Dodaj do ulubionych

NO SPA- czy można w ciąży?

12.03.06, 19:05
Dziewczyny, często czytam na forum, jak beztrosko bierzecie NO SPA, polecając
sobie nawzajem jako cudowny środek na skurcze macicy. Sama mam częste
skurcze, na razie lekarz zalecił mi tylko magnez, kazał odstawić luteinę
(jestem w 29 TC). Na ulotce NO SPA czytam: stosować w ciąży jedynie w
przypadku zdecydowanej konieczności". Jak to się ma do zaleceń waszych i
waszych lekarzy? Nie martwicie się tym napisem na ulotce?
Obserwuj wątek
    • moreno500 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 19:09
      nie wiem, czy beztrosko - generalnie jest to środek który podaje się przy
      zagrożeniu poronieniem i przedwczesnym porodem, więc to chyba odpowiedzilność,
      a nie bezstroska. a lekarz wyważa wszelkie za i przeciw. lepiej nic nie brac,
      ale jak ma się przez to skończyć ciąża, to lepiej jednak brać...
      • maretina Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 19:15
        akurat nospa przedwczeny porod moze wywolac. dziala relaksacyjnie na szyjke i
        ta moze sie szybciej rozwierac. duzo srodkow rozkurczowych dostalam wlasnie
        podczas porodu na rozwieranie szyjki.
        poza polska chyba nie ma drugiego kraju, w ktorym ciezarne kilogramami cala
        ciaze jedza nospe. nie wiem skad polscy pozloznicy czerpia nswoje wiedze i na
        jakiej podstawie przepisuja owa nospe.czytajac to forum zauwazylam, ze na kazdy
        post o kluciu, stawaniu brzucha czy innej dolegliwosci ciazowej, odpowiada
        sie : zjedz nospe. zbdura.nospa nie zatrzymuje przedwczesnego porodu, nie
        zapobiega tez poronieniom.
        • moreno500 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 19:21
          brałam w pierwszych miesiącach, właśnie by zapobiec skurczom i co za tym idzie
          poronieniu. szyjka mi się wtedy nie rozwierała, a skurcze owszem, były. ciężko
          mi uwierzyć, że tylu lekarzy się myli. a że niektóre dziewczyny przesadzają, to
          już inna sprawa. w II-gim i III-cim trymestrze nie brałam wcale, nie było
          potrzeby. generalnie w Polsce podaje się leki na podtrzymanie ciąży, których
          nie stosuje się w innych krajach, gdzie wychodzi się z założenia, że jak się ma
          ciąża utrzymać, to się utrzyma, a jak nie, to znaczy że nie była ok.
          • olcia1006 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 19:36
            Witam
            U nie było zupełnie odwrotnie niż u moreno. W I trymestrze spokój, natomiast od II trymestru zaczęły się skurcze i bez nospy ani rusz. Wylądowałam w szpitalu w 24 tc z silnymi skuczami, tam mnie trochę wyciszyli ale od tamtej pory biorę nospę 3 razy dziennie aby moje dziecko przyszło na świat w terminie a nie wcześniej. Czasami staram się nie brać z myślą, że mój brzuch sobie odpuścił i nie będzie jednym wielkim bolącym kamieniem, ale rzadko mi się to udaje. Lekarz ostatnio powiedział żebym brała i oszczędzała się jak najdłużej się da, w końcui idzie o zdrowie i rozwój mojego dziecka. Pozostało mi jeszcze 6 tygodni.
            Myślę, że lekarze wiedzą co robią i generalnie jeśli zdecydowałam się powierzyć moje zdrowie i życie mojego dziecka to nie podważam jego opini i kompetencji. Komuś trzeba ufać. Pozdrawiam Ola
          • mage2 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 21:56
            Droga moreno500, czy byla bys szczesliwa zyjac w kraju w ktorym ogolnia zasada
            jest 'jak ciaza ma sie utrzymac to sie utrzyma a jak nie to znaczy ze byla nie
            dobra'!?? Nie bylo by ci przykro gdybys pragnela dziecka a tu lekarz nagle mowi
            ci cos takiego a ty wiesz, ze ta ciaze mozna uratowc! Czy to zle ze w Polesce
            ratuja ciaze? Uwazasz, ze jak ciaza jest zagrozona to jakies zle dzieci sie
            rodzą? Najczestrza przyczyna zagrozonej ciazy jest nie wydolnosc narzadów
            rodnych u kobiet, czgo konsekwencja jest postepujaca cywilizacja i
            zanieczyszczenie srodowiska oraz wiele wiele czynników i nic na to kobiety nie
            poradza. Gdyby kazdy taka teorie stosowal to by sie dzieci nie rodzily! Gdyby
            nie farmakologia to bym nie byla teraz szczesliwa matka! To dlaczego na tym
            wspanialym zachodzie nie stosuja takiej zasady do starszych osob tylko
            podtrzymuja ich zycie farmakologicznie i spoleczenstwo sie starzeje i mlodzi
            musza pracowac na emerytury staruchow ktorzy do niczego nie sa potrzebni! Ale
            ciazy nie trzeba ratowac! Dzieci sa nie potrzebne, tak?!!!!!
            Sorry ale denerwuje mnie takie podejscie, wszystko co za granica to cacy a
            Polska be. A wiec uwiez mi ze tak nie jest a wrecz odwrotnie! Wlasnie z tamtad
            ucieklam (jak tylko uslyszalam taka teorie) i dzieki temu bede miala drugie
            dziecko!
            • maretina Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 09:27
              mage
      • tankgirl5 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 19:15
        Ja brałam przez pierwsze trzy miesiące na wyraźne zalecenie lekarza bo ciąża
        była zagrożona poronieniem. Potem sama wzięłam może raz jak bolał mnie brzuch.
        No i tak dotrwałam do 37twink
      • julca2 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 14:22
        ja bralam i no-spe i fenoterol i izoptin bo mialam dosc czeste skurcze a to
        moglo spowodowac wczesniejszy porod. |I jak bym sie nie zalecila to nie wiem co
        cy bylo bo i tak urodzialm w 37 tc, a teraz nie wyobrazam sobie zycia bez
        mojego dzieciaczka, dostal 10 pkt i byl zdrowym chlopcem
    • klcia33 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 19:42
      znalazłam bardzo ciekawy wątek na temat skutków ubocznych NO SPA:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=8706716&v=2&s=0
    • andzia_0 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 20:19
      Na zagrożoną ciążę to akurat dostałam Duphaston i to tylko na 3 tygodnie.
      Na moje pytanie o No-spę, bo właśnie tyle dziewczyn bierze samodzielnie "z
      polecenia" jak je coś zakłuje czy pociągnie, mój lekarz powiedział, żebym
      zapomniała. Że żaden lek nie jest obojętny, że nie ma co się faszerować i że z
      tą No-spą to faktycznie przesada.
      Ja mu ufam i taka argumentacja do mnie przemawia. I faktycznie, nigdzie poza
      Polską jakoś dziewczyny nie biorą takiego leku...
      • moreno500 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 21:41
        a ja no-spę i duphaston. to decyzja lekarza, nie każda z nas ma to samo i musi
        być tak samo leczona.
    • gavagai1 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 12.03.06, 20:32
      No wiesz... Czasem należy polegać na zdrowym rozsądku i farmakologii się
      wystrzegać za to poradzić kilku specjalistów. Tak na wszelki. Mi lekarz zapisał
      no-spe na izbie przyjęć szpitala położniczego i odesłał do domu. Byłam wtedy w
      13 tc. Wróciłam tam po 14 godzinach. Skręcona torbiel jajnika. Operacja. Ciekawe
      dlaczego no-spa nie pomogławink
    • lucy.sol Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 09:22
      martwie sie tym ale branie nospy i fenoterolu jest mniej szkodliwe niz
      przedwczesny porod
      • eps Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 10:25
        Ja na początku na utrzymanie ciązy dostałam luteinę (ale na krótko). Później w 6
        m-cu miałam skurcze i dostałam inny środek.
        Mój lekarz prowadzący jak spytałam czy jak coś mogę łykać no-spę aż gęsiej
        skórki dostał. Powiedział żeby nie łykać tego i spróbowac się położyć na chwilę
        i zrelaksować. Nospy mi zbronił. Miałam 2 lekarzy prowadzących (z konieczności
        bo chodzę do przychodni z NFZ) i pierwszy też na słowo no-spa dostawał drgawek.
        Obaj pracują w CZMP, ale nie wiem czy ma to związek.
        • maretina eps! 13.03.06, 11:39
          czyli sa jeszcze u nas lekarze, ktorzy caly czas ida z postepem i z
          osiagnieciami medycyny! to super. ja tez trafilam na takich, rowniez dwoch
          prowadzilo moja ciaze ( profesor i zwykly gin), bo mialam ciaze wysokiego
          ryzyka.
        • raszefka Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 11:46
          eps napisała:

>
          > Obaj pracują w CZMP, ale nie wiem czy ma to związek.
          >
          Nie ma. Moja lekarka też tam pracuje, a No-Spę zleciła.
    • olimpia.szuwar Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 12:13
      Żaden producent nie napisze na ulotce, że nie ma przeciwwskazań do stosowania
      leku w czasie ciąży i nawet na witaminie C przeczytasz, że wolno brać wyłącznie
      po konsultacji z lekarzem. Nikt nie weźmie takiej odpowiedzialności. A wierz
      mi, że podaje się i takie leki, na których ulotkach jest napisane, żeby tego
      absolutnie nie robić. I to podaje się w szpitalach!

Ale następnym razem, jak lekarz mi zaleci No-Spę, to powiem mu, żeby się bujał,
      bo taka jedna dziewczyna z forum powiedziała, że się nie powinno smile
      • guderianka Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 12:27
        po pierwsze- nie można porównywac ciązy zagrożonej lub o podwyższonym ryzkyku
        do ciązy prawdiłowej i skurczy w koncowym etapie
        po drugie- nie słyszałam o negatywnych skutkach brania no-spy ale za to
        słyszalam o tym co sie dzieje gdy sie jej nie bierze.
        no-spe bralam od konca II trymestru w pierwszej ciązy- rozwarcie 2cm w 6mcu i
        teraz tez od 6mca 1raz dziennie a od 2-3 tygodniu 3x1 + 4x2 magnez ze względu
        na skurcze. uwazam ze gdyby nie była konieczna lekarz by nie zalecił a nie mam
        na tyle odwagi/głupoty aby nie brac jej i ryzykowac wczesniejszy poród
        • olcia1006 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 13:00
          Cieszę się, że jest tu ktoś w takiej sytacji jak ja. Po przeczytaniu tych wszystkich wypowioedzi zaczęłam się zastanawiać czy jestem rozsądna słuchając mojego lekarza smile. Guderianko chyba jednak ciężko wytłumaczyć niektórym, że lepiej urodzić po 38 tc niż przed. Ostatnio nawet mój lekarz zastanawiał się czy nie przepisać mi na skurcze czegoś silniejszego, ale po rozmowie doszliśmy do wniosku że będę bardzo uważała i będę spokojna. Jakoś wytrzymam, a z dzieckiem wszystko w porządku. No cóż nie mogę czytac takich bredni że nospa to najgorsze zło jakie się może ciężarnej przytrafić. To znaczy że lepiej urodzić w 24tc??
          Pozdrawiam
          • maretina Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 13:11
            olcia1006 napisała:

> Guderianko chyba jednak ciężko wytłumaczyć niektórym, że lepiej ur
            > odzić po 38 tc niż przed.
            nie widzialm tu postu, ktory by to sugerowal. ale idzmy za ciosem: pokaz
            badania, ktore udowodnia, ze nospa zapobiega wczesnym porodom. skichasz sie a
            nie znajdziesz zadnego, bo takowych nie ma.
            • olimpia.szuwar Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 13:52
              "Idąc za ciosem" może Ty przedstawisz nam badania, które dowodzą, że No-Spa
              może wywoływać przedwczesny poród?
              Chętnie również zobaczę dane statystyczne dotyczące częstotliwości zapisywania
              No-Spy ciężarnym w różnych krajach świata.

No bo chyba bezpodstawnie nie pisałabyś takich rzeczy, nie? smile

Chodzi w końcu o podważenie autorytetu wielu lekarzy.
        • maretina Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 13:10
          guderianka napisała:

> po pierwsze- nie można porównywac ciązy zagrożonej lub o podwyższonym ryzkyku
          > do ciązy prawdiłowej i skurczy w koncowym etapie
          > po drugie- nie słyszałam o negatywnych skutkach brania no-spy ale za to
          > słyszalam o tym co sie dzieje gdy sie jej nie bierze.
          > no-spe bralam od konca II trymestru w pierwszej ciązy- rozwarcie 2cm w 6mcu i
          > teraz tez od 6mca 1raz dziennie a od 2-3 tygodniu 3x1 + 4x2 magnez ze względu
          > na skurcze. uwazam ze gdyby nie była konieczna lekarz by nie zalecił a nie
          mam
          > na tyle odwagi/głupoty aby nie brac jej i ryzykowac wczesniejszy poród

owszem mozna porownywac, bo mimo obciazonego wywiadu a co za tym idzie
          kfalifikacji ciazy na te o wysokim ryzyku, ciaza byla ksiazkowa.drobne
          dolegliwosci typu twardnienie brzucha czy klucia lekarz kazal odlegiwac w
          wyrku,a nie zrec prochy.
          • guderianka Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 13:14
            mysle ze nie mozna porównywaćwinkpoza tym maretino-jak sama słusznie zauwazyłas
            drobne twardnienia i dolegliwości nie wymagają faszerowania się lekami. a co
            sądzisz o dolegliwościach nie drobnych? i skurczach mogacych prowadzic do
            porodu?
            • olcia1006 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 13:22
              no właśnie. Przez kilka dni lekceważyłąm skurcze i drobne twardnienie brzucha , ale pewnego dnia nie byłam w stanie stać o własnych siłach. Trafiłam do szpitala i uwierzcie nie miałam żadnej przyjemności w przyjmowaniu serii leków i kroplówek. Jak widać niektóre dziewczyny są uparte i bedą twiedzić że lepiej nic nie brać. Niech nie biorą na zdrowie ale niech nie powołują sie na żadne naukowe doniesienia, których nie są w stanie przedstawić i potwierdzić, bo ani ja ani moreno nie powiedziałyśmy, że nospa jest lekiem na całe zło i że jest super bezpieczna. Nikt Ci niczego nie zagwarantuje , spróbujcie najeść się opakowania np witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (,A,D,E,K)nawe nie będąc w ciaży - efekt wiadomy. A przecież to tylko witaminy mógłby ktoś powiedzić.
            • madzilove Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 13:26
              Dziewczyny! Tez wydawalo mi sie,ze jak nie czuje skurczow wyraznie to nie musze
              brac zaleconej przez lekarza no-spy.Nie mialam racji.Poszlam na kontrolna
              wizyte,a moja gin byla przerazona.Od razu dostalam zwolnienie,nakaz
              lezenia,silniejsze leki rozkurczowe i zastrzyki z progesteronu.Moglam miec
              przedwczesny porod! Nie musze chyba mowic ile mnie to stresu kosztowalo.Nie
              warto,dbajcie o siebie i o dziecko,sluchajcie lekarza.Poza tym no spa nie jest
              lekiem dzialajacym na dziecko,a na ulotce wiekszosci lekow lacznie z witaminami
              jest zalecana ostroznosc.Teraz jestem w 28 tyg. skurcze mam nadal,ale
              reguralnie przyjmuje scopolan i magnez,odpoczywam,a dzidzia zdrowo rosnie!
    • mo82olsztyn Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 14:58
      Ostatnio miałam bóle brzucha i wylądowałam w szpitalu.Tam zrobili
      badania,okazało sie że wszystko jest w jak najlepszym porządku ,no i przepisali
      mi No-spę i Magne B6 na nerwy wink
      Pozdrawiam
    • edyta.zan Re: NO SPA- czy można w ciąży? 13.03.06, 15:58
      Wiesz, moze masz szczescie i nie wiesz co to sa naprawde bolace skurcze ktore
      pojawiaja sie przed 30 tc, skoro wystarcza ci tylko magnez.
      I pewnei nie slyszalas od lekarza tekstu "Jak leki nie pomoga to prosze jechac
      do szpitala, gdzie maja dobra opieke dla bardzo wczesnych wczesniakow"
      Czyli pewnie wedlug ciebie, jestem zla przyszla matka, bo szprycuje sie
      fenatrolem i no-spa. Lepiej urodzic 30 tygodniowego maluszka?
    • olcia1006 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 14.03.06, 15:28
      Witam
      Jeszcze raz powracam do tematu. Rozpoczęłam dzisiaj nowe opakowanie nospy i z ciekawości przeczytałam ulotke.Owszem przeczytałam w niej jak autorka wątku: "stosować w ciaży jedynie w przypadku zdecydowanej konieczności", ale również
      w mojej ulotce jest napisane:" Wskazania do stosowania: (...)w stanach skurczowych w obrębie dróg rodnych, w bolesnym miesiączkowaniu, zapaleniu przydatków, silnych pólach porodowych, zagrażającym poronieniu" . Myślę, że należy rozważyć wszystkie informacje dostępne a nie wyrwane zdania z ulotki. Pozdrawiam Ola
    • nie_zapominajka1 Re: NO SPA- czy można w ciąży? 14.03.06, 15:57
      Dwukrotnie w ciąży brałam No-spę. W 2 miesiącu z powodu skurczy, razem z
      Duphastonem (przez 3 tygodnie). Potem skurcze ustały. Wróciły w 8 miesiącu.
      Miałam zagrożenie porodem przedwczesnym - silne stawianie brzucha i zaczęła się
      rozwierać szyjka macicy. Założyli mi pessar i przez 1,5 miesiąca brałam No-spę
      3 x dziennie. Efekt był taki, że jak w 38 tc zdjęli mi pessar, rozwarcie nadal
      było takie jak w 8 miesiącu ciąży, a urodziłam w 42 tc. Syn zdrowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka