sylwiakk7 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 20.01.06, 18:15 Ja zaczynam 23 tc., jak na razie (odpukać) wszystko idzie z górki. Kruszek kopie już wyraźnie, czasem mam wrażenie, ze aż za bardzo(!)-muszę jednak przyznać że to niezwykle miłe uczucie wiedzieć ,że ktoś malutki mieszka w środku... pozdrowienia dla wszystkich 23-tygodniówek Odpowiedz Link Zgłoś
avana21 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 23.01.06, 15:32 Czesc wszystkim kobietka w ciazy! Mnie sie wlasnie dzis zaczal 23 tydzien Jak narazie nie mam wielkich dolegliwosci jedynie lekko bola mnie zebra a takto wszystko jest ok.Narzekac nie moge Przytylam od poczatku ciazy 3 kg wiec tak zle nie jest Brzuszek widac tak srednio ciesze sie ze srednio poniewaz w ta sobote biore slub wiec na szczescie w sukience nie bedzie jeszcze tak bardzo widoczny Maluszek raz sie rusza raz nie najwiecej wieczorami albo po posilku.Ale kopniaczkow jeszcze nie ma 8 lutego sie dowiem czy to dziewczynka czy chlopczyk pozdrawiam ... pa Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.sw Re: Tydzień dwudziesty trzeci 23.01.06, 16:01 Hej. ja też jestem już w 23 tc. Psychicznie czuję się wyśmienicie tylko brzuch jest już taki duży, że zaczyna przeszkadzać. Przytyłam 6 kg. W pasie mam 90cm. To moja druga ciąża i stwierdzam, że treraz tyję nieporównywalnie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tydzień dwudziesty trzeci 31.01.06, 17:23 ja własnie zaczęłam 23 tydzień,moj synuś kopie fika koziolki i ogolnie jest aktywny,ogólnie czuje sie w miare ok,ostatnio jednak zaczęły mnie nękać zaparcia,przez nie czuje sie taka ociężała jak beczka z kapustą,pozatym bóle kręgoślupa to juz chyba standard a pozatym jest ok ,no i pocieszmy sie juz mniej niz wiecej do spotkania z naszymi kruszynkamipozdrawiam was wszystkie, Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka_9 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 01.02.06, 13:10 czesc!! ja też właśnie zaczęłam 23 tydzień ciązy, mój syneczek kopie niemiłosiernie i strasznie sie wierci, ogółnie czuje sie bardzo dobrze... czasami mam tylko problemy z zaśnieciem, no i oczywiste jest ze czesto chodzę siusiu.. pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adad05 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 01.02.06, 16:03 Ja jestem w 23+1 tc i czuję się nie najgorzej, poza bólem pleców po calym dniu chodzenia, zgagą, która nie daje spokojnie żyć i zadyszką. Nasz mały syneczek kopie, choć miewa przerwy 1-2 dniowe...co wy na to? mam się czym martwić? Pozdrawiam i dbajcie o siebie i dzidzię! Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tydzień dwudziesty trzeci cd 01.02.06, 19:50 nie martw sie to taki okres ciąży że raz synuś jest mniej raz więcej aktywny,moj synus tez tak ma,ja rowniez jestem w 23 tc.dzis odebralam wyniki glukozy morfologi,i moczu i wszystko ok pozatym zwiedzałam dzis z mezem i przyjaciolka (tez w ciazy)2 oddzialy porodowki w szpitalu miejskim w bydgoszczy nr 2 i musze przyznac ze polozne bardzo grzeczne mile i oddzialy czyste zadbane.zzo jest bezplatne i rob ia na zyczenie pacjentki naprawde maja wiele do zaoferowania ciesze sie bo tam wlasnie zamierzam rodzicL)pozdrawiam Ania i Sebuś(23tc) Odpowiedz Link Zgłoś
zabolek27 Re: Tydzień dwudziesty trzeci cd 02.02.06, 10:06 a moja dzidzia jeszcze nie kopie-czy powinnam sie zaczac juz martwic tylko od czasu do czasu bulgocze w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
adad05 do blondi-bydgoszcz 03.02.06, 16:09 Dzięk,że mnie uspokoiłaś,Juleczek właśnie zaczął kopać,wiercić się i przeciągać juz na następny dzień po tym jak pisałam, więc myślę,że jest ok. Pozdrawiam was: ciebie i Sebulka... Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: do adad05 07.02.06, 17:15 ja również się ciesze że twój Juleczek zaczoł sie poruszać i przestał cię martwić.dziękuje za pozdrowienia i pozdrawiamy również Odpowiedz Link Zgłoś
asiucha28 Re: Tydzień dwudziesty trzeci cd 07.02.06, 05:28 Ja bardzo slabe ruchy czuje a czasami nawet zadnych, juz sie martwie, usg 14 lutego Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tc 23 do asiucha28 07.02.06, 17:18 nie martw się twoje maleństwo napewno sprawi ci extra walentynlowy prezent i tak cie kopnie że sie zegniezsz w pół,te nasze dzidziulki teraz maja coraz m,niej miejsca zeby sie poruszac,jesli chociaz czujesz bulgotanie to na pewno jest ok .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_olan Re: Tydzień dwudziesty trzeci cd 20.02.06, 16:14 Witam, ja też jestem w 23 tc, generalnie jest dobrze, tylko nie mogę za dużo siedzieć (brzuch wtedy boli). Przytyłam ok. 3,5 kg, martwię się że to mało , apetyt ma raczej średni, nie mam żadnych zachcianek. A nastórj czasami paskudny, zwłaszcza dla męża, który na szczęście jest anielsko cierpliwy. Zaparć nie mam, wrecz przeciwnie, zgaga od kilku dni czasem sie odzywa. Maluszek daje o sobie znać, najczęsciej w nocy albo na nudnych spotkaniach służbowych. Zaczynam się zastanawiać nad szpitalem. Czy może któraś z Was jest z 3miasta? Jakieś opinie o szpitalach? Dajcie znać Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tc23 do zabolek27 07.02.06, 17:21 jak jużbulgotanie czujesz to teraz czekaj tylko na mega kopa na przywitanie na pewno jest ok,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nati.80 Re: Tc23 do zabolek27 19.06.06, 00:08 Cześć dziewczyny. Mam pytanko. Macie jakąś wiedze na temat brzucha? Chodzi mi o to jak poznać po brzuchu czy to będzie dziewczynka czy chłopiec? Niestety USG nic mi nie wykazało bo dzidzia tak się ułożyła że nie było widać. Bardzo chcę wiedzieć. Pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Do wszystkich !!!! 07.02.06, 17:29 Zapraszam wszytskie kobitki z brzuszkami na extra stronke tam mozna sie pochwalic brzuszkami wklejajac wlasne foto moj brzusio jest na str162 a dokladny adres to:www.babyboom.com.pl tam trzeba wejść na forum,i na forum wybrać temat "brzuszki forumowiczek"i tam juz mozna działac nawet n ie trzeba sie rejstrowac mozna wejsc jako gosc,zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenqa Re: Do wszystkich !!!! 15.03.06, 21:59 raczej w adresie strony nie ma "com" sprawdzilam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota968 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 22.02.06, 14:40 Cześć wszystkim włąsnie zaczynam 23 tydzień i czuje sie wspaniale jedyne co mnie męczy to ciągle chce mi się spać ale czuje się wspaniale wesoło i wam też tego rzycze pozdrawiam was kochane ciężarówki!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uullkkaa Re: Tydzień dwudziesty trzeci 26.02.06, 10:25 Cześć wam, ja właśnie zaczynam 23 tydzień i czuję się strasznie. Psychika nagle obsiadła mi całkowicie, jak do tej pory czułam się dobrze i byłam strasznie szczęśliwa tak teraz dół za dołem, zaczynam strasznie dużo myśleć o porodzie, o dzidzi czy wszystko będzie dobrze i tak dalej....oj musze być chyba bardzo wkurzająca dla otoczenia, najgorsze że prawie przez cały dzień siedzę sama w domu.....a do tego wymioty nasiliły się że dostałam zapalenia krtani i tak wkółko........ pozdrawiam mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7614 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 28.02.06, 17:32 Witam!! Za 2 dni zacznie się u mnie 23 tydzień.Dzidziuś już kopie.Chociaż czasami ma dni że jest grzeczniutki. Jutro mamy wyznaczone Usg 3d, zaczynam się troszke denerwować żeby wszsytko było dobrze z dzidzią. No i mam nadzieję,że dowiemy się kto tam buszuje w moim brzuszku.Pozdrawiam przyszłe mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
wege_ramajka Re: Tydzień dwudziesty trzeci 19.04.06, 14:00 No i zaczął się 23 tydzień Ciesze sie bardzo Czuję sie wspaniale i nic mi nie dolega, tylko brzusio rośnie no i kopie dzidzia. Pozdrawiam serdecznie i przesyłam ciepłe myśli wszystkim przyszłym mamcią Odpowiedz Link Zgłoś
30kasica Re: Tydzień dwudziesty trzeci 21.04.06, 21:37 tydzień 23 i czarne mysli w glowie.bylam dzis na kontroli i dostalam zdjecie usg mojej coreczki.siedze teraz i placze,bo wydje mi sie na zdjeciu ze dziecko ma zajecza warge!! chyba jestem nienormalna! ktos mnie pocieszy? to przeciez niemozliwe zeby na zdjeciach bylo widac takie wady. jestem stuknieta!! Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 24.04.06, 20:01 cześć Kasia Nie wyobrażam sobie aby na kontrolnym USG lekarz go robiący nie poinformował Cię o takiej wadzie. Jest to nie tylko wada w wyglądzie ale poważny problem życia niemowlaka. Możesz być spokojna, w 20-24 tygodniu właśnie robi się badania na miedzy innymi na takie schorzenia.Możesz zawsze wrócić do niego i się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
30kasica Re: Tydzień dwudziesty trzeci 26.04.06, 21:39 Dzieki za slowa otuchy.Przeszlo mi już to czarnomyślenie.Chyba to moje hormony powodują takie nastroje.Mam nadzieję że jeszcze kiedyś pojawisz sie na tym forum.Ja zajrzalam na 24tydzień ale chyba tym tygodniem si mało kto interesuje.Wiec dalej siedzę w 23.Pozdrawiam.Papatki! Odpowiedz Link Zgłoś
zielonydom Re: Tydzień dwudziesty trzeci 22.04.06, 08:28 cześć, ja też jestem w 23 tc. Mam już olbrzymi brzuszek. Wymiary 100/110/100 Bolą trochę plecy bo w pracy siedze 8 godzin, mam obrzęki łydek. Nie jem za dwoje, na nic specjalnie nie mam smaków a przytyłam już 13 kg. Wszędzie czytam że w tym okresie najlepiej zrobić jest usg właśnie teraz tzn. 21-24 tc. Hmm ja mam wyznaczone usg na przełomie 25/26 tc. Mam nadzeieję że pomimo tego będzie wszystko tak samo dobrze widoczne ... Odpowiedz Link Zgłoś
nadare Re: Tydzień dwudziesty trzeci 24.04.06, 12:01 Ja wczoraj zaczelam 23tc, a juz od dwoch miesiecy widac bylo, ze mam brzuszek Bola mnie plecki i zebra, wiec wyladowalam na fizykoterapii - chyba dziala Przed ciaza mialam juz spora nadwage, wiec teraz sie pilnuje - przytylam 4kg Staram sie nie jesc slodyczy albo pozwalac sobie na nie tylko od czasu do czasu. Na zgage pomagam sobie mlekiem i migdalami, a przeciw zaparciom - suszone sliwki i otreby Moje malenstwo jest bardzo wstydliwe i nie pokazuje, czy jest dziewczynka, czy chlopcem Wiem, ze jest bardzo wysportowane, bo czesto czuje, jak sobie w moim brzuszku trenuje Pozdrowionka dla wszystkich mamusiek i szczesliwego rozwiazania! Odpowiedz Link Zgłoś
kawalczewskaj Re: Tydzień dwudziesty trzeci 24.04.06, 14:21 Cześć dziewczyny, ja właśnie zaczęłam 23 tydzień i niestety okazało się że skurcze w podbrzuszu spowodowały skracanie się szyjki,więc jestem na lekach a za 3 tygodnie lekarz zdecyduje czy trzeba zakladać szew. Oczywiście muszę leżeć, co nie jest łatwe bo jak człowiek jest zajęty łatwiej odganiać czarne mysli. Mój synek ma dopiero ok 25cm i 500g, więc zgaga czy bóle kręgosłupa , kiedy pojawia się lęk czy nie stracimy szkrabika ,są stosunkowo znośną dolegliwością ciążową i jak Was boli to na pocieszenie pomyślcie ze Wasze dziecko jest zdrowe a to jest najważniejsze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
30kasica Re: Tydzień dwudziesty trzeci 26.04.06, 21:23 jestem juz w 24tygodniu. z pierwsza corka tez mialam niewydolnosc szyjki i w 26 tygodniu zalozyli mi pessar szyjkowy-taki gumowy krazek na szyjke.fajna sprawa.moglam byc tak samo aktywna i nie musialam lezec.ale jak mi zdjeli to chodzilam jeszcze 4 tygodnie i cora urodzila sie przez wywolanie w 42 tygodniu. nie martw sie.taki zabieg jest naprawde lekki i nie trzeba lezec do konca.pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
wuania Re: Tydzień dwudziesty trzeci 25.04.06, 11:43 Umnie z usg wychodzi ze jest 21-22 tydz a z OM ze 24 to sobie wydedykowalam ze jest 23 tydz. Dzidzia bardzo ruchliwa i zdrowa, chociaż nie chciala pokazac czy jest dziewczynka czy chłopczykiem. USG 3 D trwalo ponad godz bo mam cyt "nieprzepuszczalną tkankę tłuszczową"..i malo co bylo widac na poczatku. Dziecko chyba bylo niezadowolone z badania bo bylo malo ruchliwe i okrecalo sie tyleczkiem. Przytylam od poczatku 8 kg ale jako ze jestem mocnej budowy i bylam calkiem tlusta przed ciążą to nie widac tego za bardzo. Moja lekarka mowi ze mam nie jesc miesa bo mam grupe krwi A i mieso jest dla mnie nieodpowiednia dieta. Czuje sie srednio- bardzo boli mnie glowa i jestem drażliwa, staram sie powstrzymywać ale ostatnio opierdzielilam meza za niewinność. To te hormony buzują. Zycze Wam siły i radości z oczekiwania. Leżące mamy niech śpiewają dzieciom- mój brzuszek wtedy zaczyna wariować Odpowiedz Link Zgłoś
fanrafaela Re: Tydzień dwudziesty trzeci 28.04.06, 19:24 Cześć!Ja już powoli kończę 23t.c. Wczoraj byłam na USG i chyba dopiero teraz Maleństwo spersonalizowało się dla mnie.To moja druga ciąża, nie planowana (miała być po przeprowadzce na nowe mieszkanie) i raczej niespodziewana ("ciąża przy tej prolaktynie po trzydziestce...mało prawdopodobne"-cytat z endokrynologa).Kruszynka to na 90% dziewuszka z czego najbardziej cieszy się mój mąż. Jak tak czytam lekko przerażone przybraniem na wadze panie to mogę się tylko uśmiechnąć. Przy pierwszej ciąży z 84 kilo skoczyłam na 95, a teraz z 92 na 98 i co? I nic. Lekarze kręcą głowami, wróżą kłopoty, a ja wciąż czuję się świetnie, mam podręcznikowo prawidłowe wyniki badań a moja pierwsza córka urodziła się zdrowa jak małe słoniątko i jest taka do dziś. A po pierwszym porodzie waga spadła do pierwotnej w ciągu 2 miesięcy i dopiero kiedy moje dziecko zaczęło chodzić,a raczej dreptać w miejscu znowu przytyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka207 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 06.05.06, 22:51 Hej nie martw się ja mimo tego że nie miałam problemów z układem pokarmowym to też budzę się z bólem żołądka. dużo piję i latam siku non stop a w nocy co jakiś czas. Niepokoi mnie tylko ból na dole po prawej stronie brzucha tak jakbym miała jakieś skurcze. Także konwalia80 nie jesteś sama nie stresuj się tyle a będzie dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hodos Re: Tydzień dwudziesty trzeci 02.06.06, 12:24 Hey! Ja tez juz rozpoczelam 23tc. Nie moge w to uwierzyc! Jeszcze niedawno pisalam w watku 7tc.. a rzeczywiscie od paru dni czuje jak brzuch sie napina a moze to miesnie, szczegolnie jak chodze i sie prostuje, bo jak leze to jest ok. bola tez pachwiny. normalnie moj maluszek rosnie, nie da sie tego ukryc! pozdrawiam wszystkie Mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
krzywaa Re: Tydzień dwudziesty trzeci 13.06.06, 17:51 Witam. Ja własnie zaczelam 23 tydzien. Czuje się średnoi dobrze.Lekarz zalecił mi zazywanie no spy, bo mam bole w dole brzuszka i nieraz mnie lapią skurcze no i musze leżeć. A dzidzia ma się dobrzebardzo się wierci i jak chodze spać to nie daje mi spokoju tak daje znac o sobie ze musze glaskac ja po brzuszku hehez tego co sie dowiedzialm to dziewczynkajuz sie nie moge doczkeac jak ja przytule...ehh..ale kiedy to bedziepozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hodos Re: Tydzień dwudziesty trzeci 15.06.06, 12:15 hey.. no wlasnie ja mialam podobnie a jaka dawke nospy bierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
matuska Re: Tydzień dwudziesty trzeci 15.06.06, 12:25 Witam u mnie rowniez 23 tydzien, czuje sie super , troche mi puchniecie nog przeszkadza, ale ogolnie jest ok.Dzis mialam usg i synus czuje sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
nati.80 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 17.06.06, 16:48 Cześć mamuśki. Ja właśnie miałam usg z mojim dzidziusiem wszystko jest ok. Jestem tylko troche zawiedzona bo miałam nadzieje że się dowiem co będe miała ale dzieciaczek tak się ułożył że nie było widać. Mimo wszystko bardzo się ciesze że jest zdrowe i dość spore jak na 23 tydzień bo waży już 617 gram. Ja czuje się różnie. Zależy od pogody. Nieraz jeszcze wymiotuje ale da się wytrzymać. Wreszcie zaczęłam tyć. Średnio przybieram na wadze po 500 gr tygodniowo. Jak tak dalej pujdzie to do końca ciąży będe strasznie gruba! Nie będe więcej wam truć. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie i oczywiście dzieciaczki. Piszcie co u was? Odpowiedz Link Zgłoś
polniaszek Re: Tydzień dwudziesty trzeci 18.06.06, 19:05 Cześć mamusie!Ja jestem w połowie 23 tygodnia i w końcu zaczynam się czuć dobrze!Nawet bardzo dobrze!Moja córeczka Julia (7lat) mówi, że dzidźborek (pieszczotliwie)to dziewczynka , ja też tak czuje ale przekonam się za 9 dni idę na usg 3D. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniamanu Re: Tydzień dwudziesty trzeci 27.07.06, 17:50 Ja kończę dwudziesty trzeci tydzień przez to gorąco nie śpię w nocy, synuś nie daje mi spokoju tez w nocy kopie napina sie, obraca dobrze ze nie pracuje bo bym byla jak zombi. Odpowiedz Link Zgłoś
jonaska Re: Tydzień dwudziesty trzeci 27.07.06, 21:50 mnie upały zepełnie nie przeszkadzają, śpię przy włączonym całą noc wentylatorku. ja już wiem,że na świat szykuje się drugi mężczyzna...przewaga mężczyzn w moim domku rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
amagdacz Re: Tydzień dwudziesty trzeci 20.08.06, 23:02 hej!właśnie przeczytałam twój post i troszke się pocieszyłam że nie tylko ja tak okropnie się czuje!!!Nie dość że dalej wymiotuje, no już nie tak jak na początku czyli do około 14-go tygodnia kiedy wymiotowałam codziennie po kilka razy dziennie, teraz są dni ze nie wymiotuje ale są też takie kiedy znowu 3 razy dziennie!!!No to jeszcze boli mnie wszystko z każdej strony!!!z nogami akurat nie jest zle ale kregosłup(tak myśle ze to on choć boli mnie u góry!!! Najgorzej w nocy, boli mnie i z lewej strony gdzies pod sercem no i jak leze na drugiej stronie to kregosłup nieraz tak boli ze chce mi się krzyczeć!!!No to na drugi bok no i on też zaczyna mnie boleć po chwili no i tak z boku na bok!!! poza tym podbrzusze też daje znac o sobie ze spać nie mogę no i jeszcze brzuch u góry jakos dziwnie boli czasem!!!Uff ale się pożaliłam!!!Ale to wszystko traci znaczenie jak poczuje ze mój dzidziuś bryka sobie w brzuszku!!!Nieraz jak bryknie to aż podskocze!!!pozdrawiam serdecznie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiol81 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 21.08.06, 11:25 Ja właśnie zaczełam tydzien 23, i chyba nie daję rady psychicznie.moj mały skarbek bardzo mało sie od 3 dni rusza( w sobotę byłam na usg i wszystko ok) widok bijącego serduszka uspokoił mnie na kilka godzin i dziś znów się zamartwiam.Czy Wasze maluszki tez robią sobie przerwy w brykaniu??Czy macie tak że prawie iągle czujecie maleństwo po jednej stronie brzucha i kopniaki wjednym miejscu?? Odpowiedz Link Zgłoś
milak11 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 25.08.06, 17:06 ja też coś ostatnio gorzej sobie radzę psychicznie, chociaż trudno powiedzieć, na ile jest to wpływ ciąży, a na ile zbliżającego sie poważnego egzaminu... mój synek faktycznie upatrzył sobie lewą dolną stronę brzucha i i kopie sobie tam czasem aż do znudzenia - pozostaje zmienić pozycję ciała i tak go przechytrzyć tez sobie robi przerwy w brykaniu-to ponoć na tym etapie normalne Odpowiedz Link Zgłoś
miensko Re: Tydzień dwudziesty trzeci 25.09.06, 11:03 Witam! moj synek kopie... 20h na dobe... czasami mnie przeraza bo nie mam chwili spokoju. i rosnie jak na drozdzach! nic mi nie puchnie, nie wiem co to zgaga, duzo pije a pozniej same wiecie - laduje w kibelku. mam tylko okrutny problem z kregoslupem. Boli mnie okropnie i nie wiem jak sobie z tym radzic! Buziaki dla wszystkich mam i ich dzieciatek! Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: Tydzień dwudziesty trzeci 26.09.06, 11:07 halo halo, tu mama podwojnego szczescia w 23tc. widze, ze zaczela sie pora na dolegliwoci, a dla mnie wlasciwie nastal lepszy czas, bo juz nie jestem odwodniona, moge jesc i pic, i w koncu zyje. mimo, ze wciaz na czopku p/wymiotnym. tyle sie mowi, ze zle samopoczucie trwa do 3 mc, u mnie niestety do polowy ciazy. teraz moge juz w miare normalnie funkcjonowac, moja waga sie wyeownala z wagą sprzed ciazy i nawet juz jestem 2 kg na plusie. ciuchy nadal sprzed ciazy ale z pasem ciazowym. kregoslup boli, ale ja mam skolioze,w iec dosc szybko zaczyna lupac. z innych, mniej przyjemnych objawow to zgaga, ktra pojawia sie i znika, ale nie jest tak silna, jak przed ciazą. zresztą mam dobry lek na to, ktory pomaga. poza tym jak kazda z nas mam dni totanego zmeczenia i dni, kiedy jestem w lepszej formie. no i w koncu amm duzy brzuch,a tak sie wszyscy martwili...... Odpowiedz Link Zgłoś
czeburaszka1 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 26.09.06, 12:00 cześć! Właśnie zaczęłam 23tydz. Wczoraj byłam na USG. Na szczęście wszystko w porządku, dzidziuś dobrze się rozwija. Prawdopodobnie chłopczyk. Ale nie wiadomo do końca, zasnął na badaniu, skrzyżował nóżki i tylko na początku było widać, że tam coś ma. Czuję się dobrze, choć znó zaczęłam mieć znów nudności, rzadko, bo rzadko, ale się zdarzają. Na raz dużo nie zjem, bo mi lata w przełyku, zwłaszcza jak się kładę, kręgosłup boli dość mocno(mam skoliozę), ćwiczenia trochę pomagają. Muszę uważać na cięzkostrawne rzeczy, bo woreczek żółciowy mnie po nich pobolewa. W końcu utyłam i brzuch zrobił się całkiem spory, muszę sobie kupić nowe ciuchy, obecnie chodzę w jednych dresach, sukience i spódnicy, ale jak tak dalej pójdzie, to za dwa tygodnie już w nic nie wejdę. Ciśnienie 90/60, więc bywam oklapła. Dzidzia buszuje zwłaszcza wieczorami, czasem aż podrzuca mi książkę, lub szklankę z wodą, które oprę o brzuch. cIESZE SIĘ, BO W ZESZŁYM TYGODNIU BYŁ BARDZO, bardzo cichy. Ja w dodatku wywróciłam się na prostej drodze, na szczęście na brzuch nie upadłam, nie było to nic dotkliwego, ale się martwiłam. Chodzę na szkołę rodzenia. Ćwiczę oddychanie przeponowe, dzidziuś też bierze udział w tych ćwiczeniach kopiąc mnie wtedy dość intensywnie, ale bezboleśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bibinka2 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 15.10.06, 15:46 cześć mamuśki.ja zaczęłam 23 tydzień w piątek,a w czwartek byłam na usg.lekarz powiedział,że wszystko ok,nawet podglądnął płeć!podobno dziewczynka))))))))).tak się cieszę!!!miała pępowinkę przy główce,a nie między nóżkami,więc mam nadzieję,że dobrze zobaczył.ja czuję się dobrze,ale kręgosłup zaczął mnie pobolewać,mimo,że nie przytyłam dużo(ok 2 kg) i brzuszek mam mały.poza tym biorę 3 X dziennie tabletki rozkurczowe,bo brzuszek mi twardnieje.dzidzia przekręca się,wypina i kopie,cieszę się bo wcześniej miała np. ze 3 dni przerwy i trochę się martwiłam.pewnie nie ostatni raz...pozdrawiam i życzę duuuuużo zdrówka)) Odpowiedz Link Zgłoś
shemsi1 do lutówek 15.10.06, 19:33 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39984 zapraszamy ale dużo się dzieci w lutym urodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
jula05 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 17.10.06, 21:23 Witaj. Ja też zaczęłam wczoraj 23 tc. I też prawdopodobnie będę miała dziewczynkę. Byłam w piatek na usg u p. prof Respondek\-liberskiej i z mała jest wszystko ok, tak się cieszę bo poprzednią ciąże poroniłam i miałam paranoję, że cos jest nie tak. Mam tylko pytanie czy masz czasami uczucia drętwienia brzucha w jakim miejscu - nie chodzi i o twardnienie bo brzuch mam miękki ale uczucie jego drętwienia lub czucia.Trudno mi to określic. Bede wdzięczna za odp. Pozdrawiam Ciebie i Twoje Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
bibinka2 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 18.10.06, 12:29 hej jula!paranoję,że coś jest nie tak ma chyba każda przyszła mama.tak naprawdę,to żyje się od usg do usg))).cieszę się,żę z twoją dzidzią wszystko ok i na pewno będzie tak już do końca ciąży!dretwienia brzucha nie mam,ale zdarzyło mi się parę razy drętwienie pachwin,lekarz powiedział,że jest to związane z rozciąganiem się macicy i podejrzewam,że tak też jest w twoim przypadku.dla świętego spokoju powinnaś zapytać lekarza. podwójne pozdrowionka dla WAS)) Odpowiedz Link Zgłoś
magda2606 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 18.10.06, 13:33 Cześć. W pon. zaczęłam 23 tydz. Z usg wychodzi córcia- bardzo się z mężem cieszymy i nie możemy się jej doczekać. Czuje się super i gdyby nie brzuch i brykanie maluszka to nie odczułabym tej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
eli410 Tydzień dwudziesty trzeci 30.07.08, 17:10 Dzisiaj zaczoł mi sie 23 tydzien,ja tez ostatno miewam takie bóle w podbrzuszu ale to chyba normalne.Kilka dni temu byłam na usg,dostałam kolorowe zdjecie i widze na nim jakby czaszka niebyła jeszcze dobrze zrosnięta,lekarz mówi ze jest wszystko dobrze,ze na nastepnej wizycie juz bedzie ok ,ale ja i tak mam wątpliwosci czy tak powinno byc.Mieszkam w Hiszpanii i niewszystko jeszcze dokładnie rozumiem.Moze ktos z was miał juz takie wątpliwosci??Prosze o rade. Odpowiedz Link Zgłoś
eli410 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 30.07.08, 17:21 witaj konvalia!!ja tez zaczełam dzis 23 tydzien,ale w nocy wstaje zeby sie napic i wysikac juz od początku ciazy,wstaje przynajmniej 4,5 razy w nocy i wipijam przez noc 1l mleka bo zgaga mnie strasznie męczy a mleko mi bardzo pomaga.Więc niemartw sie nie jestes sama Odpowiedz Link Zgłoś
pelasia007 Tydzień dwudziesty trzeci 11.09.08, 12:08 Witam wszystkich! To moja pierwsza ciążą, właśnie zaczął sie 23 tydz i czuje sie bradzo dobrze, nie mam żadnych nieprzyjemnych "dolegliwości" ciążowych, może tylko ból pleców... martwi mnie tylko jedna sprawa: jeszcze nie czuje ruchów dziecka // lekarz zapewnia że wszystko jest oki ale ja się tak strasznie tym martwię!! jakie są wasze doświadczenia z tymi pierwszymi ruchami dzieciątka?? Piszcie zwłaszcza jeśli jesteście w podobnej sytuacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ninawagner Tydzień dwudziesty trzeci 23.03.09, 12:33 dolaczam sie do was kochane - u mnie tez juz 23 tydzien, nie ma to jak swiadome maciezynstwo, oczekiwane wypragnione, za mna juz 2 badanie prenatalne na szczescie wszystko dobrze i moja corcia rozwija sie prawidlowo, plecka bola brzuszek rosnie a malenka rozrabia i w dzien i w nocy uczucie bezcenne moje drogie, placz dzieciatka jak sie urodzi wymaze wszystkie zle wspomnienia, gratuluje kochane i zycze powodzenia czego wam i sobei zycze Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 23.03.09, 17:26 Moja ciaza przebiega ksiazkowo, naprawde nie moge narzekac, a obawy byly duze, przy mojej ruchliwej dwulatce... ale odpukac, poki co radze sobie swietnie. W nocy troszke gorzej ze snem, wieczorem padam razem z corcia, ale to chyba nic nadzwyczajnego. Dokucza mi jedynie kosc lonowa, bol w nocy przy zmianie pozycji, przy wstawaniu... Ale w pierwszej ciazy tez mi doskwieral, wiec mnie nie martwi. Trzymaj sie, warto sie przemeczyc, a jak Cie cos nie pokoi to zawsze pytaj lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kata47 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 23.03.09, 17:59 Witam ,mnie też dziś właśnie zaczął się 23 tydzień.ogólnie to wciąż coś się pojawia a w weekend wrócily wymioty dziewczyny ile przytyłyście do tej pory ?ja 4,5 kg ,zastanawiam się czy to dużo czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
karmuszka Re: Tydzień dwudziesty trzeci 24.04.09, 14:20 Witajcie, Też zaczęłam 23 tc. Najwięcej dolegliwości ze strony samego brzuszka czyli napinanie, wypinanie, rozciąganie i bóle w podbrzuszu - najgorzej jest w nocy jak wyprostuję nogi - skurcz brzuszka, jak zmieniam pozycję - skurcz brzuszka. Biorę leki przeciwskurczowe ale jest wciąż tak samo. Na szczęście wymiotów nie mam, a bóle kręgosłupa są do zniesienia tylko wieczorem po całym dniu mimo, że jestem po operacji kręgosłupa (skoloiza). Przytyłam 4 kg i to jak najbardziej jest ok. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
karmuszka Re: Tydzień dwudziesty trzeci 27.04.09, 13:59 Hej dziewczyny odezwijcie się - odświeżmy nieco ten wątek ! Odpowiedz Link Zgłoś
kdudek21 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 07.09.09, 10:38 Witam, Odswiezam watek Jestem w 23 tyg.Z synkiem wszystko dobrze. Niestety pierwsza ciaze poronilam i teraz bardzo boje sie o ta. Nie moge doczekac sie rozwiazania. Przytylam juz 10 kg, ale nie martwie sie, bo zdrowie synka najwazniejsze. Lezalam przez 2 m-ce z powodu plamien. Mialam wtedy okropne mdlosci i tylko jedzenie pomagalo, stad ta waga. Poza tym mam skurcze macicy, przewaznie wieczorem.Cale szczescie zgage mialam tylko 2 dni, zadnych zaparc i boli kregoslupa. Od tygodnia mam zdretwiale prawe udo, lekarz przepisla mi ponczochy na zylaki moze pomoze. Niestety dokuczaja mi nerki. Raz mialam okropny atak, potem 2 razy lekkie pobolewanie. Lekarze mówia, ze to prawdopodobnie piasek w nerce. W ciazy nerki sa bardziej obciazone i moga dokuczac. Czy któras z Was tez tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
malamysz33 Re: Tydzień dwudziesty trzeci 07.09.09, 14:21 nerki z pewnoscia lekko nie maja obsluguja w koncu 2 osoby ! Ja jeszcze przed ciaza mialam problemy z nerkami , kamice i torbiel na nerce. I tyle kolek ile mialam juz w ciazy to prZez ostatnie 3 lata nia mialam. Oprocz tego non stop mam mnostwo erytrocytow w moczu. Mecze sie a jakze , i boje troche bo czytalam ze kolki nerkowe moga wywolac skurcze macicy ... No ale poki co trzymam sie , Tobie tez zycze wszystkiego naj i by te nery nam odposcily troche. Odpowiedz Link Zgłoś