18.02.06, 15:27
Mam pytanko ile kosztuje 50 gram glukozy i czy przed badaniem trzeba byc
naczczo??
Obserwuj wątek
    • komyszka Re: Glukoza 18.02.06, 15:31
      ok 3 zł i trzeba koniecznie na czczo.
      • zu2ka Re: Glukoza 18.02.06, 17:09
        Nie znam ceny. Natomiast do badania nie trzeba być na czczo ( wg zalecenia
        mojego lekarza) zwłaszcza że nie jest to przyjemna rzecz i na pustu żołądek
        może wywołać wymioty. Ja szłam na badanie po dietetycznym śniadaniu i jakoś
        udało mi się to przełknąć bez żadnych dodatkowych atrakcji. A wyniki wyszły
        dobre. Pozdrawiam
        • komyszka Re: Glukoza 18.02.06, 17:26
          jeśli chodzi o badanie poziomu glukozy w ciąży (mniej wiecej połowa ciąży) NA
          PEWNO NALEŻY BYĆ NA CZCZO. mierzy sie wówczas predkośc spalania glukozy w stanie
          spoczynkowym. jesli nie chodzi o ciążę- to być moze mozna coś zjeść- tu sie nie
          wypowiadam.
          co do ceny- glukoza jest tania bardzo- ok 3-4 zł. za 50 g.
    • olka_krakow Re: Glukoza 18.02.06, 19:46
      Badanie w sumie moze wygladac na 2 sposoby.

1. Jezeli wczesniej nie mialam zrobionych badan na poziom glukozy we krwi na
      czczo, to masz byc na czczo, pobieraja krew do zbadania poziomu cukru we krwi,
      mozesz przy okazji zrobic morfologie. Potem pijesz gluzkoze i po godzinie
      pobieraja krew po raz 2. Jezeli mialas wczesniej zrobione badanie na pozim cukru
      we krwi na czczo, to patrz punkt 2.

2. Jezeli poziom glukozy na czczo byl zbadany wczesniej, to nie musisz byc na
      czczo. Mozna byc nawet po obiedzie. Pijesz plyn i w ciagu godziny przychodzisz
      na badanie. Jezeli w Twojej przychodni taki sposob jest zabroniony, to
      przychodzisz do badania, pijesz plyn i siedzisz (ale lepiej chodzic) godzine po
      korytaru i po tej godzinie pobieraja krew do badan.
    • neonatus51 Re: Glukoza 18.02.06, 19:50
      Cena ok.3zł.Jeśli chodzi o TTG 50g to trzeba być na czczo przed pierwszym
      pobraniem krwi i godzinę po wypiciu płynu,czyli przed drugim pobraniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka