Dodaj do ulubionych

ile razy robić USG???

03.12.05, 11:28
MAm pytanko co do USG, ja mam robione przy każdej wizycie USG u lekarza czyli
co 4 tygodnie, moja kolezanka ktora chodzi do onnego lekarza ma zapowiedziane
tylko 4 badania w czasie calej ciazy! bo to ponoc niezdrowe?!

Hania i Antoś...
Obserwuj wątek
    • simonkapl Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 11:30
      Jesli ciaza przebiega prawidlowo robi sie 3 usg.Pozdrawiam
      • misia9939 Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 11:35
        Ja uważam, że ilość usg zależy od tego jak przebiega ciąża i do jakiego lekarza
        się chodzi. Osobiście nie wyobrażam sobie 4 usg w całej ciąży, chyba bym
        oszalała nie widząc jak rozwija się Maleństwo. Ja mam robione teraz co tydzień
        lub co 2 tygodnie-a jestem w 22tyg. Usg nie może zaszkodzić.
      • hania_szala Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 11:38
        ale czy USG jest niezdrowe? czy to moze jakos wplynac na dziecko ze ja mam
        robione co 4 tyg USG? ja np mialam robione na poczatku USG dopochwowe a ta moja
        kolezanka od 8 tygodnia miala robioe zwykle usg...! co ten lekarz tam widzial
        na tym normalnym usg w 8tyg skoro u mnie w dopochwowym malo bylo widac do 12
        tyg...!

Hania i Antoś...
        • simonkapl Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 11:42
          Zalezy od sprzetu.W 6 tc mialam dopochwowe i dobzre bylo widac, w 12 tc przez
          brzuch i widac bylo wspaniale.Co do usg, prawdopodobnie grozne nie jest ale
          lekarze za zcesto nie zalecaja.Spytaj swojego lekarza.Pozdrawiam
        • betunia80 Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 11:43
          Ja miałam 4 USG a jestem w 29 tc. Zdania co do szkodliwości są podzielone. Moj
          gin powiedział, że on nie robi co wizyte USG, bo w sumie badanie to wprowadzone
          dosc niedawno (jak ja sie rodziłam 25 lat temu to moja mama nie miała w ogole
          robionego USG) i nie jest do konca udowodnione, że to nie jest szkodliwe. Też
          chętnie bym sobie oglądała Malucha co wizyte, no ale ... Wiem ,że teraz prawie
          każdy lekarz co wizyte robi USG, bo słyszałam od koleżanek. Myśle, że mi zrobi
          jeszcze raz przed porodem.
        • misia9939 Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 11:44
          Haniu, Usg nie jest niezdrowe i napewno nie zaszkodzi dziecku. Tak jak pisałam
          jestem w 22tyg i nadal mam robione usg dopochwowe aby kontrolować czy nie
          skraca się szyjka macicy. A usg przez brzuch w 8tyg też mnie dziwi, może lekarz
          nie miał głowicy do usg dopochwowego?
          • hania_szala Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 11:48
            No moze nie mial, nio ale jestem troche spokojniejsza skoro usg nie moze
            zaszkodzicto ja tez bym wolala jak najczesciej ogladac swoje malenstwo czy
            wszystko jest w porzadku... co wizyte nie moge sie doczekac jak zobacze
            serduszko i dzidzie...
            a jak to wyglada z tymi badaniami faldu karkowego i kosci policzkowych
            malenstwa miedzy 12 a 14 tyg? czy to sa badania prenatalne czy tylko jakies
            rutynowe badania które kazdy lekarz wykonuje...?

Hania i Antoś...
            • simonkapl Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 11:53
              To sa badania rutynowe, wykonuje sie je w 12 tc.
              • hania_szala Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 12:05
                czyli to nie sa zadne badania prenatalne???
                a skoro ta moja znajoma miala robione usg w 8 tygodniu ciazy i teraz nie bedzie
                miala robione po 4 tyg czyli w 12 to on jej nie zribitych badan juz pozniej bo
                po 14 tyg to juz takiego badania sie ponoc nie da zrobic..?

Hania i Antoś...
                • an_ni Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 14:57
                  na logike kazde badanie plodu w ciazy jest prenatalne
                  ostatnio wieksza wage przywiazuje sie do badania NT i kosci nosowej w celu
                  wykluczenia wad genetycznych np zespolu Downa miedzy 11 a 13 tyg ciazy i nazywa
                  sie to dla ulatwienia prenatalnym /genetycznym
                  lepiej wiec podpytac lekarza dokladniej kiedy zrobic to badanie
                  wlaciwie takie ogolne zalecenia mowia zeby pierwsze badanie bylo wlasnie okolo
                  12 tyg, potem polowokowe i ostatnie 32-36 tydzien
                  u kolezanki bylo inaczej wiec niech sie dopyta albo zapisze gdzie indziej ,
                  chyba ze nie widzi sensu badania NT i kosci nosowej
    • aranxa Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 15:51
      USg nie jest szkodliwe, bo to nie rentgen. A badanie prenatalne to zupełnie coś
      innego. Ja miałam robione 3 USG w ciągu całej ciązy (tak to wygląda w państwowej
      służbie zdrowia, jeśli nie ma żadnych powikłań) i nie czuję niedosytu. Tam,
      gdzie w gobinecie jest sprzęt do tego badania USG wykonuje się częściej, nawet
      co wizytę (dotyczy to zwłaszcza lekarzy przyjmujących prywatnie), chociaż nie
      wydaje mi się, żeby miało to jakieś medyczne uzasadnienie. Po prostu pacjentki
      najczęściej tego chcą i oczekują.
      pozdr
      • agula82 Re: ile razy robić USG??? 03.12.05, 20:13
        usg nie napewno nie zaszkodzi twojej dzidzi(ewentualnie bedzie ono mankutem-wg
        ostatnio przeprowadzonych badansmile))).ja mialam robione przy kazdej wizycie,a
        moja ciaza przebiegala prawidlowo.i o ile mi wiadomo,jeski chodzi sie prywatnie
        do lekaza to ma sie to usg robione czesto.panstwowo niestety nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka