julca2 09.02.06, 13:18 Witam, nie wiem czy po porodzie jest potrzebny gorset lub pas poporodowy?czy lepiej nosic i to ma wpływ na szybsze odzyskanie swojej sylwetki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia_k3 Re: gorset lub pas poporodowy 09.02.06, 13:27 na szkole rodzenia rehabilitantka powiedziala ze absolutnie zadnych pasow sciskajacych po porodzie (miesnie brzucha maja pracowac, a nie zeby je sciskac), natomiast powiedziala ze co innego po cesarce, gdzie przy transporcie kobiety ze szpitala do domu mozna zalozyc, ale to tylko ze wzgledu na niedogodnosci podrozy (wszelkie wstrzasy - jak wiadomo nasze polskie drogi..) Odpowiedz Link Zgłoś
jatakajestem Re: gorset lub pas poporodowy 09.02.06, 14:52 wstrzymaj się z kupowaniem takiego pasa, aż do rozwiązania; zobaczysz jaki będzie twój poród, czy sn, czy przez cc, a poza tym pas dobiera się do rozmiarów, jakie się ma po porodzie i jest on do kupienia w każdym sklepie z artykułami rehabilitacyjnymi, często w aptekach, a nawet w szpitalnych sklepikach-ktoś z rodziny zdąży go zakupić na twoją prośbę; a co do cesarki i zakładaniu pasa, mam odwrotne zdanie niż koleżanka wypowiadająca się wyżej, ja pas zaczęłam nosić 3 miesiące po cesarce, bo wcześniej bałam się nawet ciaśniejsze spodnie założyć, poza tym bolało, natomiast koleżanki po porodach sn nosiły niemal od zaraz po porodzie: Odpowiedz Link Zgłoś
basia_k3 Re: gorset lub pas poporodowy 09.02.06, 15:23 zwróć jednak uwagę że ja napisałam że ma on być założony tylko na czas podróży samochodem ze szpitala do domu, a nie od zaraz po cięciu. Chyba niedoczytałaś mojej wypowiedzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
jatakajestem Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 07:46 doczytałam i wiem o czym mówię, w 6 dobie po cesarce, wychodząc do domu, bałam się dresy założyć, nie mówiąc o czymś ciasnym! tak bolało! Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Re: gorset lub pas poporodowy 09.02.06, 20:53 Stosowanie pasa po porodzie ma na celu szybsze obkurczanie się tkanki skórnej. Noszenie obciskajacego pasa (nie mam na myśli tzw. sznurowanego gorsetu ortopedycznego)praktycznie nie wpływa na duże grupy mięśniowe. Mięśnie brzucha pracują choćby od utrzymywania postawy wyprostowanej. We wszelkich zabiegach chirurgii plastycznej, po których pozostały rozluźnione płaty tkanki skórnej bezwzglednie trzeba nosić przez kilka miesięcy mocno obciskającą specjalną bieliznę. Po porodzie nie jest to aż tak konieczne, ale na pewno nie zaszkodzi skórze (a na pewno nie zaszkodzi mięśniom). Niektóre kobiety noszą takie pasy a niektóre nie noszą i też odzyskują swoja formę. Odpowiedz Link Zgłoś
baba7 Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 08:42 Najepiej zapisać się jak najszybciej( mozna juz po miesiącu) na ćwiczeniapoprawiające figurę ( to lepiej wpływa niz pas) Odpowiedz Link Zgłoś
paniiwonka1 Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 09:08 kilka dni temu, gdzieś po sąsiedzku był juz ten watek. pisałam tam, że tam gdzie ja rodziłam, pas był do kupienia na sali, na której leżało się bezpośrednio po cc - taka wytrzeźwiałka jakby - i gdy trzeba było pierwszy raz po porodzie wstać, to pielęgniarka pytała sie o pas, ja nie miałam, bo chciałam byc bohaterką, i pani założyła mi elastyczny bandaż, który mi się później wbił razem z tą sprzączką. wtedy migiem poleciałam po pas. nosiłam go kilka dni w szpitalu, tak jak wszystkie rodzące wtedy przez cc i mogłyśmy dzieki temu wstawać wygodniej z tych wysokich łóżek.jeszcze się śmiałyśmy, że te pasy to wersja sauna solution, bo gorąco w nich było diabelnie. zdania sa podzielone na ten temat, a w niektórychszpitalach zabronione jest uzywanie tych pasów, tak jak np. jednorazowych majtek. Odpowiedz Link Zgłoś
julca2 Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 15:29 tak czytałam ten watek, ale chciałam wiedziec czy mozna nosic cos po naturalnym porodzie, bo jeszcze nie wwiem jak wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
gb_29 Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 16:01 Ja po pierwszym porodzie naturalnym nosiłam pas nazywał sie chyba "Pani Teresy".Moim zdaniem naprawde pomógł.Pas mozna załozyć jak juz macica wróci do swoich rozmiarów okolo 6-9 tygodni po porodzie.Ja swój pas załozyłam po pierwszym badaniu kontrolnym to było chyba 4 tygodnie po porodzie i nosiłam dobry miesiąc.Polecam pas nie jest specjalnie drogi ma 3 rozmiary, ja kupiłam sobie M i był dobry. Odpowiedz Link Zgłoś