kika025 13.09.05, 12:30 DZIEWCZYNY POWIEDZCIE MI PROSZĘ CZY APAP MOŻNA BEZPIECZNIE ZAŻYWAĆ W CIĄŻY? CHYBAŻE SĄ JAKIEŚ INNE SPECYFIKI PRZECIWBÓLOWE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybka64 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 12:38 Z tego co mówił mój lekarz najbezpieczniejszy jest paracetamol, apap oprócz paracetamolu zawiera jeszcze inne składniki leków. Odpowiedz Link Zgłoś
koza76 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 12:39 Apap i inne preparaty paracetamolu można zażywać w ciąży, oczywiście wtedy, gdy sa naprawdę potrzebne i z umiarem, no i może niekoniecznie w I trymestrze. Nie są natomiast polecane inne p/bólowe i p/gorączkowe typu ibuprom czy pochodne kwasu acetylosalicylowego. Pozdrawiam i życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
kika025 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 12:42 JESTEM PO WYRWNIU ZĘBA I BOLI GOJĄCA SIĘ RANA. APAP POMAGA ALE NIE CHCE Z TYM PRZESADZIĆ. STARAM SIĘ BRAĆ TYLKO W PRZYPADKU ZDECYDOWANEJ KONIECZNOŚCI. NP. DZIŚ MUSIAŁAM ŁYKNĄĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 12:46 Acha! Myślałam ze może chodzi o jakieś bóle brzucha. Wtedy najlepsza no-spa. Może skontaktuj się z ginem, to Ci doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asiul_78 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 18:25 ja brałam apap na ból zęba ale po 4 dniach już nie pomagał i pojechałam wieczorem do szpitala, dostałam domięśniowo Pyralginum i przeszło na 2 dni :o) akurat jak moja dentystka wróciła z urlopu :o) lekarz powiedział mi że jeśli apap nie pomaga to jeżeli jestem już po 20tc to mogę brac też Ibufen Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 12:39 Mnie, trzech niezależnych lekarzy, poleciło pyralginę. Pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 12:42 Najbezpieczniejszym lekiem p/bólowym i p/gorączkowym w ciąży jest paracetamol, oczywiście bez dodatków(zwykły Apap zawiera tylko paracetamol). Wiadomo, że leki w ciąży bierze sie tylko w ostateczności. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 12:51 Apap jest bezpieczny (to jest sam paracetamol). Z tego co wiem powinno się ograniczyć pod koniec ciąży, bo hamuje czynność skurczową macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 13:13 Ja biore apap i to często, tzn staram się ograniczać, ale mam straszne bóle głowy, raz dwa razy na tydzień, dziennie nie przekraczam dawki dwóch tabletek. Wolę wziąć to niż wymiotować z bólu... Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 13:16 Paracetamol jest jak najbardziej dozwolony. Ale czy możesz wyłączyć CapsLock? Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka89 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 13:42 Pewnie ze moża, tylko nie przesadzaj. Ja podczas ciąży byłam 2x przeziębiona i brałam apap a oprócz tego ascorutical. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 14:56 Można jak najbardziej APAP, Paracetamol lub inne leki zawierające paracetamol. Nie wolno brać leków zawierających ibuprofen np. Ibuprom. Odpowiedz Link Zgłoś
27kate Re: APAP W CIĄŻY 13.09.05, 16:45 Czy tak do końca bezpiecznie to nie wiem, ale ja biore apap, paracetamol lub panadol, wszyskie mają podobny skład i po 3 m-cu jak już bardzo boli to można. Odpowiedz Link Zgłoś