16.02.06, 19:51
Witam wszystkich, wlasnie w tym tygodniu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy
iiii bardzo sie ciesz , tylko ze jestem przerazona bo od listopada sie
oschudzam schudlam 10 kg a dalej mam znaczaca a mozna nazwac to juz otyloscia-
czy jest ktos kto zaszedl w ciaze a wazyl 92 kg ???
Obserwuj wątek
    • zuzik78 Re: Nadwaga 16.02.06, 20:00
      ja zaszłam w ciażę ważąc 108 kg. Obecnie jestem w 28 tygodniu i ważę 103 kg,
      dzidzia ma się świetnie, bryka jak tylko moze.
      Od samego początku czułam się i nadal czuję się świetnie, żadnych problemów a
      wszyscy twierdzą, że ciąża mi służy.
      Moja rada, daj sobie narazie na luz z odchudzaniem, dzidzia musi miec zdrową i
      silną mamę i musisz jeść normalnie a nie zmniejszone porcje. Duzo owoców,
      warzyw, ryb, nabiału, unikaj raczej słodyczy (powodują później zgagę) i przede
      wszystkim dużo optymizmu i uśmiechu na twarzy. Dzidzia będzie wiedziała, że się
      cieszysz i będzie zdrowo rosła

pozdrawiam

Zuza i Maleństwo
      • duplomama Re: Nadwaga 22.02.06, 11:58
        Moja znajoma zaszla w ciaze wazac 83 a w drugim miesiacu wazyla juz 91!!!Bedzie
        dobrze
        pozdrawiam!!
      • czarna83 Re: Nadwaga 22.02.06, 21:48
        witam ja jestem w 31 tyg i przybylo mi od poczatku ciazy 14,5 kg boje sie ze to
        za duzo ale lekarz stwierdzil ze to dobra waga bo przed ciaza mialam niedowage
        jak myslicie kobietki mam sie czym martwic.pozdrawiam
    • panna.sarabella Re: Nadwaga 22.02.06, 12:10
      ja ważyłam 83 kg, w sumie przytyłam 20 kg, z czego straciłam 16 w tydzień po
      porodzie - sama woda (miałam gestozę).
      będzie dobrze!
    • moreno500 Re: Nadwaga 22.02.06, 12:12
      ja tyle nie ważyłam, ale też całkiem sporo. okropnie się bałam, że z moimi
      skłonnościami do tycia mocno przybiorę w ciąży na wadze. ale okazuje się, że
      częściej dużo tyją te szczuplutkie dziewczyny. u nas konkretnych kobiet jest z
      czego ciągnąć! nie odchudzaj się w ciąży, jedz za jednego, zdrowo odzywiającego
      się człowieka (ponoć tłuszczyk da się przerobić na pokarm u matki karmiącej,
      ale nie da się nim wyżywić rozwijającego się w Tobie Człowieka). ja tak
      funkcjonuję i nie dość, że się 1000 razy lepiej czuję niż przed ciążą (ciągłe
      bóle głowy z głodu, ciągły stres związany z odchudzaniem itd.), to w dodatku
      przytyłam 8,5 kg, a rodzę za tydzień (mam nadzieję!!!). mam po prostu kulkę.
      więc się nie martw, organizm sobie wszystko wyreguluje, a po ciąży będziesz
      karmić, spalisz tłuszczyk i zobaczysz: będzie z Ciebie lalka o wym. 90 x 60 x
      90. ja w to wierzęsmile))
    • anet81 Re: Nadwaga 22.02.06, 12:12
      Ja zaszłam w ciąże ważąc 84 kg. Gdy rodziłam ważyłam 89 - przez całą ciążę
      przytyłam tylko 5 kg. Dwa dni po porodzie ważyłam 80 kg.
      Dużo na ten temat czytałam i dowiedziałam się, ze kobiety z nadwagą powinny
      przytyć w ciąży maxymalnie 8 kg. Dlatego trzeba się pilnować. Wcale nie
      powinnaś jeść normalnych porcji - bo zależy co u kogo znaczy normalne. Dla mnie
      kiedyś normalny był talerz zapełniony jedzeniem po brzegi - gdybym tak jadła
      nadal podczas ciązy przytyłabym 30 kg! bo w ciązy przemiana materii bardzo się
      spowalnia.
      Dlaetgo w ciąży starałam się jesć normalnie - ale wg norm ogólnych, a nie
      moich! jadłam dużo surowych warzyw- bardzo poprawiają przemianę materii. I
      jadłam z myślą o dziecku - nie kluski i pizze, ale owoce, nabiał i wartościowe,
      zdrowe mięsko.
      Na Twoim miejscu, skoro do tej pory się odchudzałaś i masz tak fajne wyniki -
      kontynuowałabym dietę, ale jedząc więcej. Masz się nie głodzić i odchudzać,
      masz trzymać wagę.
      Większość szczupłych kobietek po prostu mało je - dlatego są szczupłe smile Ty
      masz nadwagę- ale jedz tyle co one, to wcale nie odchudzanie, ale po prostu
      NORMALNE jedzenie.
      Trzymam kciuki!
      • komyszka Re: Nadwaga 22.02.06, 13:23
        zasadniczo zgadzam sie z tym co napisalas. poza 2 wyjątkami:
        - przemiana materii w ciąży ZWIĘKSZA SIE o jakies 20 %
        - nie wszystkie szczupłe kobiety są szczupłe bo mało jedząsmilesmile

jesli ma sie jakies watpliwości i obawy co do sposobów odżywiania w ciąży to
        najprościej pójść do dietetyka.

pozdrawiam!
    • simonkapl Re: Nadwaga 22.02.06, 12:18
      I staraj sie za wszelka cene omijac watki dotyczace tycia na forum, bo tam sie
      dowiesz, ze mozna utyc 30 kg, objadac sie bezkarnie lodami, czekolada, ciastkami
      (bo dziecko chce) i zrzucic to w 2 miesiace.Tyle, ze nie kazdy ma tyle
      szczescia!Powodzenia
    • mamusik1 Re: Nadwaga 22.02.06, 13:11
      hej, nie panikuj ja startowałam z wagą 70 kg a teraz w 38 tyg waże 98 kg fajnie
      co ????
    • monia853 Re: Nadwaga 23.02.06, 13:20
      hej!Ja przed ciążą ważyłam 89 kg i teraz jestem w czwartm miesiącu i nie
      przytyłam ani grama(chociaż brzyuszek mi sie powiększył ale to tylko dobra
      oznaka-przynajmniej tak mi sie wydaje bo dzidzius ma się gdzie zmiescic i ma
      się czym odzywiac).Staram się unikac tłustych potraw jem duzo warzyw i owoców
      i piję bardzo duzo wody i soków.Polecam Ci abys kupiła sobie gazetkę"będę
      mamą"(cena 4,90) i tam jest wszystko opisane łącznie z badaniami
      prenatalnymi,opisanym każdym miesiącem ciąży oraz tym ile jaka kobieta powinna
      przytyc.My ze znaczącą nadwagą w pierwszym trymestrze nie więcej niż 1 kg w
      drugim 4,6kg a w trzecim nie więcej niz 10.naprawdę polecam Ci tą gazetke bo
      jest tam również dieta jak odżywiac zdrowo siebie i maleństwo a jak nie prztyc
      zbyt dużo w ciąży.Ja ciesze się ze na razie nie tyję bo juz od 10 roku życia
      choruję na niedoczynnośc tarczycy i biorę hormony a przy tej chorobie mozna nie
      jesc nic ale jezeli wyniki są złe i tak samoistnie się tyje.Zawsze dopoki nie
      zaszłam w ciąże miełam tragiczne wyniki a teraz zrobiłam sobie badania i mam
      idealne.Widocznie ciąża mi słuzywink Pozdrawiam Cię cieplutkoi myslę ze jezeli
      bedziemy się zdrowo i mało kalorycznie odzywiac nie przytyjemy zbyt dużowink
    • madzik751 Re: Nadwaga 23.02.06, 16:37
      przed zajsciem w ciaze wazylam 99 kg.
      w ciazy przytylam 14 kg.
      zaraz po porodzie zgubilam 7 kg a w nastepnym tyg kolejne 7kg
      teraz dzidzia ma prawie 4 m-ce a ja waze 94 kg
      pozdrawiam
    • agunia0716 Re: Nadwaga 23.02.06, 18:04
      ja tez mam malutka nadwage,ale nie przejmuje sie nia bo wiem ze po urodzeniu
      malenstwa,ja zgubie,ja jestem w 6 tyg ciazy i jak narazie nie mam
      zachcianek,jem w mniejszych ilosciach czesciej,duzo pije,sokow,wody,dla mnie
      liczy sie malenstwo a nie waga,zreszta dzidzia rozwijajaca sie w brzuszku
      mamusi przy kosci ma mieciutko smilesmile
      • marzenia Re: Nadwaga 24.02.06, 19:15
        Czesc , dziekuje wam bardzo za podrzymanie na duchu staram sie bardzo uwazac
        na jedzenie i moijac slodycze co prawda to 6 tydzien ale mimo wszystko ,
        narazie nie przytylam a nawetb2 kg schudlam , od ktorego tygodnia musi byc
        slychac serce ??
    • ameraa Re: Nadwaga 24.02.06, 19:46
      Hmm no ja miałm zupełnie odwrotny problem- zaszłam w ciążę ważąc 40 kg i byłam
      po prostu przerażona. Bałam się gdzie ta moja dzidzia się pomieści, czy
      kręgosłup przypadkiem mi nie pęknie itp, itd. Jka widac tak żle, tak nie dobrze
      hehe.
      Teraz jestem w 35tc, przytyłam 15 kg, a moja dzidzia ma się świetnie i narazie
      nie odbiega od normy pod względem wielkości. Ale co sie strachu najdałam to już
      moje...
      • agamamaoli Re: Nadwaga 24.02.06, 19:53
        przyznam się ze na początku ciąży ważyałam 81 kg (efekt przytycia w pierwszej
        ciąży+ nic nie robienie z problemem). Też byłam przerażona. Mam 21 tyg c i + 3,5
        kg. Pozdr
        A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka