13.01.06, 11:13
Jak to jest z no-spą, wiem że przepisują ją na skurczę. Ale na ulotce
wyczytałam że przenika przez łożysko i do końca nie są przeprowadzone badania
czy jest bezpieczna w ciąży.Napiszcie mi jak to jest.
I mam jeszcze jedno pytanie jak w końcu jest z Materną. Ja ją biorę i bardzo
dobrze się czuję. A wyczytałam tu na forum, że ją wycofują bo nie jest
bezpieczna.
Obserwuj wątek
    • sylwia.ax Re: no-spa 13.01.06, 14:18
      Rzeczywiście- jak na większości leków tak i na no-spie jest napisane ze nie
      zaleca się w ciazy, chyba ze potencjalne korzyści przewyższają potencjalne
      ryzyko. Biorę no-spę od paru tygodni ze względu na skracanie sie szyjki, W
      pierwszej ciązy też brałam z tego samego powodu, bo mimo wszystko większym
      ryzykiem jest urodzenie wczesniaka niż inne potencjalne zagrozenia po no-spie.
      Dodam ze starszy synek jest zdrowy, pomimo no-spy którą brałam, ale oczywiścei
      nie zalecam tego leku kazdej mamie którą coś tam pobolewa.
    • olcia1006 Re: no-spa 13.01.06, 14:24
      Witam. Popieram wszystko co napisała poprzedniczka. Czasami warto brać z zalecenia lekarza i docenić że twój dzidziulek urodzi sie o czasie a nie wcześniej. Pozdrawiam
      • asia249 Re: no-spa 13.01.06, 20:03
        kobitki nie straszcie ja biore nospe prawie od samego początku ciąży a teraz to
        juz prawie piąty miesiąc czy serio jest taka grozna dla dzidziusia ja nospe
        biore ze względu na problemy z żołądkiem i pobolewania w podbrzuszu.Teraz juz
        sama nie wiem czy mam brac lekarze twierdzą ze jest bezpieczna a wy co na to?
        • sylwia.ax Re: no-spa 14.01.06, 11:30
          Asia to nie straszenie i pls nie denerwuj się. ja w pierwszej ciazy brałam od
          29 tc, no-spę, fentoerol i isoptin - i jak naspisałam Misiek jes zdrów. Teraz
          od 18 tc (obecenie jest 25 tc) jadę na no-spie (przez 2 tygodnie na no-spie
          forte) i tez mam nadzieję ze wszystko będzie dobrze, oby tylko dzidzia nie
          urodziła sie za wczesnie. Wyczytałam kiedys na forum (ale nie wiem czy to
          prawda) ze czasem po no-spe dzieci moga miec lekkie problemy z napięciem
          mięsniowym, ssaniem - bo na ich mięsnie tez przeciez działa, ale to sie akurat
          da skorygować po urodzeniu odpowiednią pielęgnacją i zapewne jest mniej
          niebezpieczene niż np. poród w 7 m-cu.
          pozdrawiam,
    • cahir4 Re: no-spa 13.01.06, 23:01
      W pierwszej ciąży połknęłam ze dwa wagony, maksymalnie 6 dziennie, choć nie
      przez cały czas dawka była tak duża. Młody jest zdrowy, więc teraz łykam
      (sporadycznie) już bez stresu.
      • alcarin Re: no-spa 14.01.06, 08:19
        Ja bralam nospe forte 4 razy dziennie przez ostatnie 3-4 tygodnie - lekarka na
        izbie mi zalecila. Ale zaczela mnie po niej bolec trzustka. Moja doktor
        poradzila mi, zebym przezucila sie na homeopatyczny Sascuprel firmy Heel.
        Poniewaz nie mam nic przeciw lekom homeo zaczelam brac (3x1) i tez jest ok -
        zero boli brzucha, i tych skurczowych i tych trzustkowych.
    • niunia782 Re: no-spa 14.01.06, 14:37
      Pytając się lekarzy to wg nich są one bezpieczne zarówno no-spa jak i materna,
      ale czytając forum można mieć co do tego wątpliwości. Jak z tą materną tak
      naprawdę jest czy po niej rodzą się duże dzieci? Czy można ją brać nie całą ale
      po połowie. I czy powoduje problemy z wątrobą?
      Czytając forum to co raz ciekawszych rzeczy się dowiaduję. Niektóre wręcz mnie
      przerażają. Nie wiem sama już co mam myśleć nawet o tych lekach, które wydawały
      mi się bezpieczne.
      • sylwia.ax Re: no-spa 14.01.06, 17:40
        Po prostu zachowaj rozsądek, bo niektóre posty są chyba pisane tylko po to zeby
        autorka mogła cokolwiek napisać, ale to nie tylko typowe dla tego forum (spojrz
        na e-niemowlę, czy e-dziecko smile
        W pierwszej ciazy brałam Materne i Misiek wcale nie był duzy - 51 cm, 3040 g, z
        tym ze urodzony pod koniec 38 tc. Teraz biorę Prenatal, bo tanszy smile
    • lolinka2 Re: no-spa 14.01.06, 21:45
      Drotaverynę można spokojnie jeść smile) do 6 tabletek na dobę (lub 3 forte), potem
      inne preparaty zeby z jednym nie przegiąć.
      Materna żyje i podejrzewam że żyć będzie- nie przejmuj się wyszstkim co na forum
      piszą, mi kiedyś jak w schizie poleciałam do szpitala bo w 10 tc objawy nagle
      ciążowe zanikły i brzuch rozbolał (po lekturze), lekarz tak na czuja powiedział
      "i niech pani nie włącza komputera przez dwa kolejne dni, a forum e-dziecko w
      szczególności, to będzie się pani lepiej czuła'. Miał gość rację smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka