slonko-89 18.02.06, 15:27 Mam pytanko ile kosztuje 50 gram glukozy i czy przed badaniem trzeba byc naczczo?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zu2ka Re: Glukoza 18.02.06, 17:09 Nie znam ceny. Natomiast do badania nie trzeba być na czczo ( wg zalecenia mojego lekarza) zwłaszcza że nie jest to przyjemna rzecz i na pustu żołądek może wywołać wymioty. Ja szłam na badanie po dietetycznym śniadaniu i jakoś udało mi się to przełknąć bez żadnych dodatkowych atrakcji. A wyniki wyszły dobre. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
komyszka Re: Glukoza 18.02.06, 17:26 jeśli chodzi o badanie poziomu glukozy w ciąży (mniej wiecej połowa ciąży) NA PEWNO NALEŻY BYĆ NA CZCZO. mierzy sie wówczas predkośc spalania glukozy w stanie spoczynkowym. jesli nie chodzi o ciążę- to być moze mozna coś zjeść- tu sie nie wypowiadam. co do ceny- glukoza jest tania bardzo- ok 3-4 zł. za 50 g. Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: Glukoza 18.02.06, 19:46 Badanie w sumie moze wygladac na 2 sposoby. 1. Jezeli wczesniej nie mialam zrobionych badan na poziom glukozy we krwi na czczo, to masz byc na czczo, pobieraja krew do zbadania poziomu cukru we krwi, mozesz przy okazji zrobic morfologie. Potem pijesz gluzkoze i po godzinie pobieraja krew po raz 2. Jezeli mialas wczesniej zrobione badanie na pozim cukru we krwi na czczo, to patrz punkt 2. 2. Jezeli poziom glukozy na czczo byl zbadany wczesniej, to nie musisz byc na czczo. Mozna byc nawet po obiedzie. Pijesz plyn i w ciagu godziny przychodzisz na badanie. Jezeli w Twojej przychodni taki sposob jest zabroniony, to przychodzisz do badania, pijesz plyn i siedzisz (ale lepiej chodzic) godzine po korytaru i po tej godzinie pobieraja krew do badan. Odpowiedz Link Zgłoś
neonatus51 Re: Glukoza 18.02.06, 19:50 Cena ok.3zł.Jeśli chodzi o TTG 50g to trzeba być na czczo przed pierwszym pobraniem krwi i godzinę po wypiciu płynu,czyli przed drugim pobraniem. Odpowiedz Link Zgłoś