doko4 02.03.06, 20:31 Czy ktoś miał urojona ciąże ?? czy wogóle cos takiego istnieje?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doko4 Re: Urojona ciąża 02.03.06, 21:38 napisz czy ona cie objawia tak samo jak prawdziwa?? Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 Re: Urojona ciąża 02.03.06, 21:41 pewnie że istnieje kobieta tak mocno wierzy w to że jest w ciąży że zaczyna mieć objawy ciąży zanik miesiączki,bóle piersi napęcznienie brzucha i takie tam to wszystko znika po zrobieniu testu ciążowego: )))) ja też nie miałam: ) Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 Re: Urojona ciąża 02.03.06, 22:47 o mój kot też ale go wysterlizowaliśmy bo strasznie miauczał....nawet nie miauczał on jeczał tragedia spoac nie dało rady i tak co miesiąc a nawet częściej...a kiedyś to zaczęła jeczeć i tak równo półtora miesiąca jeczała koniec świata Odpowiedz Link Zgłoś
gunda24 Re: Urojona ciąża 02.03.06, 23:04 Dobre z tymi zwierzakami - czasami potrafią wytrącić śpiącego z równowagi)) Moje św-pamięci kocisko rzucało się mi w nocy na głowę i gryzło gdzie popadnie! Zanim jeszcze wyrwałam z łóżka zwierzak był już w kryjówce!!! Ale na temat: Ciąża urojona istnieje i to także u naczelnych. Ma podłoże psychologiczne, tzn: może ją spowodować zarówno ogromna chęć posiadania dziecka, jak i lęk przed ciążą niechcianą. Objawia się typowymi dla realnej ciąży oznakami:zanikiem miesiączki, mdłościami, powiększeniem obwodu powłok brzusznych, zmianami w gruczołach piersiowych.....w skrajnych przypadkach kobiety przeżywają poród(mają teoretyczne skurcze macicy i potrzebę parcia)! Leczenie jest trudne - czasami konieczne jest łyżeczkowanie macicy, gdy obraz USG wykluczający ciążę, nie przemawia do pacjentki. To oczywiście skrajne przykłady, ale i takie notuje ginekologia. Mnie one zaszokowły! Pozdr. Aga Odpowiedz Link Zgłoś