michal19762 19.09.05, 09:09 Czy w ciąży można przeprowadzać irygacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gogam25 Re: Irygacja-mam pytanie 19.09.05, 10:25 W ciąży (ze względu na dość częste infekcje bakteryjne pochwy i w miarę nasilenia objawów) myłam się i robiłam nasiadówki z Vagosanu (lub rumianku) ale były to zabiegi stosowane sporadycznie, 1 raz dziennie wieczorem i to najwyżej przez 2,3 dni (pomiędzy zabiegami było od kilku dni do nawet 4 tygodni przerwy). Należy pamiętać, iż jeżeli nie istnieją podstawy ku takim zabiegom nie wolno ich wykonywać, ponieważ można wywołać przedwczesne skurcze macicy co groziłoby wywołaniem przedwczesnego porodu. W żadnym przypadku nie wolno także wykonywać "płukanek" pochwy!!! Pozdrawiam gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Irygacja-mam pytanie 19.09.05, 10:27 Ale po co czy cos szczegolnego ci dolega? W ciazy sa one nawet zabronione... mozna np. wywolac przedwczesne skorcze, ale tez wyplukac wazne dla utrzymania dobrego ph paleczki kwasu mlekowego! Odpowiedz Link Zgłoś
bj75 Re: Irygacja-mam pytanie 19.09.05, 10:40 a mogę zapytać skąd jesteś i jaki lekarz Ci to zalecił? Ciekawa jestem czy to nie tez sam który mi też to zalecił Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Irygacja-mam pytanie 19.09.05, 10:40 irygacje są absolutnie zabronione.Co innego nasiadówki -ale tylko wtedy kiedy naprawdę coś dolega Odpowiedz Link Zgłoś
kasia19662 Re: Irygacja-mam pytanie 19.09.05, 11:39 jezeli lekarz ci zalecił to oczywiscie wykonaj irygacje.twój lekarz wie najlepiej jak cię leczyc a nie anonimowe dziewczyny z forum.ja po zaleceniu lekarza robiłam i wszystko jest w najlepszym porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
bj75 Re: Irygacja-mam pytanie 19.09.05, 11:49 no nie wiem czy masz rację bo ja poszłam do drugiego lekarza i kategorycznie zabronił mi irygacji, zaleconych na nadżerkę przez pierwszego lekarza. W dodatku powiedział mi że takie zestawienie (nadżerka i irygacje mogły spowodować krwawienie nadżerki, a w konsekwencji utratę dziecka. Nie twierdzę, że trzeba słuchać wszystkich rad z forum ale w razie wątpliwości może lepiej pójść po radę do innego lekarza Niestety jeżeli lekaż się pomyli i stracisz dziecko to oskarżanie lekaża nie zwróci życia dziecka Odpowiedz Link Zgłoś