Dodaj do ulubionych

małe dziecko?????????????????????????? ?????????

13.03.06, 22:11
Jestem w 36 tygodniu ciąży. Wczoraj miałam robione usg, według którego
wyszło, że dziecko waży 2100g. To zdecydowanie kilka tygodni wstecz w
porównaniu do innych dzieci w tym tygodniu. Martwię się. Czy to bardzo
niedobrze, że dziecko tak mało waży? Czy są jakieś konsekwencje dla zdrowia
dziecka? Dlaczego dziecko jest takie małe i mało waży?
Obserwuj wątek
    • latouche Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 13.03.06, 22:17
      ja bym sie nie przejmowala. Usg mojego synka w 37 tygodniu ciazy wykazalo wage
      2200 g, czyli tez malutko. Dwadziescia dni pozniej urodzil sie Dziduś ważący
      3250 g - czyli usg przekłamało jego wcześniejszą wagę (niemożliwe zeby za te
      ostatnie 20 dni przybylo mu 1000 g)
      Duzo zdrowka i nie martw się smile
    • kaczucha24 Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 13.03.06, 22:18
      Moja Madzia w 30 tc ważyła 2kg a w 34 wyszło, że waży dokładnie tyle samo.
      Zmartwiłam się, że nic nie urosła ale ginka powiedziała, że na usg jest granica
      błędu. Ponoć zrobili w szpitalu cc kobiecie gdyż było podejrzenie dużego płodu
      a po urodzeniu okazało się być o pół kilograma lżejsze. Mówiła też, że wcale
      nie jest dobrze gdy dzidzia jest duża, szczególnie u pierworódek, gdyż poród
      jest wtedy trudniejszy. Tak naprawdę wydaje mi się, że Madzia dopiero teraz
      rośnie, obecnie 35tc, i że dzieci są przecież różne, jedno mniejsz drugie
      większe, nie martw się, napewno wszystko będzie ok., ma przecież jeszcze
      miesiąc żeby podrosnąć.
    • aga55jaga Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 13.03.06, 23:26
      nie martw się przed tobą co najmniej od 2 do 6 tygodni ciąży - teraz dziecko
      najwięcej łapie tłuszczyku - spokojnie. Moja starsza córa ur w 38 tyg - 2680 -
      dziś 6 latka jest średniaczkiem w swojej grupie wiekowej smile) nie zamartwiaj się
      pozdrawiam smile))))
      • beeea Re: małe dziecko?????????????????????????? ????? 20.03.06, 11:15
        moja tez miala dokladnie w 39 2680,a na usg wyszlo 2300,martwilam sie bardzo,
        byla 52 dluga tylko szczupla,w 1 m-cu przytyla ponad 1 kg. dzis ma rok i 2 m-ce
        i jest zdrowa sliczna dziewczynka,aaa dostala 10 pkt. bedzie dobrze!!!
    • mka16 Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 14.03.06, 00:08
      Tak jak dziewczyny pisaly, pomiar z USG jest tylko przyblizony, a poza tym w
      ostatnim miesiacu dziecko roznie dobre 200g na tydzien tak wiec jescze moze
      nadgonic, zwlaszcza, ze nie wiadomo w ktorym tygodniu urodzisz. Poza tym wiele
      tez zalezy od Twojej budowy, jesli nie jestes zbyt wysoka i dobrze zbudowana to
      dziecko tez bedzie drobne, bo musi sie do Twoich rozmiarow "dotosowac"
    • mika_p Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 14.03.06, 00:38
      A ty ile ważyłas jak sie urodziłaś? A ojciec dziecka? Jeśli wy byliście drobni,
      to wasze dziecko też moze byc.

A dla maszyny od USG taka waga jest poprawna, jaka ma dziecko które przy
      urodzeniu bedzie wazyc 3500. Natomiast norma dla noworodka to już 2500 g, a i
      niektóre mniejsze dzieci rodzą się zdrowe i silne, tyle że trzeba potem odbyć
      kilka wizyt u specjalistów.
      MOja córeczka urodziła sie prawie rok temu ważac 2600g. Donoszona, zdrowa,
      dostała dychę na wejściu, fajna baba teraz. Miesiac przed porodem maszyna
      mówiła, ze dziecko wazy 2300.
      • 1monika Re: małe dziecko?????????????????????????? ????? 14.03.06, 09:49
        Moje dziecko w 37 tyg. ważyło 2400, a jak się urodziło w 41 tyg.-3700
    • gaba36 Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 14.03.06, 10:13
      Wszystkie dziewczyny mają rację. USG może dawać błędne pomiary. Do tego Twoje
      dziecko jest teraz w okresie dużego przyrostu tłuszczyku, moje jak porównać
      ostatnie USG i wagę po urodzeniu przybierało 300 gram tygodniowo, więc jak to
      porównać do Twojego dziecka to Twoje urodzone za 3 tygodnie mogłoby ważyć 3
      kilo.
      Pozdrawiam
    • zolza78 Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 20.03.06, 11:26
      w ogóle się tym nie przejmuj. mojej szwagierce w 36 tygodniu USG wykazało, że
      dziecko waży 3700g i zapowiada się do porodu na wagę 4500g przynajmniej. W
      rzeczywistości mała urodziła się w 41 tygodniu z wagą 3400g...
    • karolcia86 Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 20.03.06, 12:54
      Te pomiary wagi na USG można o kant d... rozbić. Moja ginka nie mówi mi nigdy
      ile mały waży (chyba że sama się upomnę) tylko sprawdza wygląd wykresu
      przyrostu wagi - bardziej miarodajne.
    • cynamonka6 Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 20.03.06, 13:17
      Ja miałam robione USG w szpitalu w dzień porodu i lekarz powiedział że poród
      zapowiada się lekki bo dziecko ma zaledwie 3100. Po 9 godzinach kiedy wziełam
      swojego bobaska na ręce okazało się że ma przeszło 4000! Szybka urósł nie? Tak
      więc weż dużą poprawkę na to co mówi lekarz. Pozdrawiam.
    • jagnak Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 20.03.06, 13:42
      ja też słyszałam cała ciażę małe dziecko- nieprzekroczy 3kg, łatwy poród itd.
      sugerował, że może błędnie określono wiek płodu...
      jak pojechałam do szpitala już po terminie i na usg oszacowali na 4200 to
      wpadłam w panikę. w rezultacir waga wyniosła 3800
    • kluseczka74 Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 20.03.06, 15:09
      Moja Kinia w dniu wywoływania porodu miała wazyć 4200 po dwóch dniach w
      momencie urodzenia ważyła 3950. Nic się nie martw, macie czas jeszcze
      dorosnąć smile
    • mala_1 Re: małe dziecko?????????????????????????? ?????? 20.03.06, 16:03
      Umnie usg sie nie pomyliło. W 36 tyg pokazalo iz maksymalnie dziecko bedzie
      wazylo 2400. I moj synek urodzil sie w 38 tyg z waga 2280 i 50 cm dlugosci.
      Teraz ma prawie 2 lata, ale wszytsko jest ok, jest wesołym, pogodnym dzieckiem
      jest tylko troche drobniejszy ale nadrobi smile ma na to cale życie smile
      Tak wiec nie martw sie, bedzie dobrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka