Dodaj do ulubionych

Co na swędzenie?

17.02.06, 14:39
Odczuwam silne swędzenie nie w środku, ale na zewnątrz, jakby na zewnątrz
warg sromowych, prawie przy ujściu pochwy. W srodku nic nie piecze. Co to
jest i jak temu zaradzic?
Obserwuj wątek
    • betunia80 Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 14:42
      najlepiej idz do lekarza, bo nigdy nie wiadomo co to moze byc. moze jakas
      infekcja sie zaczyna i da ci jakies czopki. wiem ze jest taki cloti....nie
      pamietam nazwy, trzymaj sie
      • anais_de_loin Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 14:57
        kup clotrimazol bez recepty jest ok 2 zet kosztuje, to jedyne co mozna wziac w
        ciazy, sa i czopki i masc, ale masc ci wystarczy, powinno przyniesc ulge
        praktycznie od razu. uwazaj bo grzybnia moze podraznic twojego M, wtedy i on te
        samą masc powinnien zastosowac bez problemu. mialam ten sam problem stad wiem.
        • kropka57 Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 15:01
          Ale clotrimazolum jest ponoc niedozowlony w ciązy.
    • agnieszka19791 Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 15:14
      Dokładnie to samo miałam tydzień temu, pieczenie i swędzenie ale jakby na
      zewnątrz. Brałam lactovaginal(bezpieczny w czasie ciąży pytałam mojego gina i
      można go kupić bez recepty)zawsze mi pomagał niestety w tym przypadku zawiódł,
      więc poszłam do lekarza.
      Okazało się że to "grzybek", tzw.drożdżak częsta infekcja u kobiet w ciąży.
      Gin.przepisał mi Natamycyne-tabletki dopchowowe , nawet na ulotce jest napisane
      że można stosować u kobiet ciężarnych, a na zewnątrz kazał smarować maścią
      Clotrimazolum- ale na ulotce jest napisane,że pierwszy trymestrze ciązy stanowi
      przeciwskazanie do stosowanie preparatu.
      Ja jestem w 25tc, więc smarowałam,tak jak radził lekarz
      A teraz jak ręką odjął żadnego swędzienia.
      • agnieszka19791 Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 15:19
        mój mąż też dostał leki (tabletki Fluconazole), ponieważ niestety te drożdżaki
        mają tendencję do przenoszenia się na partnera.
        Ale mimo wszystko uważam że powinnaś pójść do lekarza, bo może to być coś
        innego, chociaż objawy masz takie same jak ja.
        Nie wiem czy można kupić te leki bez recepty, musiałabyś zapytać w aptece.
        • kropka57 Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 15:28
          Mam natamycycnę od ostatniego razu i włąsnie stosuję. Mam też tę masc, ale to
          13 tc, więc chcę jescze poczekac.
    • agnieszka19791 Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 15:36
      jeśli natamycyna Ci nie pomoże to leć do lekarza, albo wypróbuj lactovaginal,
      mnie lekarz powiedział, że mogę go także stosować profilaktycznie jest
      bezpieczny, a z clotrimazolem raczej poczekaj, ja bym się nie smarowała w
      pierwszym trymestrze.
      • kropka57 Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 19:40
        No włąsnie. dzieki
        • kropka57 Re: Co na swędzenie? 17.02.06, 21:00
          Może oprócz leku zastoaowac naturalne srodki - jogurt. Chyba nie zaszkodzi,
          co? I tak muszę poczekac do poniedziałku. wtedy zobaczę?
          • lusia48 Re: Co na swędzenie? 20.02.06, 15:39
            Moja Gin przepisala mi juz w 9 tygodniu Clotrimazolum dopochwowo 2xw tygodniu
            na noc. Powiedziala tez ze lek ten stosuje sie w ciazy profilaktycznie aby
            zapobiec inwazji bakterii do wnetrza pochwy i do jaja plodowego. Wiec juz nie
            wienm co gorsze te bakterie czy clotrimazolum? Tez mialam ten swiad na zewnatrz
            wiec przez 3 dni smarowalam sie mascia clotrimazolum i przeszlo.
    • kejti_82 Re: Co na swędzenie? 20.02.06, 18:36
      ...moment, moment dziewczyny! Nie siejcie paniki! Skoro lekarz przepisuje masc
      Clotrimazolum w pierwszym trymestrze ciąży, to chyba wie co robi. Mnie grzybek
      dopadł juz w 10 tc i używałam tej masci. Mam przed sobą ulotkę, w której
      nigdzie nie jest napisane, ze nie mozna uzywac w pierwszym trymestrze ciąży.
      Cytuje: : "STOSOWANIE LEKU PODCZAS CIĄŻY I KARMIENIA PIERSIA Lek moze byc
      stosowany w ciazy jedynie w przypadku zdecydowanej koniecznosci na zlecenie
      lekarza specjalisty (kategoria B)." Koniec cytatu. Nic o pierwszym trymestrze!
      Nie wiem, skad macie takie informacje. na tabletkach Clotrimazol podobno (ale
      zaznaczam, ze PODOBNO) jest napisane, ze nie stosuje sie w pierwszym
      trymestrze, a mimo to znam mnóstwo dziewczyn, które ich uzywały w
      tym "zakazanym" czasie i wszystko jest ok. Ja wychodze z założenia, ze lekarz
      wie, co robi, a mi tę masc w pierwszym trymestrze poleciło dwóch lekarzy, bo
      prowadzacego musiałam zmienic z powodu przeprowadzki. naprawde nie wiem, po co
      to wzajemne straszenie sie....
      • kropka57 Re: Co na swędzenie? 21.02.06, 19:15
        To nie jest straszenie, tylko wymiana refleksji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka