jj09 10.01.06, 20:03 Mam nielada problem. Prawdopodobnie jestem we wczesnej ciąży 3-4 tydzień i mam założoną spiralę miedzianą. Jakie to są ciąże? Czy uszkadzają płód? Jakie są konsekwencje ? Pomóżcie bo zwariuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agular Re: Ciąża i spirala 10.01.06, 21:35 --Witaj, moja kolezanka miała podobny przypadek..miala zalozona spirale a mimo to zaszla w ciaze i zaden lekarz nie chcial usunac jej spirali poniewaz bali sie uszkodzic plod w trakcie jej usuwania ale ciaza przebiegala bez problemowo tylko byla cala ciaze na L4i urodzila sliczna zdrowiutka coreczke..takze nie martw sie tak sie zdarza i nie masz sie co denerwowac bo napewno wszystko zakonczy sie pomyslnie...TRZYMAM KCIUKI Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
jj09 Re: Ciąża i spirala 10.01.06, 22:22 Ja rok temu miałam cc, koniec ciązy to ciężka gestoza. Córa urodziła się z 0 punktów. A przez 8 m-cy ciąży wszystko przebiegało ok. A teraz ta spirala, możliwość wcześniejszego porodu .... Mam 37 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 08:41 O Rany! Mam zamiar założyć spiralę... no to sie teraz wystraszyłam. Ciążę także przeszłam okropnie- silna gestoza. Ale mnie cesarki nie wykonano- musiałam rodzić naturalnie i to przez 17 godzin z ciśnieniem 180\110. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło- córeczka duża i silna- dostała 9 punktów, a mnie ciśnienie wróciło do normy, ale po 2 miesiącach. Nie chce powtórki (( Odpowiedz Link Zgłoś
jj09 Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 08:50 Nie zakładaj naprawdę. Będziesz się cały czas stresować. Ja tak miałam. No i sobie wykrakałam. A jeszcze ci powiem, ze 6 lat temu byłam w ciąży pozamacicznej i o mało nie straciłam życia /wstrząs, pękniecie jajowodu, transfuzja krwi/. A teraz co mnie czeka? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 08:56 Przykro mi,że Tobie przydarzyła się taka sytuacja,ale czy na pewno jesteś w ciąży? Byłaś na usg czy lekarza i jest to potwierdzone? Owszem zdarzają się ciąże przy spirali,ale nie tak często. Ja spiralę zwykłą miałam przez 6 lat zmieniając co 3 lata i nie zaszłam w ciążę i byłam z tej formy antykoncepcji zadowolona. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
dzidka33 Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 11:13 W ciążę mogłaś zachodzić wiele razy, przecież spirala to środek wczesnoporonny, a więc teoretycznie co miesiąć może dochodzić do zapłodnienia i poronienia zarodka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 11:16 Ale z całą pewnością w ciąży nie byłam przez 6 lat i chyba znam swój organizm i jego reakcje. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 09:04 No tak jasne. Znam pacjentki,które urodziły zdrowe dzieci,a ciąży nie miały jakoś specjalnie zagrożonej. Po drugie gestoza częściej występuje w I ciąży niż u wieloródki. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina266 Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 09:43 Piszesz, że prawdopodobnie jesteś w ciąży.Dlaczego tak myślisz,jakieś objawy ciążowe?Jeżeli faktycznie jesteś w ciąży to po pierwsze leć do lekarza,a on Ci powie co a tą spiralą.musi sprawdzić w którym miejscu jest zarodek, a gdzie spirala.To bardzo ważne!!!Lepiej to omów z lekarzem,bo chyba nie chcesz całą ciążę być w niepewności czy z dzidzią jest wszystko ok.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 13:08 Ten artykuł chyba wyczerpująca odpowiedź Twoje pytanie: Czy wkładka powinna być usunięta po stwierdzeniu ciąży? Okazało się, że pozostawienie wkładki w jamie macicy (aby przy jej usuwaniu nie spowodować poronienia) powodowało ponad 50% poronień, często z towarzyszącymi obfitymi krwawieniami i posocznicą. Natomiast jej usunięcie we wczesnej ciąży zmniejszało ten odsetek do 20%. Obecnie uważa się, iż przed podjęciem decyzji co do sposobu postępowania w takich przypadkach należy najpierw wykonać USG przezpochwowe narządu rodnego z dokładnym określeniem położenia zarodka w stosunku do wkładki. Jeżeli wkładka położona jest prawidłowo, a blastocysta rozwija się poniżej ramion poprzecznych, można wkładkę pozostawić. Jeżeli jednak doszło do obniżenia położenia wkładki i rozwoju zarodka powyżej niej najrozsądniejsze będzie usunięcie wkładki bez zwiększenia odsetka poronień, a jednocześnie pozwoli to na uniknięcie poronienia septycznego (po nitkach wkładki poprzez rozwierane przez nią ujście wewnętrzne do jamy macicy dostają się patologiczne drobnoustroje, powodujące wewnątrzmaciczne zakażenie płodu i jego obumarcie). Odpowiedz Link Zgłoś
jj09 Re: Ciąża i spirala 11.01.06, 13:24 Czytałam już chyba wszystko w necie nt temat. Po usg mam stwierdzone że wkładka jest dosyć nisko. Okropne to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś