Dodaj do ulubionych

krzepliwość krwi i ciąża

10.07.18, 09:09
po poprzednim cięciu dostałam zastrzyki p/krzepliwości do samodzielnego wkuwania,
a że kłuć siebie nie umiem teraz wolałabym tego uniknąć

wyczytałam na innych forach, że dziewczyny w ciąży biorą acard (aspiryna) w małych dawkach,
w drugiej strony katar (alergiczny)jest podbarwiony krwią, pojedyncze niteczki z pękających naczyniek

dziąsła akurat nie krwawią

powinnam brać tę aspirynę i rozrzedzać krew,
czy może lepiej wzmacniać się pokrzywą i rutinoscorbinem

Obserwuj wątek
    • kiddy Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:11
      Brać leki zalecone przez lekarza. Acard w ciąży jest podawany z innego powodu niż zastrzyki po wykonaniu cesarki. Te ostatnie dostałaś po to, żeby zapobiec zakrzepicy po operacji jaką jest cesarskie cięcie.
      • raczek-nieboraczek Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:17
        zastrzyki dostałam po 3 cc,
        po 1 i 2 nie

teraz nie chcę, nie umiem robić sobie zastrzyków,
        nie chcę zakrzepów, nie chce długo krwawić

co robić, żeby było idealnie ?
        • kiddy Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:21
          Kiedyś to nie był standard, teraz jest. Słuchaj lekarzy, po operacji, która unieruchamia, zastrzyki to kwestia bezpieczeństwa, a czasem życia. One nie wydłużają krwawienia, nie wzmacniają go. Nie jesteś w stanie nic zrobić na własną rękę. A wątpię, żeby strach przed kłucie przeważał nad ryzykiem, że osierocisz dzieci.
        • alicia033 Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:21
          raczek-nieboraczek napisała:

> zastrzyki dostałam po 3 cc,
          > po 1 i 2 nie

wytyczne się zmieniły.

> nie chcę zakrzepów, nie chce długo krwawić
          nikt nie chce zakrzepów. Dlatego po operacjach bierze zastrzyki z heparyny.

> co robić, żeby było idealnie ?
          Pogodzić się z rzeczywistościa. Przed zakrzepem chroni heparyna w zastrzykach po operacji.
          A jak sobie nie umiesz sama robić to poproś o wypisanie zlecenia dla pielęgniarek w twojej przychodni. Albo męża, matkę, koleżankę (tak, to proste). A najlepiej przełam się sama.
          • leni6 Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:38
            Miałam cc pół roku temu i nie dostawałam żadnych zastrzyków. Sporo kobiet na oddziale dostawali
            ale nie wiem od czego to zależało.
        • dziennik-niecodziennik Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:37
          "nie chcę zakrzepów"

wlasnie po to masz zastrzyki...
          • raczek-nieboraczek Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 11:37
            da się nie mieć problemów bez zastrzyków ?

ostatnio nie dałam rady się kłóć,
            mąż nie chciał, mama nie chciała, położna nie chciała
            - odstawiłam

ja nawet oka sobie nie umiem pomalować
            • dziennik-niecodziennik Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 11:42
              No bez jaj. Przeciez to nawet nie boli, malutka igieleczka i zastrzyk podskorny.
              Nie wiem czy sie da bez, bo nie wiem jakie masz wyniki krzepniecia i w ogole w jakim jestes stanie. To zadanie lekarza, zeby wyznaczyc Ci odpowiednia terapie. Oczywiscie nie musisz go sluchac, ale to juz Twoja decyzja i Twoje ryzyko.
            • spirit_of_africa Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 12:01
              Jak dlugo po cc musialas brac tą heparynę? Standardowo podają tylko raz lub 3 razy w szpitalu i to wszystko albo kaza kontynuowac w domu 7-10dni po porodzie cc - jeśli to jest twoj przypadek to spokojnie dasz radę z pomocą poloznych w szpitalu po porodzie i z pomocą sensownej środowiskowej przetrwac te parę dni (tylko zmien polozna na sensowna-moja robila zastrzyki pacjentkom).
    • alicia033 Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:17
      po cc i tak dostaniesz heparynę (chyba, że masz rzeczywiste problemy z krzepliwością czy pewne problemy kardiologiczne), bo heparyna jest po to, żeby cię ewentualny skrzep w najgorszym wypadku nie zabił. Na to, czy faszerowałaś się aspiryną, pokrzywą czy czymkolwiek innym nikt tu patrzył nie będzie.
      • leni6 Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:39
        Ja nie dostałam, a nie mam ani problemów z krzepliwoscia ani kardiologicznych.
    • ichi51e Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:20
      “Liczne powikłania i negatywny wpływ na płód, które towarzyszą zażywaniu aspiryny, Etopiryny czy Polopiryny w ciąży, skutecznie odstraszają wiele kobiet od stosowania tych leków bez konsultacji z lekarzem. “
      • kiddy Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:23
        Źródła medyczne wskazują raczej na znaczny spadek ryzyka rzucawki, nadciśnienia, komplikacji w obrębie naczyń macicznych dzięki zażywaniu aspiryny.
      • raczek-nieboraczek Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:30
        dawno temu czytałam, że salicylany mogą powodować wady słuchu u dziecka,

dziwią mnie takie zalecenia, ale może nie wiem wszystkiego
        • kiddy Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:38
          Mnie nie dziwią. W przypadku zagrożenia śmiercią dziecka, warto jednak słuchać lekarzy, nie doktora Google'a. Tak, leki miewają skutki uboczne, ale gdyby nie leki, to nie miałabym żadnego z moich dzieci. A bez zastrzyków po porodzie (siłami natury!), sama bym się przekręciła.
    • dziennik-niecodziennik Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 09:35
      prowadzic ciąże tak jak lekarz zalecił. zastrzyki są banalnie proste, nie umiesz sama robic to niech robi je mąż.
    • 098qwerty Re: krzepliwość krwi i ciąża 10.07.18, 10:14
      Od 8 tc biorę zastrzyki z heparyny (robi mi je mąż) i od hematologa do którego chodzę wiem że po cc mam je brać jeszcze przez 6 tygodni. Dodatkowo od kilku tygodni w uda wkuwam sobie insulinę bo takie mam zalecenia od diabetologa. Wszystko to dla dobra dziecka i mojego. Wytrzymam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka