Dodaj do ulubionych

162 dni zwolnienia i co dalej?

12.11.05, 16:03
Obserwuj wątek
    • mgalkiewicz1 Re: 162 dni zwolnienia i co dalej? 12.11.05, 16:27
      Po bodajże 180 dniach będzie mógł Ci przysługiwać zasiłek rehabilitacyjny. W
      celu otrzymania go należy zgłosić się do pracodawcy i do lekarza, którzy mają
      obowiązek wypełnić dokumenty z ZUS w tej kwestii. Najlepiej zainteresuj się tym
      natychmiast, bo ZUS ma 1 miesiąc na rozpatrzenie wniosku. Jeśli będziesz
      zwlekać, to będziesz miała opóźnienie w otrzymaniu zasiłku i zostaniesz bez
      pieniędzy do czasu dania przez ZUS Twojemu pracodawcy zielonego światła na
      wypłacenie tej należności. Ja też już niebawem będę musiała się tematem
      zainteresować.
      • asiul_78 Re: 162 dni zwolnienia i co dalej? 12.11.05, 16:49
        182 dni, później zasiłek rehabilitacyjny. Wszelkie papiery w Zusie
        • justyna62 Re: 162 dni zwolnienia i co dalej? 12.11.05, 17:09
          Nawet mają więcej niz miesiąc, wlasnie to przerabiam. Dostałam po mniej wiecej
          3 tyg. opinie lekarza orzecznika,ale teraz musze czekac 21 dni na
          uprawomocnienie sie tej opinii i dopiero po otrzymaniu decyzji mój pracodawca
          moze wypłacić mi pensję.

Justyna
          • aga.roro oświadczenie 12.11.05, 17:43
            z tego co wiem, to mogłaś po otrzymaniu tej decyzji udać sie do zusu lub
            pracodawcy (nie pamiętam do kogo dokładnie) i napisac kwitek ze nie będziesz
            się odwoływać i wtedy od razu decyzja jest przyklepana. I wtedy jest szybciej.
            Bo te 2 tyg od wydania decyzji jest na to, abyś mogła się odwołać.
            pozdrawiam
            • kuleczka28 Re: oświadczenie 12.11.05, 23:00
              Dziewczynki drogie, a poinformujcie mnie; składam wniosek o świadczenie
              rehabilitacyjne trochę późnawo, bo na około 20 dni przed końcem tych 182
              chorobowego. Czy lekarz musi wypisać zwolnienie dokładnie do tego 182 dnia? A
              czy zakład pracy jest informowany przez ZUS o przyznaniu bądź odmowie
              świadczenia, czy ja to muszę zrobić? Acha jeszcze jedno. Czy po skończeniu
              chorobowego, w trakcie oczekiwaniu na decyzję ZUS w sprawie świadczenia
              rehabilitacyjnego normalnie siedzę sobie w domciu? Nie muszę wracać do pracy,
              żeby nie uruchomili mi macierzyńskiego? Za wszelką pomoc w tej sprawie z góry
              dziękuję smile
              • mgalkiewicz1 Re: oświadczenie 13.11.05, 10:54
                Podobno ZUS nie robi problemów w wydaniu pozytywnej decyzji w kwestii zasiłku
                rehabilitacyjnego. Jeśli lekarz uznaje, że powinnaś być na zwolnieniu lekarskim
                to bez względu na ZUS powinien Ci go wydać. O nic się nie martw, bo na pewno
                dostaniesz zgodę (bo na litość boską, która ciężarna w 7-8. m-cu ciąży wysiedzi
                8 godzin w pracy np. na krześle przed komputerem?!?). Jedyny problem, to może
                być lekkie opóźnienie w wypłaceniu Ci pieniędzy.
                • animetka Re: oświadczenie 13.11.05, 11:21
                  Hej.Jeżeli złożysz papiery późno i minie 182 dni chorobowego,to weź od lekarza
                  chorobowe na dalszy okres i siedź w domku czekając na decyzję z ZUS-u.Ja mam
                  już przyznane ,czekałam miesiąc i wtedy kiedy dostałam pismo o
                  przyznaniu,zakład też je dostał i jest ok,jednak mimo wszystko i tak dostarczam
                  zwolnienie od mojego lekarza(nie zaszkodzi).Pozdrawiam i bądź dobrej
                  myślismile)))))
                  • justyna62 Re: oświadczenie 13.11.05, 12:29
                    A to nie jest tak że to i ja i Zus ma czas na odwolanie sie od tej decyzji???Bo
                    chyba Zus też moze zakwestionować tą decyzje lekarza orzecznika, bo jesli tak
                    nie jest to lece w poniedz. do Zus-u, wcale nie mam ochoty miec wstrzymanej
                    pensji przed świętami, a to 21 dni upływa mi 21.11, wiec kadrowa juz mi calej
                    pensji nie wyśle.

Justyna
                    • animetka Re: oświadczenie 13.11.05, 12:48
                      jest napisane na tym pisemku,że można się odwołać,ale ja dzwoniłam do mojej
                      kadrowej,która mi wyjaśniła,że wszystko ok i będę miała płatne 100%,więc myślę
                      że oni nie będą się odwoływać.Przyjęli decyzję i tyle.Z resztą dlaczego mieliby
                      to robić,przecież nie wiedzą czy i jakie są komplikacje związane z moją ciążą a
                      lekarz orzecznik z ZUS-u zapoznał się z kartą ciąży na podstawie której
                      przyznał mi świadczenie.Bedzie dodrze.Myślę,że dostaniesz pieniążki na czas.
                      Pozdrawiamsmile)))))))
                      • justyna62 Re: oświadczenie 13.11.05, 13:00
                        No właśnie w tym problem, że kadrowa mnie poinformowała że nie, na dodatek
                        widze że wprowadziła mnie w błąd bo na odwołanie z tego co jest napisane na
                        pisemku jest 14 dni, a ona mi powiedziała że 21!! Nie wiem skąd jej sie wzielo
                        to 21dni, mowi ze dzwonila do Zus-u. Jutro będe musiała sama zadzwonic i
                        dowiedziec się o wszystko.

Justyna
                        • animetka Re: oświadczenie 13.11.05, 13:06
                          Pewnie,nie daj się,każdy dzień się liczy.Powodzeniasmile
                          • hanka45 Re: pytanie 13.11.05, 13:27
                            A czy ktoś sie orientuje do którego Zusu mam się zgłosić? Tzn muszę tam gdzie
                            jestem zameldowana, czy to nie ma znaczenia i moge to załatwic w miescie w
                            którym mieszkam (innym niz miejsce zameldowania)?
                            • animetka Re: pytanie 13.11.05, 13:59
                              Myślę,że tam gdzie jesteś zameldowana.Każdy podlega pod ZUS w swoim
                              rejonie.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka