Dodaj do ulubionych

Bank Komórek Macierzystych

29.09.05, 08:58
Czy któraś z Was skorzystala z tej usługi?
Ja słyszałam ze dobroczynne działanie krwi pępowinowej jest mocno
przereklamowane a usługodawca gra na uczuciach rodziców.
Ile w tym prawdy? Jesli żeczywiście to taki "rarytas' dla maluszka to może
warto? Z tego co wiem to obłednie dużo kasy kosztuje taka impreza.
Obserwuj wątek
    • eps Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 08:58
      ale błędy kosze wink
      Rzeczywiście miało być
    • malgosiek2 Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 09:10
      Jak dla mnie osobiście to mocno przereklamowane.
      Pzdr.Gosia
      • katrem Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 09:34
        a mnie to zainteresowało i biorę pod uwagęsmile
        • manus2 Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 09:39
          my tez się zastanawiamy... i jestesmy raczej na TAK. Jedynym minusem jest fakt,
          że podbiera się dość małą ilość krwi pępowinowej i na niektóre schorzenia może
          jej nie starczyć. Co do samej skuteczności to nie mam żadnych wątpliwości.
    • mamand Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 09:49
      jak dla mnie, to jest to naciąganie rodziców
      moja siostra jest onkologiem i twierdzi, że jest to wyrzucanie pieniędzy - krew
      można podać tylko małemu dziecku (do ok. 10kg), nie można nią leczyć
      genetycznych chorób krwi (np. skazy krwotocznej), pobranej krwi można się zrzec
      na konto banku, ale nie można jej zniszczyć i jeszcze parę rzeczy,
      nie informowanie o tym przez banki uważam za nieuczciwość

no ale to tylko moje zdanie
      • bebe73 Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 10:03
        Zdania na temat komórek macierzystych są podzielone nawet wśród
        onkologów.znajomy szef onkologii dziecięcej tez nie jest tego zwolenikiem. po
        pierwsze tak do końca nie wiadomo jak to zamrażanie wpłynie na żywotność
        komórek. po drugie ilość pobrana od dziecka może być w późniejszym okresie
        niewystarczająca. po trzecie, wiele nowotworów ma podłoże genetyczne i w tych
        komórkach macierzystych mogą być one już zaprogramowane. po czwarte banki te sa
        prywatne i nie sa kontrolowane przez instytuty naukowe. jak ktoś ma dużo
        pieniędzy to może się na to pokusić. Ale nie należy mieć wyrzutów sumienia że
        się tej krwi nie pobiera. ja w każdym razie nie będę tego robić.
      • katrem Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 10:05
        akurat to, że krwi nie można zniszczyć, a można się zrzec na rzecz banku to
        dobrze o nim świadczysmile może pomóc komuś innemu bardzo potrzebującemu!
    • paycza Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 10:03
      Ja się już zdecydowałam, że zrobię to, zanim jeszcze zaszłam w ciążę. Pracuję
      na UJ i często mam styczność z różnymi konferencjami naukowymi, wybitnymi
      naukowcami i lekarzami. Komórki macierzyste to przyszłość w leczeniu wielu
      ciężkich chorób, takich jak np. białaczka. Nie mówimy o dniu dzisiejszym, ale o
      przyszłości, na razie niektóre badania są w fazach eksparymentalnych. Wiadomo
      co będzie za 20 lat??? Powszechnie jednak wiadomo, że w chorobach szpiku i
      układu chłonnego przeszczep własnych zdrowych komórek ratuje życie. To jest
      właśnie w krwi pępowinowej. Mam w rodzinie przypadek choroby parkinsona (mój
      ojciec), więc wolę ubezpieczyć moje dziecko. Jeśli można coś zrobić i nie jest
      to przecież szkodliwe, to czemu nie??
      • paycza Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 10:07
        Aha! Owszem, to kosztuje, ale... chyba lepiej, niż na jakieś chorendalnie
        drogie wózki (nie wiadomo po co) i inne zbędne duperele, wydac kasę na coś
        pożytecznego? Pomyśleć o dziecku a nie o sobie i kolejnych zabawkach, bo naszym
        dzieciom naprawde bedzie wszystko jedno, czy pojada na spacer w wozku za 500
        czy za 2000 zlotych.
        • anulla1 Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 10:51
          paycza twój post to rzeczowy głos w dyskusji, podpisuje sie pod nim
          Ania
      • mamand Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 11:02
        > Powszechnie jednak wiadomo, że w chorobach szpiku i
        > układu chłonnego przeszczep własnych zdrowych komórek ratuje życie

tak, ale musi być jej odpowiednia ilość, krwi pępowinowej jest z mało dla
        dorosłego człowieka
    • sylvie1979 Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 17:21
      Zgadzam sie z Paycza. Krew pepowinowa moze okazac sie bardzo przydatna kiedy
      medycyna znow "skoczy" do przodu i pokaze, jak wiele schorzen mozna wyleczyc
      przy pomocy czegos, co dzis wydaje sie miec niewielkie, albo w kazdym razie nie
      olbrzymie, znaczenie. Dlatego ja rowniez zamierzam skorzystac z Banku Komorek
      Macierzystych i zdeponowac krew pepowinowa. Na pewno nie zaszkodzi, a kto wie,
      czy nie pomoze. Inwestycja jak dla mnie niezbyt przerazajaca, w porownaniu z
      innymi wydatkami, ktore i tak sa konieczne.
    • asia710 Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 20:21
      Poinformowano mnie, ze tylko w ok. 25% przypadkow krwi pepowinowej jest
      wystarczajaco duzo, by uzyc jej do leczenia (i tylko wlasnie dziecka ktore nie
      osiagnelo jakiejs tam wagi, nie pamietam). Ja sie na to zdecydowalam, z tym ze
      calowicie bezplatnie, bo... krew oddaje do banku, dla kogokolwiek kto by jej
      potrzebowal. Wiem, ze gdy ilosc krwi nie bedzie wystarczajaca, zostanie uzyta
      do badan naukowych (wyrazilam na to zgode) i mozliwe jest pewnie to, ze ktos na
      tym zarobi (firmy farmaceutyczne?)... Nie ja niestety, ale mieszkajac w kraju,
      gdzie opieka zdrowotna jest darmowa dla wszystkich, nie zamierzam sie tym
      zbytnio przejmowac...
      • vik_vik Re: Bank Komórek Macierzystych - jaki ? 27.10.05, 20:05
        Czy ktos moglby polecic jakis bank komorek w W-wie? Czym one sie roznia?
        Prosze o referencje gdyz nie wiem jaki wybrac. dzieki
    • pimpek_sadelko Re: Bank Komórek Macierzystych 29.09.05, 20:50
      szkoda kasy.
    • 7venezia nie Activision Life 29.09.05, 21:05
      jesli sie zdecydujecie to nie wybierajcie firmy Activision Life - my sie na nia
      zdecydowalismy i mozna powiedziec ze zostalismy oszukani. Szkoda slow - bardzo
      niekompetentna firma.
    • eps Re: Bank Komórek Macierzystych 30.09.05, 08:57
      Ja raczej sie nie zdecyduje.
      zamiast wywalić tyle pieniędzy i póxniej placi roczny abonament (też nie tani
      ), wolałabym wykupic dziecku polise w np. Nationale (taką inwestycyjną)
      • bebe73 Re: Bank Komórek Macierzystych 30.09.05, 11:53
        Zgadzam się. Też myślę o polisie.
    • elza78 to nabijanie ludzi w butelke :) 30.09.05, 12:30
      wlasciwosci komorek macierzystych nie sa do konca poznane nie ma opisanego
      przypadku wyleczenia kogokolwiek jego wlasnymi komorkami z krwi pepowinowej,
      natomiast preparaty z "obcej" krwi to leki, zastanawia mnie to czy dajmy na to
      nagle rozmrozenie sie i zniszczenie probki jakie czasem maja miejsce nie jest
      zwyklym oszustwem a bank sprzedaje zgodna tkankowo krew np bogatemu choremu
      francuzowi...
      zbyt to wszystko niejasne jest, ja sie nie zdecydowalam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka