justynek13 10.10.05, 09:52 czy ktoras z was ma jakies doswiadczenie w tym temacie? za tydzien bede miala i troche sie boje glownie o malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa1 Re: czy amnipunkcja boli? 10.10.05, 11:27 Mnie dosyć mocno bolała, jedną z kobiet, która też miała amnio prawie równocześnie również, ale dla ogromnej większości jest kompletnie bezbolesna. Na szczęście trwa to bardzo krótko, kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka38 Re: czy amnipunkcja boli? 10.10.05, 11:47 Hej, jestem już w 37 tc, amniopunkcję miałam robioną przepisowo w 15 tc, ze względu na mój wiek. Również bardzo się stresowałam-obawiałam się zabiegu i jego skutków, zwłaszcza, że miałam aż 2 podejścia (za pierwszym razem okazało się, że ciąża jest za "młoda" i zabieg został przesunięty). Moja koleżanka twierdzi, że miała znieczulaną miejscowo skórę na brzuchu i nie czuła ukłucia, u mnie odbyło się bez żadnego znieczulania. Samo ukłucie jak przy zwłykłym zastrzyku, ot, ukłucie. Bardziej jako "nieprzyjemne" odczułam pobieranie płynu- po prostu wytwarza się, moim zdaniem, pewnego rodzaju podciśnienie przy zasysaniu płynu do strzykawki, ale trwa krótko. Uważam, że nie ma się czego obawiam ani ze względu na powikłania ani na krótkotrwałe uczucie ucisku-zassania na wysokości żołądka. Postaraj się maksymalnie rozluźnić i myślec o tym ,że korzyści dla Twojego dziecka i Ciebie są dużo większe niż chwilowy dyskomfort.Zabieg miałam wykonywany w Warszawie przy Sobieskiego, ale jestem przekonana, że wszędzie jest wykonywanay przez wysokiej klasy specjalistów. Po zabiegu staraj się niczym nie forsować-taksóweczkądo domu i polegiwanie w łóziu. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
justynek13 Re: czy amnipunkcja boli? 10.10.05, 14:25 dzieki postaram sie wyluzowac Odpowiedz Link Zgłoś
justynek13 Re: czy amnipunkcja boli? 10.10.05, 16:03 invicta1 napisała: > no ja myslę > trzymam kciuki! )) Odpowiedz Link Zgłoś
sunrise3 Re: czy amnipunkcja boli? 10.10.05, 16:13 Witaj, mialam amniopunkcje w poprzedniej ciazy i to juz w 12 tc. Mnie amnio w ogole nie bolala, nie mialam znieczulanej skory bo nie bylo sensu. Uklucie czujesz tylko jak przekluwa sie skore ale to nie jest cos specjalnie bolesnego, naprawde. Raczej to to wszystko dookola stwarza taka atmosfere - dluga igla, odkazanie brzuszka no i sam fakt ze to robisz, z jakiegos powodu przeciez robisz. Bylam wtedy kluta dwa razy, bo najpierw wklula sie pani ktora sie uczyla robic amnio no i jej nie wyszlo. Za drugim razem wzial sie za to specjalista i trwalo to mniej niz pol minuty. Trzymaj sie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jotr3 Re: czy amnipunkcja boli? 10.10.05, 16:01 mnie nic nie bolało. Miałam bez znieczulenia w 15 t.c. Taki zastrzyk. Tylko miałam nieprzyjemne uczucie przy wchodzeniu igły w głąb tkanek. Samo pobieranie płynu było bez żadnych nieprzyjemnych doznań. Więcej strachu niż to trwało - może minutkę. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marianka_pod_choinke Re: czy amnipunkcja boli? 10.10.05, 16:10 Mnie nie bolało. Bez z nieczulenia.Taki zwykły zastrzyk cieniutką igłą. Wychodziłam trzymając sie z kolei za pupę po podanej antyglobulinie.I tutaj nie ukrywam- byłam zaskoczona, że było tak niemiło. Ale to podobno dlatego, że zestresowana amniopunkcją napięłam mięśnie a zastrzyk w pupe podany był domięśniowo. Odpowiedz Link Zgłoś