Dodaj do ulubionych

jak często gin was bada?

27.10.05, 12:27
Ja chodzę na wizyty raz na 4 tygodnie,zawsze jest USG,ale badanie
ginekologiczne miałam do tej pory tylko w 5 i w 18 tyg.ciąży.Teraz jestem w
31 tyg(wczoraj byłam na wizycie)i znowu mnie nie badał. Lekarz twierdzi,że
jeżeli nie ma plamienia to nie trzeba mnie badać ginekologicznie.Nie jestem
pewna czy to dobrze,nie są to przyjemne chwile(te na samolocie),ale tu chodzi
o dobro dzidzi.Czy wy też macie tylko USG i żadnych badań ginekologicznych?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • robertaa Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:33
      wizyty miałam co 4 tyg (do samego końca ciąży), badanie gin co druga wizyta ( z
      wyjątkiem dwóch ostatnich - na nich przy każdym spotkaniu), tak samo usg i
      wszystkie badania krwi i moczu.
      pozdr
      • majca1 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:40
        wizyty miałam co 3 tygodnie, badanie co druga wizyta tak jak robertaa, usg 3
        razy (8 tc, 22tc, 33tc)badania moczu na każą wizytę, badania krwi co druga.
        Pozdr
        • zuzanna.r Re: jak często gin was bada? 29.10.05, 23:07
          Mam wizyty co trzy tygodnie i podczas każdej lekarz mnie bada. Wolałabym nawet żeby robił to żadziej, zwłaszcza, że jak do tej pory (32 tydz.,) moja ciąża przebiega "książkowo". W trakcie ostatnich trzech miesięcy miałam dwukrotnie robione usg (w tym jedno - drugie - na własne życzenie. Podobnie jak u większości dziewczyn co wizytę muszę robić badanie moczu, co drugą dodatkowo morfologię krwi.
    • grazyna_s Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:38
      Ja narazie miałam 4 wizyty. Na każdej badał mnie ginekologicznie. Zrobił mi 2
      razy USG dopochwowe (w 7 i w 12 tygodniu). Ostatnio czyli w 15/16 sprawdzał
      wyniki krwi i moczu i także badał ginekologicznie i pobrał cytologię.
      Grażyna
      • animetka Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:43
        Wyniki moczu miałam 2 razy a wyniki morfologi 3,wy jesteście chyba pod lapszą
        opieką ginasad((((((
    • janka39 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:43
      to moj 21 tc - wizyty mam co 4 tyg. (choc na poczatku bywalo, ze co kilka dni!)
      i jak dotad przy kazdej mialam i badanie i usg (chodze prywatnie)
    • nemeth Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:44

• kingaolsz Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:54
      Ani razu, w zadnej ciazy. ( tak jest w Anglii)
      Robia 2 usg i tyle.

Pozdr
      Kinga
      • animetka Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:56
        no to może mój ginekolog jest taki światowysmile dzięki i pozdrawiam
        • quami Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:58
          wiesz co?? fakt, jeżli nie ma plamienia to nie bada, ja mam wizyty tez co 4 tyg
          i od 32 tyg. mam badanie ginokologiczne - chodzi o szyjke , czy wszystko z nią
          w porządku, teraz miałam w 36 no i teraz bede miała w 38 - wczesniej
          rzeczywiście też mnie nie badał co miesiąc
          • zizi1978 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 13:26
            Ja jestem obecnie w 27 tc i jak dotąd miałam tylko jedno badanie
            ginekologiczne.Chodze co 4 tyg na wizytę, na każda przynosze "swieże" wyniki
            badania ogólnego moczu i krwi. Jak do tej pory miałam chyba 4 razy robione USG.
            • zizi1978 Re: jak często gin was bada? 28.10.05, 04:25
              zapomnialam dopisać o 2 USG dopochwowych w 7 i 12 tc,pomiarze cisnienia i wagi
              na każdej wizycie..
    • mika_007 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 12:58
      jeśli przy kazdej wizycie gin robi Ci USG to nie ma potrzeby badania
      wewnętrznego -wszystko widać na monitorze wink

mój też mnie nie bada wink
      • animetka Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 13:03
        wielkie dzięki.Teraz jestem spokojniejsza, na następnej wizycie będe w 35
        tyg.ciąży wtedy to już mnie chyba zbadasmile)))))
    • annatys Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 13:02
      ja jestem w 28tc, do tej pory mialam dwa usg (12 i 21tc- i wiecej juz nie
      bedzie), 1 badanie krwi i jedno badanie poziomu cukru. do tego co jakis czas
      mam spotkania z polozna- nie sa to jednak badania. tak wyglada ciaza w uk!
    • wet21 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 13:39
      ja badanie mam co 4 tyg. i zawsze sprawdza czy szyjka macicy jest zamknięta,
      usg 2 razy i myślę, że góra 2 mnie czeka, nie wiecej. A badania krwi i moczu na
      razie raz (19 tydz.). Powiedzcie mi proszę jak jest z badaniami na
      toksoplazmozę? Czy faktycznie nie są refundowane, ile kosztują, czy się na nie
      decydujecie? Mi lekarz powiedział, że na usg wszystko jest ok i nie ma w
      zasadzie konieczności. Mam mimo to iść, czy posłuchać gina?
      • agatunia1977 Re: jak często gin was bada? 14.11.05, 15:06
        wet21 napisała:

> Powiedzcie mi proszę jak jest z badaniami na toksoplazmozę? Czy faktycznie
        > nie są refundowane, ile kosztują, czy się na nie
        > decydujecie? Mi lekarz powiedział, że na usg wszystko jest ok i nie ma w
        > zasadzie konieczności. Mam mimo to iść, czy posłuchać gina?

Rzeczywiście nie są refundowane. Mi lekarz zalecił zrobić badania na przeciwciała cytomegalii i tosomplazmozy (oba lgM), bo miałam w ciąży kontakt z kotami. Oba wyszły ujemnie smile Koszt: 2 x 43 zł z rabatem (lekarz kierował do zaprzyjaźnionego laboratorium).
    • onion75 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 13:46
      u gina bylam do tej pory 3 razy i badal mnie tylko raz, na samym poczatku.
    • viola33 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 13:50
      witam! jestem troszkę zdziwiona,że tak rzadko cię bada twój gin, przy pierwszej
      ciązy a chodziłam do przychodni za każdym razem czyli co 4 tyg. mój gin mnie
      badał i robił co drugą wizytę usg. pozatym co miesiąc obowiązkowo wyniki moczu
      i krwi,w zaawansowanej już ciąży miałam nawet pomiary ciśnienia i chodziłam na
      wizyty co 2 tyg. teraz jestem w 20tyg. ciąży (druga) i chodzę prywatnie, też
      za każdą wizytą jestem badana a nawet mam robione usg, tak samo co miesiąc
      wyniki,wydaje mi się ,że lekarz powinien badać gdyż w ten sposób mozna określiś
      stan szyjki,ewentualne rozwarcie , zbadac jajniki,także jak dla mnie jako
      kobiety, twój lekarz ma dziwna teorię prowadzenia ciąży, ale nie neguję gdyż
      każdy podchodzi do tego inaczej.bynajmniej ja się z takim przypadkiem nigdy nie
      spotkałam .pozdrawiam
      • viola33 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 13:55
        a czytając jeden z tych postów polemizowałabym ,że na usg. wszystko widać
        totalna bzdura!mając brzuszne lekarz nie jest w stanie okreslić czy szyjka się
        skróciła np. podczas skkurczy i czy jest rozwarcie to tylko mozna ocenic
        poprzez badanie zewnetrzne pozdrawiam raz jeszcze.
        • quami raczej poprzez badanie wewnętrzne viola 33 :D 27.10.05, 14:08
        • malgolkab Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 14:09
          mnie bada ginekologicznie na kazdej wizycie. poczatkowo chodzilam co 4 tyg, w
          18 tyg zaczely sie skurcze i chodze czesciej (mniej wiecej co 2 tygodnie).
          gdyby mnie gin nie badala za kazdym razem, to by nie wylkryla w 20 tyg. szyjki
          skroconej o polowe i malego rozwarcia. jak bylam tydzien w szpitalu ze wzgledu
          na te skurcze, to mnie badali przy przyjeciu i wypisie. tak jak viola pisala
          usg przez brzuch nie oceni szyjki, a to jest w ciazy jedna z najwazniejszych
          spraw. ja teraz mam zalozony pessar i biore leki, dzieki temu nie musze lezec
          plackiem (a w ten sposob, jak nie gorzej by sie skonczylo gdyby mnie ginka nie
          badala). usg mialam 2 razy na razie, za 2 tygodnie 3. badania krwi i moczu co
          miesiac, o to tez jest wazne, bo w ciagu 4 tygodni hemoglobina z ponad 12
          spadla mi do 10. poza tym na usg infekcji tez przeciez nie widac!!!
    • dasia82 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 16:00
      badanie gin. co wizyta,a wizyta co 4 tygodnie, no i morfologia i mocz tez na
      kazdej wizycie
      • martyskaa Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 16:08
        ja również mam badanie ginekologiczne co wizytę i usg za każdym razem. Nie wiem
        czy to usg nie za często ale wszystko jak na razie jest w porzadku. Co lekarz
        to inna opinia i inne podejście do ciąży. Moja lekarka na przykład nie kazała
        mi robić badania na tokso bo stwierdziła że każdy ma jakies przeciwciała. Nie
        do końca się z nia tutaj zgodziłam a badanie zrobiłam na własną rękę żeby byc
        spokojną. Pozdrawiam
    • s79 Re: B. Ważne!!! - jak często gin was bada? 27.10.05, 16:48
      Dziewczynki kochane, jeszcze raz proszę - nie róbcie usg, jeśli nie ma wskazań,
      w prawidłowej ciąży tak po prostu. To zawsze jest jednak badanie, jakkolwiek
      wiadomo, ze nieszkoldliwe dla matki i dziecka, to tewż nic niewnoszące w
      prawidłowej ciąży. Wystarczą 3 usg, jezeli wszytsko jest ok, nie ma potrzeby
      więcej. Nie chcę być monotematyczna, ale przypominam, że w latach 50/60.
      robiono zdjęcia rentgenowskie płodom w macicy i tez uważano, ze nie jest
      szkodliwe... Nie twierdze, ze tak będzie z usg - nic na to nie wskazuje i
      medycyna posżła do przodu, ale przecież iles kobiet musi przejść ciążę z usg w
      standardzie, potem musi minąć ileś lkat, a opotem ktoś musi zacząć dostrzegać
      jakieś zwiążki, a potem je badac, żeby okazało się, czy na pewno dane działąnie
      nie ma skutków ubocznych !!
      • haganna Re: B. Ważne!!! - jak często gin was bada? 27.10.05, 17:06
        Rozumiem s79, że jesteś autorytetem medycznym w tej dziedzinie i swoje watpliwe
        rewelacje głosisz z perspektywy osoby o wieloletnim doświadczeniu w tej
        dziedzinie. Czy też są to urojenia histeryczki spod znaku wiadomego radia?
        USG wykonywane jest na świecie od 40 lat. Emitowane są fale dźwiękowe, nie
        promienie rentgena. To zupełnie inne "zwierzęta".
        Niewątpliwie badanie USG jest jednym z najbazpieczniejszych i najbardziej
        miarodajnych badań płodu. Na Twoim miejscu nawoływałabym też do tego, żeby w
        ogóle nie chodzić do lekarza w czasie ciąży i nie robić żadnych badań. No i
        oczywiście rodzić w domu, przy asyście akuszerki-znachorki. A później stosować
        się do tych wszystkich zabobonów i bzdur, jakie nam stare babcie serwują - toż
        to sama mądrość.
        • yasminne Re: B. Ważne!!! - jak często gin was bada? 29.10.05, 19:37
          gratuluje zaufania, obyś się nie pomyliła...
          • haganna Re: B. Ważne!!! - jak często gin was bada? 30.10.05, 10:24
            A dziękuję. Dzięki takim "wynalazkom" współczesnej medycyny jestem teraz
            szczęśliwą mamą zdrowego dziecka.
      • sylwuniaw Re: B. Ważne!!! - jak często gin was bada? 14.11.05, 14:56
        zgadzam się. Mój ginekolog wyznaje zasadę, że usg trzeba robić (przy prawidłowej ciązy) 3 razy.
        • puciuszek opinia dr radiologii 14.11.05, 17:33
          pytałam się o usg bardzo znanej i cenionej dr radiologii w moim mieście, która
          powiedziała, że badania na szczurach i myszach wykazały, że ultradzwięki
          podgrzewają mózg co nie jest zbyt korzystne. Była ona jednak zdania, że jedynie
          należy unikać wykonywania często usg w 1 trymestrze ciąży kiedy zarodek jest
          najbardziej wrażliwy poźniej zaś nie jest to wogóle niebezpieczne aczkolwiek
          jak we wszytskim trzeba znać umiar; usg częściej niż zwykle powinno być robione
          wtedy kiedy korzyść przeważa nad ewent. ryzykiem czyli jeśli w sytuacjach
          uzasadnionych medycznie- kiedy trzeba bo się dzieje coś niepokojącego.
    • toyota79 Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 17:48
      Po tym co tutaj czytam, to stwierdzam, że u mnie nie jest tak źle. Do lekarza
      chodzę "państwowego", najpierw co 4 tyg., a ostatnio co 3 (jestem w 25 tyg.).Za
      każdym razem mam badane ciśnienie i wagę, zawsze lekarka bada mnie
      ginekologicznie, a ostatnio słyszałam już serduszko swojej córeczki. Do tej pory
      miałam 3 razy morfologię i 2 razy mocz.Dzisiaj robiłam test obciążenia glukozą.
      Jedynie USG wykonuję prywatnie (do tej pory w 12 i 23 tyg.), gdyż tak
      zasugerowała mi lekarka, w naszej przychodni jest nie najlepszy sprzęt i duże
      kolejki.
    • koniczynkak Re: jak często gin was bada? 27.10.05, 23:39
      Ja mam badanie za każdym razem czyli średnio co 2-3 tygodnie.
      • mona2442 Re: jak często gin was bada? 28.10.05, 00:10
        Ja do tej pory (27tc) mialam jedno badanie ginekoogiczne w 11tc i wtedy tez
        mialam jedyne badanie krwi! Na wizyty do poloznej chodze co 4tygodnie. Za
        kazdym razem mam mierzone cisnienie i slysze bicie serca dziecka i tyle! USG
        tez mialam robione raz w 18tc! Nastepne badanie krwi mam miec dopiero w 32tc!
        Jak widac w kazdym kraju jest inaczej!
        • happiest1 Re: jak często gin was bada? 28.10.05, 02:37
          To jeszcze ja sie dopisze...
          Badana bylam 2 razy, obecnie jestem w 35 tyg a badanie bylo na pierwszej wizycie
          i niedawno, nie wiem czy jeszcze bedzie, ale mysle ze nie. A usg mialam jedno w
          20 tyg i juz nie bede miala wiecej. Dodam tylko ze mieszkam w Stanach. A jesli
          chodzi o krew to 2 razy.
    • anna-t220 Re: jak często gin was bada? 28.10.05, 11:15
      Od poczatku ciazy do 30 tyg. wizyty co 3 tyg. - na kazdej usg, krew, mocz,
      cisnienie, waga badania w tym czasie 2. Pozniej juz wizyty co 2 tyg. i na kazdej
      usg, cisnienie i waga, a mocz i krew co 2 wizyta. Teraz badania gin. co tydz. i
      usg (tc 40). Dzisiaj masaz szyjki... moze cos sie ruszy!
      • animetka Re: jak często gin was bada? 28.10.05, 11:25
        tak jeszcze napiszę,bo któraś z was napisała,że ze względu na skurcze ma badaną
        szyjkę macicy.Ja też parę razy odczuwałam skurcze(takie marudzenie jakby na
        okres w dole brzucha mniej więcej przez godzinę,co dziesięć min).Jestem w 31
        tyg.ciąży,więc wydaje mi się być to niepokojące.Powiedziałam o tym lekarzowi
        ale on powiedział"to normalne".Może to ja jestem przewrażliwiona,sama już nie
        wiem.
    • ptaszek21 Re: jak często gin was bada? 28.10.05, 11:32
      A ja nie mialam zadnego badania ginekologicznego sad
      Troche sie tym martwie ale co zrobic, jak widac
      w naszym kraju nie jest tak do konca zle z ta opieka medyczna.
    • espressoo Re: jak często gin was bada? 28.10.05, 12:03
      ja chodze co 3 lub 4 tygodnie, za każdym razem jestem ważona, lekarz mierzy mi
      ciśnienie, bada ginekologicznie i słucha serduszka dziecka. Oprócz tego co
      drugą wizytę mam badania krwi i moczu, teraz czeka mnie test glukozy.
      Na usg chodzę do innego lekarza i planuję mieć trzy takie badania, miałam już w
      12 tc, teraz czeka mnie w 21 a później to jak już lekarz zleci.
      • ankalien Re: jak często gin was bada? 29.10.05, 19:42
        Ja jestem w 28 tygodniu badanie ginekologiczne mialam tylko raz w 10 tygodniu
        potem wizyty co 4 tyg za kazdym razem badanie moczu wazenie i od 16 tyg badanie
        tetna dziecka oraz dlugosc macicy
    • leni_wa Re: jak często gin was bada? 29.10.05, 21:36
      Ja chodze co 3tyg. i lekarz bada mnie za kazdym razem. mierzy dlugosc szyjki
      macicy. patrzy czy jest rozwarcie, wymazy i inne takie bierze.
      pozdrowienia!!!

PS. no i baaardzo duzo ze mna gadasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka