Dodaj do ulubionych

Tydzień trzeci

20.12.05, 01:38
mam pytanie jestem w trzecim tygodniu ciazy czuje sie doskonale aczkolwiek
odczuwam 2-3 razy dziennie delikatne uklucja powyzej pachwiny czy to jest
normalne a moze nie? te uklucia sa bardzo delikatne i trwaja tylko chwile
odczuwam to tak jak bole przed okresem tylko bardzo lagodne prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • ewelt Re: Tydzień trzeci 11.04.06, 14:24
      watpię czy w trzecim tygodniu ciąży można juz wiedzieć o ciąży i w ogóle
      cokolwiek czuć smile(w 3-cim tygodniu dochodzi do zapłodnienia i implantacji)
    • jomil Re: Tydzień trzeci 11.04.06, 18:25
      też miałabym wątpliwości co do odczuwania czegokolwiek tak wcześnie gdyby nie
      to, że też jestem w 3tc (miniej więcej oczywiście) i czuję się b.podobniesmile
      • marszaleczek Re: Tydzień trzeci 11.04.06, 19:14
        no wlasnie, a w jaki sposób dowiedziałyście o ciązy???
        • enno1 Re: Tydzień trzeci 12.04.06, 14:48
          Ja też jestem w 3 tygodniu ciąży. Potwierdziło to badanie bety i lekarz
          wczoraj smile))
    • aniaph Re: Tydzień trzeci 12.04.06, 15:15
      Ja tez wiedzialam juz od trzeciego tygodnia ze jestem w ciazy. Potwierdzil to
      test w dniu spoznionej miesiaczki czyli dwa tygodnie po zaplodnieniu. A potem
      badanie beta. I tez mialam takie lekkie klucie w dole jakbym miala dostac
      miesiaczke. To byl lekki bol i to jest normalne.
      • marszaleczek Re: Tydzień trzeci 12.04.06, 15:31
        może głupie pytanie ale co to jest badanie beta????
        • enno1 Re: Tydzień trzeci 12.04.06, 17:38
          Beta HCG to badanie z surowicy krwi określające poziom hormonu ciążowego w
          krwi. Można takie badanie wykonać w 10 dniu po owulacji. Ja zrobiłam w 9 i też
          wyszło smile))
        • wertyks Re: Tydzień trzeci 22.03.07, 16:24
          po jakim czasie ginekolog moze stwierdzic ciaze, czy wlasnie w trzecim
          tygodniu, czy wczesniej?
    • misspigy Re: Tydzień trzeci 12.04.06, 15:36
      jak to możliwe, żeby cokolwiek czuć skoro:

Tydzień Trzeci

Pęka pęcherzyk Graafa i uwalnia dojrzałe do zapłodnienia jajeczko. Lejek
      jajowodu przypominający koronę ukwiału nachodzi na jajnik q uwolnione jajeczko
      wstrzeliwuje się w jajowód i rozpoczyna drogę ku macicy. Gęsty śluz chroniący
      przez większość część cyklu wejście do macicy (zapora nie do przebycia dla
      plemników i drobnoustrojów) rozpada się w luźne pasma, pomiędzy którymi
      plemniki mogą się prześlizgnąć.
      Następuje pierwsza selekcja – z 250 milionów plemników uwolnionych podczas
      ejakulacji przedostają się przez zaporę śluzową tylko te o prawidłowym
      kształcie głów i odpowiednim ruchu ogonka. Wyselekcjonowane plemniki gromadzą
      się u wejścia do macicy i czekają cztery – sześć dni na sygnał do dalszej
      podróży. Uczeni odkryli że jajeczko emituje substancje chemiczne – rodzaj
      wabiącego zapachu – która uaktywnia plemniki po okresie oczekiwania. Przez
      kwaśne środowisko macicy plemniki przedostają się do jajowodu. Po drodze padają
      jak muchy, do komórki jajowej dociera ich niespełna tysiąc.
      Komórka jajowa gotowa jest do zapłodnienia jedynie 24 godziny. Najsilniejszy
      plemnik przedziera się przez jej warstwy ochronne i łączy z jajeczkiem co
      uruchamia proces szczelnego zamykania się błony komórkowej, tak aby żaden inny
      plemnik nie mógł już wniknąć do środka.

więcej o przebiegu ciąży:

www.ginekologia.med.pl/forum/viewtopic.php?t=1772
      • mawemi Re: Tydzień trzeci 14.10.06, 12:34
        Odnośnie 3 tygodnia ja znalazłam inne info na temat 3 tygodnia:

3 tydzień ciąży
        Rozwój twojego dziecka

Nawet jeśli możesz jeszcze nie wiedzieć, że jesteś w ciąży, twoje dziecko
        rozwija się i rośnie. Podczas ostatniego tygodnia zapłodniona komórka jajowa
        podzieliła się na setki komórek i nazywa się teraz blastocystą. Blastocysta
        jest wydrążona i wypełniona płynem - jeśli mogłabyś zajrzeć do swojej macicy,
        mogłabyś ją z trudem zobaczyć.

Około trzeciego tygodnia (zwykle między 4 a 7 dniem) blastocysta zagnieżdża się
        w endometrium, wyściółce macicy. Zagnieżdżenie w macicy jest zasadniczym i
        niezbędnym procesem - endometrium zaopatruje rozwijający się embrion w związki
        odżywcze i usuwa substancje szkodliwe. Z czasem to miejsce implantacji
        przemieni się w łożysko. Podczas ciąży łożysko odżywia i ochrania twoje
        wzrastające dziecko.
        Więcej na stronie:
        www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=1105

• mala_natka Re: Tydzień trzeci 12.04.06, 17:28
      misspigy,

to wszystko jak najbardziej mozliwe, bo dziewczyny pewnie licza ciaże od chwili
      zaplodnienia, wiec tak naprawde sa juz 5-6 tygodniu (przeciez ktos napisal, ze
      poznala, ze jest w ciazy bo sie @ spozniala)smile

Ja też jestem pod koniec 5tc (potwierdzonej testami, beta, przez lekarza i
      zdjeciem Malenstwa). I też czasem czuje lekkie klucie w okolicy jajnika no i
      nieraz lekkie bole brzucha, zwlaszcza jak sie zdenerwuje. Poza tym czyje sie
      wysmienicie (nie mdli mie, nie biegam do toalety siku, i az tak bardzo nie che
      mi sie spac) smile).
      • aniaph Re: Tydzień trzeci 13.04.06, 11:36
        No wlasnie, chyba jest male nieporozumienie. Kolezance, ktora rozpoczela temat
        chyba chodzilo o trzeci tydzien ciazy a nie od ostatniego okresu, bo to
        rzeczywiscie nie mozna jeszcze stwierdzic. Czyli tak naprawde jest ona w piatym
        tgodniu.
        • marszaleczek Re: Tydzień trzeci 13.04.06, 18:46
          A czy mogłby ktoś mi powiedziec gdzie sie robi to badanie beta???
          • pati986 Re: Tydzień trzeci 13.04.06, 18:55
            beta HCG to hormon występujący we krwi-jego poziom podwyższa sie co 2 dzień,
            tak więc co drugi dzień pobiera się krew do badania. W moczu natomiast testy
            wykrywają hormon HCG-a te testy można już wykonać samemu...
    • pati986 Re: Tydzień trzeci 13.04.06, 18:52
      to normalny objaw, chociaż jak to zwykle bywa, niektóre kobiety tego nie czują.
      ten ból to efekt przemieszczania się i implantacji jajeczka. wtedy myślałam,że
      znowu mam torbiel na prawym jajniku-tak mnie coś bolało i ciągnęło-a była to
      moja mała!!! teraz jesteśmy już na finiszu-38 tygodni!!!
      • agulka1001 Re: Tydzień trzeci 03.05.06, 21:18
        witam!ja mam tez takie dziwne objawy...zrobilam test ciążowy w dzien
        spodziewanej miesiączki...to bylo tydzien temu,a okresu nie dostalam...mam
        wlasnie takie dziwne objawy,bol-klucie brzucha w dole,jakby jajniki...tez
        mysle,ze to znowu cysta na jajniku...ale teraz mam nadzieje,ze to moze byc
        upragniona ciąża...odpowiedzialabys mi na e-mail rafjet@wp.pl
        • agulka1001 Re: Tydzień trzeci 03.05.06, 23:06
          chcialam dodacm,ze test byl negatywny,a okresu nie mam....
          • magdaikacper Re: Tydzień trzeci 17.06.06, 20:12
            witam, u mnie sprawa wygląda tak że jest to trzeci tydzień od zapłodnienia a
            piąty tydzień od ostatniego okresu. Mam takie objawy o jakich piszecie (kłucie
            nisko z prawej strony, tak jakby jajnik mnie bolał, często chodzę siusiu)... ale
            tydzień temu dostałam okres, ale dostałam go w czwartek wieczorem a w sobotę już
            prawie nie było śladu po okresie...

czy któraś z Was tak miała, że była już w ciąży a dostała jeszcze krwawienie???
            • barbara.leskiw Re: Tydzień trzeci 20.06.06, 09:33
              Zrobiłam wczoraj test ciążowy i jest pozytywny. Jestem taka szczęśliwa! smile
              Minęły trzy tygodnie od chwili zapłodnienia i jeśli chodzi o
              Wasze "dolegliwości" i kłucia to ja mam skurcze jajników - bolą mnie od czasu
              do czasu jak przy miesiączce w szczególności wieczorem.
            • anmawi Re: Tydzień trzeci 12.07.06, 11:22
              Witam! Juz dwa lata sie staramy z mezem i nicsad. Mialam bardzo nierówne
              miesiączki przez długi czas. W styczniu skonczyłam brać tabletki na obniżenie
              poziomu prolaktyny bo miałam za wysoką. Miesiączki wprawdzie się wyrównały ale
              dalej nic. MYŚLAŁAM ŻE W TYM MIESIĄCU W KONCU SIĘ UDAŁO BO OKRES SPÓŻNIAŁ SIĘ
              JUŻ DWA TYGODNIE I MIAŁAM KŁUCIA Z PRAWEJ SRTONY TAM GDZIE JAJNIK. W DUCHU SIĘ
              CIESZYŁAM ALE WCZORAJ POJAWIŁY SIĘ KRWAWIENIA. CZY TO OZN. ZE MOGE BYĆ W CIĄZY
              MIMO KRWAWNIEŃ , CZY ŻE JEDNAK ZNOWU NIC NIE WYSZŁO???
              • luasa Re: Tydzień trzeci 12.07.06, 13:29
                nie pytaj na forum tylko poradź się swojego lekarza!!!
                • ewik771 Re: Tydzień trzeci 29.09.06, 07:46
                  Moje Maleństwo zostało poczęte 3 tyg.temu, jeszcze nie byłam u lekarza ale
                  zrobiłam test ok.południa i mam pozytywny wynik !!!! smile))) Dodatkowo mierzyłam
                  tzw. temperaturę spoczynkową i mam 37.2. Organizm też sam daje mi sygnały:
                  mdłości, nadwrażliwość na zapachy, i ciągle biegam do toalety.JESTEM
                  SZCZĘŚLIWA-TATUŚ MLEŃSTWA RÓWNIEŻ.
    • mawemi Re: Tydzień trzeci 14.10.06, 12:56
      Wcale to nie jest tak że w 3 tygodniu nic nie można poczuć! (licząc od @
      oczywiście)
      Ja i przy pierwszej i przy drugiej (obecnej)ciąży wiedzałam co jest grane już w
      pierwszych chwilach istnienia zarodka! Nie było to też jakieś ustawiczne
      fantazjowanie o ciąży.
      Właśnie zaczynam 4 tydzień.
      Od początku tego tygodnia czułam się jakoś inaczej we wtorek nabrałam niemal
      pweności że chodzi o ciążę. W środę rano zrobiłam test i wynik był pozytywny!
      Jednak zaczęłam plamić dość dziwnie - nie tak jak na okres bo plamy były
      beżowe. Dziś byłam u lekarza, miałam USG, niestety maleństwo jest za małe żeby
      USG mogło wykazać coś więcej.
      Doktor powiedział, że macica jest ciążowa a do zapłodnienia najwyrażniej doszło
      4 października. Dostałam duphaston no i zobaczymy co z tą ciążą dalej będzie -w
      związku z tymi plamieniami.
      • aga.l.21 Re: Tydzień trzeci 23.10.06, 09:53
        hej!
        u mnie tez mogło dojść do zapłodnienia 4 października.. robilam test, wyszedł
        pozytywny.. ale ta druga kreska pojawiła sie troszke później niż pierwsza.. nie
        mam miesiączki więc myślę ze się udało.. zobaczymy.. na razie czekam..
        • masia11 Re: Tydzień trzeci 06.11.06, 07:25
          To trzeci tydzień od miesiączki. Owulacja była (chyba?) 2 listopada, bo bolał
          mnie jajnik. Bardzo się z mężem staraliśmy smile. Czy mogę już zrobić test
          ciążowy????? Nie mogę się już doczekać.
          • h_sokol Re: Tydzień trzeci 09.11.06, 17:37
            Hej
            Jak najbardziej zrób test, Ja w podobnym terminie robiłam i wyszedł
            pozytywny !!! w co nie mogłam uwierzyć ze szcześcia i po 4 dniach zrobiłam
            kolejny test i rownież wyszedł pozytywnie.smile Obecnie jestem w 11 tc.
            także rób test i ne czekaj !!!!!!!!!
      • marzenies Re: Tydzień trzeci 09.11.06, 19:38
        JASNE ZE CZUC! I za pierwszym razem czulam i teraz czuje,ze usilna praca przez
        caly tydzien bez ustanku zostala zwienczona sukcesem.Smiejcie sie jesli nie
        wierzycie ale ja czulam jak przedwczoraj zawiazal sie nowy ludziksmile Testu
        jeszcze nie robilam ale zrobie moze juz jutro,bo do daty miesiaczki nie
        wytrzymam a przeciez w ulotkach testow pisza,ze wykrywa on juz dzien po
        zaplodnieniu!Trzymajcie kciukiwink
    • nika19811 Re: Tydzień trzeci 09.11.06, 18:52
      ja tez dowiedzialam sie w trzecim tyg wiec jest to mozliwe. a tez mnie tak kuło
      w tym czasie, pytalam gin i powiedziala mi ze to moze byc przez zaparcia a
      rzeczywiscie mialam je non stop.
      pozdrawiam!
      p.s. i niepradwda ze w 3tyg nic sie nie czuje!
      • justy_sia87 Re: Tydzień trzeci 25.11.06, 09:57
        czesc tez jestem, w ciazy dowiedzialm sie po zrobieniu testu ktory zalecil mi
        ginekolog. Nie jest to prawda ze w trezcim tygodniu nic sie nie czuje.
        • mart44 Re: Tydzień trzeci 25.11.06, 11:11
          o Boszsze, ja w tzw. trzecim tygodniu ciąży przez większość czasu nie byłam
          jeszcze w ciąży!smile Zaszłam dopiero w 20dniu cyklu.
          > Nie jest to prawda ze w trezcim tygodniu nic sie nie czuje.
          A co to znaczy CZUĆ COŚ? Przecież to jest środek cyklu z pełnymi objawami,
          kłucie w jajnikach ma nawet nazwę "ból śródcykliczny" każda z nas może go czuć
          inaczej.
          Tak naprawdę do momentu kiedy powinna pojawić się miesiączka nie ma co gdybać,
          bo organizm ZAWSZE zachowuje się jakby był w ciąży - tak "na wszelki wypadek".
    • paulina.kalb Tydzień trzeci 16.12.06, 00:10
      ja zaszłam w ciąże w lipcu i też dowiedziałam się o tym w 3 tc. podejrzewałam
      coś wcześniej choć była to moja 1. ciąża. byłam senna, bolał mnie brzuch, nawet
      krew mi z nosa leciała co nigdy się nie zdarzyło. niestety cieszyłam się przez
      tydzień, bo straciłam swoje maleństwo. mówię tu o 3 tygodniu od zapłodnienia.
      • aka79 Re: Tydzień trzeci 22.03.07, 17:25
        Ja też ok. 3 tyg. od zapłodnienia czuję bóle i kłucie brzucha, na początku
        podone do bóli miesiączkowych. Test wyszedł dodatni, lekarz potwierdził, że
        macica jest powiększona, co wskazuje na początek ciąży (stąd mogą być bóle, bo
        się powiększa)
        Jutro usg...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka