. No bo tu ( mieszkam w monachium) lekarze mi powiedzieli ze w 20 na
            wysokosci pepeka, w ksiazce " woczekiwani na dziecko" a tez wiem ze to dobra
            ksiazka" pisze to sama, a te strone juz tez widzialam ,dlatego sie
            zastanawialam, moze ktos zna jeszcze podobne strony ,czy info.No w kazdm razie
            jak dla mnie to jeatem za 20 tc.No i to jest dosc istotne dla osob ktre nosza
            kolczyk ze stali w pepku bo do tego czasu trzeba go wyciagnac, lub zamienic na
            akrylowy.pozdrawiam!
            • anulaaa Re: masz linka- 03.09.05, 16:05
              hmm-poszukam w necie jeszczesmile i najwyżej podam linki jak coś znajdęsmile)

ale chyba oczywiste jest to,że kazda z as jest inaczejzbudowana i macica też
              inaczej się rozwija...tak samo jak dzieci w poszczególnych tygodniach nie są tej
              samej wielkości...

zaraz patrzę...
              • anulaaa linki inne:) 03.09.05, 16:10
                w połowie strony jest o dnie macicy-wg nich na wysokości pępka jest koło 24tc:
                www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=646

tu też w połowie strony=wg nich 2-3 palce poniżej pępka - koniec 20. tygodnia:
                www.rodziceonline.pl/bizz/rodzice/a/tekst.jsp?place=bizz_rodzice_main_a&news_cat_id=140&news_id=8539

• annam21 Re: linki inne:) 03.09.05, 16:40
                  juz sama nic nie wiem,ale masz racje...co nam po linkach i ksizkach jak u
                  kazdej z nas inaczejsmile),tylko zawsze mnie wkurzaja takie "niezbierznosci"bo
                  czlowiek "niemedyczny" sam nie wie co myslec. pozdrawiam
                  • annam21 link na niemowle 03.09.05, 20:42
                    niemowle.onet.pl/1095865,4,18,1117,7551,wszystko.html tu skolei 20
                    tydzien i pisza"lekarz pewnie zauwazr ze macica zrownala sie z pepkiem"
                    pokopane to wszycho.najwazniejsze ze zadna z nas z macica przy szyi nie
                    konczysmile)))
                    • anulaaa :)))))))))))) 03.09.05, 21:57
                      dlatego ja nie przesadzam z "czytaniem" ciążowych wiadomości i ciekawostek bo
                      wolę zapytać lekarza swojegosmile

sama zwróć uwagę,że w zależności jaką przyjmiesz pozycję macica też inaczej
                      "wygląda"smile)
                      • annam21 Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:00

• anulaaa Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:02
                          ja jestem w 25 a brzuchol mam .....hheheeh-duży jestbig_grin
                          ale najśmieszniej jak siedzęsmile)) wtedy wyglądam jakbym piłkę połknęłabig_grin
                          imogę kubek stawiać na brzuchusmile)) haahaha

tak dziwnie do przodu rośnie...ostatnio włąśnie gin.pytałam cy wszystko jest ok
                          bo brzuch nby duży a nic nieprzytyłam przez ost.m-c-a lekarz na to,że macice
                          maam większą niż tydzień ciazy więc mam się nie martwić a dziecko się rozwija
                          śietnie więc...

czasami naprawdę lepiej za dużo nie wiedziecbig_grin
                        • asiulka1976 Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:04
                          Dzieki za info, zastanawia mnie jednak skad ten brzuszek skoro jestem w 11tc to
                          macica na wysokosci spojenia hhhmmm jelita ?? wzdecia ?? juz sama nie wiem.
                          w sygnaturce sa zdjecia mojego brzuszka i dopisze NIE wypinalam sie specjalnie!!
                          • anulaaa Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:07
                            jelita wypychaja macicę(inne narządy też) więc w 11tc macica napewno nie jest na
                            tyle duża żeby było widać brzuch ciążowy nawet jeśli byłaś bardzo szczupła przed
                            ciażąbig_grin...
                            mi się w 10tc wydawao,że mam wielki brzuch ale jak widzę swoje zdjęcia z tamtych
                            tygodni to byłam płaska jk deskabig_grin

ale nie martw sie-zanim sie zorientujesz bedziesz miała dosyć tego balonabig_grin
                            • asiulka1976 Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:12
                              szczupła to ja nie bylam big_grin ale i takiego bebzunka tez nie mialam hiihihi a
                              plaska teraz to nie jestem, kazde spodnie sprzed ciazy wsadze na dupke ale nawet
                              suwaka nie zapne nie mowiac tu o guziku hiihhihi ide we wtorek do gina to
                              zapytam o co chodzi ;o)
                              • anulaaa Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:14
                                ja miałam tak samo ale okazało się że mi sie miednica rozeszła uncertain dlatego miałam
                                takie bóle na początkuuncertain

smile
                                • asiulka1976 Re: :)))))))))))) 06.09.05, 20:39
                                  Dzis bylam u gina 10t6d i zapytalam gdzie jest macica i pokazal po srodku
                                  pomiedzy spojeniem a pepkiem i lekko w prawo hhhmmm
                                  • anulaaa Re: :)))))))))))) 06.09.05, 20:45
                                    chyba pokaal ci dno macicy a nie całą macicębig_grin
                                    czym się martwisz?
                                    przecież wysokość jest odp.smile
                                    • asiulka1976 Re: :)))))))))))) 07.09.05, 08:54
                                      nie martwie sie tylko dziwie, co mi pokazal dno czy nei dno nie wiem, zapytalam
                                      sie gdzie teraz znajduje sie moja macica i tak ja pokazal surprised)
                                      • annam21 Re: :)))))))))))) 07.09.05, 09:01
                                        a ja chyb tak sadze mam macice na dzien dzisiejszy,a wlasciwie na wczorajszy
                                        jeden poziomy palec pod pepkiem, poprostu sluchalam serduszka doplerem, ijego
                                        echo rozchodzi sie po macicy, gdy ona sie konczy to juz go nie slychac, i
                                        wlasnie najdalej bylo slychac pod pepkiem .A we wtorek bed u lekrza to tez sie
                                        zapytamsmilegdzie juz jest.Ale tak wlasnie myslaalm bo w ciagu 2 dni zmienila mi
                                        sie jakby troczke wygl pepka,nie wystaje naturalnie,ale jest taki ciagniety w
                                        dolsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka