Dodaj do ulubionych

gorset lub pas poporodowy

09.02.06, 13:18
Witam, nie wiem czy po porodzie jest potrzebny gorset lub pas poporodowy?czy
lepiej nosic i to ma wpływ na szybsze odzyskanie swojej sylwetki
Obserwuj wątek
    • basia_k3 Re: gorset lub pas poporodowy 09.02.06, 13:27
      na szkole rodzenia rehabilitantka powiedziala ze absolutnie zadnych pasow
      sciskajacych po porodzie (miesnie brzucha maja pracowac, a nie zeby je
      sciskac), natomiast powiedziala ze co innego po cesarce, gdzie przy transporcie
      kobiety ze szpitala do domu mozna zalozyc, ale to tylko ze wzgledu na
      niedogodnosci podrozy (wszelkie wstrzasy - jak wiadomo nasze polskie drogi..)
    • jatakajestem Re: gorset lub pas poporodowy 09.02.06, 14:52
      wstrzymaj się z kupowaniem takiego pasa, aż do rozwiązania; zobaczysz jaki
      będzie twój poród, czy sn, czy przez cc, a poza tym pas dobiera się do
      rozmiarów, jakie się ma po porodzie i jest on do kupienia w każdym sklepie z
      artykułami rehabilitacyjnymi, często w aptekach, a nawet w szpitalnych
      sklepikach-ktoś z rodziny zdąży go zakupić na twoją prośbę; a co do cesarki i
      zakładaniu pasa, mam odwrotne zdanie niż koleżanka wypowiadająca się wyżej, ja
      pas zaczęłam nosić 3 miesiące po cesarce, bo wcześniej bałam się nawet
      ciaśniejsze spodnie założyć, poza tym bolało, natomiast koleżanki po porodach
      sn nosiły niemal od zaraz po porodzie:
      • basia_k3 Re: gorset lub pas poporodowy 09.02.06, 15:23
        zwróć jednak uwagę że ja napisałam że ma on być założony tylko na czas podróży
        samochodem ze szpitala do domu, a nie od zaraz po cięciu. Chyba niedoczytałaś
        mojej wypowiedzi..
        • jatakajestem Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 07:46
          doczytałam i wiem o czym mówię, w 6 dobie po cesarce, wychodząc do domu, bałam
          się dresy założyć, nie mówiąc o czymś ciasnym! tak bolało!
    • gloria2 Re: gorset lub pas poporodowy 09.02.06, 20:53
      Stosowanie pasa po porodzie ma na celu szybsze obkurczanie się tkanki skórnej.
      Noszenie obciskajacego pasa (nie mam na myśli tzw. sznurowanego gorsetu
      ortopedycznego)praktycznie nie wpływa na duże grupy mięśniowe. Mięśnie brzucha
      pracują choćby od utrzymywania postawy wyprostowanej.
      We wszelkich zabiegach chirurgii plastycznej, po których pozostały rozluźnione
      płaty tkanki skórnej bezwzglednie trzeba nosić przez kilka miesięcy mocno
      obciskającą specjalną bieliznę. Po porodzie nie jest to aż tak konieczne, ale
      na pewno nie zaszkodzi skórze (a na pewno nie zaszkodzi mięśniom).
      Niektóre kobiety noszą takie pasy a niektóre nie noszą i też odzyskują swoja
      formę.
      • baba7 Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 08:42
        Najepiej zapisać się jak najszybciej( mozna juz po miesiącu) na
        ćwiczeniapoprawiające figurę ( to lepiej wpływa niz pas)
        • paniiwonka1 Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 09:08
          kilka dni temu, gdzieś po sąsiedzku był juz ten watek. pisałam tam, że tam
          gdzie ja rodziłam, pas był do kupienia na sali, na której leżało się
          bezpośrednio po cc - taka wytrzeźwiałka jakby - i gdy trzeba było pierwszy raz
          po porodzie wstać, to pielęgniarka pytała sie o pas, ja nie miałam, bo chciałam
          byc bohaterką, i pani założyła mi elastyczny bandaż, który mi się później wbił
          razem z tą sprzączką. wtedy migiem poleciałam po pas. nosiłam go kilka dni w
          szpitalu, tak jak wszystkie rodzące wtedy przez cc i mogłyśmy dzieki temu
          wstawać wygodniej z tych wysokich łóżek.jeszcze się śmiałyśmy, że te pasy to
          wersja sauna solution, bo gorąco w nich było diabelnie. zdania sa podzielone na
          ten temat, a w niektórychszpitalach zabronione jest uzywanie tych pasów, tak
          jak np. jednorazowych majtek.
          • julca2 Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 15:29
            tak czytałam ten watek, ale chciałam wiedziec czy mozna nosic cos po naturalnym
            porodzie, bo jeszcze nie wwiem jak wyjdzie
    • gb_29 Re: gorset lub pas poporodowy 10.02.06, 16:01
      Ja po pierwszym porodzie naturalnym nosiłam pas nazywał sie chyba "Pani
      Teresy".Moim zdaniem naprawde pomógł.Pas mozna załozyć jak juz macica wróci do
      swoich rozmiarów okolo 6-9 tygodni po porodzie.Ja swój pas załozyłam po
      pierwszym badaniu kontrolnym to było chyba 4 tygodnie po porodzie i nosiłam
      dobry miesiąc.Polecam pas nie jest specjalnie drogi ma 3 rozmiary, ja kupiłam
      sobie M i był dobry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka