Dodaj do ulubionych

podróż samochodem w ciąży

14.03.06, 12:16
cześć, coprawda jeszcze nie jestem w ciąży. ale mam pytanie: Mamy z mężem
wykupione wakacje na początku czerwca w Toskani. To 1400 km. Z drugiej strony
bardzo chciałabym zajść w ciążę, odstawiłam tabletki (i inne zabezpieczenia)
ale zaczełam się zastanawiać. Może lepiej byłoby nie zachodzić do czerwca w
ciążę. Proszę napiszcie czy któraś z was pokonywała samochodem tyle km w
pierwszym trymestrze ciąży. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lenka_style Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 12:35
      bez żartów, Magdallena, nawet choćbyś pokonywała dwa razy tyle kilometrów
      samochodem to jedyne ryzyko jest takie, że Ty się zmęczysz i nie będziesz
      czerpała radosci z wyjazdu, bo możesz mieć mdłości itd.
      ciąża to nie choroba, nic Ci nie będzie
      ja cały pierwszy trymestr ciężko pracowałam (w turystyce), dużo jeździłam i
      było OK
    • yoannay Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 12:49
      Witam Cie,
      nie wiem jak to z samochodem ale podejrzewam,ze wszystko bedzie zalezalo od
      Twojego jak i ``malutkiego`` zdrowia.Ja podrozowalam samolotem w 5 tyg ciazy
      (ale podkreslam,ze ciaza nie byla zagrozona i ja bardzo dobrze sie
      czulam).Napewno w Twoim przypadku bedzie potrzebna indywidualna porada lekarza
    • sja75 Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 13:03
      tak z marszu to czasem trudno zajśc w ciaze tzn np dzis robimy dzidziorka i juz
      jestem mamuska.do wakacji duuuużo czasu.wprawdzie masz niezłą odległośc do
      pokonania a ciaz a to nie choroba jesli wszystko jest ok.te pierwsze miesiace
      nieraz daja popalic niexle z dolegliwosciami.pojechałabym na te cudowne wakacje
      i pozniej pomyslała o bobasie a moze taki wakacyjny bobas?pozdrawiam!oczywiscie
      decyzja zalezy od Ciebie
      • magdalllena.s Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 13:34
        dzięki dziewczyny za odpowiedzi, mam nadzieję, że wszystko sie jakoś dobrze
        ułoży. pozdrewiam
        • hellusia Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 13:39
          Ja podrozowalam autobusem do Grecji w 6 tyg ciazy, podroz znioslam dobrze tylko
          nie mialam ochoty nic jesc bo mnie troszke mulilo. na szczescie nie mialam
          wymiotow ktore rozpoczely sie dopiero po powrocie do Polski. Od ginekologa
          dostalam czopki o nazwie - Torecan, na wypadek gdyby mi bylo nie dobrze w
          czasie podrozy, ale nawet ich nie zuzylam. Jesli bedziesz juz w ciazy to
          polecam wizyte u ginekologa czy nie widzi zadnych przeciwskazan do podrozy i w
          droge. Acha jestesmy w Uni, polecam pojechac do najblizszego NFZ o
          zaswiadczenie ze jestes ubezpieczona w Polsce i w razie czego mozesz liczyc na
          tamtejsza słuzbe zdrowia. Ja tak zrobilam i bylam ubezpieczona na wszystko z
          wyjatkiem wezwania karetki (tak mi powidzieli w NFZ).

Pzdr
          W razie pytan pisz.

hellusia
    • bastet7 Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 13:45
      My podjęliśmy decyzje o dziecku przed wakacjami i zdecydowaliśmy, że zaczniemy
      się starać dopiero po urlopie.
      Po pierwsze - odradzano nam latanie samolotem w I-szym trymestrze.
      Po drugie, co ważniejsze- nie wiesz jak się bedziesz czuła w ciąży (może
      będziesz miała mdłości, a wtedy - wierz mi - na nic nie masz ochoty i z wyjazdu
      nie będziesz miała żadnej przyjemności).
      No a poza tym nie wiesz, czy z ciążą będzie wszystko ok - może być np.
      zagrożona (czego Ci absolutnie nie życzęsmile ) i może będziesz musiała leżeć...
      Decyzja zależy do Ciebie, ale ja bym pojechała najpierw na wakacje i tam
      zaczęła staraniawink Ponoć najlepsze efekty są właśnie na wyjazdachwink
      • asikasik1 Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 13:55
        zgadzam się w 100% z moja przedmóczynią. jestem w 15tc. i cieszę się , że
        zeszły urlop mogłam się wyszaleć, robić co mi się podobało, skakać, upijac się
        winkiem, nurkować...
        Faktycznie pierwszy trymestr wiele dziewczyn przechodzi kiepsko, poza tym juz
        nie masz tego luzu, bo masz przeświadczenie, że jesteś juz odpowiedzialna za
        dwoje i strasznie się uważa na wszystko, nie mówiąc o innym jedzeniu,które
        mogłabyś nietolerować.
        Najlepiej radzę wam począc dzidzię na urlopie! 100% relaksu i 100%
        satysfakcji smile
        • martir Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 14:13
          ja na początku ciąży tak co tydzień, dwa pokonywałam samochodem ok. 800 km.
          Wprawdzie w Polsce ale odległość też nie mała. Nic mi nigdy nie było i dzidzi
          raczej tez (teraz 30 tc i wszystko jak najbardziej ok.)Nie miałam żadnych
          nudności ani innych dolegliwości. oczywiście każdy organizm jest inny ale jazda
          samochodem raczej nie szkodzi. Ale tak naprawde to przychylam się do zdania
          moich przedmówczyn - moze warto postarac się o dzidzię na wakacjach. Piękne
          otoczenie, relaks, przyjemna pogoda i tylko Wy we dwoje... Poza tym jadac na
          wakacje już w ciąży sama psychicznie nastawisz się już na "uważanie na
          wszystko". A co z miejscowymi drinkami i jedzonkiem? A jakakolwiek aktywność juz
          Cie będzie zastanawiać czy oby to nie szkodzi maleństwu, itp. Zastanów się nad
          tym a do urlopu juz tylko jakies trzy miesiące, może warto poczekać.
          Pozdrawiam i juz życzę milego urlopu smile
    • iza.gch Re: podróż samochodem w ciąży 14.03.06, 14:33
      Wydaje mi się, ż e jak sie bedziesz stresować i myśleć o tym co będzie z
      wakacjami jak zajdziesz w ciążę, to chyba nie masz się co marwić, bo silny
      stres wręcz uniemożliwia zajście. Najlepiej fiknijcie sobie dzidzie wakacyjną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka