11.03.06, 15:07
Biorę Acard zapobiegawczo. Do którego tygodnia ciąży brałyście - albo acard,
albo małe dawki aspiryny?
Obserwuj wątek
    • gosia4567 Re: Acard 12.03.06, 16:02
      ale na co zapobiegawczo?tego chyba nie mozna brac w ciazy!
      • aiz99 Re: Acard 12.03.06, 16:48
        Ja jestem w 1o tygodniu i bede brac jeszcze przez okolo 10 dni. tylko na
        wszelki wypadek -chodzi o zespół antyfosfolipidowy.
        • luna333 Re: Acard 12.03.06, 17:31
          oczywiście bierzecie pod kontrolą lekarza? żeby przypadkiem dziewczyny nie pomyślały że to sobie można łykać bo aspiryna w ciąży jest przeciwwskazana.
          • luna333 Re: Acard 12.03.06, 17:34
            aspiryna www.aptekanowa.pl/product_info.php?cPath=15_42&products_id=158.html
            • luna333 Re: Acard 12.03.06, 17:39
              acard www.tanieleki24.pl/go/_info/?id=3
              macie problemy z krzepliwością krwi?
        • maretina Re: Acard 17.03.06, 08:51
          aiz99 napisała:

> Ja jestem w 1o tygodniu i bede brac jeszcze przez okolo 10 dni. tylko na
          > wszelki wypadek -chodzi o zespół antyfosfolipidowy.
          dziwne... bo jesli mialabys zeespol antyfosfolipidowy to sama aspiryna nic by
          nie dala. potrzebaby byla tez heparyna drobnoczasteczkowa. poza tym przy
          zespole leki bierze sie cala ciaze a nwet krotko po porodzie. czasami podaje
          sie leki rowniez dziecku.
      • beti76 Re: Acard 12.03.06, 18:00
        już znalazłam odpowiedź w innym wątku, dzięki.
        Gosia - aspiryna w dawkach kardiologicznych jest w skazana w przypadku
        poronienia w wywiadzie, zespołu antyfosfolipidowego. A tutaj szczegóły dot.
        dawek aspiryny w ciązy:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=21933697&v=2&s=0
        • margonik Re: Acard 16.03.06, 23:56
          Tak, jak były wcześniej poronienia to acard zapisują niemal z automatu. Ja sama
          zamiast acardu biorę heparynę w zastrzykach.
          • dacra Re: Acard 17.03.06, 08:49
            ja bralam acard miesiac przed ciaza i mam brac do skonczenia 36 tygodnia ciazy,
            w tej chwili koncze 32 tydzien i maluch ma sie swietnie. Dzieki acardowi te
            ciaze udalo sie uratowac.
          • maretina Re: Acard 17.03.06, 08:52
            margonik napisała:

> Tak, jak były wcześniej poronienia to acard zapisują niemal z automatu. Ja
            sama
            >
            > zamiast acardu biorę heparynę w zastrzykach.

na pewno nie zamiast, bo aspiryna dziala na inne parametry krzepniecia niz
            heparyna.
            • margonik Re: Acard 17.03.06, 10:46
              Ja nie biorę łącznie. Też sie zdziwiłam. Pytałam lekarza, czy na pewno i
              potwierdził. Ja mam do niego zaufanie.

Co nie znaczy, że inny lekarz nie może prowadzić ciaży na heparynie i aspirynie
              łącznie. A nawiasem mówiąc, sama aspiryna zmniejsza prawdopodobieństwo
              poronienia stosunkowo niewiele. Jeśli ktoś ma za sobą kilka poronień o
              niewyjaśnionej przyczynie, to lepiej szukać lekarza, który zastosuje heparynę
              (lub heparynę z aspiryną łącznie).
              • maretina Re: Acard 17.03.06, 11:08
                margonik napisała:

> Ja nie biorę łącznie. Też sie zdziwiłam. Pytałam lekarza, czy na pewno i
                > potwierdził. Ja mam do niego zaufanie.
                to super, ale na pewno masz potwierdzony zespol antyfosf badaniami?
                bo z badan na duzej populacji kobiet wynika, ze sama aspiryna jest malo
                skuteczna w takim wypadku. mozew poczytaj? a moze lekarz tylko sobie cos
                podejrzewa a badan nie robil?
                • margonik Re: Acard 17.03.06, 14:54
                  Miałam badania - bezpośrednio po poronieniu (miałam przeciwciała, ale w normie)
                  i później po 2 miesiącach (spadły w stosunku do I badania). Lekarz stwierdził,
                  że takie badania dotyczą tylko wybranych przeciwciał, natomiast w
                  rzeczywistości jest koło setki różnych. Dlatego, jeśli inne badania są
                  pozytywne, przyjmuje się taką opcję, że to jednak immunologia zwalcza zarodek i
                  prowadzi się ciążę tak, jak przy zespole fosfolipidowym.
      • maretina Re: Acard 17.03.06, 08:50
        gosia4567 napisała:

> ale na co zapobiegawczo?tego chyba nie mozna brac w ciazy!
        mozna, po co siejesz ferment jak nie wiesz?
        mozna brac cal;uska ciaze. nie zaszkodzi na 1000000%.
        ja bralam do 24.
        • dacra Re: Acard 17.03.06, 09:18
          dawka bezpieczna dla dziecka jest do 150 mg dziennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka