nadopiekuncza 13.12.05, 12:02 jak duze robieżności sa dopuszczalne? Pomiar BPD wskazuje na 33 tydzień, a pomiar FL na 31 cz to jescze norma? pozdrawiam wszystkie mamusie i przyszłe mamusie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grandet poszczególne pomiary na usg 13.12.05, 12:38 chyba tak. roznice bywaja nawet wieksze.ale 2 tyg. w ponbie strony jest dopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda.fm Re: poszczególne pomiary na usg 13.12.05, 12:51 na moim wyniku obok pomiarów podany jest tydzień +/- 9dni, 10 dni lub nawet +/-14dni więc rozbieżności sa normalne Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: poszczególne pomiary na usg 14.12.05, 12:53 u mnie od 24 tyg. BPD jest 13 dni "starsze" niz FL i wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
palomkaa Re: poszczególne pomiary na usg 14.12.05, 14:15 roznice w pomiarach moga tez wynikac z prostego bledu pomiarowego komputera. te wszystkie wyliczenia powstaja komputerowo, wystarczy ze lekarz przylozy punkt mierzenia o pol milimetra dalej i juz wynik inny wychodzi. ja tez mialam rozbieznosci ok 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: poszczególne pomiary na usg 14.12.05, 14:19 u małego też wychodziła różnica 2tyg FL krótsze = synek urodził się zdrowy i nóżki też ma jak trzeba lekarz też nie widział w tym powodu do niepokoju Odpowiedz Link Zgłoś
linn3 Re: poszczególne pomiary na usg 14.12.05, 14:24 U mnie różnica była 3 tyg.- córcia śliczna i zdrowa tyle, że bardzo wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
nadopiekuncza Re: poszczególne pomiary na usg 20.12.05, 12:06 czy Wy też zauważyłyście, że przy pomiarach na USG chłopcy maja większe główki, większe niz wynikłoby z tygodnia ciaży i krótsze nóżki, a dziewczynki odwrotnie. moze to nastepny sposób na określenienie płci dziecka, a może u kogos sie nie zgadza. pozdrawiam n. Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: poszczególne pomiary na usg 20.12.05, 12:08 witaj naprawde nie ma sie czym przejmowac, to jest w normie, moja znajoma miala różnice 4 tyg. i było ok, wiec głowa do góry, pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: poszczególne pomiary na usg 20.12.05, 12:14 tak, mi nawet 2 lekarzy powiedzialo, ze chlopcy czesto maja wieksze glowki, a dziewczynki dluzsze nozki. dodatkowo, sa bledy pomiaru, no i dorosli tez maja rozne proporcje ciala Odpowiedz Link Zgłoś
monika535 Re: poszczególne pomiary na usg 20.12.05, 16:57 mi też taka rozbieżnośc spędziła sen z powiek, na szczęście tylko przez jedną noc. Na rutynowym USG pod koniec ciąży lekarka nagle stwierdziła, że jest dysproporcja między główką i nóżką i że główka zatrzymała się w rozwoju jakieś 3-4 tyg. temu (dosłownie!!!), odmalowała czarną wizję (nie mogę powiedzieć, że jest dobrze, bo nie jest), skasowała forsę, wymówiła się kiepskim sprzętem i że nie może tego zdiagnozować i odesłała do słynnego Roszkowskiego (nota bene drugi raz, więc zaczęłam się zastanawiać czy nie ma z nim jakiegoś układu ?) Cudem udało mi się do Roszkowskiego dostać następnego dnia, i jemu z tych samych niemalże pomiarów wyszło, że jest dysproporcja, ale jakieś 1,5 tyg., a poza tym jeśli weźmie się pod uwagę nie przekrój główki a jej obwód to dysproporcja znika, po prostu dziecko, po mamusi zresztą, będzie miało trochę jajowatą główkę. Co też się sprawdziło, to znaczy kształt główki. Niedorozwoju nie zauważam a obserwuję ją bacznie już 10 miesiąc )) Po tych przygodach pomyślałam, że USG, dopplery, KTG i inne wielkimi dobrodziejstwami są, ale czasem zazdroszczę chociażby mojej mamie tego, że nie przeżywała ciąży w liczbach (no może pomijając miesiące i tygodnie). Odpowiedz Link Zgłoś