Dodaj do ulubionych

Tydzień dwudziesty czwarty

03.12.05, 09:26
mamuski a jak u was z waga? ja jeszcze niedawno martwilam sie ze nie tyje, a
teraz...Jestem w szoku!Przez 2 m-ce przytylam 11 kg!!!Az sie boje co bedzie
dalej, musze chyba hamowac swoj wilczy apetyt. Dobrze ze na poczatku chudlam,
to w sumie przybylo mi w ciazy 8 kg. To chyba jeszcze moge troche przytyc
nie?winkPrzynajmniej tak pisza w necie...
Obserwuj wątek
    • konvalia80 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.12.05, 16:24
      A w ogole na kiedy macie termin? Ja - 26 marca
      • ewik154 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.12.05, 19:31
        To tak jak ja!!!
        Pozdrawiam,

Ewa
      • qdorota Re: Tydzień dwudziesty czwarty 21.12.05, 23:40
        ja mam termin na 22 marca a jutro tj.22 idę na 3D USG i dowiemy się czy to
        będzie dziewczynka czy chłopczyk jestem strasznie ciekawa. Pozdrawiam
    • simonkapl Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.12.05, 16:30
      Ja skonczylam wczoraj 24 tc.Na plusie 5 kg, na poczatku nic a nic nie schudlam,
      ponewaz nie mialam w ogole wymiotow ani mdlosci. Jesli chodzi o termin,
      wyliczyli mi na 2 kwietnia, ale juz zaczelam 25 tc, wiec podejrzewam ze urodze
      wczesniej.Pozdrawiam
      • alex1980 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 12.12.05, 20:12
        Witam, ja dziś mam 24 tydzień i 4 dzień ciąży, oficjalnie od początku ciąży
        przytyłam 4 kg.Termin niby na 30 marca ale zycie pokaże jak to będzie
        faktycznie.
    • beata761 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.12.05, 19:26
      Heja ! Ja mam termin na 23 marca. Na początku ciąży nic nie schudłam, bo nie
      wymiotowałam i super się czułam. Teraz w 24 t.c mam na plusie 6,5 kg. Co do
      przytycia to jeszcze wszystko przed namismile
      • simonkapl Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.12.05, 19:29
        Z tym przytyciem to niekoniecznie, wystarczy sie bardzo pilnowac, a bedzie
        dobrze.Pozdrawiam
        • mia79 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.12.05, 19:30
          Beato ja też mam na 23 marca!!
          • sszalwia Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.12.05, 19:58
            Beato, mia79!
            Ja mam również termin na 23 marca! smile Ten wyliczony z OM, według USGporód ma się
            odbyć tydzień wcześniejwink
            U mnie równiez 5 kg na plusie!
            Pozdrawiam smile!
            • amilos Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.12.05, 23:14
              ja mam termin na 27 marca. Narazie jestem na plusie 4 kg, głownie na brzuchu i
              piersiach.
              • magdaniemcy Re: Tydzień dwudziesty czwarty 06.12.05, 14:30
                a ja nan termin na 30 marca a przytylam 6 kilo.
                magda
        • tomimaj Re: Tydzień dwudziesty czwarty 14.12.05, 09:29
          witam ja wlaśnie kończe 24 tydz i przytyłam ok 4-5 kg,termin mam na 7 kwietnia
          pozdrawiam
      • sylwia73 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 07.12.05, 09:34
        ja też mam termnin na 23 marca
        • annaw1978 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 29.06.06, 08:29
          Tydzień 24 i 8 kg na plusie. Tyłam stopniowo od początku.
      • smutna_ja Re: Nic nie rozumiem... 04.01.06, 00:27
        O rany... Nic nie rozumiem - Wy wszystkie jesteście w 24 tygodniu i macie
        terminy na koniec marca, a ja niby też jestem w 24, a termin mam na 23 kwietnia
        - o co tu chodzi????
        • anik-a28 Re: Nic nie rozumiem... 04.01.06, 10:15
          A zwróciłaś uwagę kiedy wiadomości były pisane!!!
          • smutna_ja Re: Nic nie rozumiem... 04.01.06, 12:52
            o Boże...!!!!
            Oczywiście nie zwróciłam...smile)))))))))))))))))))))
            Zauważyłam, że ostatnio zdarza mi się nie myśleć, ale że aż tak?!?!?!?!
            Ja nie mogę - włażę pod biurko ze wstydu....
        • garbola Re: Nic nie rozumiem... 04.01.06, 11:36
          Ja jutro zaczynam 24 tydzień i termin mam na 27 kwietnia, więc prawie tak jak
          ty. Przytyłam już 6 -7 kg. Może odezwiesz sie do mnie i będziemy w stałym
          kontakcie, bo razem raźniej. Mój adres a_garbula@poczta.onet.pl
          • justyna4411 Re: Nic nie rozumiem... 04.01.06, 12:29
            Ja mam termin na 01.05. A jak tam wasza waga? Mi już przybyło 7 kg i troszkę
            mnie to przeraża smile a znacie już płeć? U mnie dziewczyka !
        • sylwik_25 Re: Nic nie rozumiem... 05.01.06, 11:47
          Nie martw sie - ja jestem w 24 tc i mam termin na 1go maja smile Pozdrawiam i
          zycze duzego usmiechusmile
          • sarka17 Re: Nic nie rozumiem... 06.01.06, 22:33
            Ja też jestem w 24 tygodniu a termin mam na 2 maja i chyba przytyłam najwięcej
            z Was bo aż 10 kg ;o), ale mam już duży brzuch. W 22 tygodniu ( prawdopodobnie
            synek) ważył już 560 gram.
            • sylwik_25 Re: Nic nie rozumiem... 09.01.06, 01:17
              Ufff, ja przytylam 9,5kg!!mam wilczy apetytsmileAle i moj synek jest duzy i
              wyrosnie z Niego chyba akrobata - tak sie wierciwink
              Pozdrawiam serdecznie!
            • ania_j1 Re: Nic nie rozumiem... 09.01.06, 12:37
              Teoretycznie zaczęłam dziś 25 tydzień i termin mam na 1 maja, chociaż ostatnie
              USG wykazało, że na 4 maja. Na samym początku (2-3 miesiąc ciaży) schudlam
              odrobinę, bo mialam mdłości niemal caly dzień no i te wymioty... Później
              zaczęło się tycie, mimo, ze odżywiam się prawidlowo. Przed ciązą bardzo
              intensywnie przez 7 lat trenwałam na siłowni, no i kiedy tylko dowiedziałam się
              o ciąży musiałam przerwać treningi. Czuję się ociężała, do tej pory przybyło mi
              prawie 8 kg, a brzuch właśnie teraz zaczął mi się coraz bardziej powiększać.
              Dzidziuś rozwija się prawidłowo, wszystko z nim w porządku. To będzie moje
              pierwsze dziecko, więc mogę się oprzeć jedynie na tym, co mowią koleżanki:' Nie
              martw się wagą, jedz to, na co masz ochotę, zobaczysz, jak się urodzi, to
              schudniesz szybko, tym bardziej, jeśli będziesz karmiła piersią', no więc się
              nie martwięsmile
            • ewik_79 Re: Nic nie rozumiem... 17.01.06, 21:02
              Właśnie jestem w połowie 24 tyg. i przytyłam już 9 kg. Cieszę się, że waga jest
              zróżnicowana i nie tylko ja przytyłam aż tyle wink Moje Maleństwo (prawdopodobnie
              dziewczynka) w 23 tyg. ważyło 690 gram smile Brzuszek też mi już
              zaczyna "wyrzucać" wink termin wg OM mam na 11 maja, ale dzidzia wygląda jakby
              się miała urodzić 03 maja smile więc może się z Wami zgram smile
              Mi też sporo ludzi mówi, żeby się nie przejmować wagą i jeść na co mam ochotę,
              bo potem trzeba sobie będzie więcej odmawiać wink

Pozdrowionka dla wszystkich Szczęśliwych Mamuś i ich Maluszków smile
        • czarna83 Re: Nic nie rozumiem... 08.01.06, 13:20
          ja tez mam na23 kwietnia nie masz sie czym przejmowac.pozdrawiam
        • aneta0035 Re: Nic nie rozumiem... 20.11.08, 11:56
          ja tez ja mam termin na 16 marca i tez jestem w 24 tygodniu
      • czarna83 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.01.06, 22:19
        witam ja mam termin na 23kwietnia ale czuje ze bedzie juz na swieta maluszek
        bede miec chlopca.jestem w 24b tygodniu i przytylam 6,5kg
      • maga202 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 18.01.06, 14:10
        Ja tu czegoś nie rozumiem. Ja jestem w 23 tygodniu a termin mam na 23 maja. A Ty w 24 i termin masz 2 miesiące wczesniej. Ostatni tydzień marca wypada za 10 tygodni. To jak Ci ten termin wyliczyli że masz urodzić w 34 tc??
        • maga202 Do beata761 18.01.06, 14:15
          Ja tu czegoś nie rozumiem. Ja jestem w 23 tygodniu a termin mam na 23 maja. A T
          > y w 24 i termin masz 2 miesiące wczesniej. Ostatni tydzień marca wypada za 10
          > tygodni. To jak Ci ten termin wyliczyli że masz urodzić w 34 tc??
    • ares1976 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.12.05, 09:23
      Ja mam termin na 19 marca - ale wg USG kilka dni później. Na plusie 7,5kg - na
      brzuszku i piersiach.
      • joana.mz Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.12.05, 10:35
        big_grin
        Ja też mam na 23 marca termin!!!
        Na plusie jakieś 6 kg
        Pozdrawiam!!
      • joana.mz Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.12.05, 21:07
        Dziewczyny napiszcie czy na tym etapie ciąży znacie płeć dziecka (oczywiście
        jeśli chciałyście ją poznać). Ja miałam miesiąc temu usg i lekarz nie był w
        stanie określić płci.
        • simonkapl Re: Tydzień dwudziesty czwarty 05.12.05, 15:14
          Ja mialam usg polowkowe w polowie 23 tc.Chcielismy znac plec.Na 80% bedzie
          chlopczyk, ale na 100% nie byl w stanie okreslic, gdyz dziecko bardzo nisko jest
          ulozone.Pozdrawiam
          • sylwia73 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 07.12.05, 09:46
            u nas będzie niby dziewczynka , ( potwierdzona przez 2 usg)ale ja cały czas
            czuję chłopaka.
        • magdaniemcy Re: Tydzień dwudziesty czwarty 06.12.05, 14:33
          .....heheh moj dzidzius sie odwrocil plecamina usg i lekarz sie smial ( i choc
          jestem juz w 24 tygodniu to jeszcze nie wiem ale mysle ze to chlopczyk bo i
          skora mi sie poprawila i nie mam ochoty na slodkie no i nie wymiotowalam )
          • katharina_29 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 10.04.07, 17:22
            to,że nie masz ochoty na słodkie jeszcze o niczym nie świadczy.Ja nigdy nie
            przepadałam za słodyczami a teraz jem je w niewyobrażalnych ilościach.Nie
            miałam też kłopotów z cerą dopóki nie zaszłam w ciążę.A w brzuszku noszę
            chłopczyka.
    • mallenstwo Re: Tydzień dwudziesty czwarty 05.12.05, 16:42
      Ja mam termin na 20 marca - waga + 8 kg. PozdrawiamsmileMN
      • mamagabi06 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 08.12.05, 15:29
        Pozdrowionka dla przyszłych mamsmile Ja dopiero zaczynam 24tc,przytyłam 5 kg od
        początku ciąży;termin porodu to 11 kwietnia. Jak skończyłam 21 tydzień to
        usg "wykazało" że będzie dziewczynka.No cóż a ja myślałam że tylko chłopcy
        potrafią tak mocno kopać w brzuszkusmile Tak więc zamiast Kubusia bedzie Gabrysiasmile
        Dobrego samopoczucia życzę bo świąteczny czas obżarstwa sie zbliża...
        • misia2310 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 08.12.05, 15:58
          ja mam termin na 21 marca przytyłam dwa kilogramy ale to tylko dlatego, że na
          początku schudłam dwa - w sumie cztery
    • agawro27 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 08.12.05, 16:44
      Hej, ja też mam termin na 21 marca, będzie chłopak, a przytyłam na razie tylko
      3 kg, bo na początku ciąży schudłam ponad 5 kg.
      Pozdrawiam mamy i kopiące dzidziusie wink
      • ena9 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 10.12.05, 22:40
        cześć dziewuszki!! ja od poniedziałku zaczynam 25 tydz.ciąży,termin porodu niby
        na 20 marca, przytyłam 7 kg.,najprawdopodobniej będzie dziewuszka, ale to
        jeszcze nie wiadomo. Dzidzia ułożyła się pośladkowo, ale z tego co powiedział
        lekarz to do 32 tyg. może się jeszcze obrócić.pa
    • alcarin Re: Tydzień dwudziesty czwarty 11.12.05, 09:30
      mamagabi06 smile Ja tez mam termin na 11.04 smile I u nas usg wykrylo dziewczynke. No
      i na konec: nie uwierzysz, ale nasza coreczka tez ma miec na imie Gabrysia smile
      To juz postanowione od dawna i odkad wiemy, ze w brzuchu siedzi dziewczyna,
      mowimy do brzuchala per Gabrysiu.
      • mamagabi06 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 13.12.05, 08:24
        alcarin bardzo się cieszę,że u Was też kwietniowa GabrysiasmileMy nadal czujemy
        sie bardzo dobrze, tylko czasami Gabi zaczyna "szaleć" jak ja przykładam głowę
        do poduszki aby zasnąć czyli około 23smileMój mąż twierdzi że ma to "po tatusiu"smile
        pozdrawiam dziewczyny Was serdecznie i oby do kwietnia...
    • ulla_s Re: Tydzień dwudziesty czwarty 14.12.05, 21:03
      witajcie mamusie,,, czy któraś z was miala jakies klopoty z rwa kulszowa moze
      jakis pomysl co zrobic zeby tak nie bolalo od tygodnia jestem przykuta do
      lozka ........ pozdrawiam-----
      • majatusia Re: Tydzień dwudziesty czwarty 18.12.05, 01:45
        Oj jak ja Wam zazdroszczę - ja mam już 8,5 kg!!! na plusie ... i to mierząc od
        12 tygodnia!!
        Pocieszam sie tym ze dzidzia też wyjątkowo duża, wedlug USG to jest juz 2
        tygodnie do przodu - wielkość odpowiednia dla 26 tygodnia.
        U nas to ponoć rodzinne....najmniejsze dziecko jakei sie urodziło ważyło 4200
        (i to z ciązy z powąznymi powikłaniami). Moja własna mama jak sie urodziła
        wązyła 5,5 kg (pierwsze dziecko moej babci). Mam nadzieję iż nasz synek nie
        zechce naśladować babci!!
    • agnia1111 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 20.12.05, 14:30
      czesc 24 tydzien juz sie zaczol i tak ogolnie nie jest zle przytylam sporo bo
      ponad 12 kg ale pocieszam sie ze dzidzi bedzie duza meczy mnie ciagle pytanie
      czy dzidzi jest zdrowa czy nie ma jakies choroby czy wady boje sie tego i nie
      moge przestac o tym myslec
    • kociaczek333 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 21.12.05, 23:46
      u mnie to 23 tydzień i 5 dni, przytyłam 7 kg a termin mam na 16 kwietnia
      • zolza78 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 22.12.05, 11:36
        to dokładnie tak, jak u mnie smile mnie przybyło jakieś 5 kg, ale już zaczynam się
        czuć jak kuleczka. Mały waży jakieś 800g.
    • anik-a28 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 22.12.05, 11:43
      U mnie równy 24 tydzień i na plusie 4,5 kg. Mam nadzieję, że waga nie zacznie
      wzrastać w szalonym tempie później. Pozdrawiam, Ania
    • mbb1 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 25.12.05, 10:29
      Hej, Ciężarówki. Ja w piątek zaczełam 24tgc. Czuję się wspaniale, zwłaszcza że
      są świę ta. Termin mam na 15.kwiecień. Mała kopie i rozrabia.Przytyłam od
      początku 5kg, ale wydaje mi się że ostatnio tyję lawinowo. Pozdrowienia
      Mikołajkowo-świąteczne Pa.
      • pati261 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.12.05, 14:10
        w poniedziałek rozpoczełam 24 tydzień. Termin na 17 kwietnia. Dzidziuś mój
        chyba zostanie akrobatą tak się wierci w tym brzuszku, niestety nie wiem
        jeszcze czy chłopiec czy dziewczynka. Gratuluje niskich przyrostów wagi, ja
        przytyłam 9 kilo pd poczatku ciąży !!! Też nie miałam wymiotów a do tego
        przestałam palić i zaczełam podwójnie jeść ...
        • madziatd Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.12.05, 14:22
          Ja też mam termin na 17 kwietnia. Moja waga staneła w miejscu bo jak zarazie to
          przytyłam tylko 5 kg. Zobaczymy jak będzie dalejsmile)) A i ponoć to dziewczynka,
          choć lekarz powiedział, że przy następnym USG nam potwierdzi. Mi jest to
          obojętne. BYLE ZDROWE I W TERMINIEsmile))
    • paulina-k Re: Tydzień dwudziesty czwarty 12.01.06, 17:53
      moje maleństwo najbardziej daje o sobie znać wieczorem i w nocy. Bardzo wtedy
      kopie, ale to cudowne uczucie
      • czarna83 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 12.01.06, 19:15
        witam paulinko-k ja mam to samo po poludniu jest spokojny a wieczorem i wnocy
        robi sobie z mojego brzucha lunapark ciezko wtedy usnac pozdrawiam.
        • enka12 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 18.01.06, 11:44
          witam big_grin też jestem w 24 tygodniu smile dokładnie 24t2d smile 4,5 kg na plusie smile
          termin na 7 maja smile i bedzie Maja big_grin
          • rasbery24 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 18.01.06, 12:53
            Czesc.Ja jestem w 25 tyg. i termin na 9 maja.Moje malenstwo rusza sie tylko
            wieczorami albo jak leze..czy to normalne??
            • magdakur Re: Tydzień dwudziesty czwarty 18.01.06, 13:40
              cześć, właśnie kończę 23 tydz. a ruchy czuję głównie rano i wieczorem - i to
              także bez przesady... Mówiłam lekarzowi, ale nie reagował - może po prostu
              będziemy rodzić małe leniuszki wink
              Pozdrawiam
              Magda (termin koło 20 maja)
            • magdakur Re: Tydzień dwudziesty czwarty 18.01.06, 13:43
              cześć, moje maleństwo także zazwyczaj rusza się rano i wieczorem - i to też bez
              przesady... Mówiłam lekarzowi, ale stwierdził, że jest ok. Pewnie po prostu
              urodzimy małe leniuszki wink
              Pozdrawiam
              Magda (termin około 20 maja - Gdańsk)
    • agnes3131 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 12.01.06, 20:11
      Witajcie! Ja mam termin na 05.05 i przytyłam 6kg, wiem już, że będzie synek!
      Podobno teraz więcej jest chłopców wink Też bardzo kopie i się wierci!!
      Pozdrawiam!
      • ssylwek Re: Tydzień dwudziesty czwarty 13.01.06, 22:28
        Witam Agnes! Tez mam termin na 05.05, a u mnie bedzie córcia! Pierwszy był
        chłopczyk i bardzo się cieszę ze będzie miał siostrzyczkę. u mnie 4 kg na
        plusie a w pierwszej ciazy przytyłam chyba z 5 kg w ostatnim miesiącu - jeszcze
        wszystko przed nami, pozdrówka
        • agnes3131 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 14.01.06, 11:31
          Witaj! Super, że masz ten sam termin! A skąd jesteś- ja z Płocka, jeśli masz
          ochotę napisz do mnie na e-mail- agnes31@wp.pl, albo gg 2617933. W jakim jesteś
          wieku- ja mam 30 lat i to moje 1 dziecko. Fajnie, że będziesz miała parkę! A
          jakie imiona wybrałaś? My nie mozemy sie zdecydować, chociaż podoba mi się
          Krystian. Miłego weekendu!
          • ssylwek Re: Tydzień dwudziesty czwarty 20.01.06, 19:51
            Witam,

Jestem z wawy i za trzy miesiące stuknie mi 30-cha!! Mój synek ma na imię
            Mateusz, zawsze mi się to imię podobało choć wiem ze jest teraz dosc popularne.
            Dla dziewczynki podoba mi się Maja, Paulina, Karolina, Wiktoria. Agnes, na
            pewno napisze do ciebie na wp, ale teraz musze już kąpac małego. Trzymajcie cię
            ciepło!!! mam nadzieje ze niedlugo skoncza sie te mrozy...
        • buzka232 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 26.01.06, 12:50
          Hej !
          Ja wlasnie jestem w polowie 24 tyg i juz sie nie moge doczekac konca a tu
          jeszcze 16 tyg.Termin mam na 19 maja ale podejrzewam ze urodze ze 2 tyg
          szybciej.
          To nie jest moje pierwsze dziecko ale czuje sie duzo lepiej niz w pierwszej
          ciazy.
          Pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie!!!!!!i tatusiów!!!!
          • blondi_bydgoszcz Re: Tydzień dwudziesty czwarty 07.02.06, 17:34
            hej,ja dziś zaczełam 24 tc czuje się ogólnie dobrze choć ostatnio pobolewała
            mnie głowa i kręgosłup a pozatym ok.Brzusiu rośnie,synek kopie fika koziołki i
            sie nieźle rozpycha,czuje go w ciągu dnia dosć często ciesze sie ,do
            rozwiązania juz mniej niz wiecej,jedno jest pewne za nami juz większa połowa do
            spotkania z naszymi skarkami juz coraz blizej,pozdrawiam wszystkie mamunie.
            • blondi_bydgoszcz Re: Tydzień dwudziesty czwarty 10.02.06, 21:33
              to znowu jasmilebyłam dzis u gina i wszystko ok,serduszko mojego synusia mocno i
              głośno stuka, wyniki są wszystkie w janajlepszym porządku,ujście kanału rodnego
              jest szczelnie zamknięte,a i dowiedziałam się że mój brzusio wielkością jest
              taki jak mają kobitki w 25tc ale nie wiem czy na pewno bo w czasie badania coś
              mi się chciało i to nie tylko siusiusad więc podejrzewam ze przez to brzusiu
              wydawał się większy....pozatym Sebuś jest bardzo aktywny i bardzo jesteśmy z
              tego powsodu szczęśliwismilesmilesmile
    • sienaa Re: Tydzień dwudziesty czwarty 21.02.06, 13:25
      Dzisiaj zaczyna mi się 24 tydzień, nasza Natalka słodko kopie i wierci się
      zwłaszcza w nocy smileOd początku ciąży przytyłam7 kilo, mój brzuszek wciąż
      rośnie, już nie widzę swoich stóp big_grin Czuję się wspaniale(jak na razie) a
      ostatnie USG pokazało, że nasze maleństwo waży ok. 700gr smile Nie mogę się
      doczekać naszego skarbeńka, ale jeszcze musimy trochę poczekać, bo termin mam
      dop. na 15 czerwca. Pozdrawiam wszystkie czerwcówki i chętnie się dowiem czy
      wybrałyście już jakiś szpital w Warszawie? Ja mam z tym niezły problem. Zdrówka
      życzę
      • tucik Re: Tydzień dwudziesty czwarty 21.02.06, 13:34
        Nsz dzidzius (ponoc chłopczyk) też słodko kopie nawet dośc często zwłaszcza jak
        odpoczywam; przytyłam do tej pory 5,5 kg, termin na 3.06 ale jest cc planowane
        wiec bedzie wcześniej zatem nastawiam sie na maj (konkretny termin jeszcze do
        ustalenia); dziś czuję się wyjątkowo niedobrzem jestem senna i słabo mi pomimo
        ćwiczen oczy mi sie kleja i najchetniej bym kimnęła...
      • i.wilczynska Re: Tydzień dwudziesty czwarty 13.03.06, 22:34
        Siemanko u mnie też już jest 24 tydzień,nasz Szymonek już ostro kopie i nie
        daje spać w nocy.Mój brzuch cały czas rośnie pierwsze trzy miesiące spędziłam
        na wymiotach i jedzeniu sucharków ale czego się nie robi dla maleństwa.Termin
        mam też na czerwiec.Jestem z Łukowa ale wybrałam szpital w Lublinie.Pozdrawiam
        i życzę wytrfałości.Iza
    • kannia Re: Tydzień dwudziesty czwarty 23.02.06, 21:21
      Witam,24td i 7kg do przodu troche sie boje ze to za duzo ze mam za duzy brzuch,
      dzidzius rozwija sie prawidlowo, kopie i wywija koziolki, kiedy przestaje boje
      sie ze cos jest nie tak. Czy ktoras z pan zna tajemnice jak nie miec rozstepow??
      Chyba jestem egoistka bo zadna z was o to nie pyta. Blagam pomozcie...
      • ania_j1 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 24.02.06, 12:47
        Niestety, ale nie ma 'złotego środka' na rozstępy. Z tego co wiem, to
        1. trzeba 'uważać' na wagę - zbyt duży przyrost masy w krótkim czasie powoduje,
        że skóra 'nie nadąża' i powstają rozstępy,
        2. ćwicz - ja jestem co prawda już w ósmym miesiącu, ale nie mam żadnego
        rozstępu (jak na razie) - cały czas trenuję (przed ciążą też oczywiście)
        3. smaruj skórę i masuj ją codziennie po kazdej kąpieli/prysznicu, żeby była
        bardziej elastyczna i nawilzona,
        4. podobno im starsza kobieta w ciąży, tym bardziej skóra jest luźna i przez to
        nie powstają rozstępy - tak gdzieś wyczytałam.
        To tyle. Nie chcę Cię martwić, ale podobno nawet jeśli bedziesz sie stosowała
        do powyzszych punktów, to i tak rozstępy mogą się pojawić. Wniosek - nie
        martwic sie za bardzo i tak po krótkim czasie na pewno będą mało widoczne.
        pozdrawiam
        • kannia Re: Tydzień dwudziesty czwarty 24.02.06, 17:38
          Wielkie dzieki za porade!!jestem ciekawa czy rozstepy ujawniaja sie jeszcze w
          ciazy czy dopiero po urodzeniu dziecka??najbardziej boje sie tych na
          brzuchu.dzieki i pozdrawiam
      • i.wilczynska Re: Tydzień dwudziesty czwarty 13.03.06, 22:49
        Siemanko ja też jestem w 24 tygodniu, znam tylko preparat na celulit jest to
        koncentrat antycelulitowy ElaNCYL Pierre Fabre może Ci się przyda pozdrawiam i
        życzę zdrówka na czas oczekiwania na maleństwo Iza
    • kannia Re: Tydzień dwudziesty czwarty 24.02.06, 18:07
      jestem ciekawa czy ktoras z pan ma termin na srodek czerwca i bedzie rodzic w
      radomiu??
      • ania_j1 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 24.02.06, 18:54
        hmm, co za zbieg okoliczności... ja też jestem z radomia, ale rodzę około 30
        kwietnia.
      • sienaa Re: Tydzień dwudziesty czwarty 24.02.06, 21:22
        owszem, ja mam termin na 15 czerwca, jestem w 24 tc. Czekam już z
        niecierpliwością na czerwiec smile ale rodzę w Wawie
    • aska_ou Re: Tydzień dwudziesty czwarty 24.02.06, 20:13
      Witajcie mamusie smile)

Ja juz nie wiem czy panikowac czy nie. Zawsze bylam szczupla a w pierwszym
      trymestrze ciazy schudlam sporo (48kg) i jak obliczam kilogramy ktore od
      poczatku ciazy przybyly to wychodzi 7. Wydaje mi sie ze jesli moja srednia waga
      przed chudnieciem byla okolo 52-54 kg a teraz w 24tc waze 55,3 to chyba znaczy
      ze ja wcale az tak duzo nie przytylam ???Tylko to wychudniecie w poczatkach
      ciazy dalo taki wynik..7 kg! Jak to widzicie ???
      • joasia87 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 27.02.06, 18:38
        witam wszystkie przyszle mamusie.Czytajac Wasze posty martwie sie troszke swoja
        waga tylko 4 kilogramy w ciagu 24 tygodni.Pozdrawiam serdecznie.
        • czarnulaaa Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.02.06, 10:30
          Witam !Jestem z Kujawsko-pomorskiego i termin mam na 13 czerwca smileOd poczatku
          ciazy przytylam 6 kgsmileCzy jest ktos z kujaw-pom. ?
          • meg_0 Co na przeziębienie???? 11.03.06, 12:51
            Już drugi tydzień mam katar, niedługo urwie mi nos. Co bierzecie/brałyście
            podczas przeziębienia? Proszę podpowiedzcie, bo mam już dość surowego czosnku.
            • a.krynica Re: Co na przeziębienie???? 11.03.06, 22:30
              Cześć, CORYZALIA - lek chomeopatyczny.
            • i.wilczynska Re: Co na przeziębienie???? 13.03.06, 23:04
              Siemanko ja też jestem w 24 tygodniu, jak byłam przeziębiona moja pani
              ginekolog poradziła poleżeć ze 4 dni w łóżku pić herbatę z malin z miodem i
              cytryną koniecznie pamiętać o ciepłych skarpetkach i poskutkowało ale wszelkie
              leki i syropy są zabronione powodzenia i wracaj czybko do zdrówka pozdrawiam Iza
              • jkowalczyk21 Re: Co na przeziębienie???? 17.04.06, 12:31
                Herbata z malin jest zabroniona picia w tym okresie ciąży ponieważ powoduje skurcze macicy i moze wywołac przedczesny poród. Wiem to z doświadczenia. Lekarz zaleca picie herbary z malin ale dopiero w 9 miesiacu ciąży. Pozdrawiam
    • anetkag78 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.04.06, 16:11
      Cześć Wam! Będę wdzięczna,jeśli któraś z obecnych i przyszłych mam odpowie mi co
      oznacza dla mnie i dla mojego Dzięciątka w brzusiu "infekcja dróg moczowych"???
      Z góry dziękuję.
      Pozdrawiam!
      • 1marta2 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 03.04.06, 16:45
        każda infekcja jest jakimś niebezpieczeństwem dla organizmu dziecka, dlatego
        powinnaś udać się do lekarza. Infekcja dróg moczowych zdarza się często u
        ciężarnych kobiet. Ja wyleczyłam ją w ok tydzień, dostałam lek i siedziałam w
        domciu... i przeszło. Ale jak się jest w ciązy lepiej nie lekceważyć infekcji i
        nie brać leków bez konsultacji z lekarzem.
        Życzę szybkiego powrotu do formy smile
        Głaski dla brzusia.
        • anetkag78 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.04.06, 09:41
          Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.Lekarz przepisał mi antybiotyki.Muszę się szybko
          tego pozbyć.Jestem juz trochę spokojniejsza. Ale im "bardziej"jestem w ciąży tym
          bardziej panikujęwink
          Dzięki jeszcze raz i
          SERDECZNIE POZDRAWIAM!
          • anastazja02 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.04.06, 19:03
            dziewczyny napiszcie ile wasze dzieciatko wazylo w 24tc,moje 714g,nie wiem czy
            to dużo czy malo.
            • 1marta2 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.04.06, 19:25
              Mój maluszek ważył 540g, więc sądzę, że nie masz się co martwić. A jeżeli nadal
              masz wątpliwości to zapytaj się o to lekarza prowadzącego, wtedy na 100% się
              uspokoisz smile
              pozdrawiam
            • jkowalczyk21 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 17.04.06, 12:34
              Moje w 24 tyg waży ok 600 g. Ale każde dziecko jest indywidualne i każde moze mieć inna wage. Wiec nie masz co sie martwić. Pozdrawiam
          • 1marta2 do anetkag78 04.04.06, 19:27
            nie ma sprawy smile Jesteśmy tu po to żeby się wspierać smile
            Ja też często panikuję, więc może następnym razem ty mnie uspokoisz wink
            Głaski po brzusiu.
            • anetkag78 :):):)do 1marta2 05.04.06, 19:18
              Jeśli tylko będę potrafiła Cię uspokoić to bardzo chętniesmile
              3manko!
              Uścicki dla Maluszka.
              • jkowalczyk21 Waga w ciąży 17.04.06, 12:40
                Dziewczyny mam pytanie. Jestrem w 24 tyg ciąży i przytyłam tylko 3 kg. Przez pierwsze 3 miesiace ciaży schudłam 5 kg. Napiszcie jak to jest u was z waga. Wiem że nie mam sie co martwić bo rozmawiamłam z lekarzem, ale juz bym chciała miec duuuuzy brzuszek a mój wyglada jakbym była w 4 miesiacu. Hmmmm i co?
                • mgworek Re: Waga w ciąży 19.04.06, 15:48
                  Nie martw się. ja również jestem w 24 tygodniu a przybrałam dopiero 3,5 kg;
                  przy czym przez pierwsze 3 miesiące schudłam 0,5km. Ginekolog powiedział mi,że
                  nie widzi w tym nic niepokojącego, bo dopiero teraz wchodzę w okres w którym
                  moja waga będzie rosła. A poza tym wielkość brzucha nie świadczy o wielkości
                  dziecka.Mniej przytyjemy mniej będziemy miały do zrzucenia. pozdrawiam
    • puriso Re: Tydzień dwudziesty czwarty 10.06.06, 17:55
      Czesc,
      Nie przerazaj sie ja jestem w tej samej sytuacjismile Na poczatku schudlam 4 kilo
      a teraz w ciagu dwoch miesiecy przybylo mi 9 kg!!! Dzisiaj bylam u lekarza i
      tez mnie niezle zszokowalo.Ponoc teraz to nie moment zeby myslec o diecie ale
      to takie dziwne uczucie jak nagle sie tyle przybiera, prawda?
      Do konca jeszcze troche wiec na pewno jakies pare kilo przybedzie. Ja mam na
      dodatek blizniaki, wiec bedzie co dzwigac, pozdrawiam...
      • annapk Re: Tydzień dwudziesty czwarty 21.06.06, 14:07
        I ja wkraczam w ten magiczny tydzień. Na razie mam tylko na plusie 2 kg, ale
        brzusio jest spore. Widac dzidzia zabiera kawałek mnie, czyli może będzie
        łatwiej chudnąc po porodzie?
    • kaleks13 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.06.06, 19:50
      Ja tez jestem w 24 tygodniu i przytyłam az 10 kg i wcale nie wydaje mi sie abym
      wiecej jadla niz przed ciaza. Wiec nie rozumiem... Ale moze to ten wielki
      koszykarz, co w brzuszku siedzi... Pozdrawiam
      • tastenka Re: Tydzień dwudziesty czwarty 30.06.06, 15:48
        Hej nie martw się ja zaczynam 24 tydzień w poniedziałek i też już przytyłam z
        10 co prawda jest mi z tym bardzo ciężko i nie wiem jak sobie poradzę jeżeli
        moje tycie się nie skończy??? Ale jestem dobrej myśli bo to pewnie mój synuś
        tak szybko rośnie (trzeba się pocieszać)buziaki wszystkim mamom
        • wonnica Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.07.06, 08:34
          To tak jak ja. 24 tydz. i 10 kg - apetyt ogromny - jem więcej niż mój mąż.
          • karolla88 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.07.06, 13:34
            ja do 23 t.c. przytyłam zaledwie 4 kg!Czy to aby nie za mało??Zaczyynam się
            martwić. Apetytu brak.
            • monika.nowalinska Re: Tydzień dwudziesty czwarty 06.07.06, 23:36
              A ja od początku ciąży przytyłam 6-7 kg, no ale zawsze byłam chudzielcem.
              Natomiast nie wiem tak do końca jak to ze mną i moją wagą jest, ponieważ mam bliźniaki i nie wiem co tym myśleć....
              Ktoś mi niedawno powiedział, że gdyby było jedno dziecko, to brzuszek jest spory, ale na dwójkę.....
    • katarzynawozniak5 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 11.07.06, 22:39
      Cześć
      Właśnie znalazłąm tą stronę z czego się bardzo cieszę.Jestem na początku 24
      tygodnia waga ok przytyłam ok 6 kg więc nie jest źle. Dziewczyny nie martwcie
      się że mało przytyłyście bo moja mama jak była ze mną w ciąży schudła 10m kg a
      potem przybrała 8kg więc do porodu ważyłą mniej niż przed ciążą i wszystko było
      ok - ja jestem tego przykładem smile
      Natomiast ja mam inny problem wszystkie piszecie jak to wam się wiercą maluszki
      w brzuchach a ja nic nie czuje tzn. wieczorem ciśnie mnie brzuch że ledwo chodzę
      i w nocy albo jak zjem coś ale nie czuje jakichś ruchów, poprostu boli mnie
      brzuch i mam wrażenie jakby na nim słoń siedział. Wyczytałam gdzieś, że czasami
      ruchy można dopiero odczówać w 30 tygodniu wszsytko zależy od unerwienia macicy,
      ale sama już nie wiem bo wiecie jak to jest wszyscy na około mówią i piszą że
      dawno powinnam coś poczuć i strasznie mnie to stresuje. Byłam ostatnio na usg i
      wszystko jest ok dzidziuś się rusza i serce bije, wogóle wszystko jest ok, tylko
      mam dużą anemię może dlatego mój maluszek jest taki spokojny bo nic tylko jak
      przychodzę z pracy to śpię. Dziewczyny napiszcie czy któraś ma albo miałą
      podobne problemy bo noramlnie zwariuje.
      Pozdrawiam wszystkich
      • ewcia1980 Re: do katarzynawozniak5 11.07.06, 22:54
        witaj smile
        skoro na USG wszystko wyszło dobrze, to chyba nie ma powodu do paniki.
        ja równiez jestem w 24 tc i co prawda czuje ruchy dziecka (ruchy i kopniaki)
        ale niezbyt czesto i niezbyt mocne.
        u mnie tez na USG wszystko wyszło dobrze wiec tłumacze to sobie, ze łozysko na
        przedniej scianie macicy troche osłabia te ruchy. no i oczywiscie mysle, ze
        upały powoduja, ze dziecko nie jest zbyt aktywne (moje troche wierci sie
        raniutko i wieczorem, w ciagu dnia spokój)

a pytałas o to lekarza?? może on cie jakos uspokoii!

ja mysle, ze wszystko jest ok, tylko twój maluch to troche leniuch.
        a na najblizszej wizycie porozmawiaj o tym z lekarzem.
        pozdrawiam serdecznie
        Ewelina
    • jagna28 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 14.07.06, 19:33
      Chyba nie ma znaczenia, że na początku ciąży schudłaś - takie jest przynajmniej
      moje zdanie (i mojego lekarza). Gdyby liczyć zarówno to ile schudłam na początku
      i to ile przytyłam w sumie, w moim przypadku wyszłoby 1kg na plus. No ale moge
      się mylić wink 11 kg to bardzo dużo. Średnio i zdecydowanie w normie jest
      przyrost wagi (pod czas całej ciąży) około 11,5 kg. Chyba faktycznie powinnaś
      przystopować z obrzarstwem (wiem, wiem, łatwo mi mówić bo ja akurat na nadmiar
      apetytu narzekać nie mogę wink ) No a potem weź i zrzuć dajmy na to 25 kg.
      Łatwiej się chudnie jak masz nascie czy trochę ponad 20 lat, a już nie tak łatwo
      jak zbliżasz się do 30 czy masz nawet 30 parę lat.
      Duży przyrost wagi może byc niebezpieczny. Łatwiej o cukrzycę w ciąży, szybciej
      i chętniej zatrzymuje się woda w orgaziźmie, łatwiej o obrzęki nóg i o rozstępy.
      No i najgorsze czyli stan przedrzucawkowy. Taka rada i sugestia (od mojej pani
      ginekolog): jak nagle spuchną Ci nogi czy ręce (co oczywiście nie musi być czymś
      niepokojącym - ja na przykład tak reaguję na nagłą falę upałów)to należy
      koniecznie zmierzyć ciśnienie. Jerzeli jest powyżej 140 natychmiast na ostry
      dyżur. Z tym nie ma żartów.
      Pozdrawiam gorąco i pamiętaj - w ciąży wcale nie trzeba jeść za dwoje wink
      • biedrona12 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 21.08.06, 15:02
        Hej!

Ja mam 6 kg do przodu i czuje sie swietnie choc na piersiach juz pierwsze
        rozstępy, ale to pewnie dlatego ze zaczely mi bardzo szybko rosnac - praktycznie
        juz w 8 tyg. a smaruje sie regularnie czym sie da. Brzuch mam duzy ale jescze na
        szczeście czuje sie w pelni sprawna.
      • katharina_29 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 10.04.07, 17:42
        Przyrost wagi w ciąży zalezy też od wskaźnika BMI.Jeśli przed ciążą miało się
        niedowagę,czyli <19,8 to mozna przytyć nawet do 18kg i nie jest to nic
        strasznego.Ja przytyłam już 9kg i nie rozpaczam.I wcale się tak strasznie nie
        objadam.Każda ciąża jest tak naprawdę inna.Wyluzujcie dziewczyny i nie
        wpadajcie w panikę z powodu 2 czy 3 dodatkowych kilogramów.Pod warunkiem
        jednak,że poza tym wszystko jest ok(tzn.ciśnienie,brak obrzęków,glukoza).

• biedrona12 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 24.08.06, 12:16
      Kto ma termin na grudzien 2006 i jakie miasto- ja Poznań
      • agabo24 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.08.06, 01:24
        witam smile ja osobiscie mam juz 10 kilo wiecej a termin na 12.12 smile Wągrowiec
        • zuzka78 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.08.06, 09:29
          5 kg na plusie, termin porodu na 15 grudnia
          • miko251 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.08.06, 11:12
            Czesc,
            ja mam termin wyznaczony na 17 grudnia. Przytyłam już 9 kg, ale nie martwie sie
            tym. Po porodzie przyloze sie do tego zeby schudnac, poza tym przed ciążą byłam
            chuda ( niektórzy podejrzewali mnie o początki anoreksji), więc teraz nie
            wygładam źle.
            Nie martwcie się- to jest czas kiedy można sobie- może nie na wszystko- ale na
            duzo pozwalać!!!
            smile))
            • oliwkka Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.08.06, 14:39
              Jestem w 24 tyg. i mam termin na 19 grudnia, rodzę w Poznaniu. Córeczka na usg
              miala prawie 650 gr.
              • oliwkka Re: Tydzień dwudziesty czwarty 28.08.06, 14:40
                aha przytyłam 8,5 kg (teraz mam 56,5)
      • milak11 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 29.08.06, 16:31
        hej! witam w klubie - mój synek ma urodzic się w Boże Narodzenie, ot taki
        prezent gwiazdkowy wink (też w Poznaniu)
        a co do ogólnej histerii wagowej - przybyło mi jak na razie 5 kg, ale tempo
        zrobiło sie raptem znacznie szybsze, a wcale nie jem więcej!! chyba że nie
        doceniam kaloryczności owoców wink
        • marzenam6 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 31.08.06, 17:51
          Ja też przytyłam do tej pory 5kg, ale brzuch coraz większy więc kolejne dw
          pewnie teraz na wizycie u lekarza przybędą. A moje dzieciątko ma przyjść na
          świat 30grudnia, więc może będę miała prezent na świeta, bo moja córka przyszła
          na świat trzy dni wczesniej, lub na nowy rok. Mam nadzieję że więcej niż 13kg
          to nam nie przybędzie
          • kasia2030 Re: Tydzień dwudziesty czwarty 04.09.06, 16:14
            ja znowu do 5 miesiąca schudłam ok. 10kg, a do teraz już mi powoli wraca,
            wszyscy mówią, że mam duży brzuch a termin mam na 26-28 grudnia ale dziecko jest
            jakby tydzień mniejsze i wychodzi 2 stycznia a do tego czasu to ja mogę być
            olbrzyyymia... mam nadzieję że nie będzie źle smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka