Dodaj do ulubionych

Pytanie o termin porodu

23.03.06, 10:31
Dziewczyny powiedzcie mi jak mam liczyć termin porodu? Już sama nie wiem jak
to zrobić. Ostatnią mc miałam 2 lipca czyli według OM jestem teraz w 37 tc.
Moje cykle jednak były nieregularne, raz 30 dni a nawet 34 dni. Według USG
dziecko jest mniejsze o dwa tygodnie czyli według USG byłby to 35 tc. Problem
jest w ustaleniu kiedy cc. Jestem umówiona na cc za tydzień czyli wg OM
bedzie to 38 tc ale według USG dopiero 37 tc> Czy nie za wcześnie?
Obserwuj wątek
    • aaniac Re: Pytanie o termin porodu 23.03.06, 10:36
      "Termin porodu" (bo to sprawa czysto teoretycznawink ),liczymy według OMsmile.
      Lekarze raczej nie biorą pod uwagę terminów wełu USG.Trzymam kciuki!Pozdrawiam!
    • katep_1 Re: Pytanie o termin porodu 23.03.06, 10:39
      Nie martw się właśnie dlatego są rozbierzności w tym kiedy mozna spokojnie
      rodzić dziecko. A mozesz rodzić dwa tygodnie wcześniej i dwa tygodnie pozniej.
      Dzidzia będzie wiedziała kiedy wyjść! Nie będziesz miała wywoływanego porodu na
      początku 40 tc
      • agak14 Re: Pytanie o termin porodu 23.03.06, 10:44
        Tu chodzi o ustalenie cesarskiego cięcia. Bo bedzie to planowane cc. Wiem że
        gdybym rodziła naturalnie to nie byłoby problemu bo dzidzia wiedziałaby
        kiedy "wyjsc", ale problem jest właśnie w cc.
    • jewunia Re: Pytanie o termin porodu 23.03.06, 10:44
      Ja też zawsze miałam i mam bardzo nieregularne cylke od 34 do 40 dni. I jak
      dowiedziałam się, że mam urodzić przez cc panikowałam strasznie, ponieważ
      termin był wyliczony przez lekarza jak przy zwykłych cyklach. USG na 3 dni
      przed porodem wykazało 37 tydz. (waga dziecka 2700 g - 2900 g) ale mój lekarz
      delikatnie powiedziwszy "olał" sobie interpretacje obrazu USG (twierdząc
      zresztą, że to jest tylko maszyna) i postawił na swoim. I wiesz, co się
      okazało, że dzidziuś miał już oznaki przenoszenia (łuszcząca skórka na buzi,
      spuchnięte powieki itd..). Oleńka ważyła 3400 g i była długa na 54 cm. Trzymaj
      się dzielnie i głowa do góry. Wszystko bedzie dobrze.
      • agak14 Re: Do jewuni 23.03.06, 10:46
        Dzięki za tą odpwiedź. Pocieszyłaś mnie. Bo strasznie się martwilam że będzie
        to za wcześnie w przysszłym tygodniu. Mam nadzieję żę będzie dobrzesmile
        • jewunia Re: Do agak14 23.03.06, 11:21
          Wiesz, właśnie spojrzałam w kalendarz i uświadomiłam sobie, że dokładnie 2 lata
          temu (23.03) wychodziłam ze szpitala po porodzie ze swoim ukochanym maleństwem.
          Była piękna pogoda, słońce świeciło bardzo mocno a ja byłam najszczęśliwszą
          mamą na świecie. Zobaczysz, że wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam serdecznie.
          P.S. Teraz też oczekuję maleństwa ale tym razem termin mam dopiero na
          październik. PA
    • malinka255 Re: Pytanie o termin porodu 23.03.06, 11:25
      Wg mnie to za wcześnie, ale nie wiem z jakiego powodu masz cc-jesli jest jakies
      problem zdrowotny, to ok, nic się nie stanie jak trzeba; ale jeśli cc to twoja
      zachcianka, to zdecydowanie za wczesnie 37/38 tc.
      malinka
    • monisia824 mam podobny problem!!! 23.03.06, 17:31
      mam podobny problem!!!!
      dzidzia z OM na 29 maja a z usg 2 tygodnie róznicy czyli ok 14 czerwca, kilka
      dni temu lekaz zmierzył mi miednice i okazalo sie ze nie dam rady urodzic silami
      natury, wiec czeka mnie cc, od tej pory ciagle sie zastanawiam co z ta roznica?
      Wizyte mam w poniedzialek wiec dopiero wowczas moze sie cos dowiem,
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka