Dodaj do ulubionych

torbiel a ciąża

06.04.06, 11:11
dziewczyny moja kolezanka ma chyba wrodzoną skłonność do torbieli miała już
dwa razy usuwany jest teraz około mieś w ciąży i okazało sie ze znów ma
torbiel w jajniku,
wyszła bardzo skołowana od lekarza że wsumie to juz sama nie rozumie albo
przez mgłę słyszała co on jej mówił,
napiszcie może ktorać z was miała
co dale?
co jak będzie rósł? co z dzieckiem? czy lekarze robia zabiegi podczas ciąży?

moze ktoraś z was była w takiej sytuacji napiszcie, prosze...

Beata
Obserwuj wątek
    • beatagl Re: torbiel a ciąża 06.04.06, 11:16
      w jajniku
    • ememsy Re: torbiel a ciąża 06.04.06, 12:10
      Tylko spokojnie...

ja również wyhodowałam sobie torbielkę (prawdopodobnie jeszcze przed ciążą...
      nie dawała żadnych symptomów, więc o niej nie wiedziałam) o rozmiarach 4x7 cm,
      więc byłam przerażona jak lekarz wykrył tego "koloska".
      Ciąża to ponoć najlepszy okres na zwalczenie tego typu dolegliwości przez
      organizm. Często dzieje się to samoczynnie, burza hormonów... czasami lekarze
      przepisują farmakologię - ja biorę co 3 dzień zastrzyki Kaprogest i w ciągu
      miesiąca torbiel zmalała z 4x7 cm do 1,5x4 cm, więc w stopniu znaczącym (bez
      farmakologii były to zmiany jedynie w skali mm).
      Czasem zdarza się, że torbiel utrzymuje się przez całą ciążę i usuwana jest
      podczas porodu (samoczynnie).

Tak naprawdę Twoja koleżanka powinna jeszcze raz skonsultować swój przypadek z
      lekarzem.

życzę powodzenia smile
    • maretina Re: torbiel a ciąża 06.04.06, 12:13
      mialam dwie torbiele najajniku. byly ogromniaste, jajnik przy nich byl mala
      pesteczkawink
      jedna pekla ok 10 tc a druga potem musiala sie wchlonac, bo ciaza ja zaslonila
      i nie bylo widac. podczas porodu sprawdzali mi jajniki( mialam cc)i byly czyste.
      w ciazy lekarz sugerowal mi operacje po 20 tc, jezeli torbiele powiekszalyby
      sie. na szczescie ta jedna pekla i to przesadzilo o odwolaniu akcji "operacja".
      • maretina ps. 06.04.06, 12:14
        za te torbiele bozi dziekuje ogromnie, bo gdyby te pecherzyki pekly a nie
        przeksztalcily sie w torbiel to mialabym ciaza trojacza.
    • aborka Re: torbiel a ciąża 06.04.06, 12:58
      moja koleżanka miała bardzo dużą torbiel - 12 cm. lekarze straszyli ja najpierw ze to zagrożenie dla ciązy bo moze pęknac. Inny lekarz powiedział ze to jest raczej zagrozenie dla niej - bo moze jej ukręcic jajnik i bedzie bardzo bolało. Cały czas miała USG zeby patrzec czy ta torbiej rosnie. W ostatecznosci mieli ją usunąc. No i nagle po 3 mies. ciązy torbiel sobie znikła....
      • dorianne.gray Re: torbiel a ciąża 06.04.06, 14:56
        A mi właśnie jajnik sie skręcił przez torbiel i miałam usuwany 7 lat temu.
        Teraz przed ciążą walczyłam z torbielą na drugim jajniku, w ogóle to na niej
        nie robiło wrażenia, bo ani drgnęła. Kiedy zaszłam w ciążę torbiel wchłonęła
        się sama smile
        • misspigy Re: torbiel a ciąża 06.04.06, 15:01
          ja (teraz 26 tc) na początku ciąży też miałam torbiel - któa musiała pojawić
          się wraz z ciążą, bo 2 tyg wcześniej byłam na normalnej wizycie kontrolnej i
          nie było torbieli. Wchłonęła się do ok. 10 tyg.
          Moja koleżanka (obecnie 17 tc) też miała torbiel - ok 5 cm - teraz ma już 1 cm
          i maleje wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka