aalfaa 16.09.05, 10:49 Czy ktoś otrzymał świad.rechabilitacyjne po porodzie? jeśli tak to na jak długo i kiedy o to przedłużenie się starał?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiadove Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 16.09.05, 10:51 PO? Z tego co wiem otrzymuje się w czasie ciąży, po 182 dniach chorobowego. Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 16.09.05, 10:56 By mieć z czego żyć nie mam możliwości otrzymać po porodzie macierzynskiego i podobno jest taka możliwość! Nie wiem tylko czy mnie to dotyczy, w zusie usłyszałam napierw, że tak a póżniej, że nie bo mam zły wpis na świad. do dnia porodu a nie konkretną datę! Dlatego jestem ciekawa czy ktoś pobierał to świadczenie po porodzie! POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 16.09.05, 10:59 No to niedobrze. Jezeli chodzi o ten "zły wpis", to ja też mam do dnia porodu. Uważam że to nie błąd. Musisz się dopytać. Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 16.09.05, 18:51 Niby nie błąd, ale w zusie mi powiedzieli, że szanse na przedłużenie miałabym jak by była wpisana konkretna data a nie "do terminu porodu" dlatego się pytam... może ktoś jednak spotkał się z tym problemem? Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 16.09.05, 20:03 A kiedy należy się świadczenie rehabilitacyjne w przypadku ciąży? Czytałam ogólne informacje na stronie zus-u ale nadal nie wiem. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim od 2 sierpnia, dotychczas pensje płacił mi zakład pracy teraz nie wiem jak to będzie. Jak to jest z tymi św. reh.???? Czy ja tez mogę się o nie ubiegać???? Odpowiedz Link Zgłoś
figi331 Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 16.09.05, 22:43 o swiadczenie rehabilitacyjne bedziesz sie ubiegala dopiero po uplywie 182 dni niezdolnosci do pracy, czyli po zasilku chorobowym. Pamietaj, ze 182 dni liczy sie od pierwszego dnia zwolnienia lekarskiego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 17.09.05, 11:23 A to świadczenie to piniężne czy jak? I na jakiej podstawie będąc w ciąży mogę się ubiegać skoro dostaję wypłatę od ZUS-u? Że mi mało czy że cierpię? Dzięki za ew. podpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 17.09.05, 17:45 diament79 napisała: > A to świadczenie to piniężne czy jak? I na jakiej podstawie będąc w ciąży mogę > się ubiegać skoro dostaję wypłatę od ZUS-u? Że mi mało czy że cierpię? Dzięki > za ew. podpowiedzi! Tak to świadczenie pieniężne w wysokości twojej pensji ( tzn. wypłacane ZAMIAST pensji) Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 17.09.05, 17:47 Swiad.rech. otrzymuje się po wychorowaniu przepisowych 182dni, wynosi tyle ile chorobowe i otrzymujesz je "do dnia" porodu (max.świad.rech. ZUS może przyznać na rok) i jeśli przysługuje Ci macierzynski to jet OK, ja niestety nie mam szans na macierzynski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa do kasiadove 17.09.05, 18:02 Hej Kasia zauważyłaś, że mamy ten sam termin jak się czujesz? jesteś już przygotowana na powtanie swojego dzieciątka? Odpowiedz Link Zgłoś
michalina761 Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 17.09.05, 20:17 Ja z kolei mam termin porodu na pierwsze dni listopada, a zasiłek rehabilitacyjny dostałam do końca roku... Czyżby lekarz orzecznik uznał mnie za brzemienną słonicę? Dodam, że mam prawo do macierzyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 18.09.05, 11:25 Oj ile bym dała, za takie długie świadczenie Pozdrawiam Ala i Krzyś Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 17.09.05, 23:42 Witajcie! Po upływie jakiego czasu od wysłania wniosku do ZUS-u (w sprawie świadczenia reh.) można spodziewać się odpowiedzi? W pracy kazali mi przynieśc tę odpowiedź (na jej podstawie szpital wypłaci mi ten zasiłek), ale pomimo wysłania papierów ok 10 sierpnia jeszcze nic do mnie nie dotarło? Czy to tak długo trwa, czy istnieje ryzyko, że mogli mi nie przyznać? Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 17.09.05, 23:45 P.S nie szpital tylko moja praca oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
figi331 Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 17.09.05, 23:48 ZUS ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku. Mozesz tam zadzwonic i zapytac, ale z tego co mowila mi pani w ZUS-ie to ciaza traktowana jest "ulgowo" i zasilek rehabilitacyjny jest przyznawany wlasciwie kazdej ciezarnej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aalfaa Re: ZUS-świad.rechabiltacyjne 18.09.05, 11:24 W ciągu tygodnia dostałam odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś