Dodaj do ulubionych

Ból wątroby

22.03.06, 10:37
Jestem w 14tc, pobolewa mnie wątroba, przed ciążą też ją czułam ale inaczej.
Jestem cała w strachu czy to nie to najgorsze, jutro idę na USG jamy
brzusznej, a później zrobię próby wątrobowe.
Mam pytanie, czy na tym etapie ciąży można brać leki ziołowe typu Sylimarol.
Czytałam o cholestazie ciężarnych , że wtedy to podają, ale wtedy jest to
starsza ciąża.
Obserwuj wątek
    • kaja72 Re: Ból wątroby 22.03.06, 10:57
      Witaj. Przede wszystkim nie denerwuj się na zapas, wszystko napewno będzie ok.
      Ja już wiele przezyłam z wątrobą . W pierwszej ciąży (5 lat temu) też miaąłm
      lekkie dolegliwosci, już pod koniec w 9 m-cu strasznie mnie raz bolała, kłuła.
      Potem się okazało ,ze to faktycznie atak woreczka zółciowego, ale wtedy nie
      wiedziałam co jest grane, przeszło więc odpuściłam. Za to 6 tygoni po urodzeniu
      corki dostałam totalnego ataku woreczka i poszedł do usuniecia!.Ponoć w ciąży
      mogą sie nasilać dolegliwości związane z wątrobą i woreczkiem jeśli coś się w
      nim dzieje i często któtko po porodzie woreczek daje o sobie znać, ale
      spokojnie to nie koiec świata. Porozmawiaj z lekarzem. Poza tym powiększający
      się brzusio zczyna uciskać narządy i watrobe też więc moze się odzywać. Teraz
      jestm w 7 m-cu ciazy i też juz miałam boleści, niestety mam tendencjie do
      tworzenia sie pisaku w przewodach i musże uwazć na siebie to wszysstko, ale
      maleństwu to nie grozi pod warunkiem,że będe tę watrobę oszczedzać. Zobaczysz
      skontoluj co trzeba a wszystko będzie OK, życzę Ci wszystkiego dobrego i
      pozdrawiam.
      Aha jesli chodzi o ziołowe leki to lekarz pozwolił mi spokojnie brać teraz
      rapacholin.
      • ledzeppelin3 Re: Ból wątroby 22.03.06, 11:01
        Bóle brzucha w ciąży zawsze trzeba wyjaśnić. Ból po prawej stronie brzucha może
        mieć kilka przyczyn. Dość częstą jest kamica pęcherzyka żółciowego, al również
        trzeba brać pod uwagę np. kamicę nerkową. Ciąża predysponuje do powstawania
        złogów (tzw. "kamieni")w pęcherzyku żółciowym ewent. w drogach żółciowych.
        Objawem charakterystycznym jest ból kolkowy pojawiający się po posiłku- wtedy
        pęcherzyk żółciowy się kurczy. Cholestaza daje inne objawy, np. świąd skóry,
        głównie dłoni. USG jamy brzusznej i badania krwi (bilirubina, AspAt, AlAt,
        fosfataza alkaliczna, leukocytoza, bad. ogólne moczu).
        • patylda Re: Ból wątroby 22.03.06, 14:32
          Nic dodać nic ująć (a jaki styl, mmm... znać specjalistę). big_grin

Ale - z tymi bólami - nie rób nic na własną rękę. Sylimarol na kolkę żółciową
          nie pomoże.
    • kosmitka06 Re: Ból wątroby 22.03.06, 12:05
      Ja jestem w 31 tc i mam problemy z woreczkiem żółciowym (kamienie). Byłam kilka
      dni w szpitalu na obserwacji, podawali mi jakieś leki ale za wiele to nie
      pomogło. Teraz jestem od miesiąca na bardzo ścisłej diecie, ale nadal jak zjem
      jakiś większy posiłek lub zapomnę się to mam straszny ból. Jest to dosyc dziwne
      uczucie - jak by coś kłuło w środku!
      I na dodatek strasznie boli mnie tył pleców (jak by pod żebrami). Lekarz nic u
      mnie nieprawidłowego nie stwierdził. Czy któraś z Was też tak ma bądz miała???
      Pozdrawiam
      • marysia130 Re: Ból wątroby 22.03.06, 13:10
        Ja tak miałam, ból na plecach na wysokości splotu słonecznego. To był ból
        promieniujący od woreczka właśnie. tez końcówkę ciąży byłam na diecie a po
        porodzie niestety musiałam woreczek wyciąć. Jestem już półtora roku po
        laparoskopii.
        • kurova Re: Ból wątroby 22.03.06, 14:51
          Dziękuję dziewczyny za odzew.
          Ale nie wydaje mi się ,żeby to był woreczek, albo kolka, bo nie jest to silny
          ból, tylko taki że czuję wątrobę, momentami uczucie ciepła pod żebrami.
          • ade1 Re: Ból wątroby 22.03.06, 15:08
            moze plod ci uciska na watrobe- spokojnie zrob proby watrobowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka