Dodaj do ulubionych

foteliki samochodowe 0-18 kg

02.10.05, 14:02
Mam pytanie czy ktoś zakupił dla nowordoka foteli samochodowy 0-18 kg? Jeżeli
tak to czy jestes z niego zadowolony(a) i czy fotelik sie sprawdził? Wydaje mi
się,że taki fotelik jest praktyczniejszy i w rezultacie taniej wychodzi. Będe
wdzięczna za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • viking-plus Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 02.10.05, 23:52
      Zdecydowanie poleciłabym ci fotelik dla noworodka w kategorii 0-13 kg,
      taniej wyjdzie używany ale nie ma pewności że nie brał udziału w kolizji
      drogowej. Ja przeżyłam dachowanie samochodem dwa m-ce przed ciążą i wiem co sie
      dzieje w aucie w trakcie tzn nie wiem bo było ciemno i było koszmarnie. Nie
      polecam takich doświadczen i nie życzę nikomu, ale na bezpieczństwie maleństwa
      nie będę oszczędzać, jestem w 33 tc i kupiłam wlasnie fotelik od 0- 13 kg
      Pozdrawiam i bezpiecznych dróg życzę
      • gagunia Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 08:37
        Co ty za bzdury dziewczynie opowiadasz z tymi wypadkami?? Foteliki 0-18 nie sa
        stawiane luzem na siedzeniu tylko tak samo mocowane pasem jak inne. Spelnia taka
        sama role jak male 0-13 i dziecko przewozi sie w pozycji lezacej. Mozna kupic
        fotelik z wkladka dla noworodka, zeby bylo jeszcze wygodniej.

Ja mialam fotelik 0-18 i jestem bardzo zadowolona z tego zakupu. Uzywalam go
        blisko 2 lata, az dziecko osiagnelo wage ponad 15kg i bylo zbyt duze do tego
        fotelika - dlugie nogi i zakladal je ojcu na glowe prawie smile Foteliki te maja
        kilkustopniowa regulacje i noworodka mozna wozic w pozycji lezacej, starsze
        dziecko siedzi, ale mozna mu rozkladac fotelik kiedy zasnie. Sa bardzo
        praktyczne. Nosidlo nie bylo mi potzrebne do niczego. Poza tym moje dziecko w
        wieku 6 tygodni wazylo juz ponad 7kg, do tego nosidlo- nie bylabym w stanie
        dzwigac takiego ciezaru.

Fotelik kupil maz, jak juz urodzilam dziecko. Wczesniej wiedzielismy, ze bedzie
        duze, wiec od razu zdecydowalismy, ze fotelik bedzie wiekszy. Moim zdaniem warto
        poczekac do konca ciazy. Jesli urodzisz 2,5kg malenstwo- kup fotelik 0-13, ale
        jesli dziecko bedzie slusznej wagi, swobodnie mozesz wybrac fotelik, ktory
        wystarczy na conajmniej 2-3 lata.
        • viking-plus Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 13:16
          Ja generalnie wyznaje zasade ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego,
          ale w przypadku twojego "koloska" wybór być może był uzasadniony, teraz wyobraż
          sobie okruszka który waży 2,5 kg w takim foteliku. Poza tym nic nie napisałam o
          tym żeby nie zapinac tego fotelika, bo taki zakup mijałby sie z celem, i nie
          jest tez jednoznaczne ze jak kupisz nosidlo to musisz je nosić z maleństwem-
          moze byc również zamontowane na stale w samochodzie.
          Moja sąsiadka korzysta do tej pory z "nosidełka" a dzieciaczek ma juz 14
          miesięcy.
          Wypadek samochodowy nie jest bzdurą chyba że ktoś nie wie o czym pisze, moze
          to nie najlepsze porównanie ale wychodząc z założenia ze uniwersalne jest
          lepsze można by tak dzieciakom kupować za duże buty bo na dłużej starczą,
          tylko czy o to chodzi.
          Nie krytykuje osób które dokonały takiego wyboru, przedstawiam jedynie swoje
          zdanie po tym co przeżyłam.
          A wybór zawsze należy do rodziców.
    • przeciwcialo Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 08:44
      bylismy bardzo zadowoleni, syn jezdził w nim 2,5 roku i przesadzilismy go na
      taki 9-36 kg a fotelik odziedziczył młodszy syn.
      • farfala1 Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 13:24
        Ja z kolei z tej kolyski wcale nie bylam zadowaolona. Zaplacilam ok 600 zl Bebe
        Confort, a bylo tak niestabilne podczas jazdy ze po zapieciu go w pasach i tak
        trzymalam go rekami zeby sie nie kiwal, w dodatku kazdorazowe przypinanie go do
        pasow bylo dla mnie koszmarkiem. Jedyne co ci moge doradzic to zorientuj sie czy
        w twoim samochodzie jest system isofix i kup fotelik przystosowany do montowania
        do tego systemu, jest to dodatkowe zabezpieczenie, daje najwiecej gwarancji
        • viking-plus Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 13:30
          Moze z tą firmą jest coś nie halo bo koleżanka też narzekała na bebe conforta,
          ale np graco robi foteliki z bazą (0-13)za ok 400 zl i montuje sie je
          expresowo. Ja kupiłam Easy boba Maxi i nie wygląda na skomplikowanego ale
          wszystko wyjdzie w praktyce. Następny będzie Maxi cosi- priori tez polecony
          przez znajomych
        • soul78 Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 13:34
          Dzieki za odpowiedzi. Oczywiście,że zakupując fotelik od 0-18 kg kupiłabym go z
          wkładka dla noorodka, zresztą wszystkie ja mają.Foteliki te montuje się na stałe
          w samochodzie początkowo tyłem do kierunku jazdy,potem przodem.Poza tym ja
          spodziewam się dwóch córek, więc i tak nie dałabym rady nosic je w tych małych
          fotelach-nosidłach. Wiem,że od tego jest mąż, ale po co przepłacać skoro tamte
          nadaja sie od małego a posłużą dłużej i w zasadzie można je dostac za taką samą
          cenę. Czyz nie??
          • przeciwcialo Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 13:36
            Dodam tylko że my kupilismy niefirmowy ale z atestami za 250 zł.
          • mruwa9 Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 13:41
            jesli spodziewasz sie blizniat, to polecam zestawy travel system- foteliki 0-13
            kg mocowane do wozka-spacerowki lub stelaza. Jesli to beda blizniaczki, to nie
            sadze, zeby wazyly po 4 kg, wiec te foteliki-kolyski beda odpowiedniejsze. Nie
            wyobrazam sobie innego sposobu dotarcia z dwoma niemowlakami do samochodu, jak
            tylko foteliki+wozek. System isofix umozliwia chyba wylacznie montaz fotelikow
            przodem do kierunku jazdy, co jest niedopuszczalne u noworodka, ale moze sie
            myle?
          • viking-plus Re: foteliki samochodowe 0-18 kg 03.10.05, 13:42
            Oczywiście, tak jak napisałam decyzja należy do rodziców, a problem w tym ze za
            duży wybór mamy. To wy musicie być przekonani o jej słuszności.
            Jeszcze raz bezpiecznych dróg życzę wszystkim rodzinką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka