Dodaj do ulubionych

Pomocy-Test tolerancji glukozy

22.09.05, 19:00
Prosze kobitki,pomóżcie. Nie mam pojęcia jak wykonać test tolerancji
glukozy.Slyszałam,że trzeba wypić szklanke wody z zakupioną wcześniej w
aptece glukozą. Ale jaka to ma być woda ( przegotowana, mineralna, ciepła,
zimna?)i ile tej wody ( 250 ml, pół litra, litr?). Jutro mam iśc na badania,
a nie mam pojęcia jak sie zabrać do tego testu.
Obserwuj wątek
    • visenna2 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 19:04
      Ja będę miała to badanie w sobotę, ale nie mówili mi, żebym coś w aptece
      kupowała, odniosłam wrażenie, że dają to na miejscu. Wypijasz (pewnie ze
      szklankę wody) a potem czekasz godzinę i pobierają krew.
      • amwaw Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 19:17
        To kup albo zadzwoń do laboratorium. Rzadko mają w laboratorium glukozę. Mi
        lekarz też nie powiedział i zaraz po pobraniu glc na czczo mąż gnał na złamanie
        karku po glukozę do apteki- udało się i nie trzeba było raz jeszcze kłuć, ale
        chyba cudem ta glukoza w aptece była( ostatnia). Zresztą- to wydatek 2 zł.
        Pozdr
        • visenna2 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 08:24
          Zadzwoniłam. Mająsmile) Ale to chyba dlatego że to prywatna firma (CM LIM w
          Wawie).
    • jndrk Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 19:04
      Ja piłam glukozę z bardzo letnią wodą. I koniecznie weż ze sobą cytrynę łatwiej
      wypić tę miksturę bo ona jest baaardzo słodka.
    • kuncwotek Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 19:07
      Hej. Kup w aptece glukozę - ginekolog napewno Ci napisał ile gram. (
      prawdopodobnie 50 ) W przychodni najpierw pobiorą Ci krew ( oczywiście musisz
      być na czczo ) i pielęgniarki same rozpuszczą Ci glukozę w ciepłej
      przegotowanej wodzie. Wypijesz to powoli i odczekasz ok 1 godz. Później
      pielęgniarka znowu pobierze Ci krew. Ja przy tym badaniu zemdlałam - strasznie
      słodka ta glukoza!!! A radzę Ci wziąć swoją szklankę- nieco większą! Pozdrawiam
      cieplutko
    • mika_007 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 19:08
      na godzinę przed badaniem wypić 50g glukozy rozpuszczonej w ok szklance
      przegotowanej lub mineralnej wody
      chyba,że masz też zrobić bez obciążenia-wtedy bierzesz glukozę ze sob,robią Ci
      badanie naczczo,pijesz glukozę,czekasz godzinę i robią drugi raz
      nie jest takie najgorsze-ja żadnej cytryny nie potrzebowałam wink a piłam 75g tongue_out
      • aamama DZIĘKUJĘ: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 19:15
        Strasznie Wam dziękuję..już mam małego pietrasad
        Lecz cóż..dla mojego malutkiego Norbercika (29 tc) warto przetrzymać wszystkosmile
    • kokons Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 19:14
      Niczym dzis nie powonnas sie przejmowac.
      Mnie uprzedzano, ze bedzie to wygladalo nastepujaco:
      Trzeba przyjsc na badanie jak najwczesniej bo ono ma dwa a w mojej przychodni
      trzy etapy
      - wchodzisz bez kolejki uprzedzajac pielegniarki, ze masz miec test...
      - pobieraja ci krew
      - nastepnie zakupony przez ciebie/ lub dany proszek w wysokosci 50 g glukozy
      rozpuszczaja pielegniarki w szklance wody (do ktorej ty mozesz docisnac dla
      zneutralizownia smaku polowe cytryny i nie ma to wplywu na wynik) i wypijasz to
      przy nich i nigdzie cie nie wypuszcza i siedzisz godzine w ramach tolerancjiwink
      - po godzinie robia ci nastepne pobranie krwi i idziesz do domu ( w mojej
      przychodni robia jeszcze po drugiej godzinie pobranie krwi)...

Badanie nie jest pewnie przyjemne jesli chodzi o smaki i ja zamierzam i wiem,
      ze wolno miec przy sobie buteleczke wody mineralnej i przeplukac nia usta po
      wypiciu lepkiego plynu i calej butli po zakonczeniu wszystkich procesow badania.

Powodzenia.
      • kokons Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 19:16
        Oczywiscie przed badaniem musisz byc na czczo!
    • aniaaniaaaa Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 21:08
      Witaj w klubie ja też jutro mam test na glukozę
      • bonnie75 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 22.09.05, 21:25
        Kurcze, a mnie moj gin powiedzial, ze nie musze byc kluta dwa razy. Mam wypic w
        domu zakupiona w aptece glukoze i po godzinie maja mi pobrac krew? Wiec juz
        sama nie wiem jak to ma byc?
        • visenna2 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 08:31
          Może to pierwsze kłucie jest po to, żeby zrobić normalna morfologię? Ja tak
          mam: najpierw morfologia na czczo, potem wypiję glukozę i po godzinie znowu mi
          pobiora krew, tym razem do testu glukozowego.
          • werrap Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 08:42
            właśnie albo robi sie zwykłą morfologię (która mósi być naczczo), albo badanie
            glukozy naczczo, albo jeśli nie ma nic poza obciążeniem glukozą to tylko po
            godzinie od wypicia w domku
            w.
        • kokons Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 18:29
          bonnie75 napisała:

> Kurcze, a mnie moj gin powiedzial, ze nie musze byc kluta dwa razy. Mam wypic
          w
          > domu zakupiona w aptece glukoze i po godzinie maja mi pobrac krew? Wiec juz
          > sama nie wiem jak to ma byc?

Zadzwon jeszcze do przychodni i zapytaj... ale mnie informowano o
          przestrzeganiu wyzej wymienionych w moim poscie zasad i kazdy etap tego badania
          lepiej jest zrobic w przychodni. Przy pierwszym badaniu nie chodzi bowiem o
          morfologie ale o twoj stan cukru w organizmie a drugi etap to wazny w ciazy
          test torelancji glukozy, ktory koniecznie trzeba wykonac po godzinie z
          zegarkiem w reku wiec jak ci na przyklad przyjdzie w przychodni stac pol
          godziny dluzej test okaze sie niemiarodajny! Mysle,ze lepiej przestrzegac zasad
          stosowanych przez ogol ginekologow a o twoim przypadku pierwsze slysze.
          Pamietaj, ze tu chodzi o zdrowie dziecka...
          Pozdrawiam
    • budzik11 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 09:41
      Nic nie musisz robić, dostaniesz w labortorium gotowy płyn do wypicia (z tą
      cytryna to też przesada - to jest po prostu słodka woda), po godzinie pobiorą
      ci krew i tyle. Wcale nie musisz być kłuta dwa razy, bo test ma sprawdzać
      poziom cukru we krwi po 50g. glukozy po godzinie, nikogo nie interesuje, ile
      masz przed podaniem glukozy.
      • kuncwotek Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 18:49
        budzik11 nie zgadzam się z Tobą. Pierwsz kłucie wykonuje się, aby stwierdzić
        ile jest cukru we krwi na czczo. Pije się glukozę i pobiera ponownie krew żeby
        zobaczyć ile wynosi. Kłucia są 2 przynajmniej ja tak miałam.
        • bonnie75 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 19:32
          Ja juz rzeczywiscie zglupialam, bo na skierowaniu od mojego gina jak wol stoi
          badanie ogolne moczu i morfologia jak co miesiac i ten test na glukoze.
          Zadzwonie i zapytam co i jak.
          • kokons Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 19:40
            Alez bonnie wszystko masz przepisane prawidlowo.
            Przeczytaj chocby moje powyzsze watki i idz normalnie na badanie.
            Powodzenia.
          • kuncwotek Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 23.09.05, 19:40
            no tak bo przy okazji mogą zrobić zwykłe badanie krwi. Test na glukoze nie robi
            się samemu - idź do przychodni daj skierowanie i wszystko się wyjaśni. Napewno
            nie pij glukozy sama w domu
        • budzik11 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 26.09.05, 09:57
          Możesz się nie zgadzać, Twoje prawo, ja byłam kłuta raz i raz pobierano mi krew.
    • izamac13 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 26.09.05, 15:07
      ja miałam robiony test na glukozę.Pani pobrała mi krew, a nastepnie dała do
      wypicia kubek glukozy(musiałam rozrobić wodą jeszcze w jednym,bo takie słodkie
      że nie dało się pić)i potem za godzinkę znowu pobranie krwi
      • ariana1 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 27.09.05, 13:38
        A ja się zgadzam z Budzikiem. Jeden lekarz każe robić 2 kłucia: na czczo i po
        obciążeniu a drugiego interesuje tylko poziom po obciążeniu. Ja akurat mam tego
        I lekarza a moja koleżanka ( i Budzik pewnie też) - drugiego. I bzdurą jest
        autorytarne stwierdzenie,że lepiej jest przestrzegać zasad ustalonych przez
        ogół lekarzy, bo każą kłuć 2 razy. Chyba najlepiej jest przestrzegać zaleceń
        WŁASNEGO lekarza. Po to się do niego chodzi.
        • budzik11 Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 27.09.05, 15:49
          Otóż to. Co lekarz, co laboratoriium - to inne zdanie. Jednych kłuja dwa razy,
          innych raz, jednym każą być na czczo, innym nie, jednym pozwalają pić z
          cytryną, inny mnie. Mnie kłuto tylko raz, po odczekaniu godziny bo tylko wynik
          po godzinie interesował mojego lekarza, ale nie ma co się sugerować zaleceniami
          innych lekarzy, trzeba słuchać własnego smile
    • maja_mag Re: Pomocy-Test tolerancji glukozy 27.09.05, 16:08
      Myślę, że nie ma się o co sprzeczać, ponieważ mnie kłuto 3 razy. Najpierw na czczo, po godzinie i po dwóch. To wszystko zależy chyba od przychodni i lekarzy. Pozdrawiam. Maja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka