almerka1 29.10.05, 15:15 Czy brałyście leki nie wiedząc o tym ze jesteście w ciąży. Ja mogę być i niestety przyjmowalam przez tydzień leki, których nie wolno. Czy przez pierwsze 2 tygodnie ciązy może coś się stać z dzieckiem od leków? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majca1 Re: Leki w ciąży :( 29.10.05, 15:42 To tak jak z braniem narkotyków czy paleniem papierosów. Mogą zaszkodzić ale jak się odstawi wszystko może być w porządku. Chyba wiele osób choruje nie wiedząc że jest w ciąży (np. cukrzycy)a rodzą zdrowe dzieci. Będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Leki w ciąży :( 29.10.05, 16:14 Nie może. Jeżeli ciąża się utrzymała- leki do 19 dni nie mogą zaszkodzić( działają na zasadzie "wszystko albo nic"). Ciąża jest więc możesz spać spokojnie- nie miało prawa zaszkodzić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Leki w ciąży :( 29.10.05, 16:25 Przez pierwsze dwa i pół miesiąca bycia w ciąży nie wiedziałam o tym, że jestem w stanie błogosławionym (normalnie krwawiłam i nie miałam żadnych objawów). Miałam wtedy spore problemy z zębami, dlatego brałam często silne tabletki przeciwbólowe, raz zrobiłam RTG, no i oczywiście leczyłam te zęby u dentysty (zastrzyki itp.). Dzidzia na razie w brzuszku, ale wszystko wskazuje na to, że wszystko z nią w porządku. Nie ma sensu zadręczać się. Na pewno leki, które brałaś nie będą miały żadnego wpływu na Twojego dzidziusia. Odpowiedz Link Zgłoś
mka16 Re: Leki w ciąży :( 29.10.05, 16:34 a na wszelki wypadek moze lepiej powiedziec o tym lekarzowi? Mam nadzieje, ze Ci uspokoi. Co do zebow, ja lecze moje i gin nie widzi przeciwskazan. Jedynie co do znieczulenia sa ponoc takie ktore szkodza i takie ktore nie Odpowiedz Link Zgłoś
jx3 Re: Leki w ciąży :( 29.10.05, 17:08 A czy jest gdzieś spis leków, jakich nie można zaażywać w ciąży? Nie wiem, czy nie popadam w paranoję, zakładając, że wszystko może dziecku zaszkodzić. Np. wczoraj zauważyłam, że na ustach robi mi sie opryszczka. Posmarowałam Zoviraxem, ale po 3 min. starłam przerazona, że może zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: Leki w ciąży :( 29.10.05, 17:21 zovirax możesz - ja też tak panikowałam przy zoviraxie, ale lekarz mnie uspokoił. Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: Leki w ciąży :( 29.10.05, 18:29 hej,nie przejmuj się tak bardzo.Ja też brałam niedozwolone leki,kiedy jeszcze nie wiedziałam,że jestem w ciąży.Spanikowana powiedziałam o tym lekarzowi.Lekarz mi powiedział "prawie każda kobieta ,kiedy jeszcze nie wie,że jest w ciąży bierze jakieś leki,które nie są bezpieczne i potem się martwią a dzieci rodzą się zdrowe". Głowa do góry.Pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
karlis76 Re: Leki w ciąży :( 30.10.05, 12:18 hej podaje Wam strone z lekami jakie można zażywać a jakie raczej omijać, kategoria od A do bodajże E - koniecznie zobaczcie załaczniki na tej stronie bo tam własnie jest wykaz leków: www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/stosowanie_lekow_w_ciazy.html pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś