22.03.06, 13:27
Kiedy miałyście robione USG jestem w 12tc następna wizyte mam dopiero
12kwietnia czyli to będzie 15tc i nie miałam jeszcze robionego USG czy to
normalne ?? Co prawda lekarz robił mi w 5tc dopochwowe, ale wszędzie piszą
mówią ,ze powinno sie robić między 10 a 13tc.Czy któraś miała tak pózno
robione ???
Obserwuj wątek
    • madziatd Re: kiedy USG 22.03.06, 13:29
      Ja miałam robione na stwierdzenie ciąży dopiero w 9tc. Następne w 21tc, 25tc i w
      34tc. Czeka mnie jeszcze jedno aby sprawdzić czy dziecko sie obróciłosad
      pozdrawiam Madzia
    • aintha Re: kiedy USG 22.03.06, 13:43
      Mi zrobiono w 5tc, ale m.in. dlatego, że gin podejrzewała iż to 9tc smile no cóż
      chyba duży brzuch miałam big_grin, albo mam smile
    • esse1 Re: kiedy USG 22.03.06, 13:54
      Zazwyczaj to jest tak, ze pierwsze usg ma stwierdzic, czy zarodek ma bijace
      serduszko, a wiec miedzy 6 a 9 tygodniem (roznie to bywa). To miedzy 10 a 13
      nie jest traktowane jako obowiązkowe. Wtedy sprawdza sie grubosc faldy
      karkowej, co pozwala czesciowo wykluczyc wade genetyczna, ale jak wspomnialam,
      nie jest przewidziane kalendarzem badan. Kolejne, obowiązkowe usg to w polowie
      ciazy, miedzy 20 a 25 tygodniem. Jest bardzo wazne, sprawdza sie prawidlowosc
      budowy narzadow wewnetrznych, zwlaszcza serce,nerki,przeplywy krwi, kregoslup
      itp. Wczesne wykrycie ew. wad czesto ratuje dzidziusiowi zycie. Kolejne i
      ostatnie to ok. 32tc -kontrola ułożenia, wagi, obwodu glowki itp. Czasem robi
      sie tez pozniej, szczegolnie, gdy dziecko mialo nieprawidlowe ulozenie albo sa
      jakies wskazania. W calej ciazy obowiazkowe sa 3 usg. Pozostale, jesli nie ma
      wskazan, mozna robic na wlasne życzenie, prywatnie.
    • bugsia1 Re: kiedy USG 22.03.06, 14:18
      Witaj ja miałam teraz w 8 tygodniu, żeby sprawdzić, czy bije serduszko i biło
      biło ;o), ale skoro u Ciebie wszystko gra, ciągle czujesz objawy ciąży i nic
      niepokojącego się nie dzieje, to może lekarz chce poczekać są różne szkoły,
      najlepiej porozmawiaj z nim, powiedz co Cie niepokoi Buziaki dla Was

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka