beti76 11.03.06, 15:07 Biorę Acard zapobiegawczo. Do którego tygodnia ciąży brałyście - albo acard, albo małe dawki aspiryny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia4567 Re: Acard 12.03.06, 16:02 ale na co zapobiegawczo?tego chyba nie mozna brac w ciazy! Odpowiedz Link Zgłoś
aiz99 Re: Acard 12.03.06, 16:48 Ja jestem w 1o tygodniu i bede brac jeszcze przez okolo 10 dni. tylko na wszelki wypadek -chodzi o zespół antyfosfolipidowy. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Acard 12.03.06, 17:31 oczywiście bierzecie pod kontrolą lekarza? żeby przypadkiem dziewczyny nie pomyślały że to sobie można łykać bo aspiryna w ciąży jest przeciwwskazana. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Acard 12.03.06, 17:34 aspiryna www.aptekanowa.pl/product_info.php?cPath=15_42&products_id=158.html Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Acard 12.03.06, 17:39 acard www.tanieleki24.pl/go/_info/?id=3 macie problemy z krzepliwością krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Acard 17.03.06, 08:51 aiz99 napisała: > Ja jestem w 1o tygodniu i bede brac jeszcze przez okolo 10 dni. tylko na > wszelki wypadek -chodzi o zespół antyfosfolipidowy. dziwne... bo jesli mialabys zeespol antyfosfolipidowy to sama aspiryna nic by nie dala. potrzebaby byla tez heparyna drobnoczasteczkowa. poza tym przy zespole leki bierze sie cala ciaze a nwet krotko po porodzie. czasami podaje sie leki rowniez dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
beti76 Re: Acard 12.03.06, 18:00 już znalazłam odpowiedź w innym wątku, dzięki. Gosia - aspiryna w dawkach kardiologicznych jest w skazana w przypadku poronienia w wywiadzie, zespołu antyfosfolipidowego. A tutaj szczegóły dot. dawek aspiryny w ciązy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=21933697&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Acard 16.03.06, 23:56 Tak, jak były wcześniej poronienia to acard zapisują niemal z automatu. Ja sama zamiast acardu biorę heparynę w zastrzykach. Odpowiedz Link Zgłoś
dacra Re: Acard 17.03.06, 08:49 ja bralam acard miesiac przed ciaza i mam brac do skonczenia 36 tygodnia ciazy, w tej chwili koncze 32 tydzien i maluch ma sie swietnie. Dzieki acardowi te ciaze udalo sie uratowac. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Acard 17.03.06, 08:52 margonik napisała: > Tak, jak były wcześniej poronienia to acard zapisują niemal z automatu. Ja sama > > zamiast acardu biorę heparynę w zastrzykach. na pewno nie zamiast, bo aspiryna dziala na inne parametry krzepniecia niz heparyna. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Acard 17.03.06, 10:46 Ja nie biorę łącznie. Też sie zdziwiłam. Pytałam lekarza, czy na pewno i potwierdził. Ja mam do niego zaufanie. Co nie znaczy, że inny lekarz nie może prowadzić ciaży na heparynie i aspirynie łącznie. A nawiasem mówiąc, sama aspiryna zmniejsza prawdopodobieństwo poronienia stosunkowo niewiele. Jeśli ktoś ma za sobą kilka poronień o niewyjaśnionej przyczynie, to lepiej szukać lekarza, który zastosuje heparynę (lub heparynę z aspiryną łącznie). Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Acard 17.03.06, 11:08 margonik napisała: > Ja nie biorę łącznie. Też sie zdziwiłam. Pytałam lekarza, czy na pewno i > potwierdził. Ja mam do niego zaufanie. to super, ale na pewno masz potwierdzony zespol antyfosf badaniami? bo z badan na duzej populacji kobiet wynika, ze sama aspiryna jest malo skuteczna w takim wypadku. mozew poczytaj? a moze lekarz tylko sobie cos podejrzewa a badan nie robil? Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Acard 17.03.06, 14:54 Miałam badania - bezpośrednio po poronieniu (miałam przeciwciała, ale w normie) i później po 2 miesiącach (spadły w stosunku do I badania). Lekarz stwierdził, że takie badania dotyczą tylko wybranych przeciwciał, natomiast w rzeczywistości jest koło setki różnych. Dlatego, jeśli inne badania są pozytywne, przyjmuje się taką opcję, że to jednak immunologia zwalcza zarodek i prowadzi się ciążę tak, jak przy zespole fosfolipidowym. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Acard 17.03.06, 08:50 gosia4567 napisała: > ale na co zapobiegawczo?tego chyba nie mozna brac w ciazy! mozna, po co siejesz ferment jak nie wiesz? mozna brac cal;uska ciaze. nie zaszkodzi na 1000000%. ja bralam do 24. Odpowiedz Link Zgłoś
dacra Re: Acard 17.03.06, 09:18 dawka bezpieczna dla dziecka jest do 150 mg dziennie Odpowiedz Link Zgłoś