Dodaj do ulubionych

Becikowe c.d.

08.11.05, 14:18
Co sądzicie czy LPR dopnie swego i że będzie becikowe 1000zł na kazde
urodzone dziecko? Dzisiaj chyba się rostrzygnie, ale ja raczej w to nie
wierzę, juz tyle razy obiecywano i guzik, a jak Waszym zdaniem?

Justyna
Obserwuj wątek
    • tsunami05 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:20
      Nie wierzę. I mam nadzieję, że nie. Kto ma na to płacić?
    • malgosiek2 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:21
      E tam becikowe.
      Zamiast tego wolałabym 6-cio mies.urlop macierzyński.
      Więcej dla mnie znaczy.
      Pzdr.Gosia
      • marra1 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 12:36
        w 100 proc. sie zgadzam z Gosia. To jakas kupiecka mentalnosc z tym zachecaniem
        do rodzenia przez becikowe. Jak ktos chce dziecka, to je urodzi chocby mial
        podatek zaplacic, a jak nie to go 1000 zl nie przekona. A chocby o miesiac
        dluzszy urlop bylby spora ulga.
    • justyna62 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:23
      A ja mam nadzieje że tak, a kto na to płaci? miedzy innymi ja i mąż płacąc
      podatki!
      Justyna
      • kakuba Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:27
        ja myślę, że mogą dać jako 'ochłap powyborczy' - taki gest pod publiczkę

jasne, że wszyscy za to zapłacimy... ale skoro płacę podatki, to nie mam nic
        przeciwko temu, żeby coś z tego dostać z powrotem wink
        pewnie że to kropla w morzu potrzeb, ale ile np. pieluch można za to kupić smile
        • justyna62 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:30
          Dokładnie zgadzam się z Tobą Kabuba.

Justyna
          • swallow Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:43
            Skąd wezmą pieniądze? Po prostu dodrukująsmileale wolałabym dłuższy urlop
            macierzyński to jest praktyczniejsze!
            • kssia Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 15:19
              Dziewczyny, zapomnijcie, może kiedyś. My zdązymy nasze nienarodzone dzieci
              zapisac do przedszkola zanim oni sie dogadają w sprawie becikowegosmile)
              pozdrawiam
              • kahina Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 15:32
                A ja chcę i becikowe i dłuższy macierzyński. A co! Jak kochac to księcia smile))

Heh, żeby to było takie proste... ale powiem Wam, że nabrałam trochę optymizmu,
                jak dziś w radio usłyszałam wyliczenia, że becikowe to jeden z najtańszych
                pomysłów Leppera i Giertycha. Choc mierzi mnie fakt, że tak czy owak to tylko
                cena za votum zaufania... Eh...
                • animetka Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 15:34
                  ja też mam nadzieję na becikowe.Jasne,że to kropla w morzu potrzeb dla
                  dzidzi,ale na start super(chociażby na wózek).
                  • clara2 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 15:57
                    Ja jestem pełna optymizmu. Przecież muszą coś zrobić z tym kiepskim przyrostem
                    naturalnym w Polsce. Liczę nie tylko na becikowe.
                    • denay Strona prawna... 08.11.05, 16:08
                      po pierwsze, zeby becikowe bylo ogolnodostepne tzn. kazda matka w Polsce
                      dostaje okreslona kwote to TRZEBA ZMIENIC PRAWO!!!
                      Prodecury legislacyjne nie trwaja ani dwa dni, ani dwa tygodnie, ani nawet dwa
                      miesiace. MOga pol roku, moga rok, moga dluzej.
                      Prawo nie dziala wstecz.

Jesli samorzad zdecyduje sie na taki krok - wszystko zalezy od uchwaly rady
                      miasta/gminy. Jesli gmina ma pieniadze i chce je w taki sposob spozytkowac (a
                      malo ktora gmina ma nadwyzki, z ktorymi robi co chce) to bedzie to dzialanosc
                      na ograniczonym terenie.

Moim skromym zdaniem - nie ma co sie zbyt optymistycznie nastawiac.
                      • justyna62 Re: Strona prawna... 09.11.05, 09:33
                        A ja słyszała dzisiaj w radiu że jednym z postulatów jest przywrócenie
                        dłuższego urlopu macierzyńskiego, mam nadzieję że tak będzie, było tak jak
                        urodziłam w 2000r i to jest już cos płatne 26tyg, a nie jak teraz na 2 dziecko
                        18tyg i jazda do pracy!!

Justyna
                        • justyna62 Re: Strona prawna... 09.11.05, 09:34
                          ja słyszałam oczywiście, a nie ja słyszała - przepraszam za literówke.
                          • forumka1 Re: Strona prawna... 09.11.05, 09:39
                            ja tez wole wydluzenie macierzynskiego zamiast becikowego...
                            moze jakas petycje napiszemy?
                            • animetka Re: Strona prawna... 09.11.05, 11:03
                              najlepiej to beciowe,dłuższy macierzyński i wyższe rodzinnesmile))))) To w Polsce
                              chyba jednak nie ma szans.
                              Pozdrawiam
                              • e_r_i_n Re: Strona prawna... 09.11.05, 11:07
                                animetka napisała:

> najlepiej to beciowe,dłuższy macierzyński i wyższe rodzinnesmile))))) To w
                                > Polsce chyba jednak nie ma szans.

I wyzsze podatki - bo i bez tego sie nie obejdzie.
            • maga202 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 11:14
              Nie zapominaj o tym że nie wszystkim kobietom należy się urlop macierzyński. Ja na przykład jestem teraz na zwolnieniu ale mój zakład przcy przestał istnieć i należy mi się chorobowe tylko do porodu a potem co? Przecież do pracy nie pójdę zaraz po porodzie a kuroniówka to na waciki najtansze nie starczy. Wolę becikowe i mam nadzieję że wprowadzą je od następnego roku.
              • stycz72 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 12:44
                ja zamiast becikowego wolałabym aby wydłużyli urlop macieżyński do 6 miesięcy.
                Becikowe ma być zachętą do rodzenia dzieci. Są rodziny dla których 1000 zł. to
                nic i nie wpłynie to na ich decyzję o począciu. A czy Was zachęci to do
                posiadania większej ilości dzieci ???
                • denay Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 13:38
                  szczerze???
                  jednorazowy tysiac to za malo, zeby zachecic do posiadania dzieci, bo,
                  generalnie, te pieniadze sa kropla w morzu potrzeb.
                  Jakbym mogla wybierac to zrezygnowalabym z tego becikowego na rzecz PORZADNEJ
                  POLITYKI PRORODZINNEJ. Taka jaka wprowadzili kilka lat temu np. Francuzi, a
                  maja tez Szwedzi czy Niemcy.
                  Dluzszy urlop macierzynski, inne rozwiazania podatkowe dla osob wychowujacych
                  dzieci, dobra organizacja opieki dla dzieci (zlobki, przedszkola, swietlice) i
                  zdrowe podejscie pracodawcow do osob wychowujacych dzieci (z drugiej strony
                  zdrowe podejscie osob wychowujacych dzieci do pracodawcow) i jeszcze kilka
                  rozwiazan ulatwiajacych zywot na tym lez padole.
                  • gonia28b PORZĄDNA POLITYKA PRORODZINNA 09.11.05, 14:49
                    Jestem za!!! Chociaż becikowym bym nie pogardziła - przynajmniej wózek bym
                    kupiła dla dziecka, to jest akurat nie mały wydatek, a nie mam nikogo w
                    rodzinie z małym dzieckiem od kogo możnaby przynajmniej pożyczyć wóżek.

Ale polityka prorodzinna, to u nas jest po prostu TRAGICZNA. Pracodawcy boją
                    się przyjmować do pracy kobietę, która jeszcze nie urodziła dziecka,a jest
                    mężatka, bo - wiadomo - prędzej czy później zajdzie w ciążę i będzie trzeba jej
                    udzielić urlopu macierzyńskiego. W takim układzie jaki jest, 6-cio miesięczny
                    urlop macierzyński jest absurdem, to znacznie pogłębi bezrobocie wśród kobiet.
                    Cały system, świadczenia, kodeks pracy, to wszystko musi być tak ze sobą
                    zgrane, żeby i wilk był syty i owca cała.

Pozdrawiam serdecznie.
                • marzena771 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 16:49
                  Becikowe zachęci do posiadania dzieci, ale raczej rodziny patologiczne, które
                  nie myślą o przyszłości tylko żyja dniem dzisiejszym, dla nich 1000zł to
                  wygrana w totolotka, a później to jakoś będzie...I w ten sposób będzie się
                  zwiększała liczba dzieci ulicy.
                  W związku z tym jestem przeciw becikowemu.
              • maga202 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 14:19
                LEPSZY RYDZ NIŻ NIC!
                • e_r_i_n Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 14:31
                  Biorac pod uwage, ze becikowe dostaniesz raz, a podatki, ktore bedziesz musiala
                  placic CAŁY CZAS wzrosnac moga w zwiazku z tym prezentem, lepsze nic niz rydz wink
                  Duzo latwiej by sie zylo rodzinom, gdyby nic nie dostawaly, ale i duzo mniej by
                  sie im zabieralo.
                  • piastka1 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 15:56
                    A czy w ogóle nam (tzn.kobietą które urodzą jeszcze w tym roku)będzie
                    przysługiwało to "nowe"- o ile wejdzie w życie????becikowe? Przecież prawo nie
                    działa wstecz?
                    • denay Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 16:06
                      prawo nie dziala wstecz...
    • 18_lipcowa jestem przeciwna. 10.11.05, 11:36

• olaziel1 Re: jestem przeciwna. 10.11.05, 11:58
        ja tez. socjal zabije ten kraj
    • animetka Re: Becikowe c.d. 10.11.05, 11:59
      Ja nigdy bym się nie zdecydowała na dzidziusia tylko dlatego,że miałabym dostać
      1000zł becikowego,ale jeżeli mam mieć dziecko to 1000zł napewno się
      przyda.Wyprawka jest bardzo droga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka