Dodaj do ulubionych

Materna i inne wit.ciążowe

28.09.05, 11:04
Moja ginekolog powiedziała, że z witamin poleca szczególnie Maternę, bo jest
jedynym preparatem zawierającym jod potrzebny do prawidłowego rozwoju
prenatalnego. ja biorę Prenatal i w jego składzie jodu faktycznie nie ma, w
Elevicie też nie - sprawdziłam. czy znacie jakieś inne oprócz Materny wit.
ciążowe z jodem?
Obserwuj wątek
    • dorro1 Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 11:11
      Ja biorę Feminatal tez ze względu na jod, polecony przez mojego lekarza. 60
      tabletez za 38 zł, wiec starcza na 60 dni.
    • joanka-k feminatal 28.09.05, 11:11
      feminatal zawiera jod

---
      Mateusz
    • nan78 Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 11:14
      Moze troszkę nie na temat... Ale chciałam sie podzielić swoimi doświadczeniami.
      ja też na początku brałam Maternę. I miałam takie zaparcia, że myślałam, że
      wykituję sad(((
      Maternę kupowałam sobie sama zanim jeszcze się skonsultowałam z lekarzem. Jak
      poszłam na pierwszą wizytę to ginka mówiła, że dziewczyny włąsnie narzekaja na
      te witaminki i poleciła Prenatal. Teraz łykam właśnie Prenatal i problemy
      zniknęły niczym sen jaki złoty smile
      Ale każda z nas jest inna i inaczej na różne substancje reaguje.
      Pozdrawiam,
      Ania
      • kokons Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 14:20
        nan78 napisała:

> Moze troszkę nie na temat... Ale chciałam sie podzielić swoimi
        doświadczeniami.
        >
        > ja też na początku brałam Maternę. I miałam takie zaparcia, że myślałam, że
        > wykituję sad(((
        (...)
        Teraz łykam właśnie Prenatal i problemy
        > zniknęły niczym sen jaki złoty smile

Mnie ginekolog uprzedzil o takim skutku w ogole zazywania witamin na poczatku
        ciazy. I ja mialam dyskomfort zaparciowy po Prenatalu!

Pozdrawiam
    • hanula12 Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 11:15
      Dzięki za odpowiedź.już myślałam, że Materna jakiś monopol na ten jod sobie
      zagwarantowała...
    • alicez Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 11:18
      nie wiem jak teraz, ale jak ja wybieralam wit. ciazowe, tozrezygnowalam z
      Materny ze wzgledu na brak jodu wlasnie... Bralam i biore nadal feminatal. ale
      moze cos sie zmienilo, to juz prawie rok.
      • katrem Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 12:30
        jestem w 16tc i od 3 tygodni łykam maternęsmile o dziwo - nie mam zaparć (a przed
        ciążą miałam straszne)
    • kati1982 27 witamin i mineralow 28.09.05, 13:00
      a ja biore zestaw "27 witamin i mineralow". Jestem z nich zadowolona, bo sa
      dobre i stosunkowo tanie (3,50 euro za 100sz / jedna tabletka dziennie) Zawiera
      jod, selen, magnez, cynk, calcium i wiele innych. Kupuje je w LIDL - polecila
      mi je moja gin. Moge je rowniez brac podczas karmienia i pozniej - wlasciwie
      zawsze. Polecam!

Pozdrawiam
      Kasia
      • eps Re: 27 witamin i mineralow 28.09.05, 13:31
        Ja obecnie łykam prenatal ale już nie moge sie doczekac końca opakowania.
        Dla mnie te tabletki są olbrzymie i dusze sie przy połykaniu. Czy są na rynku
        jakieś dobre ale mniejsze. Tożto te mają wielkośc czopków smile
        • kokons Re: do eps 28.09.05, 14:27
          Ja tez sie wpakowalam w Prenatal ale po jakims czasie przezucilam na FALVIT -
          ma dosc duze ale okragle tabletki w swietnej oslonce, ktora dobrze mi sie
          przelyka a Prenatal mnie dusil...
          Falvit ma wszystkie potrzebne witaminy choc nie ma jodu, no ale w Prenatalu tez
          go nie mialam i lekarz przepisal mi jodid 100 do zazywania dwa razy dziennie,
          bo to odpowiednia dawka dla kobiet z terenow ubogich w jod a zaden preparat nie
          ma i tak takiej dawki wiec lykam to dodatkow i swietnie sie po jodzie czuje.
          Mozesz sprobowac przelykac Falwit a nic nie ryzykujesz bo 30 tabletek kosztuje
          6 zl! Jodid 100 100tabl. kosztuje 11 zl - wiec i tak najtanszy zestaw...
          Pozdrawiam
    • morfanien Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 13:36
      Ja łykam Maternę od 2 tygodnia. Sama sobie kupiłam, zamiast folicu. Moja gin sie zdziwila na pierwszej wizycie ze nie mam problemów z przyswajaniem takiej wielkiej piguły. Ale powiedziała że jeśli dobrze się po nich czuje to sa jak najbardziej wskazane bo to dobry zestaw.
      • aga162 Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 13:41
        własnie, od kilku dni też łykam Maternę, ale dla mnie to jest koszmar! Mam
        spore problemy z połykaniem tak wielkich tablatek. Czy w którymś z preparatów
        są mniejsze pigułki?
    • malgosiek2 Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 13:39
      No to macie szczęście.
      Ja niestety nie mogę brac żadnych witamin z apteki,bo po nich mam dolegliwości-
      bóle żoładka,nudności,a niekiedy i wymioty.Coś w nich takiego jest,że po prostu
      nie toleruje.
      Na razie od mamy pożyczyłam sokowirówkę i robię naturalne soki wieloowocowe i
      zawsze świeże i jeszcze kupuję zsiadłe mleko i robię koktajle z owocami.
      Na razie morfologia jest dobra i nie mam na co narzekac.
      Gdy 7 lat temu byłam w pierwszej ciąży to na rynek weszła Materna i po niej
      było dokładnie to samo co teraz.
      Pozdrawiam Gosia 18 t.c.
    • andziabk Re: Materna i inne wit.ciążowe 28.09.05, 13:44
      Oprocz maretny jod zawiera Feminatal N. I tabletki ma troszke mniejsze niz
      pozostale zestawy witamin. POrownywalam kiedys rozne preparaty dla ciezarnych i
      okazalo sie, ze najlepszy sklad (jakosciowo i ilosciowo) ma Materna (po srodku
      wypadl Elevit, Feminatal) a najgorszy Vitrum Prenatal i Prenatal- identyczne
      skaldy(co nie znaczy ze sa to zle preparaty). Materna, jako jedyny preparat ma
      tabletki NIEPOWLEKANE, co moze powodowac klopoty z ich polknieciem, szczegolnie
      na poczatku ciazy. Takie sa moje refleksje wink Biore MAterne od poczatku ciazy
      ale mam zamiar przestawic sie na Feminatal N. POzdrawiam smile
    • diablica26 Re: Prenatal-Faktycznie mega piguła :) 28.09.05, 13:47
      Jak jak ją pierwszy raz zobaczyłam o mało nie siadłam z wrażenia,toć przecież
      Witaral albo Centrum są o wiele mniejse a maja full składników.Jak łykam
      Prenatal mam spore obawy czy pewnego dnia mi stanie smile....rzecz jasna w
      gardle,mega duże jak czopki faktycznie.Dawka jak dla słonicy.Ile my sie musimy
      męczyć,ale po tych witaminkach dobrze się czuje nie mam objawów ubocznych to
      chyba jedyny plus tej piguły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka