Dodaj do ulubionych

Kurcze łydek!!!!!!!!!

14.09.05, 21:42
Witam, jestem w 12tc i od pewnego czasu budza mnie w nocy straszne przykurcze
łydek, budze sie z krzykiem i zwijam z bólusad
wczesniej to sie nie zdarzało nie wiem co robic!
Pomocy! Ktoras z was miała podobne objawy?
Obserwuj wątek
    • aaanulka Tak tak 14.09.05, 21:45
      nic sie nie martw normalny obiaw ciąży.
      lekarz niech Ci przepisze magnez na recepte zawsze taniej
      Wyspanych i bez skórczowych nocy życze
    • anulaaa Re: Kurcze łydek!!!!!!!!! 14.09.05, 21:45
      skurcze łydek mogą być spowodowane niskim poziomem potasu-jedz więcej bananów a
      jak ineip rzejdzie to do lekarza;D
      • mamcia102 Re: Kurcze łydek!!!!!!!!! 15.09.05, 17:30
        cześć parę dni temu miałam straszne skurcze łydek i stóp ból straszny .Skurcze
        miałam w dzień i w nocy poszłam do lekarza przepisał mi ASPARGIN i zalecił jeść
        dużo pomidorów i gorzkiej czekolady .Skurcze ustały.
    • trika13 Re: Kurcze łydek!!!!!!!!! 14.09.05, 21:49
      nie martw się, te kurcze są normalne. Polecam lekturę "W oczekiwaniu na dziecko"
      - tam masz miesiąc po miesiącu opisane wszyściutkie dolegliwości ciążowe. To
      bardzo uspakaja. Ja np. mam zaraz rodzić (40t.), kurcze miałam jakoś w 6-7mcu,
      potem znikły, a teraz od paru dni są znowu! Czasami w nocy - muszę wtedy
      wyskakiwać z łóżka na baczność, wtedy przechodzą. Nie wspomnę, że straszę w ten
      sposób mojego męża smile A dziś miałam je jak brałam prysznic, myślałam, że się
      wywrócę z bólu i krzywdę sobie zrobię. No ale to wszystko przejdzie jak mały
      ssak się urodzi.
    • amwaw Re: Kurcze łydek!!!!!!!!! 14.09.05, 21:54
      Popieram magnez i potas.
      Magnez: Asmag, Magne B6 np.
      Potas: Asparagin, sok pomidorowy.
      Pozdrawiam
    • lagodna78 Re: Kurcze łydek!!!!!!!!! 14.09.05, 22:02
      mnie też to spotkałó w 5-6 miesiacu ciąży!! koszmarek...nie mogłam ruszyć
      nogami..biedny mężulek nieprzytomny w nocy naciągał mi łydki :o) teraz się
      uśmiecham (32tc), ale wtedy nie byłó to zabawne!!! Lekarz polecił mi Megne B6 a
      na samymym początki chyba Magnesol (rozpuszczalny w wodzie)-pomogło...ja
      osobiście polecam magnez MG B6 - to dokładnie to samo co magne B6 ,ale
      zdecydowanie tańsze.p
      paptki
      cieżarówka
    • dzidziawiosenna dzieki wielkie:) i mam jeszcze jedno pytania 14.09.05, 22:02
      moze smieszne, ale ja naprawde nigdy takich kurczy nie miałamsad i powiedzcie
      jak juz was cos takiego złapie, to jak sobie radzicie? chodzi mi o sam moment
      tak zeby zniwelowac ból, dla mnie to naprawde problem, nie jestem jakas
      specjalnie wrazliwa, ale nic mnie nigdy bardziej nie bolało niz tosad

PS.moge te preparaty zazywac bez konsultacji z lekarzem?
      • trika13 Re: dzieki wielkie:) i mam jeszcze jedno pytania 14.09.05, 22:07
        w nocy to niestety ale chyba trudno uniknąć zerwania się na równe nogi - a
        postępowanie jak z klasycznym skurczem sportowym - palce u stopy wyginamy
        maksymalnie do góry i po chwili przechodzi. Ja wiem, to okropnie boli, ale
        przejdzie, to takie manewry przed porodem, które przyzwyczajają do bólu smile głowa
        do góry!
      • lagodna78 Re: dzieki wielkie:) i mam jeszcze jedno pytania 14.09.05, 22:07
        spokojnie łykaj MG B6 przez 2 tygodnie - lekarz kazał mi łykać 2x dziennie przez
        2 tygodnie, a teraz łykam cały czas 1x dziennie.
        A co do walki z bólem - kurcze łydek-naciągaj pięte jak najmocniej...jak ból ci
        na to nie pozwala - niech ktoś ci pomoże i zrobi to dla ciebie. zapewniam, ból
        bardzo szybko ustępuje...rada- kurcz może wrócić jak naciągniesz palce...zatem
        unikaj tego
      • myszka2205 Re: dzieki wielkie:) i mam jeszcze jedno pytania 14.09.05, 22:10
        Witam,wiem co to za ból!Mam takie kurcze od miesiąca i potrafią mnie nawet po
        trzy razy na każdą z łydek złapać w ciągu jednej nocy KOSZMAR!Biorę filomag
        b6,a gdy mnie skurcz dopadnie to tak energicznie masuję sobie łydkę że lada
        moment przechodzi i to jest mój jedyny i sprawdzony sposób jak sobie z tym
        radzić.POZDRAWIAM
      • justa781 Re: dzieki wielkie:) i mam jeszcze jedno pytania 14.09.05, 22:12
        witaj!
        mam podobny problem, a radzę sobie podciągając palce nóg do góry. Generalnie
        musisz przyciągnąć stopę do kości piszczelowej. Trochę to boli, ale po paru
        sekundach jest ulga. Dodatkowo masuj mięsień szybkimi ruchami. Mąż może pomóc.
        Najgorsze skurcze łydek jakich doświadczyłam, miały miejsce podczas porodu
        mojego pierwszego syna. Mały był już na brzuchu, a ja się darłam z bólu i nikt
        nie wiedział dlaczego (nie byłam nawet w stanie powiedzieć, ze mam skurcz łydek):o)
        Zażywam magnez MG B6. Na początku lekarz zalecił po 2 tabletki, żeby nasycić nim
        organizm, później po jednej dziennie.
        Pozdrawiam
    • kokons Re: Uzupełnij magnez i witaminy B6 15.09.05, 14:20
      9 Wspomóż organizm zestawem witamin i minerałów. Nieprzyjemne uczucie
      łaskotania, szarpania i napięcia mięśni, określane mianem "syndromu zmęczonych
      nóg", wywołane zwykle niedoborem magnezu, jest bardzo częstą przypadłością
      przyszłych mam. Dolegliwość ta może pociągać ze sobą również kłopoty z
      zaśnięciem. Jeśli problem ten dotyczy ciebie, zgłoś się do lekarza, który
      przepisze odpowiedni zestaw witamin i minerałów przeznaczony dla kobiet w
      ciąży. Uzupełnienie zasobów magnezu i witaminy B6 nie tylko skutecznie złagodzi
      bóle nóg, ale jednocześnie wpłynie korzystnie na jakość snu.
      Zrodlo:
      www.rodziceonline.pl/bizz/rodzice/a/tekst.jsp?place=bizz_rodzice_main_a&news_cat_id=173&news_id=9659

• kokons Re: Sposób na noc i nie tylko... 15.09.05, 14:37
        Kogo łapie skurcz
        Często wyrywają ze snu przyszłe mamy, są oznaką np. niskiego poziomu magnezu w
        organizmie. Przy bolesnych skurczach pomoże mocne oparcie się dwiema stopami o
        ścianę (leżąc). Profilaktycznie warto pić wody lecznicze zawierające magnez.
        Tak zadziała też łyżeczka miodu jedzona przed każdym posiłkiem i moczenie nóg w
        herbatce ze skrzypu polnego: wsyp filiżankę ziela do litra zimnej wody i całość
        doprowadź do wrzenia, gotuj 15 minut, przecedź. Płyn wlej do wody, w której
        będziesz moczyć nogi. Utracie magnezu sprzyjają mocna kawa i herbata. Duże jego
        ilości znajdziesz m.in. w czekoladzie i zielonej herbacie. Medycyna ludowa
        poleca przygotowywanie potraw, np. zupy, na wodzie, w której gotowały się
        ziemniaki. Na skurcze łydek skuteczne są także leki homeopatyczne, takie jak:
        Calcarea phosphorica 6D, a jeśli masz żylaki, to Calcarea fluorica 12D.
        Zrodlo:
        www.rodziceonline.pl/bizz/rodzice/a/tekst.jsp?place=bizz_rodzice_main_a&news_cat_id=173&news_id=6588

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka