Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn na L4

28.11.05, 18:48
Witam wszystkie brzuchte!
Odkąd jestem na L4 zakład pracy (grubo powyżej 20 osób) ani razu nie wypłacił
mi 100% mojego ostatniego wynagrodzenia. Brakuje mi ok 60 zł (ok. 2,5%
całkowitego wynagrodzenia). Płacę dość wysokie składki ZUS i szczerze mówiąc
spodziewałam się dostawać o 300 - 400 zł więcej na L4, bo ponoć jakieś tam
składki nie są wówczas odciągane. Czy wiecie dokładnie o jaką dokładnie
składkę chodzi i jak można obliczyć ile więcej powinnam dostawać? Proszę
piszcie, bo nic już nie rozumiem. Pozdrawiam Was gorąco :o)
Obserwuj wątek
    • mariaabramov Re: Do dziewczyn na L4 28.11.05, 19:07
      a od kiedy jestes na L4? od dawna? bo jesi to pierwszy miesiac, to placi
      pracodawca, a nie ZUS i moze Twoj szef obcial Ci premie albo jakies dodatki?
      Pozdrowienia!

PS.Ja z ZUSu dostaje 200zl wiecejsmile
    • gosia_grabosia Re: Do dziewczyn na L4 28.11.05, 19:13
      to jest liczone ze średniej z ostatnich 12 miesięcy. Może po drodze jakąś
      podwyżkę miałaś i przez te wcześniejsze mniejsze pieniążki mniej dostajesz??
    • nowakowskaa Re: Do dziewczyn na L4 28.11.05, 19:25
      podstawe wynagrodzenia dla osoby przebywajacej na L-4 stanowi srednie
      wynagrodzenie z 12 ostatnich miesiecy, nie odprowadza sie skladki zusowskiej
      stad wynagrodzenie na zwolnieniu moze byc troche wyzsze niz normalne.

ale jezeli w przeciagu ostatnich 12 przed zwolnieniem lekarskim platnym 100%
      bylo sie na L-4 platnym 80% lub jakims urlopie bezplatnym to wtedy obnizona
      jest ta podstawa wynagrodzenia i wtedy wyplata na L-4 ciazowym moze byc nizsza
      niz zwykle.

Musisz sobie sprawdzic u ksiegowej jakie wynagrodzenie otrzymywalas przez 12
      miesiecy przed L-4 ciazowym, albo wyliczyc sobie na podstawie dochodow netto,
      ktore wplywaly na Twoje konto, ale to bedzie taka orinetacyjn akwota tylko,
      dodac te wszystkie dochody i podzielic przez 12 m-cy i dodac do tego ok. 100-
      130 zł. skladki zusowskiej (mniej wiecej, bo wysokosc tej skladki zalezy od
      wysokosci wynagrodzenia brutto).

troche to zagmatwane jak wszystkie przepisy ale staralam sie w miare jakos to
      wytlumaczyc, tak jak mnie to wytlumaczono smile), ja sobie sprawdzalam u ksiegowej
      i tez sama wyliczalam na podstawie kwot, ktore wplywaly na moje konto przez 12
      meisiecy pzred L-4 ciazowym i teraz mam tylko o niecale 150 zł. wiecej niz
      normalnie, bo bylam łacznie na L-4 platnym tylko 80% ok. 4 tygodnie.
    • mysia124 Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 11:48
      To jeżeli ja jestem teraz na wychowawczym i wrócę do pracy będąc w kolejnej ciązy i pójdę na zwolnienie to dostane mniej (bo teraz nie zarabiam). Proszę o pomoc.
    • kamilka2 Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 12:15
      dziewczyny!A ja czytalam że t średnia z 6-ciu ostatnich m-cy!
      • smutna_ja Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 12:37
        dziewczyny, na zwolnieniu nie dostaje się żadnej średniej, tylko 100%
        aktualnego wynagrodzenia zasadniczego powinno być... Średnia z 12 miesięcy to
        na macierzyńskim.
        • kasiaa256 Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 12:50
          jestem obecnie na urlopie macierzyńskim i całą ciąże byłam na zwolnieniu.
          Brałam średnio 100 - 150 zł mniej niż pracując. Nie ma znaczenia czy jest się
          na zwolnieniu czy na macierzyńskim. ZUS liczy średnią z ostatnich
          przepracowanych 12 miesięcy. Do tego należy pamiętać, że ZUS płaci tzw.
          dniówki, czyli krótszy miesiąc - mniej pieniędzy. Ja w lutym ubiegłego roku
          dostałam 300zł mniej niż normalnie. Był to mój pierwszy pełny miesiąc na
          zwolnieniu.
          • kamilka2 Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 13:01
            Ja już nic nie rozumiem!cześc z Was pisze o 12 m-c, częśc że jak placi ZUS to
            wyplaca o jakąś skladkę wiecej.Kasiaa napisala ze dostala mniej?O co tu chodzi?
            ja wlaśnie czekam na wyplatę-fakt ze caly miesiąć nie bylam na zwolnieniu ale aż
            się boję co zobaczę na koncie.....
    • olenka75 Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 13:19
      Cześć, ja jestem na zwolnieniu od niecałego miesiąca,znajome które były już w
      ciąży i także przebywały na L4 podczas ciąży poinformowały mnie że dostawały
      średnią z 6 ostatnich miesięcy.
      Pozd.
      Ola B.
      • smutna_ja Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 13:39
        a moja koleżanka dostaje za zwolnieniu więcej o 120 zł, bo w inny sposób są
        odejmowane niektóre składki (niestety, nie znam szczegółów), ja byłam na
        zwolnieniu tydzień i za ten miesiąc też dostałam kilkadziesiąt złotych
        więcej... Więc nijak mi tu nie wychodzi żadna średnia...
      • ania_fg Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 13:44
        dziewczyny średnia z 6 ostatnich miesięcy to przeszlość. Gdzies w necie
        czytalam ze od lutego 2005 zmieniono to i liczy sie średnia z 12 ostatnich
        miesięcy. Ja pracuje jako nauczyciel i tez na L4 lepiej wychodze, bo dostaje od
        150-180 zl miesięcznie więcej. Pozdrawiam, Ania

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20729;29/st/20060508/dt/6/k/b690/preg.png
        • kasiarek1 Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 13:54
          Witam,
          w ostatni piątek w gazecie Prawnej był cały dodatek o macierzyńskim,
          wychowawczym itd. i musze Was zmartwić, ale liczą średnia z ostatnich 12 m-cy.
          Też nad tym ubolewam, bo moja sytuacja się znacznie zmieniła i teraz idąc na
          zwolnienie dostanę mniej niż zarabiałam rok temu. Paranoja...
          • smutna_ja Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 14:23
            w takim razie ja jeszcze poproszę kogoś o wyjaśnienie, skoro ma to być średnia
            z 12 ostatnich miesięcy, a ja w tym czasie dostałam podwyżkę, to dlaczego za
            zwolnienie dostałam więcej pieniędzy niż normalnie?
            • ewelinam80 Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 14:37
              Wydaje mi sie że zalezy ile przepracowałaś i z tego wyliczją średnią.Ja
              pracowałam 3 miesiące i dostaje 100 % wynagrodzenia.Aha i w tym czasie nie
              odliczają składki na ubezpieczenie zdrowotne, tylko zaliczke na podatek.?
          • eps Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 14:38
            jesli masz RMUA z 12 miesięcy wstecz lub dokładną kwotę brutto wynagrodzenia
            (podstawę skłądek emerytalno-rentowych)to mogę pomóc Ci to dokładnie wyliczyć.
            więc tak dziewczyny to wygląda, podam na przykładzie:
            Zwolnienie lekarskie zaczyna się 01.11.xxxx do 30.11.xxxx i jest wynagrodzeniem
            chorobowym (bo pierwsze 33 dni L4). Osoba ta przez ostatnie 12 miesięcy nie
            chorowała, to czy przebywała na urlopie wypoczynkoym nie jest ważne.
            Zeby obliczyć podstawę wynagrodzenia chorobowego należy zsumować wynagrodzenia
            brutto z 12 miesięcy wstecz- w tym wypadku od listopada do października (w
            przykładzie wynagrodzenie jest stałe ale jak macie zmienne to nie ma znaczenia).
            Listopad 1200 zł
            Grudzień 1200 zł
            Styczeń 1200 zł
            Luty 1200 zł
            Marzec 1200 zł
            Kwiecień 1200 zł
            Maj 1200 zł
            Czerwiec 1200 zł
            Lipiec 1200 zł
            sierpień 1200 zł
            Wrzesien 1200 zł
            Październik 1200 zł
            1200 zł x 12 miesięcy = 14400 zł / 12 miesięcy = 1200 zł.
            teraz należy podstawę odbruttowić czyli 1200 zł x 18,71 % = 224,52 zł
            dalej 1200 - 224,52 zł = 975,48 zł (wynagrodzenie odbruttowione)
            Jesli wynagrodzenie jest za okres ciazy to płatne 100% więc nie zmniejszamy
            (gdyby zwykłe to wyciagamy z tej kwoty 80%)
            nastepnie 975,48 zł / 30 dni (wskaźnik ZUS) = 32,516 zł
            i dalej mnożymy przez liczbę dni choroby - w naszym przypadku przez 30 bo cały
            listopad.
            32,516 x 30 = 975,48 zł.
            Teraz z tego obliczamy:
            975,48 zł x 19% = 185,25 zł (nie mamy prawa do kosztów uzyskania bo nie było nas
            cały miesiąc) z tego jeszcze ulga podatkowa 44,17 zł
            czyli podatek należny do US to 185,25 - 44,17 = 141,08 zł
            975,48 zł x 0,75 % = 7,32 zł (składka zdrowotna z naszej kieszeni)
            975,48 zł x 7,75 % = 75,60 zł (skladka zdrowotna z podatku)
            i teraz otrzymujemy kwotę netto do ręki:
            975,48 - 141,08-7,32= 827,08 zł.
            Jeśli to już zasiłek chorobowy to zyskujemy 7,32 zł bo nie płacimy zdrowotnej.

Mam nadzieję ze trochę rozjasniłam, chociaż jak na to patrze to coś
            skomplikowane wyszło.
            • mamad1 Re: Do dziewczyn na L4 05.12.05, 21:41
              W niektórych m-cach można dostać więcej niż wynagrodzenie bo zus płaci za każdy
              dzień zwolnienia. Przy wyliczeniach jak powyżej, za grudzień stawkę za dzień
              mnoży się przez 31 (liczba dni grudnia)stąd mogą być różnice. Za to za luty
              już 28. No chyba, że to też już zmienili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka