Dodaj do ulubionych

Tydzień trzydziesty szósty

08.02.06, 13:15
Nie jestem co prawda jeszcze w ciąży ,ale powoli planuję ten ważny moment i
dlatego czytam wszystko co znajdę na temat ciąży i porodu i szczerze mówiąc
do tej pory nie spotkałam się z określeniem "smułka".Chciałabym czegoś więcej
się na ten temat dowiedzieć.Co to takiego ,kiedy następuje itd.
Obserwuj wątek
    • orange_optimus Re: Tydzień trzydziesty szósty 10.02.06, 13:03
      W jelitach jest już zgromadzona smółka, która będzie pierwsza kupką Twojego
      maleństwa.

to cytat z innej stronki poswieconej kolejnym tyg. ciazy i jednoczesnie odp. na
      Twoje pytanie
      • ledzeppelin3 Re: Tydzień trzydziesty szósty 10.02.06, 13:11
        Złuszczone nabłonki przewodu pokarmowego, połknięty meszek dają pierwszy
        stolec, który będzie w prawidłowych warunkach wydalony po urodzeniu dziecka. To
        gęsta, ciemna, przypominająca smołę maź, zupełnie bez zapachu (jelito grube
        płodu nie jest skolonizowane przez bakterie).
    • sieczunia Re: Tydzień trzydziesty szósty 12.02.06, 14:02
      Lekarz poinformował mnie, ze moja córka juz jest odwrócona ku dołowi główką, a
      jednak ucisk na żebra nie ustępuje...
      Mam nadzieję, że to sie zmieni, bo jest tostrasznie męczące.
      Pozdr.
    • ju83 Re: Tydzień trzydziesty szósty 24.02.06, 14:30
      dzisiaj zaczelam 36 tydzień. z jednej strony cieszę się że juz niedługo urodzę,
      że będę chodziła na spacerki z małym jak będzie ciepło, że zrzucę te
      kilkanaście kilo i założę wreszcie fajne ciuchy w rozmiarze s (ewentualnie m).
      Staram się dużo chodzić, dużo ruszać, kończę kompletowanie wyprawki, robię
      ostatnie przepierki, i myślę że się wyrobię na czas. Wczoraj miałam pewną
      sprawę do załatwienia w moim mieście, i przeszłam parę ładnych kilometrów.
      Zmęczyłam się, ale poród coraz bliżej więc trzeba się do niego już fizycznie
      przygotowywać. Boję się bólu, boję się że zacznę panikować, a tak poza tym to
      ok.
    • 1stkasia Re: Tydzień trzydziesty szósty? 22.03.06, 13:18
      hej ja tez zaczełam 36 tydz choc wg mnie to jest 35t 4 dni- prawda? to to jest
      35 czy 36t? patrz sygnaturka smile
      • dysia83 Re: Tydzień trzydziesty szósty? 22.03.06, 14:11
        35t i 4 dni to 36 tydzień
        • blondi_bydgoszcz Re: tydzien35i4dni to 35 tydz 29.04.06, 13:20
          35t i 4 dni to rozpoczęty 35 tydzień , na pewno tak jest gdyz ja licze takim
          sposobem i dokładnie mi sie zgadzają tygodnie z terminem porodu ja np mam
          35tydzien i 5dzień za niecale3 dni rozpoczynam 36 tydzień pozdrawiam i zycze
          wytrwałości i odwagi.
          • blondi_bydgoszcz Re: tydzien 36 02.05.06, 11:21
            ja dzis zaczęłam 36 tydzien ogólnie czuje sie dobrze ale często łapią mnie
            skurcze ud zadziej prawie wogóle łydek pobolewa mnie kręgosłup no ia ze względu
            na wielkość brzucha mam problemy z zasnięciem więc zanim zasne obracam sie z 20
            razy z boku na bok, pozatym torba do szpitala dla mnie i dla maleństwa już
            spakowana teraz tylko wielkie wyczekiwanie mam nadzieje ze moja dzidzia
            zdecyduje sie przyjsc w takim dniu i o takiej porze jak jej tatus bedzie w domu
            lub w drodze do domu ale o tym wam napisze za pare tygodni.A tak szczerze to
            nie odczuwam tak mocno tego ze to juz naprawde koniec ciazy sie wielkimi
            krokami zbliza,wiele o tym mysle a moj maluszek mnie rozkosznie pokopuje i
            rozpycha się,pozdrawiam was wszystkie i zycze zdrowia i udanych porodów.
    • glinojeck1 Re: Tydzień trzydziesty szósty 04.05.06, 16:03
      własnie zaczynam 36 tydzien . Przytyłam 13 kg , synek wazy ok 2300. Poród juz
      sie zbliza. Dopinam wszystko na ostatni guzik i szykuje sie na ten wazny moment
      ( juz drugi raz) . Boje sie przeokropnie , bo mój pierwszy poród nie nalezał do
      najłatwiejszych . Termin mam na 9 czerwca ale mam nadzieje ze maluch sie
      troszke pospieszy bo wygladam na bombowca , mam straszne dusznosci i problemy z
      ustawieniem sobie oddychania , a najgorsze ze przy chodzeniu strasznie ciągnie
      mnie dół brzucha . Wyniki mam w normie , lekarz mówi ze mały jeszcze nie szykuje
      sie do porodu a mnie jest coraz ciezej . pozdrawiam wszystkie czerwcóweczki
      • aborka Re: Tydzień trzydziesty szósty 04.05.06, 16:18
        u mnie podobnie, chociaż termin na 2 czerwca. Tez mnie ciąngnie dół brzucha. Poprzednim razem na początku 36 tyg lekarz powiedział ze sie mały jeszcze nie szykuje a po 4 dniach juz urodziłm. Dlatego teraz siedze jak na szpilkach (a w nocy macam przescieradło)
      • liwilla1 Re: Tydzień trzydziesty szósty 04.05.06, 16:23
        ja mam termin na 5 czerwca, a moj synek wazy 2,5 kg, a przytylam tez 12-13
        kg smile jestem taka szczesliwa, ze to juz niedlugo i tak dlugo zarazem smile

• poredzianka Re: Tydzień trzydziesty szósty 13.05.06, 22:55
          Witam.
          Dzisija jest 36 tydzień i 2 dni, torba jeszcze nie spakowana więc chyba muszę
          się pospieszyć. To mój pierwszy dzidziuś więc po głowie kołacze mi się wiele
          pytań i przyznam szczerze że troszkę się boję. Czytałam, że pod koniec ciąży
          wiele mam bardzo niewyraźnie czuje ruchy swoich pociech, a ja wręcz przeciwnie -
          dzidziuś mocno się rozpycha. Czy to może swiadczyć o tym, że jest mały? W 34
          tyg. ważył ponad 2300, ilość wód też w normie, ułożony jest główką w dół, fakt
          że brzuszka nie mam dużego ale przytyłam już 12 kg.
          Pozdrawiam wszystkie czerwcówki.
      • kasiolaj Re: Tydzień trzydziesty szósty 03.05.08, 12:29
        ja tez jestem w 36 tygodniu ciąży, termin mam na 12 czerwca. Tez bede rodzic
        drugi raz i tez sie boje chociaz pierwsze dziecko urodzilam szybko ale nie
        latwo. Wspolczuje ci tego brzucha co cie ciagnie w dół przy chodzeniu- ja tez
        tak mam i wiem jakie to uciazliwe. najlepsze jest to ze lekarz powiedzial ze
        moge urodzic w 37 tyg a ja jeszcze nie jestem spakowana. Zaraz ide to zrobic.
        Ciesze sie ze wytrwalam do tej pory bo od stycznia mialam klopoty z utrzymaniem
        ciazy i musialam lezec. Szyjka mi sie skracala. Teraz mam nadzieje ze nie bede
        musiala czekac az do terminu porodu tylko urodze wczesniej. pozdrawiam....
    • jagna28 Re: Tydzień trzydziesty szósty 02.10.06, 00:25
      Ja tez już dotrwałam do 36-go tyg. Za parę godzin zabiorę się za pakowanie torby
      - chyba wszystko już mam. Przytyłam 12 kg. Apetyt mam od niecałych 2 miesięcy.
      Dokuczają mi opuchnięte nogi i generalnie problemy z krążeniem. W nocy ledwo
      wstaję do łazienki, ale sypiam całkiem dobrze. Mam poważne problemy z
      przekręcaniem się z boku na bok (muszę powolutku i ostrożnie, bo inaczej boli).
      Kręgosłup na szczęście mnie nie boli (już) i nic niepokojącego sie nie dzieje.
      Kilka dni temu robiliśmy USG i coś mi się tutaj nie zgadza... Lekarz oszacował
      (no ale zawsze w przypadku USG można mówić tylko i wyłącznie o szacowaniu wagi i
      gabarytów maleństwa), że w 36 tygodniu ciąży Moja Mała waży 3510g (+/- 400g) i
      mierzy 54 cm. Według niego jak się urodzi to będzie ważyła ponad 4kg. No to ups.

I wcale mniej nie bryka i nic sobie nie robi z faktu, że powinna już dać
      odpocząć moim żebrom. Tłucze w prawe bez opamiętania. Bardzo fajnie reaguje na
      zaczepki z naszej strony i mam wrażenie, że czasem sama prowokuje nas do tego,
      żebysmy się nią troszkę pointeresowali. A oddycha mi się faktycznie jakby trochę
      łatwiej.

Porodu, póki co się nie boję. Co ma być, to będzie, a ja zamierzam być dzielna smile
      • madja6 Re: Tydzień trzydziesty szósty 02.10.06, 08:22
        ja juz dawno sie spakowalamsmiletak bardzo chcialabym juz zeby TO sie stalo ale
        wiem ze lepiej dla Dzidzi jak jesce posiedzi w brzuszku...ja na poczatku ciazy
        nie mialam apetutu wogole ale od 7 miesiaca wszystko nadrobilamsmileprzytylam 15
        kg ale ponoc nie widacwinkchociaz powiem ze nie ejst tak zle...mi tez ciezko
        przewracac sie na drugi bok..ogolnie mam teraz problemy ze spaniem:/ale jesce
        troszkesmilewe wtorek zacyzxnamy 37 tydzien
        • jagna28 Re: Tydzień trzydziesty szósty 05.10.06, 19:17
          W poniedziałek byłam na wizycie kontrolnej i moja gin stwierdziła, że wszystko
          już mi się szykuje do porodu. Według niej może jeszcze jakieś 2 tygodnie
          pochodzę (licząc od poniedziałku). No i jak to usłyszałam to jakoś gorzej się
          poczułam wink A tak na poważnie to drugi dzień czuję się... jakoś inaczej. I
          Malutka w inny sposób się zachowuje. Codziennie zanim zasnę, powtarzam sobie po
          ciuchu "jeszcze nie dzisiaj, oby tylko nie dzisiaj" wink Zobaczymy jakie ma plany
          Mała, ale wydaje mi się, że to już naprawdę niedługo.
    • malina9920 Tydzień trzydziesty szósty 11.10.06, 08:43
      Witam dzis zaczelam 36tc .Z kazdym dniem coraz bardziej nie moge sie doczekac
      kiedy nadejdzie ten "wielki" dzien i choc wiem,ze jak juz nadejdzie to bede sie
      z bulu zwijala i zalowala tych codownych nudnych i bezbolesnych dni,no ale taki
      nasz los .Pozdrawiam wszystkie zniecierpliwione mamusie i zycze duzo zdrowia
      dla waszych maluszkow.
    • tosieuda Re: Tydzień trzydziesty szósty 21.12.06, 23:09
      Witam wszystkie przyszłe mamusie
      smile
      ja z naszą córcią jesteśmy w trakcie 36 tyg ciąży,
      dziś było robione usg i mała wazy 2620 g, lekarz powiedział, że całkiem w normie
      i że troszeczkę się obniżyła, ale że poród raczej w terminie czyli jeszcze
      miesiąc....
      Szykujemy powoli torbę do szpitala, żeby się nie dać zaskoczyć no i szykujemy
      się do Świąt smile
      • monika2884 Re: Tydzień trzydziesty szósty 29.12.06, 21:05
        Nam w niedziele zaczyna sie 36 tydzien!! Narazie oddycha mi sie ciezko i juz
        nie moge doczekac sie kiedy to sie zmieni! Dzidzia daje mi niezle popalic,
        wierci sie strasznie i wypycha nozki prosto w moj zoladek,masakra! Mam termin
        na koniec stycznia i juz nie moge sie doczekac momentu w ktorym bede calowac
        jego nozki!!!!
    • bibinka2 Re: Tydzień trzydziesty szósty 13.01.07, 14:53
      hello mamuśki!!!
      co tu tak pustawo???my wczoraj zaczęłysmy 36 tydzieńwink.czuję się dobrze,tylko
      spac w nocy nie mogę,mam problemy z zaśnięciem i strasznie mi gorąco,nawet jak
      okno jest otwarte...macica chyba zaczyna mi sie opuszczać,bo czuję ucisk w
      podbrzuszu,ale pęcherz tak bardzo mi nie dokuczawink.jak tam wasze brzuszki?moj
      nadal wyglada jakbym połknęła pilkę i mierzy 94cm.małej chyba troche ciasno i
      ciągle sie rozpychawink.
      pozdrawiam!!!
    • yummy_mummy1 Tydzień trzydziesty szósty 05.02.07, 14:57
      wlasnie jestem w 36 tyg. ciazy i powoli przygotowuje sie do porodu. Nie moge
      uwierzyc , ze juz wkrotce zobacze moje dziecko. cala ciaza jest czyms
      niesamowitym dla kazdej kobiety, tymbardziej jezeli jest to pierwsze dziecko.
    • sandrap5 Tydzień trzydziesty szósty 27.04.07, 21:43
      urodziła pierwsze dziecko w 36 tyg(po odstawieniu fenoterolu) Coreczka ważyła 3360g i mierzyła 56cm obw. głowy 35cm. Jednym słowem gigant. Miała minimalne zburzenia oddychania. Ale leżała ze mną niestety dostala wysokiej zółtaczki 24 jednostki. Pod lampami przeleżała 6 dni. Lekarze zrzucili to na karb 36tyg ciaży i fenoterolu.
    • olcia2052 Tydzień trzydziesty szósty 14.10.08, 09:26
      witam wszystkie przyszle mamusie. widze ze dawno nikt tu nie
      zagladal...My dzis zaczelismy 36 tydzien wczoraj bylismy u lekarza i
      powiedzial ze dostalam zapalenia ukladu rodczego,przepisal globulki
      dopochwowe.mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.dzidzia bardzo sie
      rozpycha caly czas czuje jego ruchy bardzo intensywnie, w nocy nie
      moge spac nie moge znalezc dobrej pozycji ohh i te none wycieczki do
      lazienki, brzuszek mam wielki przytylam juz ponad 17kg.Jest mi
      bardzo ciezko chodzic zlapac oddech w nocy czasami mecza mnie
      potworne skurcze lydek.Ale to juz niedlugo juz niedlugo zobacze
      swojego synka tak sie nie moge doczekac,boje sie troche porodu tych
      boli ale bede starala sie byc dzielna.A w 38tyg. czeka nas egzamin
      na prawo jazdy mam nadzieje ze dotrwamy do tego czasu.Pozdrawiam
      wszystkie przyszle
      mamusie. Termin mamy na
      17-tego listopada ale nic nigdy nie wiadomo. A co do wyprawki to
      jeszcze nie jestem spakowana powoli szykuje wszystkie potrzebne
      rzeczy do szpitala dla mnie i dla dzidzi. pozdrawiam trzymajcie sie
      cieplusiosmile
      • aliska2000 Re: Tydzień trzydziesty szósty 14.10.08, 17:27
        Witaj,ja też mam termin na 17 listopada.Jestem z Krakowa.
        • kochasia6 Re: Tydzień trzydziesty szósty 17.10.08, 00:13
          O.. a ja mam termin na 16 listopada i tez jestem z K-owa smile. Ale dzis byłam u lekarza i stwierdził ze do 16 to nie dotrwamy z Dzidzią w brzuszku i najpewniej bedzie wczesniej- jeszcze jakies 2 lub 3 tyg. A mnie sie az nie chce w to wierzyc...
        • olcia2052 Re: Tydzień trzydziesty szósty 17.10.08, 17:47
          hej aliska2000 a juz myslalam ze nikt nie odwiedza tej strony.
          Fajnie ze napisalassmile a jak sie czujesz? ja mysle ze wczesniej
          urodze wczoraj mialam mocne skurcze na szczescie ustaly ale sie
          wystraszylam! dzis kupilam ostatnie potrzebne rzeczy dla mnie dla
          dzidzi juz mamsmile jestem gotowa na przyjscie mojego synka ciekawa
          jestem kiedy bedzie chcial juz wyjsc i przywitac sie z
          rodzicami...smilesmilesmilesmilewink
          • aliska2000 Re: Tydzień trzydziesty szósty 20.10.08, 18:42
            No to teraz zaczął się nam 37tydz. Samopoczucie ogólnie dobre,trochę
            przerąbane,bo dopadła mnie cukrzyca ciążowa co wiąże się z
            odpowiednią dietą,6-krotnym w ciągu dnia pomiarem cukru we krwi no i
            wstrzykiwaniem sobie 4 razy na dobę insuliny.Poprzez to jestem
            skazana na szpital na Kopernika.A Ty w jakim szpitalu planujesz
            rodzić?
    • lwhaszcz Tydzień trzydziesty szósty 20.10.08, 10:42
      Jutro zaczynam 36 tydzień.Dzisiaj idę na kontrolę do swojej pani
      doktor.Przez ostatni miesiąc nie sypiam po nocach bo strasznie
      swędzą mnie stopy,dłonie i reszta ciała!Mam cholestazę,tak jak w
      pierwszej ciąży.Nie życzę nikomu takiego stanu!Mam nadzieję,że
      dostanę jakieś tabletki,które choć odrobinkę mi pomogą.Po porodzie
      wszystko minie,ale to przecież jeszcze 5 tygodni!Muszę sobie
      poradzić!Szkoda tylko,że o cholestazie tak mało jest informacji.
    • olcia2052 Tydzień trzydziesty szósty 20.10.08, 20:17
      ja mieszkam w dolnoslaskim a dokladnie w miliczu wiec bede tam
      rodzic. Szkoda ze nie znam zadnej ciezarowki z okolic nie ma nawet z
      kim porozmawiac i podzielic sie obawami.JUtro zaczynamy 37 tydzien
      juz nie dlugo..czuje to...pozdrowionkasmile
      • alicja0000 Re: Tydzień trzydziesty szósty 22.10.08, 02:14
        witaj, ja jestem z okolic (25 km)wink ja zaczynam 37 tydzień w czwartek, czop mi
        nie odszedł, skurcze od czasu do czasu najczęściej nad ranem koło 5 godz.
        Samopoczucie beznadziejne, czekam na poród jak na wybawienie smile pozdrawiam Cię
    • siwo88 Tydzień trzydziesty szósty 27.10.08, 16:25
      witam goraco przyszle mamusie ja zaczynam 36 tydzien i czuje sie dobrze tylko
      mnie plecy bola przewaznie na wieczor przytylam juz 20 kg spoto ale za to teraz
      nie mam apetytu jak wczesniej. Juz nie umiem sie doczekac mojej malej kruszynki
      prawdopodobnie bedzie to dziewczynka zycze wszystkim szybkiego rozwiazania
      • pingwinek13 Re: Tydzień trzydziesty szósty 30.11.08, 22:08
        Hej kobietki dzisiaj zaczynam 36 tc! Powiem szczerze mimo wszystko
        zleciałosmile już lada dzień poród i spotkanie z kruszynką jestem coraz
        bardziej zestresowana i podniecona tym faktemsmile Pozdrawiam wszystkie
        mamusie! A tak na marginesie strasznie "warczę" na mojego męża-
        biedak! Wy też tak macie? Wkurza mnie niesamowicie i nic na to nie
        poradzę smile Byle do porodu!
    • magda250783 Tydzień trzydziesty szósty 13.01.09, 09:27
      W z nami,a jednocześnie czuję wielki strachitam.Jestem w 36 tc,juz nie moge
      sie doczekać tej małej istotki,a jednocześnie strasznie boję sie
      porodu.Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy!!!
      • gagamoja Re: Tydzień trzydziesty szósty 17.01.09, 13:01
        Właśnie rozpoczęłam 36 tydzień. Cieszę się, że w końcu ktoś coś w
        ostatnim czasie napisał smile
        Zaczynam myśleć o porodzie i trochę się denerwuję, ale mam nadzieję,
        że wszystko dobrze się ułoży.
        Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie i ich dzidzusie smile
        • dylkat36 Re: Tydzień trzydziesty szósty 10.02.09, 12:45
          Witaj ja jutro zaczną 36 tydzień. Dzisiaj byłam na kontroli no i
          dowiedziałam się, że za ok 2 tyg. to nastąpi.(będę miała poród przez
          cc ponieważ poprzednie porody tez tak się kończyły.) Niby wiem jak
          to jest a jednak tym razem boję się. Pozdrawiam wszystkie grubaski.
    • monikaletowska Tydzień trzydziesty szósty 08.04.09, 18:11
      witam zaczynamy właśnie 36 tydzień narazie wszystko ok tylko ciśnienie wariuje
      ale byle do 6 maja
    • mysza1_2005 Re: Tydzień trzydziesty szósty 08.04.09, 22:51
      smułka to kupka dziecka w brzuszku lub pierwsza kupka noworodka po
      porodzie. Ma kolor ciemno-zielonysmile
      Przy okazji gdy zaplanujesz już swoją ciążę zajrzyj tutajsmile
      www.tel-med.pl/pl/article/1/artykuly-medyczne/102/ciaza-miesiac-po-miesiacu
    • lawendowa_dolina Re: Tydzień trzydziesty szósty 07.07.09, 16:09
      ja tez w 36tc, czyje sie b dobrze, super spie, nie wierze ze juz
      niedlugo koniec, szoksmile
      • muszynianka21 Re: Tydzień trzydziesty szósty 08.07.09, 04:11
        u mnie też 36 tydzień-grypa, infekcja dróg moczowych,wiec nie jest tak
        kolorowo.Czuje się fatalnie.Mój czas 2in1 za niedługo dobiegnie końca i będzie
        ze mną moja kruszynka smile
        • marciszon7 Re: Tydzień trzydziesty szósty 13.07.09, 14:49
          Witam przyszłe mamusie. U mnie 36 tydz. zacznie się za 2 dni.
          Ogólnie czuję się dobrze tylko ciężko mi, brzuch ciągnie mnie w dół
          i źle mi się zasypia. Jeszcze się nie spakowałam, boję się że jak
          się spakuję to za szybko skorzystam z tej wyprawki, choć może i już
          bym chciała. W środę mam usg zobaczymy jak duży jest już mój
          maluszek. Pozdrawiam wszystkie grubaskismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka