justyna62 08.11.05, 14:18 Co sądzicie czy LPR dopnie swego i że będzie becikowe 1000zł na kazde urodzone dziecko? Dzisiaj chyba się rostrzygnie, ale ja raczej w to nie wierzę, juz tyle razy obiecywano i guzik, a jak Waszym zdaniem? Justyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tsunami05 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:20 Nie wierzę. I mam nadzieję, że nie. Kto ma na to płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:21 E tam becikowe. Zamiast tego wolałabym 6-cio mies.urlop macierzyński. Więcej dla mnie znaczy. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
marra1 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 12:36 w 100 proc. sie zgadzam z Gosia. To jakas kupiecka mentalnosc z tym zachecaniem do rodzenia przez becikowe. Jak ktos chce dziecka, to je urodzi chocby mial podatek zaplacic, a jak nie to go 1000 zl nie przekona. A chocby o miesiac dluzszy urlop bylby spora ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:23 A ja mam nadzieje że tak, a kto na to płaci? miedzy innymi ja i mąż płacąc podatki! Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
kakuba Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:27 ja myślę, że mogą dać jako 'ochłap powyborczy' - taki gest pod publiczkę jasne, że wszyscy za to zapłacimy... ale skoro płacę podatki, to nie mam nic przeciwko temu, żeby coś z tego dostać z powrotem pewnie że to kropla w morzu potrzeb, ale ile np. pieluch można za to kupić Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:30 Dokładnie zgadzam się z Tobą Kabuba. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
swallow Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 14:43 Skąd wezmą pieniądze? Po prostu dodrukująale wolałabym dłuższy urlop macierzyński to jest praktyczniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
kssia Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 15:19 Dziewczyny, zapomnijcie, może kiedyś. My zdązymy nasze nienarodzone dzieci zapisac do przedszkola zanim oni sie dogadają w sprawie becikowego) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kahina Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 15:32 A ja chcę i becikowe i dłuższy macierzyński. A co! Jak kochac to księcia )) Heh, żeby to było takie proste... ale powiem Wam, że nabrałam trochę optymizmu, jak dziś w radio usłyszałam wyliczenia, że becikowe to jeden z najtańszych pomysłów Leppera i Giertycha. Choc mierzi mnie fakt, że tak czy owak to tylko cena za votum zaufania... Eh... Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 15:34 ja też mam nadzieję na becikowe.Jasne,że to kropla w morzu potrzeb dla dzidzi,ale na start super(chociażby na wózek). Odpowiedz Link Zgłoś
clara2 Re: Becikowe c.d. 08.11.05, 15:57 Ja jestem pełna optymizmu. Przecież muszą coś zrobić z tym kiepskim przyrostem naturalnym w Polsce. Liczę nie tylko na becikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
denay Strona prawna... 08.11.05, 16:08 po pierwsze, zeby becikowe bylo ogolnodostepne tzn. kazda matka w Polsce dostaje okreslona kwote to TRZEBA ZMIENIC PRAWO!!! Prodecury legislacyjne nie trwaja ani dwa dni, ani dwa tygodnie, ani nawet dwa miesiace. MOga pol roku, moga rok, moga dluzej. Prawo nie dziala wstecz. Jesli samorzad zdecyduje sie na taki krok - wszystko zalezy od uchwaly rady miasta/gminy. Jesli gmina ma pieniadze i chce je w taki sposob spozytkowac (a malo ktora gmina ma nadwyzki, z ktorymi robi co chce) to bedzie to dzialanosc na ograniczonym terenie. Moim skromym zdaniem - nie ma co sie zbyt optymistycznie nastawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: Strona prawna... 09.11.05, 09:33 A ja słyszała dzisiaj w radiu że jednym z postulatów jest przywrócenie dłuższego urlopu macierzyńskiego, mam nadzieję że tak będzie, było tak jak urodziłam w 2000r i to jest już cos płatne 26tyg, a nie jak teraz na 2 dziecko 18tyg i jazda do pracy!! Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
justyna62 Re: Strona prawna... 09.11.05, 09:34 ja słyszałam oczywiście, a nie ja słyszała - przepraszam za literówke. Odpowiedz Link Zgłoś
forumka1 Re: Strona prawna... 09.11.05, 09:39 ja tez wole wydluzenie macierzynskiego zamiast becikowego... moze jakas petycje napiszemy? Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: Strona prawna... 09.11.05, 11:03 najlepiej to beciowe,dłuższy macierzyński i wyższe rodzinne))))) To w Polsce chyba jednak nie ma szans. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Strona prawna... 09.11.05, 11:07 animetka napisała: > najlepiej to beciowe,dłuższy macierzyński i wyższe rodzinne))))) To w > Polsce chyba jednak nie ma szans. I wyzsze podatki - bo i bez tego sie nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 11:14 Nie zapominaj o tym że nie wszystkim kobietom należy się urlop macierzyński. Ja na przykład jestem teraz na zwolnieniu ale mój zakład przcy przestał istnieć i należy mi się chorobowe tylko do porodu a potem co? Przecież do pracy nie pójdę zaraz po porodzie a kuroniówka to na waciki najtansze nie starczy. Wolę becikowe i mam nadzieję że wprowadzą je od następnego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
stycz72 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 12:44 ja zamiast becikowego wolałabym aby wydłużyli urlop macieżyński do 6 miesięcy. Becikowe ma być zachętą do rodzenia dzieci. Są rodziny dla których 1000 zł. to nic i nie wpłynie to na ich decyzję o począciu. A czy Was zachęci to do posiadania większej ilości dzieci ??? Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 13:38 szczerze??? jednorazowy tysiac to za malo, zeby zachecic do posiadania dzieci, bo, generalnie, te pieniadze sa kropla w morzu potrzeb. Jakbym mogla wybierac to zrezygnowalabym z tego becikowego na rzecz PORZADNEJ POLITYKI PRORODZINNEJ. Taka jaka wprowadzili kilka lat temu np. Francuzi, a maja tez Szwedzi czy Niemcy. Dluzszy urlop macierzynski, inne rozwiazania podatkowe dla osob wychowujacych dzieci, dobra organizacja opieki dla dzieci (zlobki, przedszkola, swietlice) i zdrowe podejscie pracodawcow do osob wychowujacych dzieci (z drugiej strony zdrowe podejscie osob wychowujacych dzieci do pracodawcow) i jeszcze kilka rozwiazan ulatwiajacych zywot na tym lez padole. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b PORZĄDNA POLITYKA PRORODZINNA 09.11.05, 14:49 Jestem za!!! Chociaż becikowym bym nie pogardziła - przynajmniej wózek bym kupiła dla dziecka, to jest akurat nie mały wydatek, a nie mam nikogo w rodzinie z małym dzieckiem od kogo możnaby przynajmniej pożyczyć wóżek. Ale polityka prorodzinna, to u nas jest po prostu TRAGICZNA. Pracodawcy boją się przyjmować do pracy kobietę, która jeszcze nie urodziła dziecka,a jest mężatka, bo - wiadomo - prędzej czy później zajdzie w ciążę i będzie trzeba jej udzielić urlopu macierzyńskiego. W takim układzie jaki jest, 6-cio miesięczny urlop macierzyński jest absurdem, to znacznie pogłębi bezrobocie wśród kobiet. Cały system, świadczenia, kodeks pracy, to wszystko musi być tak ze sobą zgrane, żeby i wilk był syty i owca cała. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena771 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 16:49 Becikowe zachęci do posiadania dzieci, ale raczej rodziny patologiczne, które nie myślą o przyszłości tylko żyja dniem dzisiejszym, dla nich 1000zł to wygrana w totolotka, a później to jakoś będzie...I w ten sposób będzie się zwiększała liczba dzieci ulicy. W związku z tym jestem przeciw becikowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 14:31 Biorac pod uwage, ze becikowe dostaniesz raz, a podatki, ktore bedziesz musiala placic CAŁY CZAS wzrosnac moga w zwiazku z tym prezentem, lepsze nic niz rydz Duzo latwiej by sie zylo rodzinom, gdyby nic nie dostawaly, ale i duzo mniej by sie im zabieralo. Odpowiedz Link Zgłoś
piastka1 Re: Becikowe c.d. 09.11.05, 15:56 A czy w ogóle nam (tzn.kobietą które urodzą jeszcze w tym roku)będzie przysługiwało to "nowe"- o ile wejdzie w życie????becikowe? Przecież prawo nie działa wstecz? Odpowiedz Link Zgłoś
animetka Re: Becikowe c.d. 10.11.05, 11:59 Ja nigdy bym się nie zdecydowała na dzidziusia tylko dlatego,że miałabym dostać 1000zł becikowego,ale jeżeli mam mieć dziecko to 1000zł napewno się przyda.Wyprawka jest bardzo droga. Odpowiedz Link Zgłoś