22.09.05, 19:40
wiekszosc z was deklaruje sie, ze bedzie uzywac pieluch jednorazowych; ja w
zwiazku z tym, ze jestem przyszla mama pierwszego dziecka chcialam zapytac
jak sprawdzac czy pielucha jest mokra, no bo chyba nie bede, co 5
minut "otwierac" pieluchy??? Wytlumaczcie, bo na prawde nie mam pojeciasad
Obserwuj wątek
    • hanna26 Re: pampersy 22.09.05, 19:56
      Dziecko robi przeważnie podczas karmienia albo wkrótce po. Wystarczy, jak
      sprawdzisz po każdym karmieniu. Maluchy zresztą robią kupkę tak głośno, że i
      tak prawdopodobnie będziesz słyszała.
      • r.kruger Re: pampersy 22.09.05, 20:01
        dokładnie-po każdym karmieniu (położne mówią przed-ale noworodki załatwiają się
        podczas posiłku) odchylisz krawędź pieluchy np. przy nóżce i zajrzysz. Potem
        kiedy dziecko będzie nieco starsze, sama wypracujesz metode
    • lusia79 Re: pampersy 22.09.05, 22:00
      No a jeśli nie będzie podejrzenia kupeczki, to sobie może w siuśkach tak ze 3
      godziny być - tzn, ze 3 godziny od zmiany pieluchy. Nam na początku szło 6-8
      pieluch na dobę - przebierałam dziecko przed każdym karmieniem (teraz wiem, ze
      jednak za często) bez względu na to czy miało kupkę czy siusiu. Oczywiście
      jeśli w międzyczasie wystąpiła kupka - co rzeczywiście słychać, czasem nawet
      widać (bo może wypłynąć bokiem pampka) no i bywa że czuć wówczas oczywiście
      pielucha natychmiast była zmieniana. W każdym razie nigdy nie zdażyło się żadne
      odparzenie na tyłeczku mego maleństwa.
      A jak już dojdziesz do wprawy - poznasz swoje dziecko i możliwości pampersów to
      będziesz sama wiedziała kiedy jest właściwy moment na zmianę pieluchy.
    • robertaa Re: pampersy 22.09.05, 22:13
      1. siusiu - na dotyk, pieluszka bedzie lekko pekata miedzy nozkami, po
      pierwszym razie od razu bedziesz wiedziala o co biega. smile W samych siuśkach
      może poleże ok. 2-3 godzin, więc pilnowac trzeba tylko kupkę
      2. kupka - na węch, wystarczy wcisnac nosek tam, gdzie pielucha sie konczy
      (nawet przez śpioszki). Czasem też słychac, no i widac po grymasach na buzi
      dziecka.
      Nie przejmuj się na zapas, po pierwszym wspólnym dniu będziesz ekspertką, jak
      my wszystkie. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka