asiulka1976 03.09.05, 12:54 zastanawiam sie na jakiej wysokosci jest teraz moja macica ?? czylli gdzie jest dziecko ?? czy posrodku pomiedzy pepkiem a spojeniem lonowym ?? zaczelam 11tc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulaaa masz linka- 03.09.05, 13:56 sprawdź sobie tutaj ale pamiętaj,że może się to róznić(ja mam cały czas jeden palec wyżej niż sugeruja tydzień ciąży ale o tym informuje mnie za każdym razem lekarz) www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=59 Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: masz linka- 03.09.05, 14:12 tez mam ten link zapiany i dziwie sie po wedlug niego macica na wysokosci pepka jest w 24 tc, a moj lekarz powiedzial mi ze dzieje sie tak okolo 20, ma ktos jeszcze jakies zrodla co do wysokosci macicy? Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: masz linka- 03.09.05, 14:21 mój lekarz powiedział mi,że na ost.wizycie,że w 25tc powinnam mieć macicę na wysokości jednego palca powyżej pępka-ale mierzy palcem w poziomie!poza tym z tego co sie dowiedziałam od znajomej położnej wys.dna macicy mierzy się na leżąco więc to też musicie wziąść pod uwagę ja mam dwa palce i powiedział,że nic nie szkodzi bo mam dużybrzuch więc dziecko ma miejsce zjego pomiarów w czasie moich wizyt wynika,że przelicznik ma taki sam jak na noworodku(link podany) no i wątpię żeby któraś z nas sam a potrafiła prawidłowo określić wysokość... ja myślałam prawie dobrze bo jak siedzę to mi się "półka" robi w brzuchu Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: masz linka- 03.09.05, 14:51 ale ja jej nie mieze sama, raczej nie mam wyczucia lekarskiego.tylko mnie to ciekawilo. No bo tu ( mieszkam w monachium) lekarze mi powiedzieli ze w 20 na wysokosci pepeka, w ksiazce " woczekiwani na dziecko" a tez wiem ze to dobra ksiazka" pisze to sama, a te strone juz tez widzialam ,dlatego sie zastanawialam, moze ktos zna jeszcze podobne strony ,czy info.No w kazdm razie jak dla mnie to jeatem za 20 tc.No i to jest dosc istotne dla osob ktre nosza kolczyk ze stali w pepku bo do tego czasu trzeba go wyciagnac, lub zamienic na akrylowy.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: masz linka- 03.09.05, 16:05 hmm-poszukam w necie jeszcze i najwyżej podam linki jak coś znajdę) ale chyba oczywiste jest to,że kazda z as jest inaczejzbudowana i macica też inaczej się rozwija...tak samo jak dzieci w poszczególnych tygodniach nie są tej samej wielkości... zaraz patrzę... Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa linki inne:) 03.09.05, 16:10 w połowie strony jest o dnie macicy-wg nich na wysokości pępka jest koło 24tc: www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=646 tu też w połowie strony=wg nich 2-3 palce poniżej pępka - koniec 20. tygodnia: www.rodziceonline.pl/bizz/rodzice/a/tekst.jsp?place=bizz_rodzice_main_a&news_cat_id=140&news_id=8539 Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: linki inne:) 03.09.05, 16:40 juz sama nic nie wiem,ale masz racje...co nam po linkach i ksizkach jak u kazdej z nas inaczej),tylko zawsze mnie wkurzaja takie "niezbierznosci"bo czlowiek "niemedyczny" sam nie wie co myslec. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 link na niemowle 03.09.05, 20:42 niemowle.onet.pl/1095865,4,18,1117,7551,wszystko.html tu skolei 20 tydzien i pisza"lekarz pewnie zauwazr ze macica zrownala sie z pepkiem" pokopane to wszycho.najwazniejsze ze zadna z nas z macica przy szyi nie konczy))) Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa :)))))))))))) 03.09.05, 21:57 dlatego ja nie przesadzam z "czytaniem" ciążowych wiadomości i ciekawostek bo wolę zapytać lekarza swojego sama zwróć uwagę,że w zależności jaką przyjmiesz pozycję macica też inaczej "wygląda") Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:02 ja jestem w 25 a brzuchol mam .....hheheeh-duży jest ale najśmieszniej jak siedzę)) wtedy wyglądam jakbym piłkę połknęła imogę kubek stawiać na brzuchu)) haahaha tak dziwnie do przodu rośnie...ostatnio włąśnie gin.pytałam cy wszystko jest ok bo brzuch nby duży a nic nieprzytyłam przez ost.m-c-a lekarz na to,że macice maam większą niż tydzień ciazy więc mam się nie martwić a dziecko się rozwija śietnie więc... czasami naprawdę lepiej za dużo nie wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:04 Dzieki za info, zastanawia mnie jednak skad ten brzuszek skoro jestem w 11tc to macica na wysokosci spojenia hhhmmm jelita ?? wzdecia ?? juz sama nie wiem. w sygnaturce sa zdjecia mojego brzuszka i dopisze NIE wypinalam sie specjalnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:07 jelita wypychaja macicę(inne narządy też) więc w 11tc macica napewno nie jest na tyle duża żeby było widać brzuch ciążowy nawet jeśli byłaś bardzo szczupła przed ciażą... mi się w 10tc wydawao,że mam wielki brzuch ale jak widzę swoje zdjęcia z tamtych tygodni to byłam płaska jk deska ale nie martw sie-zanim sie zorientujesz bedziesz miała dosyć tego balona Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:12 szczupła to ja nie bylam ale i takiego bebzunka tez nie mialam hiihihi a plaska teraz to nie jestem, kazde spodnie sprzed ciazy wsadze na dupke ale nawet suwaka nie zapne nie mowiac tu o guziku hiihhihi ide we wtorek do gina to zapytam o co chodzi ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: :)))))))))))) 03.09.05, 22:14 ja miałam tak samo ale okazało się że mi sie miednica rozeszła dlatego miałam takie bóle na początku Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: :)))))))))))) 06.09.05, 20:39 Dzis bylam u gina 10t6d i zapytalam gdzie jest macica i pokazal po srodku pomiedzy spojeniem a pepkiem i lekko w prawo hhhmmm Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: :)))))))))))) 06.09.05, 20:45 chyba pokaal ci dno macicy a nie całą macicę czym się martwisz? przecież wysokość jest odp. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: :)))))))))))) 07.09.05, 08:54 nie martwie sie tylko dziwie, co mi pokazal dno czy nei dno nie wiem, zapytalam sie gdzie teraz znajduje sie moja macica i tak ja pokazal ) Odpowiedz Link Zgłoś
annam21 Re: :)))))))))))) 07.09.05, 09:01 a ja chyb tak sadze mam macice na dzien dzisiejszy,a wlasciwie na wczorajszy jeden poziomy palec pod pepkiem, poprostu sluchalam serduszka doplerem, ijego echo rozchodzi sie po macicy, gdy ona sie konczy to juz go nie slychac, i wlasnie najdalej bylo slychac pod pepkiem .A we wtorek bed u lekrza to tez sie zapytamgdzie juz jest.Ale tak wlasnie myslaalm bo w ciagu 2 dni zmienila mi sie jakby troczke wygl pepka,nie wystaje naturalnie,ale jest taki ciagniety w dol Odpowiedz Link Zgłoś