Dodaj do ulubionych

jak sobie radzić z obrzękami nóg?

10.04.06, 10:08
witam mam problem jak większość z was z obrzękiem nóg nie jest on jeszcze
teki wielki ale to dopiero 23 tc nasila się oczywiście po dłuższym chodzeniu
mam pytanie czy można stosować jakieś żele i maści na tego typu
dolegliwości?? i co po za tym może pomóc??
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ggosiek Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 10.04.06, 10:52
      Ja nie stosowalam żadnych żeli i maści, mój lekarz kazał mi dużo leżeć z nogami
      wyżej (kładlam sobie poduszkę pod nogi) i mało chodzić i piś dużo wody.

Najlepiej abyć przy najbliższej wizycie lakarskiej zapytała o rady swojego
      lekarza
      • sykol Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 10.04.06, 10:56
        hej,dosc szybko masz obrzęki,ja jestem w 33 hbd i dopiero 2x miałam obrzęki stóp i to po nocy,oczywiscie nogi do góry,więcej odpoczywaj,spij na lewym boku ( na prawym spiąc uciskasz spływ zylny)i oczywisci OGRANICZ PICIE WODY (do 1,5 l/dobe i to z zupą),picie duzej ilosci wody sprzyja obrzękom i wzrostowi cisnienia
        • ewa_mewa Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 10.04.06, 13:18
          Co za głupoty! Picie wody absolutnie nie powoduje zatrzymywania jej w organizmie
          i obrzęków. W ciąży i nie tylko zresztą absolutnie pić trzeba, z czego w ciaży
          więcej, bo potrzebują tego nerki (min. 2 litry płynów na dobę) Niegazowana woda
          mineralna ułatwia walkę z obrzękami.
          • goniek.m Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 10.04.06, 14:07
            ja od ok 30 tyg mam potworne obrzeki wczesniej po nocnym spaniu z nogami na
            poduszce schodzily teraz juz niestety nie, lekarz kazal mi w ciagu dnia sporo
            lezec z nogami do gory dodatkowo pozowlil mi brac tabletki cyclo3fort, sa na
            obrzeki i podobno jako jedyne przebadane i sprawdzone odpowiednio dla kobiet w
            ciazy
            • benignusia Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 10.04.06, 22:48
              jestem w 39tyg i od dwóch dni mam wrazenie że mam kostki jak kolanawink o ile się
              oriętuje pomaga leżenie z nogami u góry,a co do picia wody-jest to bardzo ważne
              tymbardziej w ciąży!!!nie można z niej rezygnować!!!
              • aneczkasw Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 11.04.06, 08:32
                ja wypróbowałam na sobie herbatę z pokrzywy. Poleciła mi ją moja położna. Po
                niecałym tygodniu picia obrzęki mi prawie zniknęły. Oczywiście staram się spać
                na lewym boku i leżeć z nogami do góry.
                Pozdrawiam
                Anna
                -------------
                tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;28/st/20060514/dt/6/k/3e2c/preg.png
                • agnieszka908 Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 11.04.06, 11:11
                  organizm zatrzymuje teraz wiecej wody,szczególnie widac to na dłoniach,twarzy,w okolicach kostek,podudzi,stóp.Nie zmniejszaj ilosci wypijanych płynów.Zażywaj ruchu na swieżym powietrzu.Nie przebywaj długo w pozycji siedzącej lub stojącej.Gdy odpoczywasz siedząc,nie krzyrzuj nóg unies stopy powyżej linii bioder.Jesli wyrazny obrzęk pojawi sie w nocy powiadom o tym swojego lekarza.
                • agnieszka908 Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 11.04.06, 11:23
                  Poza tym picie wody jest bardzo ważne.Podczas ciazy w organizmie kobiety krążywiecej krwi,dlatego picie wiekszej ilosci płynów jest niezbędne.Dobrze jest wypijac dziennie 6-8 szklanek napojów : niegazowanej wody mineralnej ,soków owocowych,herbatek ziołowych.
    • malgosia10 Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 11.04.06, 11:19
      Dziewczyny, a lekarze wam nie mówią, że przy obrzekach nóg podstawą jest
      eliminacja soli z diety. Odpoczywanie, nogi do góry itd. owszem, ale podstawą
      jest dieta bezsolna.
      Pozdrawiam
      • donata72 Re: jak sobie radzić z obrzękami nóg? 11.04.06, 11:24
        mi juz puchna od 18tc lekarz kazal ograniczyc wode oczywiscie sol i jesc duzo
        bialka ja musialam sobie kupic wieksze butu bo w zadne sie niemiescilam
        • sykol ewa-mewa!! 11.04.06, 12:51
          nie wiem skąd pomysł by w ciąży pic duzo wody i kto ci to powiedział
          jesli oczywiscie chcesz to wytłumacze dlaczego nie jest wskazane zbytnie picie wody (jestem lekarzem więc patomechanizm obrzęków znam tylko nie wiem czy załapiesz)
          generalnie chodzi oto ze w ciązy zwieksza sie ilosc krwi,a poprzez ucisk macicy na spływ zylny(chodzi gł.o żyłę głowną dolną a dokładnie o jej dopływy) powstaja obrzęki,ponadto zbyt duze picie wody moze sprzyjac nadcisnieniu i gromadzeniu wody w tkankach,co tez nie jest korzystne (wzrost wagi-gorsze samopoczucie)
          oczywiscie suplementacje wody poleca sie w małowodziu,ale to tez pod kontrolą (bo małowodzie spotyka sie w wadach uk.moczowego płodu i innych przpadkach)
          jesli dalej uwazasz ze to głupoty to ...
      • sykol woda 11.04.06, 12:53
        najkorzystniej jest wypijac ok. 1,5 l wody na dobe i raczej tego nie przkraczac,chyba ze jest małowodzie i lekarz zleci więcej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka