Dodaj do ulubionych

gorąca kąpiel-jaka??

02.12.05, 22:44
wiem że należy unikać gorących kąpieli w ciąży, ale co to konkretnie znaczy??
gorąca to ile stopni??
może ktoś podeśle mi jakiegoś linka na ten temat...
Obserwuj wątek
    • kellss Re: gorąca kąpiel-jaka?? 03.12.05, 11:22
      Misiu - nie wiem. Ja sie kapie w dosc goracej wodzie w 26 tyg ciazy i nic.
      Chyba lepiej poradzic sie gina, bo co jednej nie zaszkodzi , drugiej moze
      przyspporzyc problemow.
    • andzia22l1 Re: gorąca kąpiel-jaka?? 03.12.05, 13:43
      Podobno ciepła kapiel tak jak i picie herbatki malinowej wpływa negatywnie na
      ciążę, tzn. moze spowodowac przyspieszenie czy może przedwczesny poród. Ja
      zawsze uwielbiałm kapiel w goracej wodzie ale musiałam sie tego odzwyczaić,
      ciężko było (troszke mnie mąż pilnował) smile, obecnie jestem w 37tc i 6d i od
      wczoraj zaczęłam znowu cieplejsze kapiele bo tuż , tuż 38tc a wtedy jak wiadomo
      ciażę uważa sie za donoszona, nie ma juz zagrożenia
      pozdrawiam
    • ag79nesi Re: gorąca kąpiel-jaka?? 03.12.05, 21:45
      Ja tez nie potrafie zrezygnowac z cieplych kapieli. Od kąd kupilam termometr
      dla malenstwa to wiem, ze srodnio temp. wody, w ktorej kapie sie od poczatku
      ciazy to 39-40 st. Wydaje sie moze duzo ale dla mnie 37 st. to zdecydowanie za
      malo. Zdecydowanie bardziej uwazalam w I trymestrze zeby nie byla za
      ciepla.Teraz jestem w 36tc
    • jaonna1 Re: gorąca kąpiel-jaka?? 03.12.05, 21:55
      oj ja sie myje pod prysznicem ale woda to aż paruje, tylko taką toleruje. i
      wiecie co zauważyłam po takiej kąpieli goracej odrazu odchodza mi zaległe gazy
      i lżej mi na wieczór. pozatym plecki wygrzane.
      • asiucha28 Re: gorąca kąpiel-jaka?? 03.12.05, 23:08
        Ja tak samo, kapie sie pod prysznicem w bardzo goracej wodzie, tylko uniksam
        goracego strumienia bezposrednio na brzuch.
        • gunia76 Re: gorąca kąpiel-jaka?? 04.12.05, 12:20
          Zawsze kąpałam się w ukropie. Nie dało rady, żebym w ciąży przeszła na zimną
          wodę. W I trymestrze szcękałam zębami w kąpieli, ale teraz /33 tc/ woda jest
          cieplutka. Kąpię się codziennie i potrafię siedzieć w wodzie godzinę.
          • karina66 Re: gorąca kąpiel-jaka?? 04.12.05, 12:37
            Woda nie powinna przekraczać temperatury 37,38 stopni i nie powinna być to
            długa kąpiel.Dotyczy to napewno końctrzeci trymestr) ciąży ponieważ gorąca woda
            podnosi zapotrzebowanie organizmu matki na tlen-dziecka również.Przy długich
            kąpileach w gorącej wodzie może dojść do niedotlenienia mózgu u dziecka.Pozatym
            wzrost temperatury ciała matki o 1 stopień powoduje wzrost temperatury u
            dziecka 0 1.5 stopnia.Wiem to od mojego gina,który w trzecim trymestrze mojej
            pierwszej ciąży zwrócił mi na to uwagę.Jak jest w początkoach tego nie wiem.Ale
            muszę się dowiedzieć.Ale odejrzewam,że też nie można bo gorąca woda rozrzedza
            krew co może być we wczesnej ciąży niebezpieczne.

Ja kupiłam sobie termomert (taki jak dla dzieci) i zawsze wkładam go do wanny.

Karina i Dzidziulek
            • mysiaaa3 Re: gorąca kąpiel-jaka?? 04.12.05, 13:00
              Zgadzam się w 100% z Kariną. Ostatnio o tym czytałam. Co do czasu trwania
              takiej kąpieli, to max. 15 min.
    • karina66 I jeszcze coś 04.12.05, 13:09
      Pod koniec ciąży lepiej brać prysznic gdyż może byc już lekkie rozwarcie a czop
      mógł już odejść.Wtedy bardzo łatwo o przedostanie się bakterii a to moze być
      niebezpieczne.A gdy wody już odchodzą to niestey trzeba zapomnieć o kąpieli na
      odświezenie przed porodem.To już ZAKAZANE.

Karina i Dzidziulek
      • mika9912 Re: I jeszcze coś 04.12.05, 17:41
        ja jestem dopiero na starcie jeśli chodzi o ciążę do tej pory to się gotowałam
        w wannie ale teraz już nie bo zdrowie długo oczekiwanego dzidziusia jest
        ważniejsze od przsyzwyczajeń zrezygnowałam z tych gorących kąpieli z dwóch
        powodów ze względu na dziecko i na siebie pamiętajcie dziewczyny że my będąc w
        ciąży znacznie bardziej jesteśmy narażone na żylaki a gorące kompiele jeszcze
        bardziej podwyższają to ryzyko więc po co się puźniej męczyć i być oszpeconą
        jak można tego uniknąć więc jeśli nawet dziecku już nic nie zagraża to
        pomyślcie o sobie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka